[email protected]

HyperVen website

Wat is hyperventilatie?

Hyperventilation

aanval op aanval

Gepost door André 
aanval op aanval
23 May 2007 12:36
Bij mij sluimert de hyperventilatie overdag en komt-ie vanuit slaaptoestand tot een aanval. Wil er even "lucht aan geven" dat het de afgelopen week weer extra hevig speelt.

Afgelopen nacht bijvoorbeeld zo'n 3 à 4 keer! Waarbij ik de buitendeuren moet openen om adem te krijgen, of ook in m'n nachtgoed op straat beland en wel eens in paniek aanbel bij een buurman, omdat het echt lijkt alsof m'n laatste uur geslagen heeft. Omdat ik nog half slaap realiseer ik me niet of onvoldoende dat het om een hyperventilatie aanval gaat en vanzelf weer overgaat.

Het lijkt er op dat, nu ik weer meer op mezelf ben terug geworpen en er sprake is van extra stress, gekwetstheid, maar ook door enig succes (klinkt misschien vreemd, maar dat roept bij mij diverse angsten op) de hyperventilatie weer verhevigd toeslaat. Mogelijk, want echt de vingers er achter krijgen doe ik niet.

Feit is dat het me parten blijft spelen.

Ik wil niet bij de pakken neer zitten en maak waarschijnlijk maar eens weer een doktersafspraak. Sinds deze maand een nieuwe dokter, waarmee het hopelijk beter klikt dan met de vorige.

Groet en goeds,

André.
Re: aanval op aanval
24 May 2007 13:05
Hoi Andre

Kan je ook natuurlijk niet helpen, maar wil toch even reageren om te zeggen
dat ik het hartstikke rot voor je vind.
Hopelijk kan de nieuwe dokter iets voor je doen.

Sterkte en groetjes Vlinder
Re: aanval op aanval
24 May 2007 22:09
Hallo André,

Het is inderdaad erg vervelend om in je slaap een hyperventilatieaanval (of meerdere) te krijgen. In de beginperiode dat ik hyperventilatie had, kreeg ik ook regelmatig 's nachts aanvallen en had ik zelfs schrik om te gaan slapen. Ik zat vaak rechtop in mijn bed of op de grond voor de open raam om lucht te krijgen. Sinds geruime tijd is slapen echter terug een ontspannen aangelegenheid geworden voor mij en krijg ik enkel (of toch meestal) aanvallen overdag.

Als ik toch gespannen ben, probeer ik in bed relaxatieoefeningen te doen en op mijn ademhaling te letten. Het helpt bij mij ook om aan leuke dingen te denken in plaats van mijn gedachten te laten afdwalen naar negatieve zaken. Dat is wel soms gemakkelijker gezegd dan gedaan hoor.

Alleszins wens ik jou veel sterkte en een goede dokter die jou wat steun kan bieden.

Groeten,
Griet
Re: aanval op aanval
25 May 2007 09:16
Dank je, Vlinder en Griet. Het even delen is soms ook al heel wat!

Daar heb ik ook wel baat bij Griet, maar gaat het dan weer even een tijdje beter, dan ben ik daar weer niet of minder alert op.

De keren dat het overdag tot een aanval is gekomen, was het alleen onder speciale omstandigheden en in gezelschap.

Wanneer het zal gebeuren is bij mij ook meestal onvoorspelbaar. Tenminste als het 's nachts is. Waarschijnlijk gaat het om (oude) angst en onverwerkte emoties die getriggerd worden door het een of het ander.

Ook de ruimte waarin ik slaap en het weertype kan van invloed zijn. Afgelopen nacht in de huiskamer geslapen op de slaapbank. Minder comfortabel, maar ik voel er me wat meer op m'n gemak, zodat de nacht wat rustiger verliep.

Groet,

André.
Re: aanval op aanval
08 June 2007 09:27
Ook al gezien vroegere ervaringen een gloeiende hekel aan huisarts bezoek, maar zojuist voor maandagmiddag een afspraak gemaakt, met de nieuwe huisarts.

Ik wil nu eindelijk wel eens zien wat er eigenlijk precies aan de hand is en een verwijzing vragen naar neuroloog, hypnotherapeut en mogelijk de internet therapie van intherapy gaan volgen. De hele vragenlijst van de laatste instelling al ingevuld. Hoogste tijd om te doen wat er nog aan te doen valt en niet langer van die lapmiddelen.

Op deze manier houd ik het niet vol, zeker niet met het klimmen der jaren.

Punt is wel dat de vergoeding via het ziekenfonds zal moeten lopen, want zelf bekostigen zit er niet in.

