[email protected]

HyperVen website

Wat is hyperventilatie?

Hyperventilation

KORTADEMIGHEID, 24/7

Gepost door Roos 
Roos
KORTADEMIGHEID, 24/7
25 September 2004 21:56
Heb paar dagen geleden hier al een berichtje gepost (iets met in de titel, 'longen op slot'???). Vooralsnog gaat het niet veel beter, wel een klein beetje veranderd. In die zin dat ik vooral sinds gisteravond heel snel moet ademen! Alsof ik eigenlijk heel de tijd behoorlijke inspanning lever zeg maar. Oefeningen ofzo, het helpt niet. Ik kan het wel overigens, als ik dan bijv. even op bed ga liggen en door mijn buik ga ademen kan ik behoorlijk lang uitademen enzo. Maar verder, het gaat heel de tijd fout. Bij wat ik ook doe, in de auto, in de winkel, achter pc, bij huishouden, hijghijghijg (niet echt, maar gewoon snel en kort). HOE KAN DIT NU??? Ben al jaren bekend met hyper.....hier moet toch wel een longprobleem aan ten grondslag liggen? Als ik contact op neem met dokter dan zeggen ze, ja maar, je 'klinkt' niet benauwd! Nee, dat snap ik, moet ik eerst dood gaan of eerst blauw aan lopen ofzo??? Met als gevolg van die ademhaling dat ik loop te tollen op m'n benen, overal bijna tegen aan val, heel m'n lichaam stijf staat, mijn borst nu ook zeer gaat doen en mijn hals en onderkaak en het in mijn hoofd 1 duizelige/warrige boel is.
NOG MEER MENSEN DIE GEWOON 24/7 KORTAD medicijnenEMIG ZIJN?.......[:]sad smiley(([/:]
Maartje
Re: KORTADEMIGHEID, 24/7
26 September 2004 00:28
Heb geduld, als het iets is waar je je zorgen over moet maken dan manifesteert zich dat wel op zo'n manier dat het voor de behandelaars duidelijk is. Ik wil het niet bagatalliseren, maar heb je niet een verkoudheidje of griepje onder de leden wat op je conditie/bronchien slaat? Ik wens je heel veel beterschap en hoop dat je snel meer weet.
Annelies
Re: KORTADEMIGHEID, 24/7
26 September 2004 08:14
Hallo Roos,
Wat je nu doet lijkt op acuut HyperVentileren. In tegentstelling tot chronische hyperventilatie ervaar je dat heel anders.
Bijzondere huisarts heb je trouwens, die kan door de telefoon benauwdheidsverschijnselen beoordelen door te luisteren? Knap!
Als je twijfelt, weer contact opnemen met de huisarts.
Maar je geeft aan dat je het door rustig op bed te gaan liggen onder controle kunt krijgen. Klinkt als hyperventilatie.
Succes en hou ons op de hoogte.
Groeten,
Annelies
HyperVen
Re: KORTADEMIGHEID, 24/7
26 September 2004 09:36
Hallo Roos,

Het kan ook een kenmerk van chronische hyperventilatie zijn, dat je steeds sneller adem gaat halen. Het is dan dus niet "gewoon" kortademigheid, maar het komt omdat het ademcentrum je dwingt om sneller adem te halen. Tijdens de uitademing komt de trigger om in te ademen al. Dan ga je hijgen. Doe jij al de HyperVen therapie? Want daarmee krijg je vat op je ademhaling.

Rob Gravesteijn
HyperVen

Antwoorden die door HyperVen worden verstrekt, worden zo zorgvuldig mogelijk samengesteld. De antwoorden zijn gebaseerd op ervaringsdeskundigheid en kunnen niet worden beschouwd als vervanging van een consult, een behandeling bij een arts of medische informatie.
suzan
Re: KORTADEMIGHEID, 24/7
28 September 2004 10:45
hallo roos

ik begrijp wat je bedoelt hoor. ook ik ben continu kortademig en heb het gevoel te weinig lucht te krijgen. bij mij horen ze ook niets aan longen of hart dus het zal wel meevallen. maar dat doet het voor je gevoel niet he! ik vind het ook heel erg vervelend, heb ook pijn op mijn borst en een kriebelig gevoel bij de longen. ook zit het tussen mn schouderbladen vast. ik wil je laten weten dat je niet alleen bent en er hier altijd over kunt praten met je lotgenoten
liefs suzan
ans
Re: KORTADEMIGHEID, 24/7
03 October 2004 23:43
Hoi Roos

