[email protected]

HyperVen website

Wat is hyperventilatie?

Hyperventilation

duizelig tijdens praten

Gepost door Dorothe 
duizelig tijdens praten
15 October 2008 15:38
Nog een vraag waar ik mee zit. Als ik praat, met name bij rumoerige feestjes of bij een lang telefoongesprek, wordt ik enorm duizelig. Ik heb dan ook het gevoel als ik doorga dat ik dan flauwval. Herkent iemand dit? Of kan Ellen het verklaren?
Groetjes, Dorothé.
Re: duizelig tijdens praten
15 October 2008 18:08
Hai Dorothé,

Daar ben ik weer. [:]winking smiley[/:]

Vraag maar wat je vragen wilt hoor, daar zit ik voor.

Ben jij soms, net zoals ik, een hele snelle drukke prater, die tussendoor even snel naar lucht hapt om weer verder te praten?

Dat zou namelijk de reden kunnen zijn.

Sinds ik rustiger in gesprek ben, mezelf ontspan onder het luisteren en praten, bijvoorbeeld door mijn schouders weer naar beneden te doen en ook rustiger praat scheelt dat een heel stuk duizeligheid.

Met andere woorden, als je heel druk en snel praat, haal je ook veel zuurstof naar binnen, waardoor je duizelig kan worden.

Als je graag de technische uitleg wilt, dan zal ik dat aan Rob vragen, want hij is daar veel
gespecialiseerder in.

Hartelijke groetjes,
Ellen

Antwoorden die door HyperVen worden verstrekt, worden zo zorgvuldig mogelijk samengesteld. De antwoorden zijn gebaseerd op ervaringsdeskundigheid en kunnen niet worden beschouwd als vervanging van een consult, een behandeling bij een arts of medische informatie.

HyperVen
Re: duizelig tijdens praten
15 October 2008 19:34
Hoi Ellen,

Ben blij dat ik met mijn verhaal bij jou terecht kan. Ik ben inderdaad een hele snelle prater, dat zegt mijn omgeving ook. Verder ben ik een enorme stresskip, hoewel ik de laatste tijd echt probeer om het kalmer aan te doen. Best moeilijk. Ik doe ontspanningsoefeningen, maar ik ben dan zo onrustig dat ik heel raar ga ademhalen.
En ja, ik zou graag de technische uitleg van Rob horen, en willen weten of er oefeningen of iets voor zijn.
Bedankt weer.
Groetjes, Dorothé.

Re: duizelig tijdens praten
16 October 2008 09:52
Hai Dorothé,

Ik heb het doorgegeven aan Rob hoor. [:](Y)[/:]

Hartelijke groetjes,
Ellen

Antwoorden die door HyperVen worden verstrekt, worden zo zorgvuldig mogelijk samengesteld. De antwoorden zijn gebaseerd op ervaringsdeskundigheid en kunnen niet worden beschouwd als vervanging van een consult, een behandeling bij een arts of medische informatie.

HyperVen
Re: duizelig tijdens praten
16 October 2008 19:44
Hallo Dorothé,

Dat je duizelig wordt als je snel praat, komt vermoedelijk omdat het snelle praten jouw ademcentrum helpt om op een snelle manier het CO2 gehalte omlaag te brengen. Je blaast dan kennelijk tijdens het praten veel CO2 uit, waardoor de zuurgraad daalt en je bloedvaten zich vernauwen. Het gevolg is duizligheid, het gevoel flauw te vallen.

Dat je ademhaling op hol gaat wanneer je ontspanningoefeningen doet, is een heel duidelijke indicatie van de oorzaken/'>oorzaak van jouw chronische hyperventilatie: namelijk stress. Tijdens de ontspanningsoefeningen gaat je lichaam kennelijk meteen in ontstressingmodus. Dat geeft aan dat je idd erg veel stress in je hebt. Het lijkt sterk op het manisch-depressief syndroom. Jouw arts zal dat wellicht kunnen bevestigen. Vaak is behandeling met AD medicijnen (anti-depressiva) een heel goed middel tegen dit soort klachten / gedrag. Tevens blijven HyperVennen om de tolerantie van het ademcentrum te verhogen.