Mochten jullie nog suggesties hebben (therapievormen, vragen en dingen die ik kan voorleggen aan de huisarts), dan verneem ik het graag!

Groet,

André.
Re: aanval op aanval
08 June 2007 16:51
Hallo Andre,

Ik zelf volg therapie via interapy en vind het een hele fijne manier van therapie.
Ik volg de therapie voor burn-out.
Kan het je zeker aanraden en het wordt volledig vergoed.

Maar ben je ook al begonnen met HyperVen?

Groetjes Miranda
Re: aanval op aanval
08 June 2007 17:01
Dank je Miranda, een hart onder de riem. Of was het riem onder het hart?! Ik heb nl. een therapeutisch verleden en niet onverdeeld positieve ervaringen om het maar zachtjes uit te drukken. Daarbij gaan de jaren tellen.

De HyperVen CD heb ik, maar blijkt niet te werken onder MacOS, wat ik heb!

Nu eerst met de trein naar Utrecht, naar een Afrikaans muziekfestival! Hopelijk ook heilzaam.

Groet en goeds, met intherapy en wat iets meer zei,

André.
Re: aanval op aanval
13 June 2007 15:39
Ben inmiddels bij de nieuwe (heel andere, jonge, sympathieke) dokter geweest.

Wat de hyperventilatie betreft (want ik ging ook voor andere klachten) heb ik nu een verwijzing voor een hypnotherapeut en intherapie.

Wat beide betreft is het er mee aanvangen afhankelijk van of het vergoed wordt door het ziekenfonds.
Re: aanval op aanval
13 June 2007 15:45
Hoi André,

Wat fijn voor je dat deze arts je echt serieus neemt! Heb je mooi twee verwijzingen te pakken! Hopelijk heb je er wat aan! Maar al fijn dat je arts naar je heeft geluisterd. Succes!

Rainbow
Re: aanval op aanval
21 June 2007 20:29
Dank je, Rainbow!

Ondertussen blijkt er geen hypnotherapeut te vinden. Tenminste, niet in de buurt.

Wel lees ik nu over een plaatselijke mogelijkheid tot het ondergaan van accapunctuur en ook stoelmassage, wat beide heilzaam schijnt te kunnen werken tegen hyperventilatie.

Ze worden geheel of gedeeltelijk vergoed door het ziekenfonds, wat voor mij een voorwaarde is, met een minimum inkomen.

Jij, of iemand anders hiermee bekend?

Groet,

André.
Re: aanval op aanval
21 June 2007 21:16
Hoi André,

Ja hoor, ik heb (natuurlijk zou ik haast zeggen) ook acupunctuur gehad. En hypnotherapie, maar dat was jaren geleden toen ik andere klachten had. Dat lag meer psychisch toen, ik kwam net uit een rotrelatie, dus ik kan niet zeggen of dat geholpen zou hebben bij hyperventilatie. Acupunctuur...ik had er zelf niet veel mee. Mijn klachten (duizeligheid) leken ook te verergeren. Ik zwalkte in die tijd over de gang op het werk en voelde me zo akelig dat ik na 4x ben gestopt. Het was misschien wel een teken dat het werkte - al gebeurde het eerst in negatieve zin - maar ik wilde het niet afmaken. De therapeut was ook niet zo aardig vond ik en dat werkte ook niet mee. Ik kreeg het wel vergoed, de hypnotherapeut niet. Het is natuurlijk het proberen waard, zeker als het je geen centjes kost. Ik ken iemand die nekklachten had en die door acupunctuur weer normaal functioneert. Het is voor iedereen verschillend, dus...give it a try zou ik zeggen!

Hou ons op de hoogte!

Groetjes Rainbow
Re: aanval op aanval
27 June 2007 18:03
Vanmiddag uitgevonden dat ik met een gecombineerde vergoeding van Groene Land/Woonconcept(!)/iCare, € 350.- per jaar kan besteden aan een therapie/behandeling. De hypnotherapie komt er alleen voor in aanmerking als het gecombineerd is met psychotherapie.

De vraag is nu wel waar ik meer baat bij zal hebben, accupunctuur of hypnotherapie, want beide zal niet gaan voor dat geld, wil ik er baat bij hebben.

Afgaand op jouw reactie lijkt het effect van acupunctuur toch ook erg afhankelijk van de persoon/therapeut. Met de vergoeding kan ik 7 accupunctuur behandelingen ondergaan.

Intertherapie heb ik al zo'n beetje uit m'n hoofd gezet.

