[email protected]

HyperVen website

Wat is hyperventilatie?

Hyperventilation

Net begonnnen

Gepost door Jeroen3 
Net begonnnen
10 January 2008 20:03
Hallo,

Ik ben sinds 1 januari begonnen met HyperVen.
De eerste week ging alles goed en veranderde er weinig, maar na een week voelde ik me nog steeds duizelig maar anders. ( moeilijk uit te leggen)
Maar toen ik Maandag 8 januari weer naar me werk ging werd ik in hele korte tijd duizelig tijdens het rijden. had ik wel eerder gehad maar nu zette het door en ik reed bijna van de weg.
Heb de auto aan de kant gezet en even tot rust gekomen daarna weer verder gereden.
Ging het weer mis natuurlijk maar nog erger.
Heb toen maar naar huis gebeld en me op laten halen, ik durfde niet meer te rijden!
Weet iemand of dit een normale reaktie is op het HyperVennen?
Of hebben jullie ook nare bijwerkingen van het HyperVennen gehad in het begin?

Ben overigens wel door gegaan met HyperVen, maar hoop wel dat het straks beter gaat.

Groetjes Jeroen[:]confused smiley?[/:]
Re: Net begonnnen
10 January 2008 20:15
Hai Jeroen,

Ik heb even iets gekopieerd over stressontladingen. Hopelijk heb je er iets aan.
Als het niet genoeg informatie is zoeken we nog even verder. Geef het maar aan.
Groetjes Ellen.

Auteur: HyperVen
Datum: 30-12-2007 11:30

Hallo Sandra,

Het is niet echt aan te geven hoe lang je last houd van stressontladingen, dat hangt ook van de hoeveelheid stress af en hoe snel je lichaam zich aanpast aan de nieuwe waardes. Wat we wel vaak zien is dat bij sommige mensen - vooral in het begin van de therapie - een tijdelijke toename van de klachten voorkomt. Soms zelfs treden er nieuwe verschijnselen op. De oorzaken hiervan kunnen divers zijn:

1. Vaak forceren we - in het begin - het inhouden van de adem, waardoor diverse klachten zich kunnen voordoen. Voorbeelden zijn pijn aan de oren (druk op het binnenoor via de Buis van Eustachius) of bijvoorbeeld last van de keel (door de te hoge druk en het vasthouden daarvan)

2. Ons ademcentrum is erg gevoelig geworden voor stijgingen van de CO2 in het organisme, waardoor ons lichaam heftig(er) reageert op de stijgingen van die CO2 spiegel. Ons lichaam reageert te snel of te heftig op de veranderingen die we in gang zetten door de oefeningen. Daardoor kunnen de bekende klachten zich tijdelijk verergeren. Het lichaam is een subtiel mechanisme. Als de veranderingen te snel gaan, is dat voor het ademcentrum en het organisme en haar processen moeilijk te volgen.

3. Door de hoge ontspanningswaarde van de oefeningen, treedt een fenomeen op dat je ook ziet bij Yoga of meditatie, namelijk het ontstressen van het lichaam komt door de rust op gang, tijdens maar vooral ook na(!) de oefeningen. Hoewel dit ontstressen meehelpt aan het genezingsproces, is het hanteren van de vrijkomende stress vaak erg moeilijk, vooral voor mensen die toch al last hebben van chronische hyperventilatie klachten!

Vaak gaan stress en chronische hyperventilatie hand-in-hand (stress is één van de meest voorkomende oorzaken van chronische hyperventilatie). Het ontstressen brengt oude onverwerkte stress aan de oppervlakte. De klachten die zich daardoor manifesteren, zijn angsten, moeheid, enz. Als stress één van de hoofdoorzaken is, kan extra ontspanning zoals sporten, meditatie, ontspanningsoefeningen en soms ook medicatie (anti-depressiva hebben een sterk ontladingseffect!) noodzakelijk zijn. Als ons lichaam nog teveel stress vasthoudt, kan dat ook een reden zijn dat de scores slechts langzaam stijgen!

