[email protected]

HyperVen website

Wat is hyperventilatie?

Hyperventilation

wat te doen?

Gepost door Sarah 
wat te doen?
08 October 2007 23:16
Hoi allemaal,

Ik was een tijdje gestopt met HyperVen en sinds een week terug begonnen. Ik doe maar 5trials per dag omdat ik het erg vermoeiend vind, maar krijg er een ongelooflijk gespannen keelgevoel van! Ook al forceer ik (naar mijn gevoel) niet tijdens het oefenen. Ben weer volop aan het "overademen", zuchten, geeuwen, luchthappen en mijn keel voelt helemaal verkrampt en dichtgedrukt! Ik word ook meermaals per nacht HyperVentilerend wakker, dus ben 's morgens een wrak! Ben nu weer een paar dagen gestopt met oefenen, maar zo kan het ook niet verder besef ik...
Ben ondertussen al een tijdje in behandeling bij een psycholoog en net een week antidepressiva aan het nemen om mijn angsten enz te behandelen, maar heb niet het idee dat dit de continue hyperventilatie gaat oplossen???

Er lijkt ook nergens een specialist inzake chronische hyperventilatie te vinden en een longarts zei me onlangs dat het niet kan dat je continue hyperventileert?! Die onwetendheid en diversiteit op medisch vlak frustreren me enorm! Wat of wie zal er dan kunnen helpen???

Ben het spuugzat en op dit moment ten einde raad...

Sarah.
Re: wat te doen?
09 October 2007 00:26
Hallo Sarah,

wat vervelend voor je !

ik lees dat je een week geleden begonnen bent met HyperVen én met antidepressiva, misschien dat je toegenomen klachten daar mede door veroorzaken/'>oorzaakt worden, omdat zowel HyperVen en antidepressiva een enorme stressontlading kunnen geven

ik heb zelf ook veel last van stressontladen, dus snap je onzekerheid en frustratie

succes

groetjes Marjolein
Re: wat te doen?
09 October 2007 11:32
Hallo Sarah,

Ik vind het heel erg voor jou dat je je op deze moment zo slecht voelt. Iedereen met chronische hyperventilatie zal zich waarschijnlijk wel herkennen in het feit dat je af en toe periodes hebt dat je het echt niet meer ziet zitten en dat je denkt dat niets of niemand je ooit zal kunnen helpen. Ik heb ook momenten gehad dat ik compleet 'op' was en de wanhoop nabij.

Ik heb geen ervaring met HyperVen dus ik kan jou geen advies geven over het verband tussen het gespannen gevoel in jouw keel en de oefeningen. Het gevoel op zich heb ik wel veel gehad door overbelasting van mijn spieren door het veelvuldig zuchten, ademen, geeuwen,... Soms kan het ook moeilijk worden om te slikken doordat je onbewust de spiertjes in de keel opspant.

Alleen al het gevoel van de 'dichtgedrukte' keel op zich en het niet goed kunnen doorademen, kunnen ervoor zorgen dat je je benauwd voelt. Dit wordt dan een cirkel want je blijft verkeerd ademen. Ik ben ook naar verschillende dokters geweest met mijn vragen en klachten, maar geen enkele heeft mij ooit echt kunnen helpen. Sommigen slaagden er zelfs in van mij nog banger te maken door foutieve dingen te zeggen uit onwetendheid over hyperventilatie. Nu heb ik een huisdokter die begrijpend is en dat is een geruststelling. Jammer genoeg heeft hij ook geen wondermiddel om te genezen...

Ook ik ben in behandeling bij een psycholoog en het is bij mij al veel gebeurd dat ik, na een gesprek met haar, 's nachts HyperVentilerend wakker schoot. Ik heb dit met haar besproken en zij zegt dat het inderdaad, zoals Marjolein ook aanhaalt, een stressontlading is. Je bent overdag voortdurend gespannen (soms bewust, soms onbewust) en je doet steeds maar verder en neemt geen tijd om stil te staan bij het feit dat jouw lichaam een signaal wil geven. Een mens verwerkt zeer veel emoties en spanningen tijdens zijn slaap, onder andere door te dromen. Mijn psycholoog vond het zelfs positief dat ik zulke acute aanvallen krijg 's nachts (ik iets minder...). Volgens haar duidt dat op verwerking tijdens de slaap. Hetzelfde geldt voor het gebruik van antidepressiva. Zij vlakken een deel van jouw emoties en angsten af, maar die blijven onderhuids wel aanwezig uiteraard. Tijdens de slaap kunnen ze soms naar boven komen. Bovendien duurt het een aantal weken voor een antidepressivum optimaal inwerkt op de receptoren voor de neurotransmitters die angstgevoelens beïnvloeden(kan zelfs tot zes weken en meer duren).