Erg lastig, vooral omdat ik niet veel ruimte meer ervaar voor experimenten, of uitproberen, gezien mijn brede therapeutische verleden.

Groet,

André.



Bericht bewerkt (27-06-2007 18:05)
Re: aanval op aanval
27 June 2007 21:31
Hallo,

Ik zelf zit bij een hypnotherapeut die ook emdr doet.
In 1 woord geweldig[:]grinning smiley[/:] Heb tot nu toe zo veel aan haar gehad.
Als je wilt weten wat emdr inhoud kan je het best even op internet er naar zoeken, kan het niet zo uitleggen.
Maar hetbdaar zelf al zo veel aan gehad.
Interapy volg ik nu ook al een paar weken en heb daar ook veel van geleerd.
En interapy kost niks[:]grinning smiley[/:] dus kan je al niks aan verliezen.

De kosten die ik maak bij de hypnotherapeut krijg ik gedeeltelijk door mijn verzekering vergoed het restant krijg ik vergoed door bijzonderen bijstand.
Dit is misschien voor jou ook nog het uitzoeken waard? voor dit potje hoef je niet perse in de bijstand te zitten.

Hoop dat je hier wat mee kan.

En wat je ook beslist het komt vast wel goed!

Miranda

Tom
Re: aanval op aanval
27 June 2007 23:56
Hoi Andre,

Wilde ook even reageren, ik denk dat je voor jezelf moet uitzoeken waar je het meeste aan hebt. Hiermee bedoel ik, heb je angsten opgelopen door hyperventilatie, of vind je alleen de lichamelijke verschijnselen naar ? Ik denk dat dit van wezelijk verschil is voor wat voor therapie je gaat volgen. Ikzelf ben er achtergekomen dat de lichamelijke verschijnselen die ik heb, voortkomen uit angst ( overigens na een paar flinke aanvallen ). Ik ben namelijk van mening dat je beter de psychische factor kunt aanpakken, ipv de lichamelijke klachten. Ik denk persoonlijk dat als je wat minder angsten etc. hebt, dat je lichamelijk herstel dan een stuk sneller gaat, ipv andersom. Uiteraard kun jij dit het beste beoordelen, in ieder geval veel sterkte en wijsheid.

Groet, Tom
Re: aanval op aanval
28 June 2007 07:37
Hallo Andre,

Ik sluit me helemaal bij Tom, ik weet bijna zeker dat als je het geestelijke gezond krijgt, de rest vanzelf mee gaat.
Heb je inmiddels wel een mogenlijkheid gevonden om met HyperVen te beginnen?

Groeten Miranda
Re: aanval op aanval
28 June 2007 09:05
Hoi allemaal,

Even mijn reactie op de discussie. Ik zou denk ik ook eerst de psychische kant aanpakken. Maar...zelf heb ik geen psychische problemen, maar ik heb wel hyperventilatie. Ik ben onderzocht door verschillende artsen, maar die kunnen geen enkel aspect vinden dat bij zou kunnen dragen aan een minder goede psychische gesteldheid. Ik heb ook angsten, maar die komen puur voort uit mijn hyperventilatieklachten. Als ik die al heb, word ik bang. Normaal gesproken heb ik nergens last van...Met hyperventilatie durf ik de AH bijna niet in, terwijl ik zonder hyperventilatie rustig bij een concert met duizenden mensen ga staan. Kortom: ik ben het er niet helemaal mee eens dat je de rest vanzelf gaat als je je geestelijk gezond voelt. Op zich klopt dat wel, maar je hebt ook mensen zoals ik die alleen angstig worden als ze klachten hebben. De angsten hoeven dus niet direct een psychische achtergrond te hebben.

De keus is heel persoonlijk! Maar ik zou als het niet allebei kan inderdaad ook voor de psycholoog kiezen en daarnaasr blijven HyperVennen. Sla je twee vliegen in een klap! Succes met je keuze Andre!

Rainbow
Re: aanval op aanval
28 June 2007 13:53
Dank voor jullie reacties!

De HyperVen CD heb ik inmiddels niet meer, maar draait waarschijnlijk toch nog steeds niet onder MacOS.

Heb een psychiatrisch verleden (o.a. twee en half jaar klinische opname) en m'n laatste "poging" in die richting was (weer) naar het GGZ, wat na een eindeloze intake vooral terug naar af (dus voorafgaand aan de opname) bleek te zijn. Erger dan dat eigenlijk. Een in mijn ogen aankomend psycholoog die het hooghartig had over mij "huiswerk" te gaan opgeven. Zeker om indruk te maken op een stagiere die bij dat afsluitende gesprek aanwezig was. Ik liep toen al tegen de veertig en dan zo'n blaag die mij, met wat ik achter de rug en aan ervaring had, dan wel eens zou vertellen hoe of wat. Mooi niet dus. Er totaal geen vertrouwen in en er van af gezien.

