[email protected]

HyperVen website

Wat is hyperventilatie?

Hyperventilation

Fibromyalgie, depressie en hyperventilatie

Gepost door jo 
Haai,

Vraagje, loop dus al meer dan 5 jaar met klachten als, snel moe, duizelig, misselijk te zijn, naast de inmiddels vastgestelde diagnose van FM sinds 2002, en ben in een lichte depressie geraakt in september 2003.
Al met al voel ik me steeds beroerder en beroerder, nu na een half jaar vertelde de huisarts me van de week pissig door de telefoon, ik vroeg namelijk of ik al die klachten maar onder de fibro-mat kan vegen, dat ik dus ook wel last van hyperventilatie zou kunnen hebben.
Als ik zo alles een beetje lees, denk ik nu dus zelf dat het dan om een chronische hyperventilatie gaat, daar ik geen last heb van aanvallen, maar een voortdurend gevoel van onbehagen, en de door jullie genoemde klachten er bijwijze vanspreken, ik 9 van de 10 ondervind. Ben ook al 2 maal in afgelopen 3 jaar bij cardioloog geweest, en die kon niets anders vinden dan een lichte hartritmestoornis.
Daar ik ook behoorlijk snurk, mijn hele leven lang, en maakt echt niet uit of ik op rug, zij of buik ligt, is daar oook een verband met hypervantilatie naar te leggen ???? Daar ik me 's morgens eigenlijk het beroerdst voel, 's middags meer de vermoeidheid opspeelt, en het'gevoel van onbehagen 's avonds weer toeneemt.
En naar wat voor onderzoek kan ik het beste vragen aan de huisarts??
HyperVen
Re: Fibromyalgie, depressie en hyperventilatie
29 March 2004 17:26
Hallo Jo,

Anders dan bij Fybromyalgie kan hyperventilatie wel gemakkelijk worden aangetoond. Hiervoor zijn diverse onderzoeken mogelijk zoals een bloedonderzoek naar de zuurgraad (pCO2 waarden), EMG, Capnografisch onderzoek en nog een aantal andere. Zie de site in de sectie "medisch" voor meer info hierover. Probeer om de verstandhouding met jouw huisarts zo goed mogelijk te houden. Artsen zijn namelijk vaak gefrustreerd door het feit dat ze mensen niet echt kunnen helpen terwijl er toch heel duidelijk klachten aanwezig zijn...

Er is - voor zover ik weet - geen relatie tussen snurken en hyperventilatie.

HyperVen

Antwoorden die door HyperVen worden verstrekt, worden zo zorgvuldig mogelijk samengesteld. De antwoorden zijn gebaseerd op ervaringsdeskundigheid en kunnen niet worden beschouwd als vervanging van een consult, een behandeling bij een arts of medische informatie.
Hoi Jo.

Je wordt niet vrolijk van jouw verhaal.
Waarom ik reageer, is omdat ik ook al eens de diagnose "fybromialgie" heb gehad.
Ik weet niet of je alle berichten op dit forum hebt gelezen ! Maar ergens schrijf ik dat ik erg last heb gehad van een zeer lichaam en veel spierklachten. Daarom heb ik er op een gegeven moment op gestaan bij mijn huisarts om daar eens onderzoek naar te laten doen.
De reumatoloog waar ik bij terecht kwam nam mij zeer serieus. Bij bepaalde drukpunten deed het erg pijn, bij andere minder. Ik heb wel mijn hele verhaal inclusief angstklachten,die ik toen al als diagnose bij de psychologe had ontvangen, er bij gehaald.
Na twee bezoeken kreeg ik dus de diagnose fybr. mee en een folder. MAAR HET LEEK HET OOK WEER NIET HELEMAAL op.
Nou, de folder lezende, ik kon er wel heel wat in herkennen maar had er toch een gevoel bij van "ik hoor bij de onduidelijke gevallen".
Ik had er geen vrede mee.
Natuurlijk kan ik niet beoordelen wat jij voor klachten hebt. Maar het is zeker de moeite waard om toch te proberen te achterhalen of ook hyperventilatie een rol speelt.
Je hebt neem ik aan ook gelezen in de artikelen dat je een verzuring kunt krijgen door chronisch te hyperen.
Wel moet ik je zeggen dat de therapie niet licht valt bij mensen met al een zeer lijf. Dat is een keuze.
Heb jij al eens gehoord van cognitieve therapie? En heb je al eens overwogen een goeie psychotherapeut te zoeken? Er zijn veel mensen die kunnen helpen hoor Jo. Gr. Jenny
Haai Jenny,