Ik zou nog even geduld hebben (hoe moeilijk ook) en even afwachten wat de combinatie psycholoog-medicatie als effect heeft op iets langere termijn. Misschien tijdelijk de HyperVen even laten rusten. Eventueel kan ik je wel Regi Van De Vijver aanraden (zie website www.ademen.be). Hij is 'specialist' in alles wat met hyperventilatie, ademen en dergelijke te maken heeft. Wat ook kan helpen (ik weet niet of je dat al geprobeerd hebt) zijn yogalessen. Je leert er ontspannen en rustig ademen op het ritme van jouw lichaam, je leert spieren bewust opspannen en weer ontspannen en er worden relaxatieoefeningen gedaan. Misschien het proberen waard?

Ik hoop echt dat je je snel weer wat beter zal voelen!

Groetjes,
Griet
Re: wat te doen?
09 October 2007 12:26
Hallo Marjolein en Griet,

Bedankt voor de lieve en wijze woorden. Herkenning en begrip van een "lotgenoot" betekenen een grote steun voor mij!

Ben net eens gaan kijken op www.ademen.be en de site ziet er veelbelovend uit! Op dit moment zou ik gewoon alles proberen, heb zelfs al aan hypnose gedacht?! Ben jij bij Regi Van de Vijver in behandeling geweest Griet? Het enige probleem is dat het niet echt bij de deur is voor mij en zoals je weet ben ik geen held in autostrades[:]Tja[/:] Nu ja, daar zijn altijd oplossingen voor natuurlijk...

Ben je al terug aan het lopen Griet? Volhouden hoor! Grappig dat je yoga vermeld, heb me net ingeschreven om er volgende week mee te beginnen!

Heb ook gelezen over de Buteyko-methode, iemand daar ervaring mee?

Voel mij al een beetje beter en heb weer een sprankeltje hoop nu, thanks!

Sarah
Re: wat te doen?
09 October 2007 13:11
Hoi Sarah,

Hier ook iemand die je maar al te goed begrijpt! Je wilt echt niet weten hoeveel ik al getobt heb over een remedie om van deze vreselijke klachten af te komen. Ik heb ook vrijwel alles geprobeerd, hou je vast: ademtherapie, reiki, fysiotherapie, homeopathie, osteopathie, chiropractie, Bach bloesems en nog veel meer. Het heeft me al duizenden euro's gekost en nog heb ik klachten. NIETS hielp en ik werd en word er radeloos van. Ik voel me zo vaak anders dan anderen en ik hoop echt dat er voor ons een dag komt waarop we weer gewoon vrolijk kunnen leven zonder kroppen in onze keel of al die duizelingen (waar Griet en ik veel last van hebben). HyperVen helpt bij mij echt het beste, al raak ik nooit echt helemaal klachtenvrij. Ik zoek dus ook nog steeds verder en ga vrijdag naar een kinesiologe. Ik kan niet uitleggen wat dat is, maar je vindt er veel over op internet.

Zelf heb ik ook AD medicijnen geprobeerd, op aanraden van een ademtherapeut. Ik voelde me er helemaal niet goed bij en kreeg o.a. last van tintelingen en bevingen. Ik kreeg verder ook warmte-aanvallen, alsof ik in de overgang kwam en ik was ook behoorlijk apatisch. Mijn klachten verminderden niet, dus ik ben gestopt. Hoewel ze bij HyperVen vaak zeggen dat AD medicijnen goed kan helpen, wil ik er zelf niet meer aan. Mijn arts schrijft het me ook niet meer voor, omdat het iets is wat niet bij mij past. Ik slik nu Rhodiola om tot rust te komen, al ben ik zo rustig als wat. Ik heb eerder een lage dan een hoge hartslag en ik heb meer verschijnselen die horen bij een rustig dan bij een druk persoon. Soms snap ik er dan ook niets van dat ik zo'n stress-gerelateerde klacht heb...Verder sport ik om te ontspannen en wil ik misschien op yoga!

Ook ik heb de Buteyko geprobeerd Sarah, bij twee therapeuten, maar ik vond en vind het niks. Het is een heel moeilijke methode waarbij je exact moet weten wat je doet. Anders helpt het niet. Ik had ook niet het idee dat het veel aan mijn manier van ademen veranderde. Ik bleef gewoon hetzelfde ademen en bleef dus klachten houden. Ze gaan er vanuit dat je altijd veel te veel ademt, terwijl ik gewoon gevoelig ben voor die CO2 en niet overmatig veel of diep adem. Wel fout, maar niet heel veel. Buteyko richt zich erg op astma, maar kan ook helpen bij hyperventilatie. Maar vergeleken HyperVen vind ik dat veel simpeler om zelf te trainen. Maar de Buteyko gaat ook uit van het vergroten van je CO2-tolerantie, dus je zou er eens meer over moeten lezen. Ik weet er heel veel van, dus stel je vragen gerust!

