[email protected]

HyperVen website

Wat is hyperventilatie?

Hyperventilation

Help

Gepost door Christa 
Help
09 December 2008 10:36
Hoi,

Ik weet het even niet meer. Vanmorgen zat ik in de bus onderweg naar stage. Ik keek er tegenop en was ontzettend moe(zoals dat de laatste tijd altijd het geval is). Toen ik bijna bij m'n stage was, kreeg ik een hyperaanval..: HyperVentileren, trillen, erg koud zijn en toch zweten, spierpijn.. zo ben ik dus m'n stage letterlijk voorbij gereden. Uiteraard was ik hierna kapot, dus heb afgebeld(wat is dat toch rot om te doen..confused smiley) en heb de bus terug gepakt.
Nou.. het kan bijna niet anders dan dat het komt door de stress die ik van m'n stage krijg, omdat het onderweg daar naartoe was! En de vorige keer dat ik een aanval had, was het óók onderweg naar stage.
Ik weet gewoon niet meer wat ik moet doen. Als ik veel verhalen lees van mensen hier op het forum die 'lekker' in de ziektewet zitten om tot zichzelf te komen en ondertussen HyperVen doen, denk ik: jaa..dat wil ik ook!
Maar dat kan echt niet, omdat het mijn stage is. Als ik nog veel meer uren mis, mag ik m'n diploma niet halen. Helaas.

Ik ben twee weken geleden ook al twee weken thuis geweest, op advies van de dokter. Maar (zoals jullie waarschijnlijk wel verwachten) heeft dat dus niet geholpen. Het was lekker om thuis te zijn, maar toen ik weer begon vorige week was het net als voor die twee weken.

Dus... wat moet ik doen? Morgen gewoon weer 'vrolijk' doorgaan? Of maak ik het dan juist erger.. en dan word het meteen weer lastig, want ik heb weinig keus natuurlijk. Tips zijn meer dan welkom!

Groetjes,
Christa

Re: Help
09 December 2008 12:50
Hai Christa,

Het zit je echt niet mee hoor.
Het valt inderdaad tegen als je nergens op kunt terugvallen en je moet toch je stage afmaken, omdat je anders je diploma niet krijgt.

1 ding is belangrijk: Het ligt NIET aan je stage.

Ook ik heb in het verleden die fout gemaakt. Ik was bang om de weg op te gaan, omdat ik daar ging HyperVentileren, maar die 2 hebben niets met elkaar te maken, want later kreeg ik het ook gewoon thuis.
Nu ben ik van de hyperventilatie af, maar ik heb/had wel een straatfobie ontwikkelt.

Dus...................Gewoon naar stage gaan, want daar ligt het ECHT NIET aan.

Wat wel zo is is dat je inmiddels door allerlei oorzaken chronische hyperventilatie hebt ontwikkelt en daar moet je wat aan doen, zoals bijv. HyperVennen.

Daarnaast moet je leren om je lichaam te ontspannen. Deze ontspanningsoefeningen kun je leren bij de fysiotherapeut, maar je kunt ook verschillende ontspanningsoefeningen kopen c.q. downloaden via internet.

Ook is het heel belangrijk dat je je gedachten onder controle houdt.
Als jij denkt: "O jeeee, ik moet weer naar stage en dan krijg ik het weer", dan zet je automatisch je lichaam in de vechten of vluchten reactie en dan kun daardoor gaan HyperVentileren.

Als je denkt: "Vandaag ga ik naar stage en dat is best spannend, maar het gaat me lukken." heb je veel meer kans dat je geen hyperventilatie-aanval krijgt.

Krijg je hem wel, dan is het zaak om jezelf te vertellen dat het niet door je stage komt, maar omdat je gespannen/overstresst bent en dat je lichaam daarop reageert.

Het is makkelijk gezegt dan gedaan Christa, maar dit is toch ECHT WEL de juiste weg.

Je kunt daarnaast nog andere dingen doen, zoals sporten of een homeopatisch middel wat je even ondersteuning kan geven.