Dank je voor je reaktie.

Ben vanmorgen bij de huisarts geweest, en haar conclusie was nu ook definiteif chronische hyperventilatie, buiten fm en depressie om, en daar ik vorige week weer even in een heel diep dal heb gezeten. Gaat ze een verwijsbrief schrijven voor intake en begeleiding in geestelijke gezondheidscentrum.
Tevens krijg ik fysio om de ademhaling onder controle te krijgen.
Maar oke, betekent dus wel dat ik al 5 jaar met chronische hyperventilatie loop, zonder dat er ooit iemand aandacht aan heeft geschonken.
Hoop dat ik over een jaar kan zeggen dat ik me een stuk beter voel.

Groetjes,

Jo
Jo.

Nog even een reactie alvorens je je een nieuwe weg inslaat.
Ik hoop dat Rob hier ook even op wil reageren.
Veel van ons hebben al allerlei initiatieven genomen om te herstellen van allerlei klachten. Velen zijn daar al jaren mee bezig. De één is bij de cardioloog geweest, de ander bij de psychiater, de neuroloog, de haptonoom en noem maar op.
Ik heb ook al een heel scala aan -ogen en peuten gehad.
Waarom ben ik ,nu inmiddels ook al 5 jaar bezig, dan nog steeds niet beter?
Ik heb echt alle hulp gezocht die ik dacht nodig te hebben. Heb ook alles een serieuze kans gegeven.
Wat ik heb geleerd t.a.v. het probleem met al die hulpverleners is dat ze er t.a.v. (chronisch)
HyperVentileren vanuit gaan dat het in aanvallen komt.
Ik heb in het begin ademhalingstherapie gedaan. Leerde naar de buik ademen. Ik kwam niet van mijn (onduidelijke) problemen af.
Ik kan die techniekjes soms wel gebruiken maar werd niet beter. Logisch achteraf.
Omdat ik een erge aanval kreeg tijdens autorijden heb ik een niet-reëele angst daarvoor ontwikkeld.
Op een gegeven moment kwam ik bij de psychologe terecht. Na enige tijd kwam zij tot de conclusie dat ik angst had voor hyperventilatie! Ik dacht "dat is het!" Ik heb hyperventilatie-confrontatie gedaan.
Moet je nagaan. Terwijl ik vermoedelijk al jaren chronisch hyperde heb ik een hele periode dagelijks flinke aanvallen opgewekt om er niet meer"bang voor te zijn!" Het deed zo zeer in mijn spieren dat ik echt dacht dat het niet gezond was. Wat een teleurstelling dat deze toch wel dappere stap niet het gewenste resultaat opleverde.
Waarom ik dit je allemaal schrijf is omdat je zegt ik ga ademhalingsoefeningen doen. Jouw huisarts gaat er dus naar mijn mening ook vanuit dat je hyp. oplost door een aanval op te kunnen vangen. Maar als je structureel te veel ademhaalt is er al van alles misgegaan daarvoor. En dat is een ander probleem.
Misschien kan Rob je dat beter uitleggen.
Ik heb heel veel baat gehad bij massage door de fys. Ik heb dat heel lang gedaan en doe het momenteel zelfs weer. Je krijgt ook weer een beetje meer lef enz. wanneer je je beter voelt.
En lef is ook een sleutelwoord. Proberen niet overal negatief over te denken. Leren niet constant je lijf te checken enz. vraagt lef.
Ik hoop dat je het verhaal over het ademhalen goed begrijpt. Ik zou het zo jammer voor je vinnden, nu je hebt besloten weer eens je best te gaan doen, dat het op een mislukking zou uitdraaien. Het is n.l. denk ik het allerbelangrijkste verschil in benadering van deze therapie en alle hulpverleners die ik tot nu toe heb meegemaakt. En ik geloof erin.
Nou joh, zet 'm op. HET IS EEN LANGE WEG.MAAR WE GAAN ERVOOR! TOCH ?

