[email protected]

HyperVen website

Wat is hyperventilatie?

Hyperventilation

ademhalingsoefeningen?

Gepost door Marjolein3 
ademhalingsoefeningen?
06 November 2008 21:01
Hoi allemaal,

Ik ben nu ongeveer een maand bezig met HyperVen, maar het gaat niet zo goed. In het begin wel, maar inmiddels zakt de grafiek behoorlijk naar beneden. Ik weet wel dat er in het begin altijd pieken en dalen zijn, maar ik heb ook echt het gevoel dat ik het adem inhouden niet goed doe. Vaak ga ik me er naar van voelen. Mijn oren doen pijn. Soms word het zwart voor mijn ogen.
Ik heb dit naar Rob gemaild en hij zei dat ik er maar een paar weken mee op moest houden. Mijn lichaam zou het niet aankunnen. Ik werd daar best wel wanhopig van, omdat ik de chronische hyperventilatie aan wil pakken.

Een paar vragen aan ervaringsdeskundigen:

1) Mijn therapeute probeert me telkens over te halen over onder haar begeleiding een hyperventilatieaanval te doen. Ik zie dat niet zitten, om de simpele reden dat ik *nog nooit* zo'n aanval gehad heb. Ik heb gewoon de hele dag last van een slechte ademhaling, met bijbehorende klachten. Geen aanvallen, en ik hoop dat dat zo blijft. Dat hoeft toch ook niet per se, dat dat op den duur komt? Ik zie het dus niet zitten om het zelf uit te lokken. Wat vinden jullie? Heeft het op een of andere manier toch zin?

2) Ik ben bij Reventacare langsgeweest voor een intakegesprek. Het beviel me heel goed. De coach was aardig en ze wist heel veel van chronische hyperventilatie. Ze was zelf ook ervaringsdeskundige. Reventacare geeft ademhalingstrainingen. Ondanks de hoge prijs (1250 euro) denk ik erover om het te gaan doen. Heeft iemand er ervaring mee?
Wat ik wel vervelend vond, was dat de coach weer dingen zei die rechtstreeks tegen de adviezen van zowel mijn therapeute als HyperVen HyperVen ingingen. Bv extra lucht wegblazen vond ze juist goed, ook in de vorm van geeuwen. En bij ademhalingsoefeningen mocht je jezelf niet horen, terwijl ik juist bij mijn therapeute heel luid moet uitblazen. Gek word je ervan. [:]moody smiley[/:]

Er wordt hier altijd gezegd dat het niet goed is om op je ademhaling te focussen en dat het vanzelf goed moet gaan. Ik zie dat eigenlijk niet gebeuren. Plus, ik let toch wel op mijn ademhaling, daar kan ik weinig aan doen zolang het niet goed gaat. Dan is het wel zo fijn om te weten wat ik moet doen en hoe ik het kan sturen.

Graag advies! Sorry voor dit lange verhaal!
Re: ademhalingsoefeningen?
06 November 2008 21:29
Hey Marjolein,

Soms is de info rond hyperventilatie inderdaad verwarrend hé. Ik herken heel goed het gevoel van 'je wil ervan af en zou alles proberen, liefst op hetzelfde moment! Als je er maar vanaf geraakt'.
Ikzelf ben nu zo'n 2 maanden bezig met de HyperVentherapie en ook met vallen en opstaan. Toch kan ik nu zeggen dat het oefenen een heel stuk beter gaat dan in het begin en de 'goede' momenten frequenter zijn.
De scores daalden van mij ook ferm na de eerste week, maar ik oefen gewoon verder en probeer niks te forceren.
Ikzelf heb ook nog nooit een echte 'aanval' gehad (beeld: heel vlug ademen, plastiek zakje, ...). Ook de hele dag last van ademhaling, gevoel van tekort aan adem, druk op borst, zenuwachtigheid, .... Ik kan me niet inbeelden om zo'n aanval dan nog eens uit te lokken maar dat is dan voor mij persoonlijk.
Als je mijn mening vraagt, zou ik zeggen: gun jezelf de tijd om te genezen. Ikzelf geloof in de HyperVentherapie. Ik geef mezelf 6 maanden ([:]grinning smiley[/:]) om beter te worden met therapie + homeopathie. Daarna zien we wel weer...
Kan je de HyperVentherapie niet geleidelijk opbouwen zonder te forceren? Bij mij is het nu nog maar dat ik wat resultaat voel (2 m).
Of misschien kan je de HyperVentherapie combineren met reventacare (?? ik woon in België en ken dit niet).
Ik wens je alvast het allerbeste!