Je kunt me altijd op het forum schrijven, dan probeer ik je eventueel samen met de andere forumgebruikers door je stage-periode heen te loodsen.

En nogmaals Lieve Christa, GA NAAR JE STAGE !!!!!!!!!!!, want het is echt heel belangrijk dat je jezelf ligt dat het niet aan een plaats ligt, maar dat deze spanning zich in je lichaam afspeelt en dat je alleen nog maar moet leren om deze te hanteren.

Lieve Groetjes van Ellen

Antwoorden die door HyperVen worden verstrekt, worden zo zorgvuldig mogelijk samengesteld. De antwoorden zijn gebaseerd op ervaringsdeskundigheid en kunnen niet worden beschouwd als vervanging van een consult, een behandeling bij een arts of medische informatie.

HyperVen
Re: Help
09 December 2008 16:13
Hoi Ellen,

Heel erg bedankt voor je reactie.
Het roept wel een heleboel vragen bij me op...ik denk namelijk eigenlijk dat je een verkeerd beeld krijgt van mijn situatie.. namelijk dat ik bang ben om naar stage te gaan, omdat ik dan misschien paniek/hyperventilatieaanvallen krijg.

Maar dat is niet echt het geval. Ik heb op deze site heel veel gelezen over angsten, paniek en paniekaanvallen, en ik denk vrijwel altijd: gelukkig heb ik daar geen last van. Ik ben nog nooit bang voor een aanval geweest, denk er zelfs bijna nooit aan, behalve wanneer ik dus een aanval heb.

Stage levert mij inderdaad wel (extra) stress op. De laatste tijd ben ik gewoon erg gestresst, precies weet ik helaas nog niet waarom, in elk geval een heleboel dingen bij elkaar, en daardoor word mijn chronische hyperventilatie waarschijnlijk erger en ben ik oververmoeid. Omdat ik zo ontzettend moe ben, is het een zware last om naar stage te gaan..omdat dat zoveel tijd en energie kost. Ik heb nu 2x een aanval gehad onderweg naar stage, waarschijnlijk omdat ik er tegenop keek terwijl ik al zo moe was..

Dus.. ik ben er wel van overtuigd dat het geen fobie is.
Maar wat ik zo lastig vind.... zou je hetzelfde gereageerd hebben als het geen stage, maar m'n werk was? Want als jij namelijk zegt: gewoon naar je stage gaan, denk ik meteen aan die mensen op het forum die wel thuiszitten, en de tijd nemen voor HyperVen e.d...
kun je daar misschien nog wat over zeggen, afgezien van de situatie? Is er kans dat het erger word als ik zo doorga?

Ik hoop dat je het allemaal opvat, want ik wil je niet bekritiseren ofzo smiling smiley Maar gewoon even een reactie geven. Hoop dat je er iets mee kunt.

Liefs,
Christa
Re: Help
09 December 2008 17:22
Hai Christa,

Nee joh, je kan alles aan mij vragen en alles tegen mij zeggen.
En natuurlijk vat ik het goed op en begrijp ik dat je mij niet bekritiseerd. Het is juist de bedoeling dat jij een manier vindt om ermee om te gaan.

Ik weet niet hoe oud je bent Christa.
Ik heb je zo een beetje geplaatst in dezelfde leeftijdcatagorie als mijn dochter Candy.
Die is 18 en loopt ook stage.
Als ik het goed heb ben jij tussen de 18 en de 22 jaar. Klopt dat?

Waarom ik erop hamer dat je naar stage gaat is eigelijk het feit dat:

1) het niet door de stage komt, zoals jij al uitgelegt hebt.
2) stage voor een bepaalde periode is
3) als je je uren niet haalt je dan geen diploma krijgt.

Wat ik jou probeerde te vertellen is, dat je naast je stage een aantal dingen kan proberen c.q. aanpakken, waardoor je je beterder (beterder = geen nederlands maar wel begrijpbaar [:]grinning smiley[/:]) moet gaan voelen, zodat je gewoon je stage kan uitdienen.

