[email protected]

HyperVen website

Wat is hyperventilatie?

Hyperventilation

nekpijn/ ruim 12 weken bezig

Gepost door Anna 
nekpijn/ ruim 12 weken bezig
22 January 2007 14:38
Hoi allemaal, ik ben nu 12 weken aan het HyperVennen via mijn cesar therapeut en het leek te werken, ik voelde me steeds iets vooruitgaan, met tussendoor de nodige dipjes maar dan ging ik toch weer vooruit. Mijn klachten zijn nek- en schouderpijn en vooral heel moe. Ik blijk te hoog te ademen en daardoor mijn nekspieren te gebruiken tijdens de borstademhaling. Ook trek ik structereel mijn schouders op, is een verkeerde houding die erin gesleten is. Deze klachten zijn allemaal begonnen na een hectische en emotionele periode in mijn leven, van overlijden van mijn vader, een zwangerschap en een verhuizing. Ik was toen echt helemaal uitgeput en heb daar nekklachten, schouderklachten aan overgehouden. Niet iedere dag ik heb ongeveer 4 dagen pijn in de week. Voel me ook heel moe, echt zo'n gevoel dat je gezicht helemaal op moe staat, zo echt uitgemergeld, vooral als ik pijn heb maar ook als ik een goede dag heb.

Nu had ik na 9 weken HyperVennen echt een verbetering die 3 weken voortzette en nu is het dus weer terug bij af. Dat kan ik nu even geen plaatsje geven, denk dan toch weer dat het niet alleen aan het ademen ligt, ga dus weer twijfelen. Mijn scores gaan ook maar niet omhoog, ik blijf echt al 6 weken hangen op 45 - 50 sec. en soms daalt de score weer naar 35. Ik heb wel spanning want ik tandenknars 's nachts en ik voel het ook want ik ben vaak gejaagd. Wat moet ik nu doen, even wat minder HyperVennen want dat lees ik vaker dat mensen een dip hebben na 12 weken. Ik snap ook niet waarom mijn scores niet eens stijgen vooral omdat ik al 12 weken bezig ben, echt heel trouw!

Hoop dat HyperVen of iemand anders antwoorden heeft....

Wordt het echt zat!!

Anna
Re: nekpijn/ ruim 12 weken bezig
22 January 2007 17:17
Nog even mijn verhaal nagelezen en er ontbreekt ook nog wat, nl:
ik ben ook vaak duizelig of beter gezegd, wattig. En vaak als ik pijn heb dan heb ik ook een band onder mijn borsten en pijn vanaf mijn borst naar mijn oksel, dus dat duidt weer op chronische hyperventilatie.
Ook vlak voor mijn menstruatie zijn mijn klachten veel erger, dat is iedere keer weer raak!

Ik weet ook diep van binnen dat ik chronische hyperventilatie heb maar soms twijfel ik net als iedereen. Dat komt omdat de pijn zo hevig is dat je minstens aan een nekhernia denkt.
Maar goed, ik hoop dat meer mensen dit kennen, want over nekklachten lees ik niet heel veel op dit forum. Terwijl er op andere sites wel heel veel over vermeld wordt, ook mijn therapeut heeft veel HyperVentie patienten met nek- en schouderpijn.
Groeten van een chronische hyperventilatie-er want ik heb het ECHT [:]:||[/:]
Re: nekpijn/ ruim 12 weken bezig
22 January 2007 17:56
Hallo Anna,

De nek- en schouderpijnen, als ook het tandenknarsen, lijken mij sterk te wijzen op stress-gerelateerde klachten. Ik vermoed dat dat dan ook een vrij grote rol speelt bij jouw chronische hyperventilatie. Ik denk dat de combinatie ontspanningsoefeningen (meditatie?) en HyperVen in jouw geval erg belangrijk is. Vooral tijdens de HyperVen oefeningen proberen ontspannen te blijven, vooral op het moment dat je de adem inhoudt. Let vooral op je schouders en nek.

Het is overigens vaak zo, dat de scores achterblijven als stress een van de grote factoren is. Door de stress is het zenuwstelsel minder adaptief en daarom zal het ademcentrum minder snel geneigd zijn om een hogere tolerantie te accepteren. Het werkt evengoed, alleen duurt het daardoor langer. Daarom dat ik de combinatie van ontspanning (ook sport bijv?) zo aanmoedig.

Antwoorden die door HyperVen worden verstrekt, worden zo zorgvuldig mogelijk samengesteld. De antwoorden zijn gebaseerd op ervaringsdeskundigheid en kunnen niet worden beschouwd als vervanging van een consult, een behandeling bij een arts of medische informatie.

