[email protected]

HyperVen website

Wat is hyperventilatie?

Hyperventilation

hoeveel seconden

Gepost door Priscilla 
hoeveel seconden
19 January 2009 08:58
Hallo allemaal

Met hoeveel seconden zijn jullie begonnen met HyperVen? En na hoeveel maanden werd dat meer..... en op hoeveel seconden zit je nu?

Ik begon met 60 ongeveer en ik zit nu tegen de 75 in 2 weken maar heb het gevoel dat ik nu ff op die 75 blijf hangen en niet verder kom, soms is het wel iets meer of minder.

Gr. Pris
Re: hoeveel seconden
19 January 2009 09:25
Hoi priscilla (en ellen),

Ik schommel al een maand of 2 tussen de 70 en 85 sec.
Ik wil ook graag weten of het nodig is verder te komen.
Ligt het eraan of ik en roker ben?
Het gaat wel iets beter met me maar heb het gevoel te stagneren.
Moet ik er ook bij vermelden dat ik de periode met kerst amper heb kunnen vennen.
Is dus een maandje rommelig geweest met oefenenen, maar ben nu weer strak 2 x per dag bezig.
Ellen, kun jij deze vragen beantwoorden ?

groet,

Rob
Re: hoeveel seconden
19 January 2009 09:38
blijf met oprechte verbazing deze getallen lezen
Ik heb dus begrepen dat je na een rustige uitademhaling begint met tellen, je gaat in ademen en op een gegeven moment weer uitademen en tot je weer oopnieuw inademt dat is je score?

en dan praten hier mensen over 60-80 seconden??
Als ik uitademen en ga tellen , inadem, adem inhoud , langzaam uitpuf..dan haal ik echt met moeite 30-35 seconden.

Als mijn vrouw het doet die NIET hypert of klachten heeft haalt zij ook echt geen 60 +
dat voelt totaal onlogisch aan toch?

of begrijp ik het nog steeds niet die scores?
Re: hoeveel seconden
19 January 2009 12:57
Hoi alle drie

Pricilla ik begon 3 weken geleden met 45 zit nu maximale uitschieters 132 gemiddeld 90 -115, Je kan na 2 weken nog niet echt beoordelen of je blijft hangen want het gaat waarschijnlijk straks toch schommelen lijkt mij.

Rob ik ben helaas ook roker(moeten we toch eens iets aan doen)

Richard. Ik weet zeker dat als je het 10 x achter elkaar doet met 1 minuut tussen iedere poging en dat 2 a 3x per dag dat die tijd binnen een paar dagen verlengt!!!!.
Dat je niet verder komt als 30 a 35 min lijkt mij echt een teken dat je iets met je ademhaling moet gaan doen. En wat jouw vrouw betreft:
Mijn man en dochter hebben t uiteraard ook geprobeerd en die kwamen ook niet zonder meer aan 60+ maar na even goed uitproberen wel .

PS je weet wel dat je dit voor t eten of 4 uur na t eten moet testen want direct na het eten bak ik er ook echt niets van.dan heeft mijn maag teveel zuurstof nodig
groetjes, erika



Bericht bewerkt (19-01-2009 16:30)
Re: hoeveel seconden
19 January 2009 13:14
Hee Priscilla,

Ik ben begonnen met 52 en nu na bijna 6 maanden nog tussen de 80 en 100. Soms tijdje rond de 100 en dan weer tijdje terugval naar de 80.. Ik heb ook 3 maanden stilgestaan tussen de 70 en de 90, dus het gaat allemaal niet zo snel hoor. Heb geduld.

Groet
Claudia
Re: hoeveel seconden
19 January 2009 14:31
Hai Allemaal en Rob3 [:]grinning smiley[/:],

Scores zijn per persoon heel verschillend, maar ik ga onze Rob even vragen of hij de vraag van Rob3 wil beantwoorden, want die is veel beter in de technische uitleg van het hoe en waarom.

Antwoorden die door HyperVen worden verstrekt, worden zo zorgvuldig mogelijk samengesteld. De antwoorden zijn gebaseerd op ervaringsdeskundigheid en kunnen niet worden beschouwd als vervanging van een consult, een behandeling bij een arts of medische informatie.