Dorothé, ik denk dat je met deze informatie een duidelijke aanwijzing hebt in welke richting je het moet zoeken. Rustiger aandoen is prima, maar erg moeilijk als je er midden in zit... Vaak lukt het mensen niet en hebben ze ondersteuning nodig van bijv dit soort medicijnen.

Ik hoop dat je hier wat aan hebt.

Antwoorden die door HyperVen worden verstrekt, worden zo zorgvuldig mogelijk samengesteld. De antwoorden zijn gebaseerd op ervaringsdeskundigheid en kunnen niet worden beschouwd als vervanging van een consult, een behandeling bij een arts of medische informatie.

Rob Gravesteijn
HyperVen
Re: duizelig tijdens praten
17 October 2008 19:08
Bedankt Rob voor je reactie, maar het ontmoedigt me wel een beetje. Ik heb nml. al eens een tijdje Amitryptiline gebruikt. Ik had wel last van bijwerkingen maar had er geen baat bij. Maar als ik je goed beggrijp is de kans dus groot dat ik geen baat heb met alleen HyperVennen en zal dat me niet kunnen helpen met mijn chronische hyperventilatie? Ik heb altijd gedacht dat chronische hyperventilatie een gevolg was van stress, dat dus alle chronische hyperventilatie patienten stress hebben, waarom is dit in mijn geval dan anders? Een en ander is me niet helemaal duidelijk. En ben nu bijna 4 weken bezig, had ik dan al iets moeten merken?
Ik hoop dat je me een en ander nog eens uit kunt leggen.
Bedankt alvast voor je reactie.

Mvg., Dorothé.
Re: duizelig tijdens praten
18 October 2008 09:45
Hey Dorothe,

Ik ben nu bijna 2 maanden aan het HyperVennen. Doe dit stipt elke dag 2x 10 sessies maar heb momenteel nog niet echt resultaat.
Ook ik zit een beetje met de twijfel of ik nu AD medicijnen moet gaan gebruiken om de therapie te laten slagen? Ik ben niet neerslachtig, heb geen grote angsten of fobiën (ja, grote en drukke ruimtes zijn nu ook niet echt m'n ding, maar ik probeer ze niet te vermijden).
Ik gebruik homeopathie ter ondersteuning (ben daar nu al 4 maanden mee bezig).
Ik heb het ook soms moeilijk met me volledig te ontspannen. We hebben een druk gezin met 3 kindjes kort op elkaar, waarvan eentje AD medicijnenHD en de andere 2 ook wel druk.
Ik ga wel niet meer uit werken, dus dat scheelt een pak. We zitten wel middenin grote verbouwingen waarbij we boven 'kamperen' en dat zal wel nog 5 maanden zo zijn[:]confused smiley?[/:]
De afgelopen 7 jaar heb ik van mezelf veel energie gevraagd (kindjes, uit werken in de beginjaren, druk sociaal leven, ...). Daar krijg ik nu de rekening van gepresenteerd denk ik.
Ik heb me voorgenomen om na de verbouwingen (waar we toch doormoeten nu!), het kalmer aan te gaan doen. De kindjes kan je niet wegtoveren, maar ik probeer toch veel rustmomenten in te lassen zoals namiddagje sauna, wandelen, .... Momenteel is dit echter onvoldoende om alle opgeslagen stress (dat is het toch waarschijnlijk Ellen of Rob?) uit m'n lichaam te halen. Ik voel me vaak 'zenuwachtig' zonder reden. Moet ik dan toch AD medicijnen of zal dat afnemen naarmate de therapie vordert?
En terwijl de vragen, soms ook twijfels, door m'n hoofd malen, blijf ik rustig HyperVennen. M'n curve is weer wat naar beneden. Dat zal waarschijnlijk een 'terugval' zijn? Ik hoop dat het binnen enkele weken een stukje beter gaat: Meer ontspannen, minder ademnood, minder behoefte om te geeuwen en zuchten, ....
Ach nog een vraagje: ik heb 10 kg overgewicht volgens de BMIcurve. Ik kan het niet aan om nu te diëten. Kan overgewicht ook iets te maken hebben met hyperventilatie??[:]moody smiley[/:]