Rob Gravesteijn
HyperVen
Re: nekpijn/ ruim 12 weken bezig
22 January 2007 21:28
Rob, bedankt voor je reactie. Als ik het goed begrijp helpt sporten en onspanningsoefeningen voor het loslaten van stress. Dat doe ik beiden, ik wandel 4 keer per week een goed uur en ik doe dagelijks progresieve relaxatie oefeningen. Is er nog iets wat ik kan doen om stress te ontladen of tegen te gaan? Heb over 2 weken ook een afspraak met een psycholoog om toch eens te kijken of er moeilijke dingen zijn die ik nog niet verwerkt heb.

Zal ik dan gewoon maar doorgaan met oefenen en niet even wat minder oefenen, ik doe nl. steeds 2x 10 trials per dag. Nu oefen ik steeds liggend omdat ik zittend vaak niet verder dan 30 seconden kom. Is het misschien toch effectiever om zittend te oefenen, of maakt dat niet uit? Ik hoor het graag, want ik voel wel dat ik op de goede weg ben...

Re: nekpijn/ ruim 12 weken bezig
22 January 2007 23:01
Hi Anna,

Zo da's echt de spijker op de kop van hoe ik me nu voel. Die band die onder je borsten wordt aangesnoerd. Wattig in het hoofd 'ga ik nu neer of blijf ik staan'? Zeker dat het bij mij ook voor de menstruatie een stuk erger wordt. En ja die pijn in je nek herken ik ook heel erg. Mijn fysio (t.b.v. hyperventilatie) helpt daar wel eens mee dat ze ff een extra nekmassage geeft.
Ik heb momenteel ook weer erg veel last en ook heel erg van m'n rug, vooral tussen m'n schouderbladen in.
Het is dus allemaal erg herkenbaar en ook die ongerustheid die meteen weer op komt zetten. Ik stroom er ook weer van over helaas [:]sad smiley(([/:] terwijl het juist zo goed ging. Het doet dan wel goed om dezelfde symptomen te lezen al gun ik je natuurlijk het beste en dat het zo snel mogelijk over gaat hoor!!!

Sterkte[:](Y)[/:]

groetjes Gina

Re: nekpijn/ ruim 12 weken bezig
23 January 2007 12:06
Hoi Gina,

Fijn als je soms even leest dat een ander dezelfde klachten en vooral dippen. Je wilt soms even herkening en erkenning en vooral je uiten.
Ik heb heel veel aan dit forum gehad, maar ik zag maar zeer weinig chronische hyperventilatie-ers met nek- en schouderklachten terwijl dit toch vaker voorkomt, nl een heel bekend symptoom volgens
mijn cesar therapeut. [:]confused smiley?[/:]
Nog even wat vragen: Hoe lang ben jij al bezig met HyperVen en voel jij ook verbetering? Heb jij ook veel pijn, ik ben overal al geweest voor mijn nek/tussen schouder pijn. Neuroloog, reumatoloog, fysio, chirorpractor, Manueel en ik kan nog wel even doorgaan. Nu is het even de knop om dat het geen neurologisch probleem is maar een kooldioxide/ verkramping probleem. Maar ik wil wel vertrouwen hebben in deze therapie want ik voel verbetering en ik heb soms na een sessie dat de pijn verdwijnt, beter bewijs is er niet [:]grinning smiley[/:]. We houden vol[:](Y)[/:], toch?
Joy
Re: nekpijn/ ruim 12 weken bezig
23 January 2007 13:43
Hallo dames,

Ook ik heb behoorlijk veel last van nek en rug. Voornamelijk schouderbladen en de wervelkolom. Sinds een aantal weken ook wat meer last van de nek. Hier heb ik al zo`n 3 jaar last van terwijl ik ook zo`n 3 jaar last heb van chronische hyperventilatie.. Ik ben nu 25 en ik sport erg veel (4 x voetbal per week) en zorg dus op die manier voor ontspanning. Ik laat me door onze verzorger ook vaak masseren en ongeveer eens in de 2 maanden loop ik eens langs de chiropractor. Wat ik vaak merk is dat er een brandende pijn begint te ontstaan naast mijn linker schouderblad. Irritant gevoel en treedt voornamelijk op als ik aan het werk ben.

Ik herken er dus veel in en ik probeer zo veel mogelijk te ontspannen om die stress eruit te werken op die plaatsen. Ook kan ik mijn rug vaak laten kraken door bepaalde bewegingen te doen en als er weer een wervel of spier dwars zit dan merk ik dat als ik diep ademhaal. Is dat herkenbaar voor jullie?

Groet Joy
Anna, ik heb ook nek- en schouderklachten. Maar daar heb ik het niet over omdat ik de duizeligheid veel en veel enger en storender vind. Ik heb ze wel degelijk en ga daarvoor oefeningen doen bij de fysio. Ik zag niet echt de link met de chronische hyperventilatie, maar het heeft er vast mee te maken!