Jenny.
Haai Jenny,

Voor de duidelijkheid heb nog nooit een hyperventilatie aanval gehad, en ben er dus ook niet bang voor, want weet niet wat het inhoud.
De hyperventilatie wordt bij mij in verband gebracht met de depressie, of te wel langdurig onder stress gestaan, terwijl lichaam en geest het niet meer aankonden. Dit stond ook op de verwijzing voor fysio, maar kan dat altijd nogeens onder de aandacht brengen, de eerste keer.
Maar dit duurt nog even daar er een wachtlijst van 3 weken bij de fysio is, en voor de intake geestelijk gezondheidscentrum 2 tot 4 weken.

Ben weer wat wijzer, thanks.

Groetjes,

Jo
HyperVen
Re: Fibromyalgie, depressie en hyperventilatie
02 April 2004 09:23
Hallo Jo,

Nog even inhakend op wat Jenny precies bedoelt. Het gaat erom dat de ademhalingsoefeningen die je leert bij een fysiotherapeut vaak gericht zijn op het voorkómen van aanvallen. Maar jij hebt geen last van acute hyperventilatie (aanvallen) maar van chronische hyperventilatie.

De meeste ademtechnieken zijn op zich genomen prima, maar bieden geen structurele oplossing, omdat aan de instelling van het ademcentrum door de oefeningen niets verandert. En daar ligt bij chronische hyperventilatie nu juist het probleem. Jenny probeert om je daarop attent te maken, zodat het geen teleurstelling voor je wordt. De therapie met het programma HyperVen pakt de chronische hyperventilatie bij de bron aan. Deze therapie verhoogt de tolerantie van het ademcentrum zodat het lichaam weer CO2 buffers kan aanmaken waardoor hyperventilatie normaal opgevangen kan worden. Daardoor verdwijnen de klachten in de meeste gevallen blijvend.

Hoe dan ook, ik hoop dat je snel van je klachten genezen zult worden!
Rob
HyperVen

Antwoorden die door HyperVen worden verstrekt, worden zo zorgvuldig mogelijk samengesteld. De antwoorden zijn gebaseerd op ervaringsdeskundigheid en kunnen niet worden beschouwd als vervanging van een consult, een behandeling bij een arts of medische informatie.

Hai allemaal,

Ik kan het toch niet laten. Ik volg jullie gesprekken al een paar weken. En het doet me goed, alles wat jullie schrijven. Ik ben ook hartstikke geinteresseerd in HyperVen.

Maar nu even naar aanleiding van de ademhalingstherapie. Ik volg nu al 3 weken een 8 weken durende ademhalingstherapie van Rebio, maar volgens Rob, sorry joh als ik het verkeerd begrepen heb, zorg ik ervoor dat ik acute aanvallen van hyperventilatie niet meer krijg, maar de chronische hyperventilatie blijft bestaan. Heb ik dat nou goed begrepen?

Dat zou echt flink balen zijn, want ik hyperventileer chronisch en ik zit me helemaal suf te oefenen. Dat kan me ook niet schelen, hoe lang het duurt of hoe vaak ik moet oefenen, als ik er maar afkom.