Groetjes,
Hannelore

Re: duizelig tijdens praten
18 October 2008 10:35
Ha Hannelore,

Bedankt voor jet bericht! Ik ben blij te horen dat ik niet de enige ben met deze klachten. Ook ik ben best wel stressig en altijd gejaagd van mezelf. Ik probeer het ook rustiger aan te doen, maar dat valt best tegen. Jij hebt drie kinderen, en dat brengt een grote drukte met zich mee. Wij hebben er twee, en dat is ook al druk. Al zijn ze niet meer klein. Ik heb het gevoel dat ik altijd voor anderen klaar moet staan en geen tijd heb voor mezelf. Dat schiet er echt bij in. Ik werk wel, en mijn baan is soms enorm druk en hectisch, maar ik krijg er ook enorm veel voldoening voor terug en wil het beslist niet missen. Heb jij trouwens baat bij homeopatische middelen en wat gebruik jij dan? Het gebruik van Ad staat me erg tegen, vooral ook omdat ik ook al Sibelium gebruik. Ik hoop hier ooit eens van af te komen. En ik ben net als jij niet depri, of angstig. Wel heb ik in bepaalde ruimtes (BV grote winkels waar ik geen uitgang meer zie) dat ik duizelig word. us onbewust misschien toch angstig?
Ik zit momenteel echt in een dip. Toen ik ontdekte dat ik chronische hyperventilatie heb, dacht ik: nu weet ik wat het is, dus dat lossen we op met HyperVennen! Maar als ik het bericht van Rob goed lees dan is de kans groot dat dat niet zo is. Dus ik weet het even niet meer, en moet er dan ook niet aan denken dat ik hier mee door moet leven. (Niet verkeerd opvatten, ik ben niet levensmoe).
Ik hoop dat Rob nog eens reageert met nadere uitleg.
Sterkte Hannelore!
Groetjes, Dorothé.
Re: duizelig tijdens praten
18 October 2008 13:07
Hai Dorothé en Hannelore,

Dorothé heeft een aantal vragen:

- Maar als ik je goed begrijp is de kans dus groot dat ik geen baat heb met alleen HyperVennen en zal dat me niet kunnen helpen met mijn chronische hyperventilatie? Ik heb altijd gedacht dat chronische hyperventilatie een gevolg was van stress, dat dus alle chronische hyperventilatie patienten stress hebben, waarom is dit in mijn geval dan anders?

Tuurlijk heb je baat met alleen HyperVennen, wat Rob bedoelt is dat als je AD medicijnen erbij gebruikt dat de stress-ontladingen gemakkelijker zullen verlopen.
Dat wil niet zeggen dat dat altijd zo is, want ik gebruikte (net zoals jij) al AD medicijnen voordat ik begon aan HyperVen en ik heb toch heel veel stressontladingen gehad.
Ik heb bij elkaar 7 maanden, 2x per dag geHyperVend, daarna ben ik gestopt, maar het HyperVennen (wat ik al die 7 maanden had gedaan) werkte toch nog door, want ik merkte dat ik me toch nog steeds beter ging voelen.

- En ben nu bijna 4 weken bezig, had ik dan al iets moeten merken?
Nee, dat hoeft niet persé er zijn zat HyperVenners die pas later gaan merken dat het lichaam zich aanpast.
Ik had bijvoorbeeld 1 klacht (depersonalisatie) die in de eerste maand verdween, maar zat andere klachten die nog maanden bleven en daarna verdwenen.

Ieder persoon is anders en ieder lichaam reageert anders.

Zoals jullie beide al aangeven zijn er zat redenen te noemen die stress veroorzaken:
- verbouwing
- kinderen
- werk (Ook positieve stress is stress Dorothé [:]winking smiley[/:])
- persoonlijkheid (bijv. geen nee kunnen zeggen - ten koste van jezelf voor andere willen
zorgen etc.