1) ontspanning d.m.v. een fysiotherapeut of ontspanningsoefeningen
2) sport
3) eventueel homeopatie (een aantal mensen hier op het forum hebben daar baat bij.
4) HyperVennen.

Mensen die werken, doen dat gedurende een aantal jaren. Het is een levensritme. En die adviseer ik soms om even de tijd te nemen om op adem te komen.
Vaak zijn deze mensen duizendpoten, omdat ze verschillende dingen doen.
Ze zijn naast werknemer ook moeder, huisvrouw etc. Daarnaast hebben ze ook de mogelijk om eventueel een periode ziek te zijn, omdat daar niet direct gevolgen aan zitten, terwijl dat bij jou wel het geval is. Snap je?

Dus ik probeerde jou te helpen, zonder dat dit ten koste ging van je stage.

Nou ging ik er zomaar klakkeloos van uit dat je in de leeftijdscategorie zat van mijn dochter, maar, terwijl ik zit te typen denk ik bij mezelf dat dat helemaal niet waar hoef te wezen.

Dus daarom deze vraagje, zodat ik je beter kan helpen:
Hoe ziet jou dag c.q. week eruit?
Misschien kan ik je helpen om hier en daar wat rustpunten te vinden.


Lieve Groetjes van Ellen

Antwoorden die door HyperVen worden verstrekt, worden zo zorgvuldig mogelijk samengesteld. De antwoorden zijn gebaseerd op ervaringsdeskundigheid en kunnen niet worden beschouwd als vervanging van een consult, een behandeling bij een arts of medische informatie.

HyperVen
Re: Help
09 December 2008 17:55
Hoi,

Oké gelukkig maar..heel erg bedankt.

Je hebt inderdaad goed gegokt, ik ben 18, even oud als je dochter dus.

Ja.. je hebt helemaal gelijk. Weetje, ik denk dat ik ook gewoon teveel verwacht op dit moment. Het liefst zou ik stiekem toch gewoon horen dat ik een periode thuis moet blijven zitten, en dat dat ook nog echt op één of ander manier geregeld kan worden. Maar inderdaad, ik zit aan m'n stage vast en kan er niet zomaar tussenuit. Maar het is zó lastig om door te zetten..ik zit nu echt op het punt dat ik gewoon niet weet hoe. Ik ben zo ontzettend moe, dat ik het een bizar idee vind dat ik gewoon naar stage ga. Maarja, een keuze heb ik ook niet.

Even om terug te komen op je reactie...
Mijn week ziet er als volgt uit: maandag ben ik vrij, en moet ik 's middags twee uurtjes op school zijn.
Dinsdag t/m donderdag heb ik stage, ik ga dan om 07.00 uur en uit huis en ben om 17.00 weer thuis(dit is vanaf vorige week, daarvoor waren het 4 dagen stage).
Op vrijdags ben ik dus vanaf vorige week vrij.
Dit jaar ga ik afstuderen, dus maak ook redelijk veel opdrachten voor school. Soms 's avonds, maar vaak op maandag en nu dus ook vrijdag.
Ik speel een blaasinstrument:hoorn. Op maandagavond heb ik muziekles, en op woensdagavond orkestrepetitie. Verder probeer ik elke dag even te oefenen(laatste tijd schiet dit er behoorlijk bij in).
Ik ga één keer in de week baantjes zwemmen, de ene week op maandag voor muziekles, en de andere week op vrijdagmiddag.
Verder heb ik ook een vriend, en die woont in Veenendaal. Da's 3 uur reizen vanaf hier..het ene weekend zijn we van vrijdag eind van de middag tot maandagochtend bij hem, en het andere weekend is hij bij mij.

Ik heb geen idee of je hier iets mee kunt... ik zie namelijk zelf ook dat het een vrij druk programma is, maar zie ook geen dingen waar ik onderuit kan smiling smiley Maar ik hoor het wel.

Bedankt voor je goeie zorgen!

Groetjes,
Christa
Re: Help
09 December 2008 18:26
Hai Christa,

Ik hoor Candy ook vaak dat ze moe is en dat kan ook niet anders, want als ik haar en jou schema zie heb je het ook heel druk.