Sindsdien geen zin meer nog iets in die richting te ondernemen, maar als dat Intherapy gratis is, dan wil ik daar mogelijk toch nog voor gaan.

De opname had een vervelende nasleep. Zo werd mijn "geval" in de TG als voorbeeld genomen, (min of meer buiten mijn weten om) en ik vond niet het gewenste gunstige woon- werkklimaat. Integendeel. Het was in veel opzichten (opnieuw) traumatisch en instabiel. Zelfs gepaard gaand met mishandeling, andere ongelukken en de ziekte van Lyme.

Ik heb sowieso altijd een vaag, sluimerend angstgevoel wat sterk aanwakkert als er iets op het spel staat. M.n. bij het willen aangaan van contact met iemand die ik hoog heb zitten of nieuw werk. De angst en daarmee gepaard gaande gedachten vormen dan min of meer een onoverkomelijk lijkende(?) blokkade. 's nachts komt het vaak tot een paniekaanval, met alle gevolgen van dien. De laatste tijd weer vaker en regelmatiger. Nu heb ik nog een goede conditie, maar ik vraag me af hoe lang ik dergelijke toestanden nog opvangen. Gedachten aan een definitief einde geven me tijdelijk wat rust.

Het punt is dat ik meestal juist niet verlegen overkom en heel spontaan kan zijn, zeker als ik door de spanning heen breek, want dan blaak ik van de (vrijkomende) energie! Mensen die me oppervlakkig kennen hebben meestal een vertekend beeld van me en vragen zich af hoe het toch kan dat ik alleen gebleven ben, of onderschatten wat er aan de hand is. Sommigen raken zelfs furieus, heb ik ook meegemaakt, omdat ze het niet kunnen plaatsen of als laf- en slapheid zien, terwijl ze me anderzijds het beste gunnen.

Nou ja, even een korte schets van de situatie.



Bericht bewerkt (28-06-2007 13:59)
Re: aanval op aanval
28 June 2007 14:45
Hoi Andre

Net zoals Rainbow komt mijn angst ook voort als ik hevige hyperventilatie klachten heb.
Als ik geen of weinig klachten heb ( wat de laatste 2 weken zo was) dan kan ik
van alles normaal doen.
De hyperventilatie is bij mij wel begonnen door een angstige gebeurtenis.
Paar weken daarna kreeg ik hyperventilatie, wat heel angstig was, dus meer hyperventilatie en meer angsten.
Daardoor kom je in de bekende cirkel terecht.
Dat duurt nu een jaar.
Wat ik al schreef, 2 weken geleden had ik ineens veel minder klachten en
merkte dat ik dan helemaal geen spanningen of angsten had.
Nu is het sinds een paar dagen weer helemaal mis met de hyperventilatie en alle bijbehorende klachten
en meteen steken de angsten of het bang zijn weer de kop op.
Ik zit ook te dubben tussen acupunctuur en hypnotherapie.
Misschien is een combinatie het beste en het liefst in 1 praktijk.
Verder is het ook nog best moeilijk om een goede acupuncturist of therapeut te vinden.
Als het goed is krijg je een intake gesprek en kunnen zij je helpen
met de keuze, als je het niet allebei kan betalen.
Het is eigenlijk belachelijk dat je wel voor duizende euro's medicijnen kan
krijgen, maar dat het alternatieve zo strak is, qua vergoedingen.
Ik ben al naar een klassiek homeopaat geweest, dus dat gaan ook
al van dat bedrag af.
Ik weet niet of je al contact hebt gehad met je zorgverzekeraar, maar je moet
ook nog uitkijken naar wie je gaan i.v.m. bij welke beroepsvereninging ze zijn
aangesloten en wat voor soort verzekering je hebt.
Bij sommige verzekeringen is het namelijk zo, dat ze ( de behandelaars dus)
een contract moeten hebben bij jouw zorgezekeraar.
En Andre misschien moet je eerst eens gaan googlen op beide therapieen
en kijken wat jou het meest aanspreekt.

En dan nog wat over het HyperVennen:
Volgens mij kon jij dat niet doen, omdat dat niet op je PC werkt toch?
Misschien kan je het wel doen en dan de scores opschrijven, dan krijg je toch ook
soort grafiekje.