Groetjes,
Hannelore

Re: ademhalingsoefeningen?
06 November 2008 21:59
Hoi Marjolein,

Ik denk meer dat je hebt om door te zetten met HyperVen, dan die dure cursus te gaan doen. Ik heb ook met ze gesproken en ik heb de HyperVentherapie en de Reventacare therapie eens naast elkaar gelegd bij wijze van spreken. En ik denk dat genezing door middel van de Reventacare niet blijvend is.

Ik ben inmiddels 3,5 maand aan het HyperVennen, ik begon met 52, ging de eerste week naar 70 en daarna week daalden bij mij de scores ook enorm. Ik heb doorgezet en rond de 5e week ging ik me en beter voelen en stegen mijn scores naar 80/90. Daarna heb ik 2 maanden stilgestaan.

Inmiddels gebruik ik sinds verleden week homeopatische druppeltjes (kiemplant) en mediteer 2x per dag ik naast het HyperVennen (2xperdag) en ben ik weer gaan sporten. Mijn scores zijn sinds gisteren gestegen naar 100!! en ik ben zo blij en ik voel me echt al zoveel beter weer, steeds wat meer dagen achter elkaar .

Ik zou dus zeggen, probeer echt door te zetten met HyperVen. Ik denk niet dat Reventacare therapie al dat geld waard is om eerlijk te zijn.

Antwoord op vraag 1, ik heb vroeger toen ik 17 was gewone hyperventilatie aanvallen gehad. Nu ik chronische hyperventilatie heb zijn de klachten van hele andere aard. Bij een hyperventilatie aanval lijkt het alsof je opeens niet meer kan ademen en alsof je gas ruikt en dan val je soort van weg. chronische hyperventilatie kan overigens als je er niets aan doet en het wordt erger toch ook wel hele enge verschijnselen geven. Die heb ik de eerste 3 weken in juni gehad.. :-( Maar dat kwam meer omdat ik niet wist wat ik had, daar kreeg ik paniekaanvallen van. Ik had heel niet door dat ik verkeerd ademde eigenlijk. En het verschil met gewone hyperventilatie is dat je dan wel heel goed doorhebt dat er wat mis is met je ademen.

Ik wens je heel veel succes en sterkte! Je komt er echt wel doorheen, al valt het niet altijd mee maar uiteindelijk zal het beter worden.

Groetjes
Claudia



Bericht bewerkt (06-11-2008 22:08)
Re: ademhalingsoefeningen?
07 November 2008 15:27
Hai Marjolein3,

Ik heb ook je verhaal gelezen en geen sorry voor de lengte hoor. [:]grinning smiley[/:]
Wat je wilt vertellen moet je gewoon doen.

Hannelore en Claudia hebben je al goed advies gegeven, maar ik wilde toch nog even mijn mening hierover benadrukken: [:]winking smiley[/:]

1) Het uitlokken van een hyperventilatie-aanval ben ik geen voorstander van.
Waarom niet? Omdat als je er eenmaal eentje uitgelokt hebt ze daarna makkelijker
komen. (Eigen ervaring) En daar zit je echt niet op te wachten.

2) Ik zou niet kiezen voor reventacare. Het is een ontzettende dure therapie en je gaat het
ook absoluut redden met HyperVen. ALS JE JEZELF MAAR DE TIJD GEEFT.
chronische hyperventilatie (met de nadruk op Chronisch) is niet in één dag ontstaan en
HyperVen gaat je ook niet in één dag ervan af helpen, maar.................eraf komen doe je.

Je lichaam moet zo verschrikkelijk veel aanpassingen doen.
Het ademcentrum resetten, stress loslaten, emoties loslaten dat gaat niet van de ene op de andere dag. We hebben inderdaad ook mazzelkonten bij het HyperVennen zitten die 3 á 4 maanden oefenen en er dan vanaf zijn, maar er zijn er ook vele zoals jij, die er veel meer tijd in moeten stoppen. (Ook ik was daar 1 van)

Probeer bij jezelf die druk weg te nemen van: "Ik wil eraf" en het liefste zo snel mogelijk. [:]grinning smiley[/:] Ooooooooooohhhhh wat herken ik dat. Ik duikelde ook op een gegeven moment naar beneden en ik was zooooooooo teleurgesteld. En het dal duurde ook nog wel even.
Weken en weken bleef ik hangen en ik voelde me rot [:]sad smiley([/:], maar toen ineens ging de grafiek omhoog. Ook weliswaar op en neer, maar ik voelde me wel steeds beterder worden.