Even tussen haakjes (Ik heb ook Hoorn gespeelt. Alt-hoorn om precies te zijn en ook nog een tijdje trompet - Bij elkaar van mijn 9 tot mijn 18e [:]winking smiley[/:])

Het is voor jou belangrijk om goed te plannen.

Als ik de weekdagen naast elkaar zet en ik schrijf erin wat je allemaal doet, dan is er hier en daar ruimte om bijv. ontspanningsoefeningen te doen.

Ontspanningsoefeningen duren gemiddeld ongeveer een half uur en als je dat doet voordat je gaat slapen, dan heb je daar heel veel profijt van.
- Je leert je lichaam kennen en daar waar er spanning is.
- Als je het doet voor het slapen gaan dan slaap je rustiger en ontspannender.
- Je haalt je lichaam uit de stress-stand, zodat je je beter kan ontspannen.
- En....................als klap op de vuurpijl..................je valt sneller in slaap. [:]winking smiley[/:]

Daarnaast is het ook wel eens ontspannend om gewoon een half uur helemaal niets te doen. Als je bijv. een tijdje schoolopdrachten hebt gedaan - gewoon een stoppen en even op de bank hangen bijv. Niet met vriendinnen bellen, want dan ben je weer bezig. Gewoon effe zitten punt. En dat is echt moeilijk joh.

Nou.......even denken..........sporten doe je al, dus daar zit geen probleem.
Je doet ook leuke dingen zoals muziekles etc.

Dus het enige wat je misschien nog kan doen is bij de apotheek/drogist een homeopatisch medicijn halen, waardoor je je makkelijker kan ontspannen.

Heb jij zelf een idee waar bij jou de "kink in de kabel" zit, naast je stage?

Lieve Groetjes van Ellen

Antwoorden die door HyperVen worden verstrekt, worden zo zorgvuldig mogelijk samengesteld. De antwoorden zijn gebaseerd op ervaringsdeskundigheid en kunnen niet worden beschouwd als vervanging van een consult, een behandeling bij een arts of medische informatie.

HyperVen
Re: Help
09 December 2008 20:09
Hai,

Klinkt goed die ontspanningsoefeningen. Als ik dat woord hoor, denk ik: hmm..hoe kan dat nou ooit helpen. Maar als je er zo positief over bent,en heb er vaker over gelezen hier op het forum, dan wil ik het graag proberen. Kun jij mij vertellen welke oefeningen ik moet doen of moet ik die informatie ergens anders vandaan halen?
En een homeopatisch medicijn halen ga ik misschien ook nog wel doen.. zal over paar dagen wel ff naar kijken of ik dat ga doen. (over heel veel dingen tegelijk nadenken kan ook wel stress geven hewinking smiley)

Ehm..en waar nog meer 'de kink in de kabel' zou kunnen zitten... misschien toch wel dat m'n vriend en ik op een grote afstand wonen. Dat wil zeggen: door de week mis ik hem(zeker als ik me zo rot voel), en soms leef ik ook wel te veel naar het weekend toe..
Maar da's vast wel iets waar ik mee om kan leren gaan. Is ook vooral op het moment zo heftig omdat alles ineens heftig is. Ik heb trouwens al contact opgenomen met een psycholoog(weet niet meer of ik dat al eerder genoemd had) maar daar heb ik nog niks van gehoord.. maar dat zit er dus ook aan te komen.

Nouja.. het blijft enorm zwaar om door te gaan, omdat ik echt even weinig aan de situatie kan veranderen.
Maar uiteindelijk komt het vast wel goed......ik hou je in elk geval op de hoogte en als ik nog vragen heb, dan hoor je het wel...want zo'n persoonlijke helpdesk bevalt me wel, haha[:]smiling smiley[/:]

Bedankt!

Liefs,
Christa
Re: Help
09 December 2008 23:07
Hai Christa,

Je bent een leuke meid, die heel goed kan verwoorden wat je bezig houdt.

