[email protected]

HyperVen website

Wat is hyperventilatie?

Hyperventilation

Stoppen of doorgaan?

Gepost door Christa 
Stoppen of doorgaan?
18 November 2008 20:49
Hallo,

Ik weet sinds een tijdje dat ik chronische hyperventilatie heb. Het gaat nu steeds minder goed, krijg meer klachten, minder energie, enzovoort.
Ik heb een zware stage (of noem het maar gerust werk) van 4 dagen per week. Ik vroeg me af... hoe weet je dat je op het punt bent dat je moet stoppen met de dingen die je druk/gestresst maken, en je even helemaal moet uitrusten?!

Uiteraard heb ik hier zelf mijn gedachten over, maar ben benieuwd naar jullie mening als ik de vraag hier zo neerzet.

Groet,
Christa
Re: Stoppen of doorgaan?
18 November 2008 21:47
Hoi Christa,

Ik denk dat je het beste zo snel mogelijk moet zorgen dat je op de een of andere manier weer rust in je leven krijgt. Als je gewoon zo doorgaat zullen de klachten alleen maar toenemen.

In elk geval kan je misschien vast starten met HyperVennen, en proberen om de oorzaken/'>oorzaak van je stress te achterhalen, misschien met hulp? Eventueel naar een fysio voor ontspanningsoefeningen en misschien wat rustgevende druppels/pilletjes, valdisper ofzo misschien?

Sterkte, hoop dat je wat met mijn antwoord kan.

Groetjes
claudia
Re: Stoppen of doorgaan?
18 November 2008 21:49
Hai Christa,

Eigenlijk geef je het zelf al aan: "Het gaat nu steeds minder goed, krijg meer klachten, minder energie, enzovoort."

Dat zou voor mij het punt zijn om mijn levensritme opnieuw te overzien.

- Waar zitten de knelpunten?
- Waar kan ik wel iets veranderen en waar niet?
- Is er ruimte om te kunnen sporten, mediteren, om de aandacht op mijzelf te richten?

En heb ik de tijd om, naast deze punten, te werken aan chronische hyperventilatie d.m.v. HyperVen?

Dus eigenlijk waar liggen je prioriteiten?

Soms is een periode van zelfbezinning helemaal nog niet zo slecht, want zo kan je je later weer op de buitenwereld richten, zonder dat je jezelf "verliest".

Dit is mijn bescheiden mening. [:]winking smiley[/:]
Hartelijke Groetjes van Ellen

Antwoorden die door HyperVen worden verstrekt, worden zo zorgvuldig mogelijk samengesteld. De antwoorden zijn gebaseerd op ervaringsdeskundigheid en kunnen niet worden beschouwd als vervanging van een consult, een behandeling bij een arts of medische informatie.

HyperVen
Re: Stoppen of doorgaan?
19 November 2008 09:10
Hoi,

Bedankt voor jullie reacties.
Ik weet dat ik nu idd op het punt sta om iets te doen(of juist iets niet te doen). Met HyperVen ben ik al bezig, nu een maand ongeveer. Dat gaat op zich goed, maar het moet altijd even tussendoor omdat ik lange dagen maak met stage en 's avonds ook altijd genoeg te doen heb.

Naast HyperVen zou het inderdaad goed zijn om dingen te veranderen...Maar het is lastig uitzoeken hoe en wat.
Het enige(in combinatie met de rest dan) wat mij zoveel stress oplevert is die stage van 4 dagen, die lichamelijk erg zwaar is en ik eigenlijk niet eens leuk vind.
Wat ik zou kunnen doen dus om tot rust te komen, is of een andere stage zoeken, of minder dagen/halve dagen enzovoort. Maar om dat te kunnen bereiken, moet ik véél met school overleggen(want zo makkelijk zijn ze helaas niet!) en ik zit erg te dubben of het dat allemaal waard is.

Nouja.. ik ga zometeen naar de dokter, gewoon even overleggen, en ben deze week sowieso thuis. Mijn collega heeft me namelijk naar huis gestuurd, zo van 'zo kun je even niet werken, ga naar dokter en praat met school, en bel mij dan maar weer' haha.

Ik ga naar dokter, dub even verder.. hou jullie op de hoogte!

Christa
Re: Stoppen of doorgaan?
19 November 2008 10:17
Hey Christa..

ik kan je eigenlijk maar 1 advies geven, zo snel mogelijk wat rust in je leven brengen! Hoe langer je blijft doorlopen, des te meer klachten je krijgt. En uiteindelijk resulteert dat er in dat je helemaal niet meer functioneert. Je krijgt dan een soort burn-out. chronische hyperventilatie vreet aan je lichaam, daar ben ik wel achtergekomen.

Fijn dat je collega begrip hiervoor kan opbrengen, want bij mij op het werk kunnen ze dat volledig niet. Ik werk 4 dagen in de week en soms is een hele dag te zwaar, dan ben ik zo moe! Dat snappen ze niet, en de opmerkingen vliegen me om mijn oren.... Overigens niet door mijn werkgever, die is wel redelijk bgripvol, maar door collega's die eigenlijk helemaal nix over mij te zeggen hebben.

Ik hoop dat je evenwicht kunt vinden in je leven, misschien kun je na een lange dag werken iets zoeken om te ontspannen (mediteren, lang warm bad/hete douche)... Weet dat een hete douche voor mij heel goed werkt om tot rust te komen. En gelijk lekker voor eventuele pijntjes en spierspanningen!;-)

Heel veel suc6 en laat je weten wat de dokter zei! ben namelijk wel nieuwsgierig hoe andere dokters hier mee omgaan...