Ga relaxed zitten oefenen. Probeer net als Claudia eventueel de mediteren, want mediteren zorgt ervoor dat je het piekerproces (wat je steeds in je hoofd afspeelt) doorbreekt, waardoor je lichaam ook weer veel meer rust krijgt.

Enne......................Nee, niet op je ademhaling letten, want anders raak je daardoor geobsedeerd. Echt niet doen. Als je HyperVent gaat je lichaam vanzelf de goede ademhaling toepassen en je zit er nu niet op te wachten om er nog een piekerpunt bij te krijgen. [:]grinning smiley[/:]

Zo.................mijn verhaal is ook lekker lang geworden, maar ik kon het niet laten. [:]winking smiley[/:]

Hartelijke groetjes van Ellen

Antwoorden die door HyperVen worden verstrekt, worden zo zorgvuldig mogelijk samengesteld. De antwoorden zijn gebaseerd op ervaringsdeskundigheid en kunnen niet worden beschouwd als vervanging van een consult, een behandeling bij een arts of medische informatie.

HyperVen

Re: ademhalingsoefeningen?
07 November 2008 16:02
Allemaal hartelijk bedankt voor jullie aardige en duidelijk reacties. Ik word idd vooral gek van alle tegenstrijdige adviezen. En ja, ik ben hartstikke ongeduldig. Ik vind het zo vervelend dat ik er nu meteen af wil, en niet over 6 maanden...

Kortom, ondanks alle adviezen voel ik toch wel wat voor Reventacare. Dat komt ook omdat je dan elke week naar een coach toegaat die zegt wat je goed en fout doet. Dat vind ik prettiger dan in mijn eentje achter de computer twijfelen of het wel lukt. Ik kom vaak niet verder dan 40 sec. met HyperVen.
Reventacare en HyperVen zijn denk ik niet te combineren. Voor een deel overlapt het elkaar ook - ook bij Reventacare moet je op den duur je adem inhouden. W.b.t. de concentratie op je ademhaling: dat doe ik al de hele tijd. Ik probeer het niet te doen, maar ja. Het is in feite al een piekerpunt. Ik voel dat ik fout adem, maar ik krijg het niet voor elkaar om het goed te doen. Dat zou ik dus graag leren, zodat ik de controle terugkrijg.
Er zijn hier op het forum regelmatig mensen die terugkeren nadat ze er van af waren. Daarom heb ik juist meer vertrouwen in ademhalingsoefeningen, want als het dan weer terugkomt, weet je wat je moet doen.

Een ding weet ik zeker: ik ga geen hyperventilatieaanval uitlokken bij de therapie. Bedankt dat jullie me zo unaniem het gevoel geven dat ik niet gek ben. Misschien ga ik daar maar helemaal weg, want ik heb niet het gevoel dat ze helemaal snapt wat chronische hyperventilatie inhoudt!
Re: ademhalingsoefeningen?
07 November 2008 17:36
Hai Marjolein3,

Wat je ook gaat doen - Ik ga voor je duimen dat het slaagt.

Ik kan me best voorstellen dat het samenwerken met een coach prettig is.
Je hebt toch een stok achter de deur. [:]winking smiley[/:]

Ik hoop echt dat je slaagt en mocht dat niet zo zijn kan je altijd je HyperVen-therapie weer oppakken.

Heel veel succes van Ellen

Antwoorden die door HyperVen worden verstrekt, worden zo zorgvuldig mogelijk samengesteld. De antwoorden zijn gebaseerd op ervaringsdeskundigheid en kunnen niet worden beschouwd als vervanging van een consult, een behandeling bij een arts of medische informatie.