HyperVen
Re: hoeveel seconden
19 January 2009 18:36
Hallo allemaal,

Volgens mij is het nog niet helemaal duidelijk hoe je nu precies moet HyperVennen???????
Wat doe je nu precies, want ik dacht dus dat ik gewoon zo lang mogelijk mijn adem in moest houden (via neus in ademen) en dan langzaam uitblazen en dat is je tijd toch????????
HELP mij want nu snap ik er niks meer van [:]confused smiley?[/:]

Gr. Pris



Bericht bewerkt (19-01-2009 18:40)
Re: hoeveel seconden
19 January 2009 18:58
Hallo Rob3 en Richard,

Hoelang iemand de adem in kan houden is echt bij iedereen verschillend. De meeste mensen die in een bepaalde mate last hebben van chronische hyperventilatie, kunnen meestal hun adem zo'n 20 to 30 seconden inhouden. Maar zoals ik al zei "bepaalde mate". Er zijn veel factoren die invloed uitoefenen:

- mate van hyperventilatie
- longvolume
- fysieke bouw en -gesteldheid
- roken
- nachtrust
- alcohol of andere middelen
- enz.

Als je bij de 20 a 30 seconden nog de tijd optelt die je gebruikt om uit te ademen en dan nog even het inademen uit te stellen, komen de meeste mensen uit op ca. 40 a 50 seconden. Dat is redelijk kenmerkend, zei het dat het wel bij iedereen verschillend is. Zo hebben we iemand gehad met een zwemverleden, die begon op 90 seconden! En toch heeft de therapie hem enorm geholpen.

Stagnatie van het oplopen van de scores kan vele oorzaken hebben:

- is de primaire oorzaken/'>oorzaak nog aanwezig
- heb je veel onverwerkte emoties (stress maakt het moelijker voor ons zenuwstelsel om zich aan te passen)
- nachtrust
- regelmatigheid van de oefeningen (sla je vaak over?)
- enz.

Heel vaak zien we dat de stijgingen in de grafiek vrij plotseling optreden. Na een lange(re) periode van stagnatie klimt de grafiek plotseling weer omhoog. Het ademcentrum heeft dan een (significante) aanpassing ondergaan. Daarna kan het weer een tijdje stagneren. Als je stagnatie hebt, probeer dan na te gaan of er belemmerende factoren zijn. Vooral het onregelmatig oefenen kan tot langdurige stagnaties leiden.

Antwoorden die door HyperVen worden verstrekt, worden zo zorgvuldig mogelijk samengesteld. De antwoorden zijn gebaseerd op ervaringsdeskundigheid en kunnen niet worden beschouwd als vervanging van een consult, een behandeling bij een arts of medische informatie.

Rob Gravesteijn
HyperVen



Rob Gravesteijn
HyperVen

Antwoorden die door HyperVen worden verstrekt, worden zo zorgvuldig mogelijk samengesteld. De antwoorden zijn gebaseerd op ervaringsdeskundigheid en kunnen niet worden beschouwd als vervanging van een consult, een behandeling bij een arts of medische informatie.
Re: hoeveel seconden
19 January 2009 19:34
Hoi allemaal,

Richard, voor jouw geruststelling zal ik ook maar even reageren. Ik begon ook tussen de 20 en de dertig en de eerste maand bleef het daar. Toen werd het veertig, en weer een paar weken later zit ik tussen de 50 en 60 seconden!! Nu heb ik helaas weer een week waarin het ongeveer 40 is.
Maar ik herken wel wat je zegt: met verbazing naar die getallen keken. Toen ik hier net kwam kijken, zag ik ook mensen die begonnen op 60 seconden oid...dan denk je echt: is het dan zo slecht met mij gesteld?

Maar zoals je ziet gaat het ook bij mij al omhooggrinning smiley (en ik doe het maar één keer per dag, hoor).

Groetjes,
Christa
Re: hoeveel seconden
20 January 2009 10:15
Hallo allemaal,

Even ter verduidelijking, ik HyperVen sinds eind oktober 2 x per dag. Behalve dus in de kerstperiode)
Ik begon op 30 seconden, maar diezelfde dag haalde ik al de 60.
Je traint jezelf, dus ook iemand zonder klachten kan dit doen.
De oorsprong bevindt zich in het duiken. Gezonde mensen die zo lang mogelijk onder water willen blijven. Lees de artikelen op deze site nog maar eens goed.

