[email protected]

HyperVen website

Wat is hyperventilatie?

Hyperventilation

hyperventilatie of hartkwaal?

Gepost door anoniem 
anoniem
hyperventilatie of hartkwaal?
16 April 2004 10:51
Hoi Annelies,

Ik merk bij mezelf dat het vaak een soort ontlading is van stress en spanning, kan dat? Vaak als ik in bed lig en net voor ik in slaap val lijkt het net of mijn hart uitvalt ofzo, een grote druk op mijn borst ontstaat, daar raak ik een beetje van in paniek en dan wordt ik benauwd, moet ik zuchten maar goed doorzuchten lukt dan niet. Dan slaan de vlammen me uit. Ik heb hier thrapie voor gehad, maar bij deze vorm van hyperventilatie lukt het niet dit toe te passen.

Dan nu mijn vraag. Ik ben heel bang dat het hartproblemen zijn. Wat is het onderscheid tussen hyperventilatie en wanneer heb je het aan je hart.
De uitingen die ik hierboven heb beschreven is dat bekend bij hyperventilatie? Is hyperventilatie schadelijk voor je gezondheid en voor de werking van je hart? Of kan er niets gebeuren wat dit betreft.

Groetjes.

Annelies
Re: hyperventilatie of hartkwaal?
16 April 2004 21:28
Is er nog een annelies?
anoniem
Re: hyperventilatie of hartkwaal?
17 April 2004 10:29
oh nou sorry ik bedoel het algemeen. Wil heel graag advies over dit probleem. Wist niet aan wie ik me moest richten, vandaar
Annelies
Re: hyperventilatie of hartkwaal?
17 April 2004 23:46
o nee, dat geeft helemaal niet.
maar ik dacht als er twee Annelies-en zijn is het misschien beter dat wat toevoeg zodat we uit elkaar te houden zijn.
Niels
Re: hyperventilatie of hartkwaal?
19 April 2004 08:34
Hoi Anoniem

De vragen die jij heb kan je het beste richten aan Rob Gravenstijn. Ik ben geen specialist,maar ik heb hetzelfde gevoel gehad. Het is heel naar. De paniek schiet gelijk door je hele lichaam. Ik heb last van hyperventilatie en voor zover ik weet is hyperventilatie niet schadelijk voor je hart. Rob, zou jij a.u.b willen reageren op deze vragen?

Sterkte en heel veel succes,

Niels
HyperVen
Re: hyperventilatie of hartkwaal?
19 April 2004 17:11
Hallo Annelies (2),

Mijn excuses voor de wat late reactie. Ik ben momenteel heel erg druk met allerlei andere activiteiten...

Jouw klachten zoals je die beschrijft lijken inderdaad te wijzen op chronische hyperventilatie. Maar het is altijd een goede zaak om dit eerst te laten uitzoeken door jouw (huis)arts. Er bestaan namelijk ook andere aandoeningen met symptomen die heel erg veel lijken op hyperventilatie (zoals bijvoorbeeld de mitralisklep prolaps, een lichte hartaandoening). Dus een onderzoek is een eerste vereiste. Het belangrijkste is om eerst een hartfilmpje te laten maken, zodat dat eerst uitgesloten kan worden. Daarnaast wordt er meestal ook een neurologisch onderzoek en een bloedonderzoek gedaan, waarmee het lichaam op de meest voorkomende kwalen kan worden onderzocht. Helaas echter, wordt een onderzoek naar hyperventilatie vaak overgeslagen. Dus, als jouw arts gaat onderzoeken, laat hem dan ook hyperventilatie meenemen. Het makkelijkst is het, om de koolzuurspanning in het bloed te laten meten als er toch een bloedonderzoek wordt gedaan. Maar ook andere onderzoeken behoren tot de mogelijkheden (zie de site in de sectie 'medisch' voor meer info).

hyperventilatie is niet gevaarlijk voor het hart of lichaam, maar het is wel zo dat hyperventilatie de processen in het lichaam behoorlijk in de war stuurt. Er treedt dan ook meestal een heel scala aan klachten op (ook wel syndroom genoemd). Zie de site voor een uitgebreide beschrijving van het syndroom van de chronische hyperventilatie.

Chronische hyperventilatie is het beste te bestrijden door het ademcentrum een hogere koolzuurtolerantie te geven. Hiervoor is de therapie met het programma HyperVen ontwikkeld (zie de site en het forum voor uitgebreide info).