Al deze dingen zorgen ervoor dat je langzamer herstelt, maar dat wil niet zeggen dat je stilstaat. Je lichaam is wel degelijk bezig met zich aan te passen aan de nieuwe zuurgraad.

Wat ook heel belangrijk is, is om bij jezelf te zoeken naar oorzaken die ervoor gezorgd hebben dat je chronisch ging HyperVentileren.
Dan kun je kijken of je die zaken kan veranderen.

Bij mij is daarentegen nog steeds de oorzaken/'>oorzaak aanwezig waardoor ik chronisch ging HyperVentileren. Dat betekent voor mij dat ik alert ben op de verschijnselen van chronische hyperventilatie.
Een praktische oplossing die mij helpt is dat ik 1x per jaar 1 maandje HyperVen om het voor te zijn.

Bij veel mensen is daarentegen de chronische oorzaken/'>oorzaak verdwenen en deze mensen zullen dan ook niet meer "terugvallen".

Ik hoop dat jullie hier wat aan hebben.

Liefs van Ellen

Antwoorden die door HyperVen worden verstrekt, worden zo zorgvuldig mogelijk samengesteld. De antwoorden zijn gebaseerd op ervaringsdeskundigheid en kunnen niet worden beschouwd als vervanging van een consult, een behandeling bij een arts of medische informatie.

HyperVen

Re: duizelig tijdens praten
18 October 2008 15:09
Hey Dorothé,

Ik wil ook niet de rest van m'n leven te kampen hebben met hyperventilatie! Ik ben ook niet levensmoe hoor[:]grinning smiley[/:].
De homeopathie ondersteunt mij redelijk maar is natuurlijk geen paardemiddel. Ik heb al 3 kuren achter de rug (30 capsules met granullen die je 's morgens nuchter moet nemen) maar die zijn wel aangepast aan de persoon. Daarnaast neem ik via de homeopaat elke dag 'Bioptimum Stress' van Boiron. Dat is magnesium. Blijkbaar wordt je gestressed door een tekort aan magnesium en als je gestressed bent, verbruikt je lichaam ook meer magnesium. Er wordt ook aangeraden om kalium te nemen in combinatie met magnesium. In m'n laatste kuur zat er inderdaad kalium.
Daarnaast neem ik ook ampules van koper-zink (oligo-element) en heb ook siroop vanocomplex 15 genomen die helpt bij futloosheid en helpt de zenuwen te sterken. Toen ik me 3 maanden geleden wel wat 'down' voelde en ook aanvallen van hyperventilatie had, nam ik druppeltjes 'avena sativa' moedertinctuur om wat te kalmeren. 't Is een hele boterham hé[:]confused smiley?[/:]. Als je op die manier ondersteuning wil, kan je misschien best langsgaan bij een goede homeopaat. Die kan je dan persoonlijk helpen. En anders kan magnesium zeker geen kwaad en ook die Avena Sativa niet (m'n man gebruikte het als tiener tijdens de examenperiode).
Allez, ik zal aan m'n 2de sessie beginnen. The only way is up[:](Y)[/:]

Groeten uit België,
Hannelore

Re: duizelig tijdens praten
17 November 2008 16:03
Hoi Dorothé (en anderen uiteraard)!

Ik herken precies je klacht van de duizeligheid tijden praten. Ik praat ook heel erg snel (tja, ik denk snel en dan probeert mijn stem dat weer bij te houden...heel vermoeiend...). Ik ben dan ook best wel een stresshaan....

Ik ben eigenlijk ook nog zoekende naar een manier om niet meer duizelig te zijn tijdens gesprekken. Ik merk dat ik als ik de eerste symptomen (beetje wazig zien, klein beetje hoog ademen) door heb dat ik het dan redelijk kan afremmen (rustig ademhalen, langzakem praten). Als ik dat niet meteen door heb en ik 'te laat' ben krijg ik het niet meer 'rustig' en ben ik alleen nog maar bezig met 'zo snel mogelijk het gesprek te beëindigen'.

Wat ik me afvraag is of jij hier ook meer last van hebt als je staat dan als je zit.

Groet!