4. Bij extreem hoge scores (bij sommige mensen wil dat wel eens het geval zijn), treedt er een verschijnsel op dat acidose wordt genoemd: een lichte verzuring van het organisme. Het is niet goed om te snel veranderingen aan te brengen. De lichaamsprocessen hebben tijd nodig om zich in te stellen op de veranderende waarden. Processen gaan anders verlopen en dat levert signalen van de zenuwuiteinden op. De hersenen interpreteren die signalen soms als klachten en dat kan wel eens leiden tot extra bezorgdheid. Het is een kwestie van aanvoelen wat het lichaam kan (en wil) hebben. De therapie met HyperVen is per definitie een langzaam proces, waarbij het lichaam de tijd moet krijgen om zich in te stellen op de nieuwe zuurgraad van het bloed.

+ - + - +

Als de (bij)effecten van de therapie te erg worden, doseer dan de therapie door bijvoorbeeld wat minder trials te doen tijdens een sessie (bijvoorbeeld vijf trials per sessie) of door even met de therapie te stoppen (HyperVen kan daar altijd in adviseren, neem eventueel contact op per email).

Gaat het weer beter, voer je geleidelijk de frequentie op, of je begint rustig aan de draad weer op te pakken. Als het comfortabel blijft, is de therapie makkelijker vol te houden. Accepteer de normale doorlooptijd en stel je daar op in.


HyperVen

Antwoorden die door HyperVen worden verstrekt, worden zo zorgvuldig mogelijk samengesteld. De antwoorden zijn gebaseerd op ervaringsdeskundigheid en kunnen niet worden beschouwd als vervanging van een consult, een behandeling bij een arts of medische informatie.
Re: Net begonnnen
11 January 2008 08:52
Hoi Jeroen,

Toen ik de eerste weken aan HyperVen deed werden mijn klachten eerst erger. Je moet hier niet van schrikken, dit is een normale reactie van je lichaam. (zie ook stukje van Ellen).

Sterkte en houd vol!

Carola
Re: Net begonnnen
11 January 2008 11:42
Dank je Ellen en Carola, maar jullie zijn er inmiddels vanaf?
Hoe lang doen de meesten er over om resultaat te merken?
Ik begrijp dat dat te maken heeft met of je nog steeds stres hebt maar als je dat niet meer hebt.
Ik heb zelf al jaren geen stres meer (met uitzondering van de hyperventilatie dan) Ik ben ook blij dat ik dmv deze site eindelijk zeker weet dat het chronische hyperventilatie is.
Ik heb me jaren druk gemaakt om wat ik verkeerd deed en waar het vandaan kwam.
Daarom ben ik ook erg blij jullie ervaringen te lezen, maakt je toch iets sterker en positiever.

Groetjes Jeroen



Bericht bewerkt (11-01-2008 11:50)
Re: Net begonnnen
11 January 2008 16:16
Hai Jeroen,

Ik heb 7 maanden, 2x per dag geHyperVend, daarna ben ik gestopt en het genezingsproces heeft nog ongeveer 1 jaar nodig gehad om het in mijn lijf te normaliseren.

Maar ja.............ik heb er ook jaren overgedaan om chronische hyperventilatie te krijgen en vervolgens er nog 13 jaar mee gelopen voordat ik eindelijk iets gevonden had wat mij hielp.

Jouw gaat het ook echt helpen met geduld en doorzettingsvermogen ga jij weer genieten.

Groetjes van Ellen
Re: Net begonnnen
11 January 2008 18:58
Zeven maanden! Dat is lang.
Maar waneer kon je weer redelijk functioneren dan?
Ik bedoel ik denk niet dat je zeven maanden thuis hebt gezeten toch?
Je hebt wel gewoon gewerkt zeker, ik werk voor me zelf dus kan niet langer als 4 weken thuis zitten. Ik hoop dus wel dat ik dan iets minder klachten krijg.
Flink me best doen dus maar.

Groetjes Jeroen



Bericht bewerkt (12-01-2008 10:10)
Re: Net begonnnen
12 January 2008 10:36
Hoi jeroen.

Ik heb in 2005 voor het eerst last gekregen van chronische hyperventilatie, helaas zo vaak in de auto ook, dat ik niet meer durf auto terijden nu.
Op 2 sept 2007 ben ik copmpleet ingestort, afschuwelijk!

op 13 okt ben ik begonnen met het slikken van st janskruid ( tegen de paniekaanvallen, vult serotonine tekort aan) en met HyperVennen, en nu bijna 3 mnd later gaat het stukken beter met me. Ik heb vanaf september in de zw gezeten ( dat is inderdaad het voordeel van loondienst) en ga maandga weer een paar uur proberen.

Ik ben er nog lang niet, maar als ik in percentage mag en kan uitdrukken, ben ik voor 75% hersteld.