HyperVen
Re: ademhalingsoefeningen?
07 November 2008 19:36
Hoi Marjolein

Ik heb vorige jaar Reventacare begeliding gehad.Het heeft wel toen geholpen ,maar ik ben niet van chronische hyperventilatie af.Het klopt dar je na een tijd ook adem moet inhouden alleen veel korter dan met HyperVenen.Het werkt wel ontspanend en het is fijn dat je een coach heb,voral die van mij was erg aardig en ze weet heel veel over chronische hyperventilatie.
Veel succes en heb geduld.
Gr. Dragana[:]winking smiley[/:]
Re: ademhalingsoefeningen?
07 November 2008 23:32
Hoi Marjolein,

Mag ik vragen welke klachten jij precies hebt?

groetjes judith
Re: ademhalingsoefeningen?
08 November 2008 00:33
@ Dragana: dat is deprimerend. Ik ga niet 750 euro neertellen om me ontspannen te voelen. Was je er wel een tijd af? Heb je enig idee hoe het komt dat je de chronische hyperventilatie niet kwijt bent? Mijn coach zei dat als je het een jaar goed volhoudt, dat je dan gegarandeerd praktisch klachtenvrij bent.
Dankjewel, ik ga mijn best doen om geduldiger te worden.

@ Judith: Ik word 's ochtends relaxed wakker, heerlijk geademd in mijn slaap. Dan, na ong. drie seconden, begint mijn hart te bonzen en slaat mijn ademhaling op hol. In de loop van de dag, als ik aan het werk ben, wordt het wat minder heftig, en 's avonds word het vaak weer vervelender. Ik adem gem. 20 x per minuut, blaas met name te snel uit. Mijn klachten variëren van behoorlijke draaierigheid, depersonalisatie (laatste tijd bijna niet meer, misschien komt dat door HyperVen?), druk op mijn slapen, zere oren, rare keelpijn, hartkloppingen, het plotseling heel warm krijgen, hoofdpijn, steken op mijn borst... Vergeet ik nog iets? Vast wel.
Wat ik dus niet heb: hyperventilatieaanvallen. Ik krijg wel meer klachten in drukke, benauwde en kleine ruimtes, zoals een volle trein, maar ik heb evengoed klachten als ik rustig tv kijk.
Waarom vraag je het? Heb je tips voor me?
Re: ademhalingsoefeningen?
08 November 2008 00:37
Oja, benauwdheid natuurlijk.
Meestal geeuw ik trouwens heel veel. Ik probeer het wel tegen te houden. Het ligt er wel aan, soms hele uren niet. Ik heb ook wel eens een avond onbedaarlijk dwangmatig gezucht, maar de volgende dag werd het weer geeuwen. En ik heb het ook een tijd 'weggeslikt'. Dat is nu gelukkig minder.
Re: ademhalingsoefeningen?
08 November 2008 22:38
Hoi Marjolein,

Helaas geen tips, alhoewel ik langzamerhand begin te geloven dat de meesten van ons tijden te veel hooi op hun vork hebben genomen.
Ik moet de hele dag dwangmatig zuchten net als jij af en toe hebt. Maar ik mot dat al ruim 2 jaar, vreselijk. Af en toe heb ik bij zware inspanning ook druk op mijn borst, ik denk tenminste dat dat het is, alles wordt heel zwaar in mijn borst, een soort uitputting lijkt me.
En dat baart me heel erg zorgen.

groetjes judith
Re: ademhalingsoefeningen?
08 November 2008 22:55
Hoi Judith,

Dat van dat te veel hooi op de vork kan ik beamen.
Harde werker? Check
Perfectionist? Check
Groot verantwoordelijkheidsgevoel? Check
Kun je slecht tegen onrechtvaardigheid? Check

Het helpt mij heel erg om te bedenken dat chronische hyperventilatie niet slecht is voor de gezondheid. Het kan allemaal geen kwaad. En er gebeurt uiteindelijk niets, ook niet als je je angstig voelt.

Voorbeeldje: gisteren stond ik in een volle, benauwde trein. Ik had het heel heet, had last vast hartkloppingen en kortademigheid, heel beroerd. Dat kwam vooral omdat ik dacht: O nee, straks moet ik ook nog alleen terug met de trein! En als ik me nu zo beroerd voel, dan voel ik me straks vast nog veel erger!
Uiteindelijk zat ik op de terugweg met iemand te kletsen en had ik haast nergens last van. Dat ik me op de heenweg zo benauwd voelde, kwam voornamelijk omdat ik me druk maakte over die terugweg...


Veel sterkte!

Meer weten over het HyperVen programma?