Mark
Re: duizelig tijdens praten
18 November 2008 13:46
Hoi,

Het duizelig zijn tijdens praten herken ik. Ik ben hiervoor bij een logopediste geweest en dat heeft heel goed geholpen. Ze heeft mij geleert hoe ik kan loslaten tijdens het praten en om niet aan stuk door te praten en te hoog te praten (geen klank, maar hoog in je keel).
Misschien dat iemand hier iets mee kan.

Groetjes Karine
Re: duizelig tijdens praten
19 November 2008 09:18
Hoi Mark en Karine,

Ben ik even blij dat jij reageert, Mark! Want idd, ik heb er aanzienlijk meer last van als ik sta, met name als ik los sta en me niet vast kan houden. Ik heb dan het gevoel dat ik echt onderuit ga. Ik heb vaker gehoord dat een logopediste uitkomst kan bieden, maar ik heb al zoveel geprobeerd door de jaren heen dat ik er bijna moedeloos van word. Ik heb nu een afspraak gemaakt met een psychosomatische fysiotherapeut. Die leert je om met stress om te gaan en in dergelijke situaties jezelf te kunnen ontspannen. Erg gemotiveerd ben ik niet meer, na alles wat inmiddels niet aangeslagen is. Maar ik wil toch wel gaan. Ik zal op dit forum laten weten hoe dat verloopt. Heeft iemand hier trouwens al ervaring mee?

Groetjes, Dorothé.

Re: duizelig tijdens praten
19 November 2008 10:03
Ik heb dit ook inderdaad, en dan helemaal als het iets is wat me totaal niet interesseerd, dan wil ik zo snel mogelijk afkappen en verder lopep...
Re: duizelig tijdens praten
19 November 2008 14:44
Hoi Dorothe,

Ik hoop dat je psychosomatische fysiotherapie. Bij mij helpt het als aanvulling op de logopedie best goed. Het blijft wel zelf hard werken en als het goed gaat heb ik de neiging om weer verkeerde gewoontes op te pakken.

Succes!

Karine
Re: duizelig tijdens praten
19 November 2008 15:47
Daar ben ik weer. Ik kwam vandaag een bekende uit ons dorp tegen die ik mijn verhaal vertelde. Zij is Mensendieck therapeute. Bij Mensendieck kun je ook oefeningen krijgen om je te leren ontspannen. Mij is echter niet duidelijk wat het verschil is tussen dit soort oefeningen en Psychosomatische fysiotherapie. Ellen of ROB weten jullie dit misschien? Mensendieck is voor mij dichtbij en voor psychosomatische fysio therapie moet ik een dik half uur rijden. Dus ik denk dat ik begin met mensendieck. Baat dat iet dan kan ik nog altijd verder kijken.
Karine, begrijp ik dat goed? Jij hebt als Psychosomatische fysiotherapie? En wat doe je dan?
En je toevallig ook ervaring met mensendieck?

Groetjes, Dorothé.
Re: duizelig tijdens praten
19 November 2008 21:13
Hoi Dorothé!

Precies zoals jij zegt heb ik dat het ergste als ik me nergens aan vast kan houden of kan leunen. Een van de ergste momenten is om iemand midden op straat tegen te komen (zeker als er zon is en ik heb mijn zonnebril niet op) en dat die dan een heel verhaal begint te houden waarvan je weet dat het lang kan duren maar waarvan je dus niet weet wanneer het op houdt en je eventueel weg kan.

John heeft het vooral als het hem niet interesseert. Ik heb het juist als ik geen idee heb hoe lang het gesprek gaat duren en dat ik geen snelle manier zie om het met een beetje fatsoen af te kappen. Het onderwerp kan dan nog best interessant zijn, dat maakt bij mij niet uit.

Wat bij mij wel eens werkt (als het niet té erg aanwezig is) is kort mijn adem bewust in te houden tussen de ademhalingen door.