In het begin werden mijn klachten erger, en zag ik het even niet zitten, maar het feit dat iemand uit mijn omgeving hiermee geneen is, deed me doorzetten, en dat moet jij ook doen. Ik weet zeker dat je hiermee van je klachten af gaat komen!!
Re: Net begonnnen
12 January 2008 11:13
Hallo Suzanne

Dat is goed om te horen, ben ik echt blij mee.
Want als dit niet werkt dat wordt ik gek!!

Maar rijd je nu ook weer auto?
ik denk namelijk wel dat spanning het oproept.
Ik bedoel ik had al jaren last ook met auto rijden maar niet zo erg dan kon ik gewoon door rijden, maar nu sinds ik met HyperVen bezig ben komt het gewoon sneller en erger.
Ik denk wel dat ik door de schrik van toen nu al last krijg voor dat ik in de auto stap.
Dus ergens roep ik het zelf op, gewoon rustig blijven dus (makkelijk gezegd)
Thuis krijg ik het ook onder controlle dus waarom in de auto niet?
Het komt te pas en te onpas opzetten omdat het chronisch is maar het is net hoe je er dan zelf mee omgaat. denk ik.
Heb gisteren alweer een half dagje gewerkt en me laten brengen.
Heb aan 1 stuk door last gehad maar hield het redelijk onder controle.
Was wel erg moe dat ik thuis kwam maar had wel een puntje minder om druk om te maken.
Ik kan nog gewoon werken zonder dat ik instort!
[:](Y)[/:]
Dat zijn namelijk allemaal dingen waar je je toch onbewust al weer druk om maakt, hoe pak ik straks de draad weer op!!!

Nou ik ga nog ff HyperVennen.
Re: Net begonnnen
12 January 2008 12:35
hoi jeroen,

Ik rijd momenteel geen auto, heb hem ook niet echt nodig dus de druk erachter is net zo groot. Het is mijnlaatte punt om aan te werken, eerst maar weer mijn werk volledig oppakken en weer fatsoenlijk functioneren. het zit absoluut tussen mijn oren wb het autorrijden, maar ik heb zoveel paniekaanvallen gehad, echt eng, in de auto, en dat is de hoogste drempel nu.

Gebruik jij rescuespray?? misschien voor jou een tip om bij je te hebben, als je dan voelt opkomen in de auto, meteensprayen, ik heb er erg veel baat bij.

En inderdaad, onbewust gaat er heel wat om in onze hoofden!! absluut!!
Re: Net begonnnen
12 January 2008 13:07
Ha Jeroen, sterkte in de HyperVenstrijd.
Ik ben nu 5 weken bezig en zit ook nog steeds in de verergeringstijd.
Ook ik heb het al jaren (13 jaar) dus ik mag niet verwachten, dat na een paar weken ik me helemaal super voel .
Maar die verergeringen voelen wel naar. Zeker in jouw geval, in de auto. WEl bekend hoor die auto aanvallen. Rijden doe ik gelukkig wel, maar wel kleine afstanden. Als ik verder moet, vraag ik meestal of er iemand mee wil rijden en dan gaat het ook goed. Als je lekker kletst in de auto, dan gaat de ademhaling niet zo snel verkeerd heb ik het idee. Maar dat is in jouw geval een beetje moeilijk.
ROb adviseerde mij, als de klachten te heftig worden, even rustig aan te doen, dus 1x HyperVennen of 2 x 5 trials. En niet te erg forceren.

Bij mij verergeren de dromen heel erg. Alles wat ooit stress gegeven heeft, daar droom ik over. ben weer vroeg wakker, spanning jaagt dan door mijjn lichaam. Ook af en toe duizelingen.

maar we houden vol. Ik ben ook erg benieuwd wanneer ik verbetering ga voelen.