Nou meid, weet dat je niet de enige bent met deze zware klachten. Vandaag voel ik me ook wat minder, maar ik hoop dat het straks beter zal gaan. Hou vol en blijf hier posten hoor, wij kunnen je weer een steuntje geven!

Liefs,
Rainbow
Re: wat te doen?
11 October 2007 12:22
Hoi Rainbow,

Bedankt voor je reactie!
Heb nog wat meer gelezen over Buteyko en in theorie lijkt het erg veel op HyperVen toch?
Spijtig genoeg zit de enige therapeut in België op een uur rijden van bij mij...
Heb op het net wel enkele oefeningen gevonden en ben al 3dagen het "oppervlakkige ademen door de neus" aan het proberen. Doe het gewoon heel de dag door als ik er aan denk en voel me er wel goed bij eigenlijk.
Mijn grootste probleem is nl wel dat ik te veel en vooral te diep adem! Om de zoveel ademhaligen neem ik een grote hap lucht, waardoor ik constant met luchthonger en een benauwd gevoel zit en ik geeuw ook heel vaak!
De oefeningen HyperVen gingen in het begin goed, maar putten me nu uit en geven me nòg meer spanning in de keel. Daarom zoek ik even een ander alternatief...
Heb jij nog oefeningen ivm Buteyko of weet je waar ik er nog meer kan vinden? Ik las ook dat er aantal boeken ter beschikking zijn. Kan je me er één aanraden misschien?

Alvast bedankt en ik hoop dat jij je vandaag ook weer wat beter voelt!

Sarah.
Re: wat te doen?
11 October 2007 14:01
Hallo Sarah,

Buteyko is inderdaad een beetje hetzelfde idee als HyperVen, maar dan veel strenger. Er wordt geadviseerd dat je dat onder begeleiding doet van een therapeut, en ik vind dat lastig omdat er niet zo veel van die therapeuten zijn in nederland, niet bij mij in de buurt tenminste, daarbij is buteyko vooral op astma gericht en ik weet niet in hoeverre die therapeuten ook ervaring hebben met chronische hyperventilatie.

Ik kan je wel een boekje adviseren : Leef gezond, adem rustig van Masha Anthonissen-Kotousova, is een boekje uit de Ankertjesserie en is maar iets van € 5

op volgende site staat ook veel informatie : [www.buteyko.nl]

succes

groetjes Marjolein
Re: wat te doen?
11 October 2007 15:47
Inderdaad, er zijn niet veel therapeuten in Nederland en dus maar één in België. Die site die Marjolein geeft is wel informatief en daar staan ook de oefeningen op. In je eentje is het niet goed te doen. De oefeningen lijken simpel, gewoon een beetje minder ademen, maar dat zijn ze in feite niet. Ik ben bij twee therapeuten geweest en zelfs toen kreeg ik de oefeningen niet onder de knie. Gewoon, omdat ze ongrijpbaar zijn. Je moet ontspannen ademen, maar toch weinig. Dat gaat haast niet samen. Zodra ik mijn best ging doen om minder te ademen, was ik niet ontspannen. Zodra ik ontspande, ademde ik niet meer weinig. je moet precies aanvoelen wat de juiste manier van ademen is. Daarbij kwam dat je een bepaalde pauze moet meten. Die zou steeds omhoog moeten, maar dat gebeurde niet bij mij. Ik raakte er gespannen van. Na een tijdje oefenen gaf ik het op. Te moeilijk. Bij HyperVen weet ik tenminste wat ik moet doen en daarvan weet ik zeker dat ik het goed doe en het oefenen niet voor niks is.

Je hebt met name veel Engelse boeken over dit onderwerp, want in Australië enzo wordt de methode veel gebruikt. Zoek eens op internet op Jennifer Stark. Zij heeft een perfect boek geschreven over 'The CO2-syndrome', dus ook over hyperventilatie. Als je dat leest, weet je precies wat hyperventilatie is en hoe het zit. Dan weet je ook dat beide methoden goed zijn voor chronische hyperventilatie. Het is maar net wat je wilt. Op de site van Jennifer kun je ook een doe-het-zelfpakket bestellen. Dat heb ik. Het is alleen wel (te) zwaar voor HyperVentailatiepatiënten, dus je zult haar toch moeten mailen voor een aangepast programma...Ik zou je wel een Buteykotherapeut aanraden....een Nederlandse, die Belg of de Nieuw-Zeelandse Jennifer Stark. Alleen oefenen zonder steun is moeilijk vind ik...Maar lees er eens over Sarah en beslis dan wat je gaat doen! Ook therapeut Dick Kuiper heeft een goed boek...te koop via bol.com onder andere...

SUCCES!

Rainbow

Meer weten over het HyperVen programma?