En Rob heeft gelijk, de eerste maand dronk ik nog regelmatig alcohol (teveel) en mijn grafiek ziet eruit alsof ie tanden heeft, van 60 sec naar 110 en terug. Ik ben zwaar geminderd met drinken en toen werd het een stuk stabieler maar mijn "scores" blijven gemiddeld zo'n 80sec. Ben nu weer de draad aan het oppakken.

Haha, voor mijn gevoel ben ik al een half jaar bezig. Niet dus. Ik zal geduld moeten hebben.

En Erika, inderdaad dat roken, moeten we inderdaad eens iets aan doen. En ik rook veel.
Zware shag, doe 2eneenhalve dag met een buil[:]confused smiley[/:]
Maargoed, ben nog bezig de alcohol te laten staan. je zou kunnen zeggen dat er nog genoeg onderhuidse stress zit bij mij. Dat klopt ook wel, kom ik langzaam achter.
Heb ook genoeg meegemaakt.

Sleutelwoord blijft toch wel: geduld !

Liefs,

Rob
Re: hoeveel seconden
21 January 2009 21:06
Hoi,

Ik had de eerste dag een gemiddelde score van 44. Na een paar dagen zat ik op 70 seconden. Ik lees trouwens vandaag in een ander topic dat ik ook het inademen mee moet tellen, dat deed ik nooit. Ik begon als ik ingeademd had.
Inmiddels, na drie maanden, zit ik nog steeds rond de 70. Ik zie helemaal geen ontwikkeling in mijn grafiek, zelfs niet toen ik stopte met roken (Er wordt geadviseerd om daarmee te wachten tot na de HyperVentherapie, maar ik rookte nog maar heel weinig en vond dat ik net zo goed helemaal kon stoppen).
Ergens halverwege die drie maanden ben ik gestopt met cafeïne. Sindsdien voel ik me echt stukken beter. Ik kan daardoor alleen niet zo goed beoordelen wat HyperVen heeft bijgedragen. Voor mijn gevoel maar weinig: er zit nauwelijks ontwikkeling in hoe ik me voel. Ik vraag me ook af of mijn scores nou nog omhoog gaan en of het dan eindelijk eens echt gaat helpen. [:]sad smiley[/:]
Re: hoeveel seconden
21 January 2009 21:19
Hee Marjolein!

Ik ging ook pas na 3 maanden omhoog hoor.. Ik bedoel begon wel met 52, maar ik ben echt wel misschien 4 maanden rond de 70/80 blijven hangen. Zit nu na 6 maanden op de 85/95. Mits ik niet in een terugval zit want dan zit ik weer op de 80.

Is dat zo dat je het inademen moet mee tellen. Dat heb ik namelijk tot op de dag van vandaag niet gedaan hoor.. Ga ik dan ook niet meer doen, want dan klopt de progressie natuurlijk niet meer.

Maar hou vol, ook al gaat het langzaam (zucht... ik kan het weten) want uiteindelijk kruip je langzaam maar zeker omhoog...
Re: hoeveel seconden
21 January 2009 21:25
Hoi Claudia,

Bedankt voor je bemoedigende berichtje. Je hebt gelijk dat je die inademing nu niet meer meetelt... Voor vandaag zitten mijn sessies erop, maar ik ga morgen even controleren of het wel klopt wat daarover geschreven wordt op het forum.

Maar... de grote vraag is natuurlijk niet of je scores omhoog zijn gegaan, daar gaat het uiteindelijk niet om, maar of je nu na zes maanden genezen bent. Daar zou het toch op uit moeten draaien! En?
Re: hoeveel seconden
21 January 2009 22:17
Ja weet je Marjolein.

Dat ligt natuurlijk aan de mate van stress die je als persoon hebt. En waardoor de stress wordt veroorzaken/'>oorzaakt, en of die oorzaken/'>oorzaak al is opgelost. Als die oorzaken/'>oorzaak er nog is duurt het natuurlijk langer. Tenzij je natuurlijk AD medicijnen gaat nemen en dat je daardoor geen stress meer voelt, dan kan het denk ik wel binnen vier maanden. Ik heb er zelf voor gekozen het zonder AD medicijnen te doen, daarbij besef ik me dat het een veel langere weg is, maar ik denk en hoop vurig dat ik er uiteindelijk ook kom.