Sterkte, groetjes Sandra.
Re: Net begonnnen
12 January 2008 16:59
Hey

Wat doet die spray precies, is het een soort neus spray?
Re: Net begonnnen
12 January 2008 17:20
Hi Jeroen,

Je vroeg of ik al helemaal genezen was, maar dat is (nog) niet zo. Ik ben inmiddels 3 maanden aan het HyperVennen. In het begin had ik het (zoals gezegd) best slecht. Mijn klachten verergerden, maar na een tijdje ging het over. Ik heb nog steeds mijn goeie en slechte dagen, maar je voelt toch stukje bij beetje de verbetering komen. Wat bijvoorbeeld al een heel stuk verbeterd is, is mijn vermoeidheid. Voorheen had ik de neiging om s'middags te gaan slapen, nu niet meer. Ook ben ik op goeie dagen weer een stuk helderder en zie je de wereld weer normaal. Verder slik ik ook Sint Janskruid en heb ik een poosje bij de fysio gelopen om de ergste nekklachten weg te krijgen. Je problemen met autorijden herken ik zeker! Kleine stukje rijden vind ik niet zo punt, maar de snelweg vind ik echt naar (daar ben ik inderdaad ook vaak in paniek geraakt!). Wat bij mij dan helpt is de radio dan lekker hard aanzetten als afleiding! Jeroen, houd er rekening mee dat je herstel met ups en downs gaat en dat je het de tijd moet geven, maar beter worden doen we![:]grinning smiley[/:]

Groetjes,
Carola
Re: Net begonnnen
12 January 2008 17:25
hey Sandra

Die dromen heb ik niet z'n last van, wel dat ik bijna in slaap val en dat ik happend naar lucht wakker schrik.
Net of ik gestopt ben met ademen zo voelt het tenminste.
Verder probeer ik zoveel mogelijk dagelijkse dingen te doen.
Anders word straks de drempel zo hoog, ben vandaag nog naar de sportschool geweest.
Ik op mijn fietsie slingerend maar vast beraden heen, daar ook een beetje last maar ging redelijk.
Toen ik klaar was en naar buiten liep dacht ik "zo toch maar weer geweest"
Todat ik enorme tegenwind had en flink moest hijgen, niet teveel lucht halen dacht ik.
Maar toen had ik te kort, dus halverwege maar even gestopt om op adem te komen.
Uiteindelijk zonder al teveel paniek thuis aangekomen.
Ik denk namelijk dat als ik nu alleen maar thuis blijf zitten dan durf ik straks bij voor baat al nergens meer heen.

Maar goed ik ga even eten

Groeten
Re: Net begonnnen
13 January 2008 20:04
Jeroen, ik denk dat Suzanne de Bach rescuespray bedoelt.
Zal hieronder de link zetten:

[www.rescuespray.nl]

Succes met HyperVennen.

groetjes Vlinder
Re: Net begonnnen
13 January 2008 20:30
dank je wel Vlinder, maar wat doet die spray dan?

Groetjes Jeroen
Re: Net begonnnen
13 January 2008 20:37
Keek net op de site,maar er staat niet veel meer op, dan dat het schijnt
te ontspannen en rustgevend is.
Misschien kan je wel ff googlen op bestanddelen:

gekopieerd van die site:


Rock Rose / Zonneroosje
Cherry Plum / Kerspruim
Clematis / Bosrank
Star of Bethlehem / Vogelmelk
Impatiens / Reuzenbalsemien


Of op Bach bloesems.

succes
Re: Net begonnnen
14 January 2008 17:23
hoi jeroen,

sorry voor de late reactie....[:]sad smiley([/:]
De rescue spray moet je op je tong sprayen , 2x, als je merkt dat je onrustig bent, of een aanval voelt opkomen. je wordt er rustiger van. Je hebt het in druppelvorm en sprayvorm, ik heb altijd de sprayflacon bij me.

Het is een natuurprodukt, niet verslavend, ik heb er veel baat bij.

Je hebt het nu ook speciaal voor de nacht, voor als je ligt te malen, ik heb hem nog niet geprobeerd, maarals dfie net zo geodwerkt als de gewone rescue, ben ik tevreden!
Re: Net begonnnen
14 January 2008 18:57
Bach rescue werkt voor mij wel licht ontspannend.

maja, mijn echte remedie om van chronische hyperventilatie af te komen is toch echt: rust, HyperVen, genoeg ontspannen, goed slapen en gezond eten[:]smiling smiley[/:]
Re: Net begonnnen
15 January 2008 08:56
hoi shannon,

helemaal mee eens!! maar ik vind het wel fijn om dat hulpmiddel in geval van nood achter de hand de hebben.
Re: Net begonnnen
15 January 2008 11:55
Dank je Suzanne,

Ga ik proberen, verder zat ik al aan de sint-Janskruid maar een extra middeltje kan geen kwaad.

Groetjes Jeroen

Meer weten over het HyperVen programma?