Toppie dat je vooruit gaat en ik vind het supergoed dat je netjes 2x per dag oefent. Ik kan aan jou een voorbeeld nemen, want ik heb daar soms moeite mee...[:]:O[/:]

Groetjes Rainbow

Re: nekpijn/ ruim 12 weken bezig
23 January 2007 17:14
Hallo Anna,

Je bent goed bezig qua ontspanning. Zorg dat je ook in de dagelijkse bezigheden niet te hard van stapel loopt, iets wat wij "HyperVentilanten" nogal eens willen doen...
De oefeningen kan je het best zittend doen, niet liggend. Ook als je scores dan wat lager zijn (let niet teveel op die trialscores, maar eerder op de voortgangsgrafiek).Blijf voorlopig 2x per dag oefenen, tenzij je grafiek is afgevlakt. Dan kan je eens proberen om één of twee weken niet te oefenen, om dan vervolgens te kijken of de scores toch weer gaan stijgen daarna.

Antwoorden die door HyperVen worden verstrekt, worden zo zorgvuldig mogelijk samengesteld. De antwoorden zijn gebaseerd op ervaringsdeskundigheid en kunnen niet worden beschouwd als vervanging van een consult, een behandeling bij een arts of medische informatie.

Rob Gravesteijn
HyperVen
Re: nekpijn/ ruim 12 weken bezig
23 January 2007 21:54
Bedankt voor jullie reactie's, het sterkt enorm dat er meerdere zijn met nekpijn/ schouderpijn. Ik zal ook proberen om zittend te oefenen, vindt dit moeilijker dan liggend. Ik oefen altijd liggend met een stopwatch, kan dan beter ontspannen... Enne scores zijn dan beter, dat is toch altijd weer een streven... Dom dat ik daar toch zo op let.
Perfectionist dat ben ik, streber yep! Heb het sinds kort ook zelf door, dat scheelt.
groetjes,
Anna

Hoi Anna,

Wij hyperventilatie-ers zijn volgens mij allemaal strebers. We willen ZO graag van de klachten af, dat we toch op die scores letten. Als die van mij hoger zijn, let ik daar ook op. Ook al weet ik dat het niet uitmaakt. Akls ze laag zijn, vraag ik me af waardoor dat zou kunnen komen. Je bent dus niet de enige streber en de enige met een zere nek en schouders: hier is er nog één!

Succes en hou ons op de hoogte hoe het met je gaat!

Rainbow
Re: nekpijn/ ruim 12 weken bezig
24 January 2007 11:57
Hi Anna,

Nog even terugkomend op je vragen. Ik heb het ff teruggezocht en ben v.a. 10 sept.jl. bezig en het ging vrij snel voorruit.
Nu moet ik zeggen dat ik de maanden okt. nov. en dec. bijna 5 dgn p.w. gewerkt heb en daarbij nog het gezinsleven (2 kids en een vent) is dat natuurlijk niet echt heel erg slim.
Ik weet ook dat dat eigenlijk teveel is (tsja ook steber herkenbaar grr), maar iedere x doe ik het mezelf toch aan en als het dan wat rustiger wordt ....dan krijg ik een terugval.

Die pijn in m'n schouders en nek zijn sinds 4 weken echt heel erg, maar volgens mij heeft het ook te maken met het feit dat ik ook al 2 maanden heel slecht slaap (stressss).
Dit is zo ie zo funest voor mn hyperventilatie, weinig slaap, stress, schouders omhoog ofwel hyperventilatie en zo is het cirkeltje weer rond.

Ik loop alleen bij een fysio (voor hyperventilatie en nek/rugklachten) en heb van haar ook het 1 en ander aan oefeningen gekregen. Voor mij helpt HyperVen voor het ademhalen gewoon echt heel goed en ik zie zeker verbetering. Voor m'n rug helpt het mij persoonlijk niet daarvoor moet ik echt oefeningen van de fysio doen.

Volgens mij ben je gewoon echt op de goede weg, zeker als bij jou de pijn verdwijnt na een sessie zou ik zeker doorgaan[:]TOP[/:]

Succes Gina
Re: nekpijn/ ruim 12 weken bezig
31 January 2007 19:23
Hoi Gina,

Sorry voor mijn late reactie. Jij bent dus ook al langer bezig. Dat je dan nu nog nekklachten krijgt is vervelend, maar lijkt me ook aanwijzbaar met fulltime werken met een gezin. Dat is heel zwaar en stressvol. Hoop dat je je stress ook in de hand kunt houden, is errug slecht voor HyperVentie's.
Oefen jij altijd zittend of ook wel eens liggend? Dat scheelt bij mij ook nog, met liggend oefenen forceer ik minder qua schouders/rug, lijkt het. Maar Rob adviseert weer zittend.
Maar goed, bedankt voor je reactie.
groetjes,
Anna

Meer weten over het HyperVen programma?