Rob
HyperVen

Antwoorden die door HyperVen worden verstrekt, worden zo zorgvuldig mogelijk samengesteld. De antwoorden zijn gebaseerd op ervaringsdeskundigheid en kunnen niet worden beschouwd als vervanging van een consult, een behandeling bij een arts of medische informatie.
troch Evy
Re: hyperventilatie of hartkwaal?
25 April 2004 18:54
dag mensen, het is de eerste keer dat ik op deze site kom, de dokter vertelde het mij, ik he deze week voor de eerste echte keer te maken gekregen met hyperventilatie, ik ben telefoniste en zat toen op mijn werk, ik begon te draaien, bibberen, ik kon bijna niet meer ademen, rond mijn ogen had ik zwartblauwe kringen , stekende hoofdpijn en het was net of ik een hartaanval ging krijgen, heeeeeeeeeeeel angstaanjagend, ik ben direct naar het ziekenhuis gegaan en hebben ze vastgesteld dat het dus echt hyperventilatie is, ik wens al de mensen veel sterkte toe die er ook mee te maken hebben, veel liefs, Evy, (burcht).
HyperVen
Re: hyperventilatie of hartkwaal?
25 April 2004 19:36
Hallo Evy,

Lees de artikelen op deze site goed door zodat je gaat begrijpen wat hyperventilatie precies is. Dat is namelijk heel erg belangrijk om de ontwikkeling van angsten (fobieen) te voorkomen. Daarnaast raad ik je aan om de therapie te gaan doen om zo jouw hyperventilatie onder de knie te krijgen.

Evy, veel beterschap toegewenst en als je vragen hebt, je weet ons te vinden!

Rob Gravesteijn
HyperVen

Antwoorden die door HyperVen worden verstrekt, worden zo zorgvuldig mogelijk samengesteld. De antwoorden zijn gebaseerd op ervaringsdeskundigheid en kunnen niet worden beschouwd als vervanging van een consult, een behandeling bij een arts of medische informatie.
troch Evy
Re: hyperventilatie of hartkwaal?
25 April 2004 21:40
das vriendelijk, bedankt hoor, ik hoop dat ik er vlug controle over krijg, tot schrijfs
Elise
Re: hyperventilatie of hartkwaal?
28 April 2004 13:28
Hallo Rob,

bedankt voor je reactie op mijn stukje,
Ik wil er op zich wel mee naar een huisarts alleen wanneer is het chronisch?
Ik heb het niet echt elke avond de laatste tijd, althans ik kan het aardig onder controle houden, waarbij ik soms ook medicatie gebruik waar je rustig van wordt.
Ik vind het wel angstig omdat je het gevoel hebt dat je geen adem meer krijgt.
Maar ik zal er werk van maken, en Niels ook bedankt voor je reactie

groetjes Elise

Niels
Re: hyperventilatie of hartkwaal?
29 April 2004 08:58
Hoi Elise

Graag gedaan. Ik ben blij, dat ik mensen kan helpen, want ik weet hoe vervelend het is om hyperventilatie te hebben.

Ik wil ff reageren op je vraag over chr. hyperventilatie, volgens mij is het niet zo, dat je precies kan zeggen waarneer de hyperventilatie "chronisch" is geworden. Je moet het "chronisch" niet letterlijk nemen. Nu denk je waarom niet? Chronisch betekent: aanhoudend, oftewel je komt er nooit meer vanaf. Mijn huisarts heeft letterlijk tegen mij gezegd, toen bleek dat ik hyperventilatie had: Je kan er wel wat aandoen, maar je komt er nooit helemaal van af. Lekker motiverend,hé? En het is nog helemaal niet waar ook, want er is HyperVen. Met HyperVen kan je van je hyperventilatie afkomen, dat weet ik zeker, want er zijn al mensen genoeg die er vanaf gekomen zijn dmv HyperVen.

In het begin van mijn carriere (+/- 7 jaar geleden), als hyperventilatie'er, had ik niet zo vaak last van hyperventilatie aanvallen en angsten enz. Ik heb het voor mijn gevoel verwaarloosd, omdat ik geen aansteller wilden zijn. Ik heb tot op 3 maandn geleden met deze gedachten rond gelopen en toe storte ik in. Ik had gelijk zoiets van, ik ga nu van mijn hyperventilatie afkomen. Ik ben nu inmiddels 2 maanden bezig met HyperVen en ik moet je zeggen, dat het steeds beter gaat. Ik voel me een stuk beter dan 2 maanden geleden. Als bij jou hyperventilatie is vastgesteld, dan kan ik je maar één tip geven en dat is, begin met HyperVen en verwaarloos het niet. HyperVen is best een zware therapie, maar na een paar maanden pluk jij de vruchten ervan.