Mijn scores stijgen wel degelijk,alleen dus langzaam. Hoop klachten zijn al achter de rug.. kan zelfs weer klein beetje werken... dus ik zie het wel positief in. Behalve dan op de dagen dat ik een dip heb hahahahaha

Slaap lekker voor zo

claudia
Re: hoeveel seconden
22 January 2009 17:59
Hoi,

Het blijkt inderdaad zo te zijn dat je de inademing moet meetellen. Nou ja.

Ik vind het verhaal over stress vaag. Immers, er zal altijd weer nieuwe stress komen. Het lijkt me vreselijk als je van de chronische hyperventilatie af bent, totdat het weer druk wordt op je werk of je gaat verbouwen. HyperVen zou buffers moeten opbouwen. Die kunnen toch niet opeens afgebroken worden door stress? Of het helpt wel, of het helpt niet.
Ik probeer het nog een maand. Als ik dan nog geen duidelijk verbetering zie, ga ik toch naar Reventacare. Ik snap wel dat het probleem niet een twee drie opgelost is, maar er zou wel een duidelijke stijgende lijn in moeten zitten, of in ieder geval ontwikkeling.
Re: hoeveel seconden
22 January 2009 18:26
Hoi Marjolein,

Ja, het is ook allemaal wel wat onbegrijpelijk dat op zo´n manier je buffers worden bijgevuld enzo. Maar ja, feit is wel dat ik me nu, na maanden stukken beter voel. En ik ben dan wel 6 maanden bezig, maar heb in totaal 1 maand niet geoefend en ongeveer 2 maanden 1x per dag. Dat komt neer op 4 maanden in principe. En ik ben er wel bijna qua scores zeg maar.. Probeer het nu maar gewoon. Reventacare is duur, helpt wel, maar als je weer stress krijgt zeg maar kunnen de klachten gewoon terugkomen. HyperVen schijnt meer blijvend. Maar dat kan Ellen wel beter uitleggen dan ik.

Groetjes
Claudia
Re: hoeveel seconden
22 January 2009 20:23
Hallo Marjolein,

De opbouw van buffers is een effect van de verandering van de instelling van het ademcentrum, niet het doel van de therapie. Door de therapie wordt de instelling van het ademcentrum gewijzigd (= het doel). Hierdoor neemt vanzelf ook de buffer toe en kan hyperventilatie (en dus ook stress) weer normaal worden opgevangen. Iedereen hyperventileert onder stress- of angstige omstandigheden. De buffers zijn om die stresssituaties tegemoet te kunnen treden, zonder dat je effecten van de ademhaling bemerkt. Pas als je heel langdurig onder hoge stress staat, geen rustmomenten hebt en (wat heel vaak gebeurt dan) je emoties sterk verdringt, begin je aan de buffercapaciteit te knagen.

Mensen hebben vaak de illusie dat door het inhouden van je adem je CO2 buffer opbouwt. Maar dat is helemaal niet zo. De instelling van het ademcentrum bepaalt de hoeveelheid buffer en houdt dat vanzelf op peil. Als de buffer wordt aangesproken zorgt het ademcentrum er weer voor dat de buffer weer wordt aangevuld zodra de rust is weergekeerd. Alleen als je heel lang door blijft gaan met stress en angsten, gaat het ademcentrum van instelling veranderen en daarmee dus ook de hoeveelheid buffer.

Dus de stress van de dag neemt geen buffer weg of zo. Dat heeft er echt niets mee te maken. De instelling van het ademcentrum verandert niet zomaar, dat heeft veel tijd en volharding nodig. De aanpassingen zijn vaak niet echt geleidelijk, maar met plotselinge aanpassingen van het ademcentrum. Meteen wordt dan de hoeveelheid buffer in het organisme aangepast naar de nieuwe instellingswaarde van het ademcentrum.

Ik hoop dat je het nu wat beter begrijpt.


Antwoorden die door HyperVen worden verstrekt, worden zo zorgvuldig mogelijk samengesteld. De antwoorden zijn gebaseerd op ervaringsdeskundigheid en kunnen niet worden beschouwd als vervanging van een consult, een behandeling bij een arts of medische informatie.