Ik weet wat je bedoelt heb dat ook al jaren ben ook bij de hartspecialist geweest en konden niets vinden alleen kwam eruit dat als ik bang ben mijn hart veel sneller gaat kloppen. je bent echt niet de enige hoor dat dacht ik ook steeds. ik vind het ook fijn dat ik hier met lotgenoten kan kletsen.
liefs ans k.
Cindi
Re: KORTADEMIGHEID, 24/7
20 October 2004 19:30
Heb ik ook, hoor. 24 uur per dag, zelfs als ik slaap. En dit al 6 maanden lang. Ademoefeningen helpen wel, maar niet genoeg. Praten met een psychotherapeut helpt een beetje. Als je hier verder over wil praten, schrijf mij gerust. Ik zou wel eens met een lotgenoot willen kletsen!

Hou je taai,

Cindi
sjoeke
Re: KORTADEMIGHEID, 24/7
24 November 2004 20:39
Heb er ook veel last van, het lijkt wel of ik stik , denk dan ook straks lich ik hier op de grond en dan is het over .
Maar doordat je zo denkt worden de klachten alleen maar erger.
Maar je kunt je gedachten niet uitschakelen , dus ga je maar door.
Zou ik dit hebben , zou ik dat hebben, zou dit het dan zijn.
Je haalt je van alles in je hooft en de ademhaling word steets zwaarder.
Wees rustig ga even aan wat leuks denken ga muziek draaien enz; maar dat lukt niet he.
Nee heel vervelend......heb je misschien wat vervelens mee gemaakt.
of zit je ergens mee......dat kan natuurlijk ook heel veel stress en hyperventilatie geven he...
denk eens diep van binnen wat is er loos met mij....misschien weet je het andwoord wel maar je kan geen oplossing vinden...heel veel sterkte...
En pas op ...Je hoofd kan je lichaam ziek maken.. groetjes Sjoeke
suzie
Re: KORTADEMIGHEID, 24/7
04 May 2005 17:23


Hallo, ik ben zelf iemand die al jaren last heeft van kortademigheid en ik vind dat artsen er veel te licht mee omgaan met klachten. Ik ben 26, maar ik krijg het gevoel alsof een 80 jarige een betere conditie dan mij heeft. Sta ik s'morgens op, zit ik over een paar uren al te hijgen bij te ontbijttafel, alsof ik heel hard heb gelopen en dan plotseling stil sta. Op school kan ik mij niet concentreren. Ik voel me dan zo beroerd kortademig. Mijn huisarts zegt dat het door stress of piekeren komt. Hij heeft er heel wat ervaring met zulke patienten. Ik twijfel daaraan, maar het kan waar zijn. Als je dus kortademig bent, ga dan even na of je met een probleem zit . Of iets dat je al heel lang irriteerd. Ik merk dat als ik een afleiding zoek bv naar mijn favotiete muziek luisteren, of in een heel andere omgeving zijn, dat dat mijn kortademigheid best wel vermindert. Veel succes !
zomerfee
Re: KORTADEMIGHEID, 24/7
06 May 2005 01:51
Ik heb ook al 5 maanden hyperventilatie en begin er nu wel gek van te worden . hele dag oppervlakkig ademen waar ik ook duizelig van word en soms raak er van in paniek en vooral s´nachts want ik slaap dus niet. elke keer als ik bijna in slaap val denk ik geen lucht te krijgen en zit ik dus weer rechtop en na een paar keer ga ik er maar uit en blijf dan de hele nacht wakker en word er zo moe van . wat eigenlijk wel beetje helpt is masseren de schouders,nek en rug .( vooral tussen schouderbladen) afgelopen nacht helemaal niet geslapen en heb s´middags 3 kwartier een hete douchestraal op mijn rug en nek en schouders gezet en daarna kon ik gelukkig 4 uurtjes slapen , toen ik wakker werd was de kortademigheid veel minder de hele dag . mijn zusje had ook hyperventilatie en masseren hielp bij haar ook . ik zeg niet dat het ermee over gaat maar het verminderd mischien wel een beetje de kortademigheid voor een tijdje . en dan heb je fftjes iets meer verlichting met die vervelende hyperventilatie die al erg genoeg is.
Brenda
Re: KORTADEMIGHEID, 24/7
09 May 2005 01:26
ik heb dat ook gehad... is gewoon (ik noem het maar gewoon omdat ik weet dat het niets ergs is) hyperventilatie... op het moment dat jij kort ademig bent... denk je eraan.. anders weet je ook niet dat je het bent [:]winking smiley[/:] lichaam en geest staan heel nauw samen en wat jij denkt voel jij.. dus als jij je constant bewust bent van jou snelle ademhaling dan kan ik je nu zeggen dat het niet langzamer gaat...