Nou zeg ik niet dat de ademhalingstherapie van Rebio niet goed is, want ik had er een paar goede dagen tussen zitten, waarvan ik dacht YESSSSS, zo was het 12 jaar geleden.
Ik ben 40 jaar en ik heb het (chronische hyperventilatie en paniekstoornis) gekregen 12 jaar geleden, vlak na de bevalling van mijn dochter. Het was jammer dat ik dat goede gevoel weer moest inleveren, want het doet des te zeerder als je aan het goede gevoel even heb mogen ruiken.

Maar goed, nog een vraagje:
Rob kan ik deze twee therapieen eigenlijk naast elkaar oefenen?
Dus ademhalingstherapie van Rebio om de acute hyperventilatie op te vangen en
HyperVen om van de chronische hyperventilatie af te komen?

Of gooi ik dan het ademcentrum helemaal door de war?

Nou ik ben reuze benieuwd naar je antwoord,
Groetjes
van Ellen

HyperVen
Re: Fibromyalgie, depressie en hyperventilatie
04 April 2004 10:57
Hallo Ellen,

Je kan zeker de twee ademtherapieën naast elkaar doen. Ik weet niet hoe Rebio erover denkt, maar ik zou het zeker doen. Met name het verleggende effect op het ademcentrum van de therapie met HyperVen is uniek. En dat is waar andere therapieën vaak tekort schieten. De ademhalingstechniek wordt wel verbeterd, maar de chronische hyperventilatie blijft bestaan ondanks de verbeterde ademtechniek. Voor zover ik weet is de therapie van Drs. Snitslaar de enige waarbij er daadwerkelijk met het herinstellen van het ademcentrum wordt gewerkt...

Veel succes in ieder geval!
Rob

HyperVen

Antwoorden die door HyperVen worden verstrekt, worden zo zorgvuldig mogelijk samengesteld. De antwoorden zijn gebaseerd op ervaringsdeskundigheid en kunnen niet worden beschouwd als vervanging van een consult, een behandeling bij een arts of medische informatie.
Hai Rob,

Toppie dat je op zondag antwoord geeft.
Nou, ik ga ze naast elkaar doen hoor.
Ik ga HyperVen bestellen.
Dan weet ik zeker dat ik ervan afkom, want chr. hyperventilatie heeft nu al 12 jaar mijn leven verpest en dat is meer dan genoeg.
Hartstikke bedankt.

Groetjes Ellen. [:]grinning smiley[/:]
Nog even een reactie van mij wat betreft Rebio. Ik heb daar ook de theraptie gevolgd, was er erg tevreden over want al mijn klachten verdwenen TIJDELIJK. Na een drukke periode kwamen ze weer even hard terug. Dan kun je wel weer elke ochtend een half uur eerder je bed uit en 's avonds een half uur eerder erin voor al die ademoefeningen, maar het lost niks structureels op. Ik doe nu ook beide: de Rebio ademoefeningen om me tijdelijk beter te voelen (voor anderen: ongeveer 30x: 5 inademen met de buik, 5 uitademen en 5 tellen rust, en dat liggend, zittend en staand en dat ook nog eens 30x ademend met je middenrif), en HyperVen om mijn ademcentrum te 'resetten', want ik besef door het lezen van Robs antwoorden en de artikelen, dat dat DE oplossing is. En ook door ervaring trouwens, want met geen enkele oefening ben ik echt langdurig geholpen.

Iedereen veel succes gewenst!! Ik tracteer mezelf op een grote bos bloemen als ik een maand bezig ben met HyperVen.

Groetjes, Sasha (mijn baas heeft een vervangster voor mij gevonden, dus ik voel even niet de druk om terug te komen naar het werk. Daardoor voel ik mij ook al veel beter!)
Hai Sasha, [:]grinning smiley[/:]

Bedankt voor je feedback. [:](Y)[/:]
Dat geeft me weer een extra steuntje in de rug.
Ik heb inmiddels HyperVen besteld en ik ga gewoon stug door met mijn ademhalings-
oefeningen van Rebio.
Ik weet zeker dat dit de oplossing zal zijn.

Groetjes van Ellen

Meer weten over het HyperVen programma?