Rob Gravesteijn
HyperVen



Rob Gravesteijn
HyperVen

Antwoorden die door HyperVen worden verstrekt, worden zo zorgvuldig mogelijk samengesteld. De antwoorden zijn gebaseerd op ervaringsdeskundigheid en kunnen niet worden beschouwd als vervanging van een consult, een behandeling bij een arts of medische informatie.
Re: hoeveel seconden
22 January 2009 20:37
hi Rob

maar in principe gebeurt je adem onder het vegetatieve systeem. zeker snachts. Dus en principe kun je snachts niet HyperVentileren , daar het ademcentrum dan onder de wil ligt van je vegetatieve systeem en je zou dan diep in rust moeten zijn. Alleen bij angstdromen en nacht,merries merk je dat je versnelt gaat ademhalen. ..toch?

Wat ik wil zeggen. Je adem inhouden bouwt niet de buffers op, maar zou dus uiteindelijk je drang om te moeten ademen, omdat het ademcentrum het gevoel heeft tekorten te hebben, verleggen, terwijl in feite je lichaam helemaal dat niet nodig heeft, maar meer de drang geeft om iets te doen wat niet hoeft op dat moment. (begrijp ik dat goed)

Hoe bouw je dan iets weer op wat in wezen er al is dan?

Wat mij opvalt persoonlijk, en ik ben natuurlijk geen deskundige dat het focussen op je adem vaak vervelender is en meer spanning meebrengt.
Is het in wezen ook niet zo dat hyperventilatie wat een angstsyndroom is in feite of vormen van paniekaanvallen ook, ook niet langzaam uit te doven is doordat je gewoon wat meer loskomt en ontspant van de angst voor de angst om weer een aanval te krijgen.?

Of is het dus een puur fysiek probleem in jouw ogen? (oorzakelijk)

alvast bedankt
Re: hoeveel seconden
22 January 2009 21:11
Hallo Richard,

De ademhalingsfrequentie wordt - ook als je slaapt! - gestuurt door het ademcentrum. Die regelt de frequentie op basis van haar instelling. Als die instelling te gevoelig is voor CO2, hyperventileer je - ook 's-nachts als je slaapt! En vooral bij dromen kan dat heftige vormen aannemen, omdat op die momenten stress wordt verwerkt waardoor het ademcentrum (nog) actiever wordt.

Door de therapie wordt het ademcentrum vele malen geconfronteerd met een verhoogde zuurgraad in het bloed (dus een te lage pH). Hierdoor gaat het ademcentrum in de loop der tijd de hogere zuurgraad als normaal beschouwen en wordt daardoor minder gevoelig voor CO2. Dat is de werking van de therapie. De opbouw van buffer is een gevolg van de verbeterde instelling van het ademcentrum. Je bouwt in de therapie dus geen buffer op, maar bent bezig om de instelling van het ademcentrum te wijzigen.

De focus op de ademhaling is vervelend inderdaad. Het is onvermijdelijk dat de therapie je die focus geeft. Echter naarmate de klachten verdwijnen, verdwijnt ook de focus weer. Dus dat is een tijdelijk effect.

chronische hyperventilatie wordt meestal veroorzaken/'>oorzaakt door psychische factoren (stress / angsten / verdrongen emoties) maar wordt - zodra het chronisch wordt - een fysieke aandoening. De stressfactoren verminderen (door de klachten gaan men vanzelf minder druk op zichzelf leggen en elimineert meestal de stressfactoren hiermee). Wat overblijft is het fysieke probleem van de veranderde instelling van het ademcentrum. En dat kunnen we gelukkig weer terugdraaien door de therapie te doen.

Richard, heb je de artikelen op onze site al goed doorgelezen? Het lijkt alsof je nog steeds niet helemaal goed helder hebt hoe het mechanisme precies werkt. En dat begrip is cruciaal om beter te worden, want dat geeft een enorme stimulans om de therapie te doen en ook vol te houden.


Antwoorden die door HyperVen worden verstrekt, worden zo zorgvuldig mogelijk samengesteld. De antwoorden zijn gebaseerd op ervaringsdeskundigheid en kunnen niet worden beschouwd als vervanging van een consult, een behandeling bij een arts of medische informatie.

Rob Gravesteijn
HyperVen



Rob Gravesteijn
HyperVen

Antwoorden die door HyperVen worden verstrekt, worden zo zorgvuldig mogelijk samengesteld. De antwoorden zijn gebaseerd op ervaringsdeskundigheid en kunnen niet worden beschouwd als vervanging van een consult, een behandeling bij een arts of medische informatie.

Meer weten over het HyperVen programma?