Groetjes Bernice
Re: Stoppen of doorgaan?
19 November 2008 10:38
Nou, ik ben naar de dokter geweest.

Ik weet niet hoe andere dokters hiermee omgaan..maar met mijn eigen dokter kan ik niet zoveel.
Ik heb mijn hele verhaal gedaan, en vervolgens noemde hij het steeds astma, keek of mijn medicijngebruik (pufjes) verhoogd kan worden, en vroeg naar de uitslag van mijn laatste longfunctie.
Ik dacht...: dit gaat helemaal niet de goeie kant op. Dus dat heb ik gezegd, ik zei: maar ik denk zelf dat het door teveel stress komt, en vroeg me af hoe ik hier het beste mee om kan gaan.
Vervolgens noemde hij de mogelijkheid om me twee weken ziek te melden, te overleggen over een andere stage (omdat ik deze dus niet leuk vind, en hij lichamelijk zwaar is), en... een prednisolonkuur te nemen.
Over dat laatste twijfel ik heel erg.. hij zei dat het is om op te knappen, maar heeft dat zin voor iemand met chronische hyperventilatie? Zou ik hier een antwoord van HyperVen op mogen? smiling smiley
En wat denkt de rest ervan?

Ik kan het natuurlijk altijd proberen..

Maargoed.. ik ga met school overleggen of ik een dag minder stage mag lopen, maar ik denk dat dat helaas niet mag omdat ik vast zit aan een aantal verplichte stage-uren. Daarnaast ga ik inderdaad even twee weken uitrusten..
Enne.. ja.. afwachten vooral dus!

(Ps. mijn chronische hyperventilatie is vastgesteld door dat ik deze site had gevonden, daarmee naar m'n longarts ben gegaan, en hij er mee instemde. Vandaar dat mijn huisarts het woord hyperventilatie zo ontweek..)

Groetjes Christa
Re: Stoppen of doorgaan?
19 November 2008 11:59
Hey Christa!

Nou dan loop je dus tegen hetzelfde plaatje als mij aan.... Huisarts neemt het niet serieus en dat terwijl er tegenwoordig zelfs ziekenhuizen zijn die chronische hyperventilatie behandelen, die een speciale afdeling hebben! Tegen mij werd eigenlijk gezegd, dat ik maar rustig moest gaan ademen. Tsja, gaat ook zo lekker als je al jarenlang verkeerd ademt[:]sad smiley[/:]!

Mijn huisarts noemde wel hyperventilatie, maar ziet dat niet als iets wat er langer zit, maar kent alleen maar de hyperventilatie in aanvallen! Dus die andere klachten die ik allemaal heb, noem:

*pijn in ledematen
*tintelingen
*pijn op borst
*kramp in kaken

zit volgens haar allemaal tussen mijn oren.... spanningen. Terwijl je deze pijnen allemaal kunt krijgen van chronische hyperventilatie..... Elke x als ik bij mijn huisarts langs ben geweest, voel ik me helemaal down. Dus ik ga niet meer...

De kuur snap ik eigenlijk niet zo, waarom zou je dat moeten slikken? Een andere stage zoeken is natuurlijk niet verkeerd als deze niet bevalt en een tijdje vrij nemen ook niet! Als je de mogelijkheid hebt, zou ik het doen... En wat de school betreft, als je vertelt wat er aan de hand is en je kunt hiervoor een soort medische verklaring van je huisarts krijgen, moten ze zich hier volgens mij gewoon aan aanpassen hoor?!

Groetjes Bernice
Re: Stoppen of doorgaan?
19 November 2008 12:31
Hoi dames,

Ik herken het onbegrip bij de huisarts helemaal. Precies wat Bernice zegt: ze zien het als iets wat je enkel in een aanval krijgt en niet als iets wat chronisch kan zijn.
Bernice, je zegt dat er ziekenhuizen zijn die het wel erkennen en behandelen. Weet je ook welke toevallig? Of is er bij HyperVen misschien bekend welke artsen of therapeuten wel chronische hyperventilatie-minded zijn (in regio Zeeland)?
Ik ben al meerdere keren verhuisd en heb daardoor al meerdere huisartsen gehad, maar ik had bij geen een het gevoel dat ze me begrepen of serieus namen.

groetjes, Veronique
Re: Stoppen of doorgaan?
19 November 2008 15:55
Hoi!

Ja.. ik had al eerder gemerkt dat mijn huisarts het niet serieus neemt. Ik ben daarom erg blij met mijn longarts er wel mee instemt!! Wel in combinatie met gevoelige longen trouwens. Dit klinkt vaag, maar het is zeker wel wat... zijn jullie hier bekend mee?

Ik heb besloten dat ik de kuur niet ga slikken. Het geeft me misschien meer energie voor een week, maar daarna valt het waarschijnlijk weer terug en dat is helemáál niet fijn.. vooral frustrerend. En ik weet wel dat ik niet nóg meer medicijnen voor m'n longen nodig heb!

En wat school betreft... ik ben benieuwd hoe ze reageren. Ik heb ze gemaild, en hoop deze week nog een gesprek te hebben.

Sterkte allemaal!

Christa

Meer weten over het HyperVen programma?