Ik zal eerlijk zijn, ik HyperVen al heel lang niet, omdat ik het niet meer durf,
de klachten namen zo enorm toe, dat ik van de regen in de drup kwam en zo
angstig werd dat ik niet meer wist waar ik het moest zoeken.
Maar dat lees ik niet vaak op het forum, dus trek je daar niets van aan.
Toch schrijf ik het wel, omdat er toch misschien meer mensen zijn die dat
hebben en er zich in herkennen en misschien nog tips hebben.
Ik vraag me vaak af of er ook mensen zijn die van chronische hyperventilatie af zijn gekomen
zonder te HyperVennen.

Succes Andre met je keuze.

groetjes Vlinder

PS. Aangezien ik 's nachts nooit geen aanvallen heb, maar altijd vlakna opstaan
heb ik ergens een tip gelezen.. om 's nachts een pleister op mijn mond te plakken.
Heeft iemand daar al ervaring mee?
Re: aanval op aanval
28 June 2007 17:17
Dank je Vlinder. Zal nog eens verder neusen op internet en morgen verder contact opnemen. Vanochtend was ik te laat om nog te bellen tijdens het "hypnotherapie spreekuur", want ik had eindelijk eens weer behoorlijk uitgeslapen.

De HyperVen CD draait alleen onder Windows. Tenminste, toen.

Heb dat wel eens gelezen van een pleister op je mond en ik meen ook eens geprobeerd. Ik geloof niet dat ik het volhield, maar zal het nog weer eens proberen. Eigenlijk altijd door m'n mond geademd en zeker tijdens het slapen kan ik me niet voorstellen door m'n neus te ademhalen.

Voor zover ik me kan herinneren heb ik waarschijnlijk praktisch m'n hele leven al een vorm van hyperventilatie gehad. De mate waarin en de manier waarop verschilden wel. Ik was een jaar of acht toen de adem stokte bij het plotseling zien van een overleden buurman, onder bizarre omstandigheden. Het leek alsof de dood zich ook meester maakte van mij. M'n vader lachte maar wat en wist zich geen raad. Noemde het hart een motor die ineens stil kan staan. Goed bedoelt, maar dat maakte me nog angstiger.

Tijdens de opname (begin jaren negentig) kwam het voor het eerst, overdag en gestimuleerd door de omstandigheden, tot een echte aanval met schokbewegingen en huilbuien. Eigenlijk was dat een heerlijke opluchting en ook bevestiging/erkenning van het probleem. Later deed zich het nog een paar keer voor, dat ik "flipte", zoals ze het daar omschreven werd. Sindsdien niet meer op die manier.

Ja, erg krom die vergoedingen. Ik zat tot voor kort ook in een reïntegratie project, wat op niets uitliep maar geloof ik wel zo'n 10.000 euro koste! Daar zou je heel wat nuttige therapie van kunnen doorlopen.

Aan de andere kant is het ook wel weer zo dat je eindeloos kunt blijven therapeuteren als geld geen rol speelt. Daar ken ik ook wel voorbeelden van.

Groet,

André.



Bericht bewerkt (28-06-2007 18:21)
Re: aanval op aanval
28 June 2007 19:35
Hoi Vlinder,

Ja, ik ken de pleister. Het komt uit de Buteyko-ademtherapie. Die pleister wordt door deze arts aangeraden om te voorkomen dat je 's nachts diep gaat ademen. Als je slaapt op je rug zakt je mond vaak open en dan zou je dus meer gaan ademen, met alle gevolgen van dien!

Ik probeer het ook. Soms heb ik 'm 's ochtends nog op, maar meestal is 'ie eraf gefloept of misschien haal ik 'm er 's nachts onbewust af. Ik merk geen verschil in mijn hyperventilatie of ik de pleister nu wel of niet draag. Er is geen pijl op te trekken. Buteyko zegt dat je neus niet dicht kan gaan zitten door de pleister, maar ik heb 's ochtends toch vaak een half dichte neus. Het HyperVennen gaat dan minder goed. Dus...ik weet niet of die pleister nu zo'n spectaculair verschil maakt. Ik denk van niet eigenlijk!

He, maar wel GOED dat je twee weken minder klachten had! [:](Y)[/:]

Groetjes Rainbow

PS: Je wilt niet weten hoeveel verzekeringsgeld ik al aan de hyperventilatie heb gespendeerd. Vooral aan fysio's. Steeds hoopte ik op een andere aanpak en dus op herstel, maar niks hoor! Nu moet ik zelfs gaan uitkijken dat ik niet over mijn limiet kom...

Meer weten over het HyperVen programma?