Verlies je humor niet, want die is dik in orde. [:]winking smiley[/:]

Probeer even te googlen op ontspanningsoefeningen.
Je hebt google-pagina's waar je wordt voorgedaan hoe je het moet doen.
Je hebt ook google-pagina's waar je geleide ontspanningsoefeningen kan downloaden.
Dat is hetzelfde als op een cd: Dan vertelt iemand wat je precies moet doen en dan hoef je al die oefeningetjes niet te onhouden. [:]winking smiley[/:] Dat heet trouwens een geleide meditatie. (Heeeeeeerlijk)

Als je niets kan vinden geef dan even een gil, want dan ga ik ze voor je zoeken. Oke?

Trouwens, je kan altijd die psycholoog even bellen wat de wachttijd is totdat je aan de beurt bent, dan weet je dat vast en dan zit je niet meer in onzekerheid hoe, wanneer, wat.

Dit was het eind van de persoonlijke helpdesk vandaag [:]grinning smiley[/:][:]grinning smiley[/:][:]grinning smiley[/:], want we gaan lekker snurken. [:]winking smiley[/:]

Lieve Groetjes van Mij

Antwoorden die door HyperVen worden verstrekt, worden zo zorgvuldig mogelijk samengesteld. De antwoorden zijn gebaseerd op ervaringsdeskundigheid en kunnen niet worden beschouwd als vervanging van een consult, een behandeling bij een arts of medische informatie.

HyperVen
Re: Help
10 December 2008 17:04
Hoihoi,

Er is inderdaad een hoop te vinden via google. Daarom juist vind ik het lastig..
Er zijn zoveel verschillende oefeningen, en ik weet niet helemaal wat het beste voor mij is. Zou je misschien voor mij willen zoeken? Als het niet teveel moeite is?winking smiley
Ik hoor het wel weer.

Groetjes,
Christa
Re: Help
10 December 2008 17:18
Hai Christa,

Ik heb er eentje voor je:

[www.health-psychology.com]

(even de regel kopieëren en in je url zetten)

Het betreft 3 dingen:

Ademhalingsoefening
Ontspanningsoefening
Spierontspanningsoefening

Laat de ademhalingsoefening maar even zitten, anders ga je je daarop fixeren en das niet de bedoeling.

Probeer de ontsapnningsoefening en spierontspanningoefening even uit.
Ik kan helaas niet even voor-luisteren, want mij geluidsboxen van de comp. doen het niet. (Ik moet nog even uitzoeken wat daarmee aan de hand is)

Let wel op dat eventueel, in het begin, je je wat ongemakkelijk kan voelen, want je bent dit niet gewend, maar dat gaat over.
(Je diploma heb je ook niet in 1 dag gehaald [:]winking smiley[/:])

Veel succes Christa,
Toi Toi Toi
Groetjes van Mij

Antwoorden die door HyperVen worden verstrekt, worden zo zorgvuldig mogelijk samengesteld. De antwoorden zijn gebaseerd op ervaringsdeskundigheid en kunnen niet worden beschouwd als vervanging van een consult, een behandeling bij een arts of medische informatie.

HyperVen
Re: Help
10 December 2008 17:50
Hey Ellen,

Oké, heel erg bedankt!
Ik ga het een tijdje proberen [:](Y)[/:]
En dat ongemakkelijk voelen zal inderdaad wel ja... vind het nu al een beetje grappig, haha. Maar komt goed!

Groetjes,
Christa

Re: Help
10 December 2008 20:52
Ik ben hier ook blij mee, Ellen. Dank je wel!
Re: Help
11 December 2008 09:22
Hai Marjolein,

Fijn dat ik jou ook heb kunnen helpen. [:](Y)[/:]

Groetjes van Ellen

Antwoorden die door HyperVen worden verstrekt, worden zo zorgvuldig mogelijk samengesteld. De antwoorden zijn gebaseerd op ervaringsdeskundigheid en kunnen niet worden beschouwd als vervanging van een consult, een behandeling bij een arts of medische informatie.

HyperVen

Meer weten over het HyperVen programma?