Wat bij mij nog het beste werkt (maar daar wil ik niet altijd aan) is gewoon recht voor zijn raap tegen de gesprekspartner vertellen hoe ik me voel. Dan heb je altijd een escape zonder dat je dat dan (als het echt niet meer gaat....komt bijna nooit zover maar 'voor het geval dat') nog moet uitleggen. Raar maar waar: daar wordt ik rustiger van...

Groet!

Mark
Re: duizelig tijdens praten
20 November 2008 21:03
Hoi Mark,

Jij hebt idd precies dezelfde klachten dan mij. Bij mij kan het gesprek best interessant zijn, de klachten zijn hetzelfde. Behoorlijk lastig. Ik vind de tip van Karine om naar een logopediste te gaan wel goed. Maar dat dan ter zijnertijd anders ben ik van alles tegelijk aan het doen. KARINE had jij hier trouwens baat bij?Als jij een oplossing zou vinden zou ik het graag van je horen. En het klopt dat als je uitlegt aan een ander hoe je je voelt, dat dat enorm scheelt. Maar ik hou het meestal voor. Weet niet waarom, waarschijnlijk wil ik niet ziekelijk of zo overkomen. Ik schaam me er eigenlijk een beetje voor. Hoop dat het ooit over gaat.

Groetjes, Dorothé.
Re: duizelig tijdens praten
21 November 2008 11:37
Hoi Dorothe,

Ik heb zeker heel veel baat gehad bij de logopedie. Ik heb geleerd om los te laten tijdens het praten dmv toneeloefeningen. Ik moest net doen of ik een bal gooide en dan pok oid zeggen en loslaten op de k. In het begin lukte dat totaal niet maar oefening baart kunst. Uiteraard nog veel meer oefeningen gehad.
Bij de fysio krijg ik ontspanningsoefeningnen waarbij ik steeds een lichaamsdeel aan moet spannen en de overige ontspannen. Ook hier heb ik best veel moeite mee, als ik bij wijze van mijn teen moet aanspannen, span ik ook de rest van mijn lichaam. Ook hier veel oefenen dus en het dan ook nog zien toe te passen in de praktijk. Bij fysio let ik overigens niet op mijn ademhaling, de fysiotherapeute kijkt er wel naar en kan dan aangeven wanneer mijn ademhaling fout gaat. Dat is met name wanneer ik spieren boven in mijn lichaam span. Beide therapieen werken erg goed bij mij met name omdat het heel praktisch is. Je kunt iets oefenen en ziet resultaat. Als je nog vragen hebt lees ik het wel. Ben wel druk dit weekend met theater, sinterklaas en een verjaardag dus kan even duren voor ik reageer.

Groetjes Karine
Re: duizelig tijdens praten
21 November 2008 13:50
Hoi Dorothé en Karine,

Ook ik heb dergelijke therapie gehad (ontspanningsoefening). Deze kun je in principe ook heel goed zelf thuis doen met behulp van een opgenomen oefening. Deze kun je op internet zo vinden.

Ik weet niet of ik hier een link mag neerzetten....maar op de website vaan GGZ Drenthe kun je er een aantal vinden. Probeer de Spierontspanningsoefening van Jacobson maar eens.

Bij deze oefeningen is het niet het belangrijkst dat je acuut kunt ontspannen maar meer dat je je lichaam weer leert te ontspannen (de eerste paar keer dat je zo'n oefening doet kunnen juist best wel spanning opwekken). Door heel bewust bijvoorbeeld in jezelf het woord 'ontspan' te koppelen (in de oefeningen) aan het loslaten van spieren en spanning werkt dit na verloop van tijd ook in 'gespannen' situaties. Alleen al het in jezelf zeggen van het woord 'ontspan' zorgt dan al voor duidelijke relaxatie. Nadeel bij mij is dat je dit wel moet blijven oefenen. En ik ben er zo eentje dat als het even een tijd gewoon goed gaat dan stop ik met deze oefeningen om ze later weer op te pakken (vaak als het dan niet meer zo goed gaat....)

Heeft dus toch weer met discipline te maken.....en daar hebben wij hyperventilatie-ers op andere fronten vaak juist weer te veel van...


In ieder geval succes als je het gaat proberen!

Mark

Meer weten over het HyperVen programma?