het is heel moeilijk ik weet het ik heb het ook gehad maar probeer je er overheen te zetten en op die momenten rustig te gaan ademen... probeer een paar x per dag naar je buik te ademen.. leg je hand op je buik en adem je hand omhoog door je neus!!!... en dan 5 tellen en evenveel weer uitademen met je mond open...doe die oefeningen en laat het los!! hoe moeilijk het ook is.. ga tv kijken iemand opbellen weet ik wat, maar denk er niet aan want het word er alleen erger door! het gaat echt heel langzaam hoor , toen ik het deed wist ik niet waar ik lucht vandaan moest halen en zag ik de buik ademhaling echt niet zitten maar uiteindelijk lukte het steeds beter
uiteindelijk gaat jouw lichaam wennen aan een rustige ademhaling... zoals het nu gewent is aan een snelle ademhaling.. dat kan ook niet 1-2-3 weg gaan want je ademt nu als een bezetene..dus duurt even!! maar het komt vanzelf goed.. heb vertrouwen in jezelf...ben je lichaam en geest de Baas!!

Ik heb de tip van myn therapeute gehad.. om elke dag wat meer beweging te hebben.. al is het maar een rondje om de straat heen.. en dan steeds een stukkie verder.. of ren ff de trap op.. weet ik veel.. doe oefeningen op bed..zet muziek aan en ga wat trainen.. je lichaam word stijf door die spanningen en hyperventilatie vergt nu gewoon veel energie van je.. en je lichaam is al moe van het niets doen omdat jij te snel/diep ieder geval verkeerd ademt.. dat is je lichaam nu gewent dus die weet niet beter! dus je lichaam word al moe als jij bv boodschappen gaat doen (omdat je dan ECHT iets aan het doen bent) want dat kent ie niet... jou lichaam kent geen rust op dit moment.. en als jij dan iets gaat doen.. tja.. dan word je moe...dan denkt het.. oh **** wat nu weer.. NOG meer inspanningen dan dat we al hebben.. meis het is zo simpel als je er even over nadenkt hoe het eigenlijk allemaal in elkaar zit.. als je rustig gaat zitten.. pen en papier erbij... dan zul je zien dat al heel snel de puntjes op de i staan en het eigenlijk alleen maar lachwekkend is
Het werkt een beetje hetzelfde als iemand die 2 benen heeft gebroken en opnieuw moet leren lopen.. dat gaat langzaam maar uiteindelijk kan diegene weer lopen/rennen enz enz...en zo werkt het met hyperventilatie ook...Niet pushen of te snel willen (al willen we dat allemaal) want dat werkt juist tegen...en al ,met al gaat dit helaas allemaal "onbewust "

Kop op meid ook jij komt er vanaf...
Ik had nooit gedacht dat ik dit zou typen met een lach op me gezicht...(ben nu toch wel trots op mezelf)
Ik heb jaren vreselijk last gehad van alle klachten die men maar verzint met chronische hyperventilatie... bang voor de dood.. bang voor ziektes etc etc.. hele dag lamlendig voelen en ga maar door.. maar met behulp van ademhalings therapie... typ ik nu dit stukje...en ik kan je zeggen het voelt GOED!! en ik hoop dat er meer met my meegaan en dit ook kunnen gaan schryven... het is zo zonde om je leven te laten beheersen door hyperventilatie.. iedereen komt eraan en iedereen kan er ook vanaf komen.. als je maar wilt... waar een wil is is een weg.. ook al is ie nog zo lang...als jij op het punt bent dat je het echt zat bent (en dat ben je ook) en dat je het niet meer accepteerd... leg jezelf er niet bij neer, zo van het is maar hyperventilatie.. nee niks ervan.. het is niet zomaar hyperv.. het is te gek voor woorden dat we allemaal zo verschrikkelijk bang zyn, **** die angsten... lok ze uit!! lach ze uit.. maar accepteer ze niet.. ga niet de hele avond achter je pc zitten treuren... neem actie.. ga de strijd aan met je chronische hyperventilatie...een tip bij spontane angst... als je er last van hebt.. ga liggen en laat iets op je voet vallen.. iets hards..wat redelijk pyn doet.. jou geest reageert dat heeft bij my wel geholpen moet ik zeggen.. in tyden van echte paniek..dan lette ik niet op me rare enge gedachtes alleen op die pyn die ik voelde in me voet....

S6 meid!![:](Y)[/:]

Meer weten over het HyperVen programma?