Dit is geen verkooppraatje, als je dat misschien denkt. Ik heb geen aandeel in deze therapie. Ik hoop alleen, dat iedere hyperventilatie'er van zijn hyperventilatie afkomt en dat kan door HyperVen te gebruiken.

Ik heb nog een tip voor je, als je angstig bent en als je last krijgt van een hyperventilatie aanval. (Eigenlijk heb ik het niet bedacht, maar heb ik het gehaald uit een bericht van Jenny. Ik zeg maar zo, goed gejat is beter, dan slecht verzonnen.)

Leg je handen eventueel op je onderbuik. Druk er licht op. Tuit je lippen, alsof je gaat fluiten, en blaas een lange fffffffffffffff. Probeer wanneer je weer lucht nodig hebt door je neus adem te halen. (Je buik wordt weer bol) Herhalen!
In het begin is het moeilijk omdat je je benauwd voelt, maar blijf doorgaan. Meestal na een stuk of 6x is je hartklopping al gezakt.
Als je je iets beter voelt controleer dan ook even of je je schouders, je gezicht enz kan ontspannen.

Ik hoop, dat je wat aan dit berichtje heb.

Groeten, succes en beterschap.

Niels
Elise
Re: hyperventilatie of hartkwaal?
29 April 2004 16:39
Hoi Niels,

bedankt voor de tip. Ik heb nu echt een nare dag, want ik heb vannacht voor mijn doen weer echt een aanval gehad waar je u tegen zegt. Net op het moment dat je in slaap valt overvalt je een soort schrik, van binnenuit en daar wordt ik paniekerig van, ga zweten. Ik voelde me zo ellendig en ben echt zo'n paniekkind die gelijk denkt minstens een hartkwaal of iets anders ergs te hebben.
Dat HyperVen vind ik nog wat eng maar misschien dat ik er eens mee ga beginnen. Moet ik dat downloaden vanaf deze site?
Het is nog niet echt geconstateerd dat het hyperventilatie is maar ik weet het zelf wel zeker. Maar uit jou verhaal blijkt wel dat je er dus wel vanaf kunt komen? Is hyperventilatie nu eigenlijk ontladen van spanning en stress? dus de stress die er uitkomt? Of is het juist spanning.

Groeten Elise
HyperVen
Re: hyperventilatie of hartkwaal?
02 May 2004 10:51
Hallo Elise,

hyperventilatie is geen ontladen van stress. Het is in eerste instantie een reactie van het lichaam op een stressvolle/angstige situatie (of soms veroorzaken/'>oorzaakt door teveel cafeinegebruik). Als de stressvolle situatie te lang duurt, gaat het lichaam de hyperventilatie als normaal beschouwen. Voor een betere uitleg van wat er precies gebeurt, zie de site in de sectie "hyperventilatie - Beschrijving".

Er is wel vaak een duidelijke relatie tussen stress en hyperventilatie aanwezig. Door teveel stress verhoogt het angstnivo van ons lichaam en daardoor kan hyperventilatie ontstaan en in stand worden gehouden. Het verminderen van de dagelijkse hoeveelheid stress kan daarom positief werken om hyperventilatie te verminderen. Maar als de instelling van het ademcentrum is gewijzigd, helpt dat niet meer en moet door middel van systematische oefeningen het ademcentrum weer worden geleerd om een hogere CO2 spiegel in het bloed te accepteren.

Het programma HyperVen kan je niet downloaden. Je kunt het wel bestellen (zie de site voor uitleg). Je krijgt het dan per post opgestuurd.

Veel beterschap toegewenst,
Rob Gravesteijn

HyperVen

Antwoorden die door HyperVen worden verstrekt, worden zo zorgvuldig mogelijk samengesteld. De antwoorden zijn gebaseerd op ervaringsdeskundigheid en kunnen niet worden beschouwd als vervanging van een consult, een behandeling bij een arts of medische informatie.

Meer weten over het HyperVen programma?