[email protected]

HyperVen website

Wat is hyperventilatie?

Hyperventilation

Voorstelrondje

Gepost door dennis 
Voorstelrondje
30 November 2010 14:01
Hallo allen,

ik ben nieuw hier en sinds gisteren begonnen met het programma! Ik ben 32 jaar en kom uit het oosten des lands en heb sinds enige tijd in meer of mindere mate last van verschillende angsten, icm hyperventilatieklachten. Inmiddels heb ik een aantal sessies gehad bij een psycholoog en dat geeft me meer inzicht in mezelf en de werkwijze van de klachten. Ik merk echter dat mijn angst nagenoeg altijd begint met een serie aan fysieke klachten die ik door mijn denken waarschijnlijk vooraf al heb aangewakkerd. Welke interpretatie ik aan deze klachten geef is natuurlijk ook van belang voor het gevoel daarna. Cognitieve therapie helpt me hierbij. Dit in combinatie met het HyperVen programma maakt dat ik hoop dat ik mij op termijn kan aansluiten bij de succesverhalen en er zelf ook één kan schrijven.............Ik ben dan ook zeer benieuwd en begin toch ook best wel een beetje sceptisch aan het geheel, ondanks dat ik me voor 100% zal inzetten.

Ik ben benieuwd naar de anderen hier op dit forum en wat jullie ervaringen e.d. zijn (tot dusver)!

Ook gelijk even een vraagje, sporten en HyperVen is een goede combinatie heb ik gelezen. Is het verstandig om gelijk na een sessie heftig te sporten, bijvoorbeeld te fietsen of te fitnessen, waardoor je adem natuurlijk flink tekeer gaat?

Groet, Dennis



1 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 30/11/2010 14:20 door dennis.
Re: Voorstelrondje
30 November 2010 16:33
Hallo Dennis,

Dat is niet verstandig, je moet het ademcentrum even aan de opgebouwde CO2 waarden van de oefeningen laten wennen. Daarna kan je gaan sporten. Maar pas daar ook mee op omdat je door sporten zeel veel kooldioxide opbouwt in zeer korte tijd en daarmee het ademcentrum enorm actief maakt. Het ademcentrum zal dan met geweld proberen het teveel aan CO2 in het organisme in korte tijd te lozen. We zien dan ook vaak dat mensen met chronische hyperventilatie juist direkt na het sporten een aanval krijgen...! Probeer niet te fanatiek te sporten maar bouw het - net als de oefeningen - langzaam op.

Rob Gravesteijn
HyperVen

Antwoorden die door HyperVen worden verstrekt, worden zo zorgvuldig mogelijk samengesteld. De antwoorden zijn gebaseerd op ervaringsdeskundigheid en kunnen niet worden beschouwd als vervanging van een consult, een behandeling bij een arts of medische informatie.
Re: Voorstelrondje
30 November 2010 19:55
Dank voor je snelle reactie. Ik sport overigens vrij veel, zeker om de dag, fietsen, hardlopen fitnessen, dus op zich is mijn conditie wel op orde. Ik weet niet of een startwaarde van rond de minuut daar iets over zegt? Ik ga er dus nu rekening mee houden dat ik de oefeningen zo plan dat het met de sport goed te combineren is. Nu ik hier zo mee bezig ben merk ik dat ik blijkbaar onbewust heel vaak diep inadem, mijn keel schraap of even hoest, alsof mij dat extra lucht geeft. Het lijkt namelijk of je denkt dat anders je adem er mee stopt oid. Dit is dus wellicht één van de oorzaken.......?

Gr. Dennis
Re: Voorstelrondje
30 November 2010 20:01
Hallo Dennis, het is meer gevolg dan oorzaken/'>oorzaak. Mensen gaan "verkeerd" ademhalen en gapen, zuchten, kuchen, enz. om het verlies aan CO2 te compenseren, of om onbewust gehoor te geven aan de behoefte van het ademcentrum om de zuurgraad zo laag te houden als het ademcentrum is ingesteld. Het is een gevoeligheid van het ademcentrum voor CO2 stijgingen waardoor iemand hyperventileert.

Door systematisch het ademcentrum met een verhoogd CO2 gehalte te confronteren (de oefeningen van HyperVen) neemt langzamerhand de gevoeligheid voor CO2 stijgingen af. Hierdoor verdwijnen geleidelijk aan de klachten die horen bij het chronische hyperventilatie syndroom en normaliseert de ademhaling zich vanzelf weer. Je kunt op onze site een artikel downloaden van Drs. Snitslaar waarin het nog eens uitvoerig wordt beschreven.

Rob Gravesteijn
HyperVen

Antwoorden die door HyperVen worden verstrekt, worden zo zorgvuldig mogelijk samengesteld. De antwoorden zijn gebaseerd op ervaringsdeskundigheid en kunnen niet worden beschouwd als vervanging van een consult, een behandeling bij een arts of medische informatie.
Re: Voorstelrondje
30 November 2010 20:38
Dank je wel, duidelijk! ik heb de beide artikelen inderdaad gelezen, maar voor een leek op dat gebied heb ik nog een tijdje nodig om het goed te begrijpen. Maar we vorderen en die kennis zal ongetwijfeld gaan helpen! Ongelofelijk toch hoe het lichaam werkt, zo ook met die zgn. buffer die dus bij mij blijkbaar niet meer aanwezig is. Tot zover bedankt!

Gr. Dennis
Re: Voorstelrondje
02 December 2010 11:26
hai Rob!

ik ben nu een aantal dagen bezig en óf het is psychisch óf het is iets chemisch, de scores gaan gestaag omhoog. Toch begrijp ik nog niet helemaal hoe dat nou precies werkt. Wat gebeurt er nu feitelijk in je lichaam waardoor je langer je adem in kunt houden, zonder dat je daar een specifiek andere inspanning voor doet?

Chemisch bewijs vanuit de scheikunde (van het internet) dat iets dergelijks dus inderdaad zo werkt:

"Als in een chemisch systeem een verandering optreedt in concentratie, temperatuur, volume of totale druk, met andere woorden, een evenwichtsverstoring, dan zal het evenwicht zodanig verschuiven dat die verandering tenietgedaan wordt. Uiteindelijk evolueert het systeem naar een nieuw evenwicht."

Een andere meer algemene vraag is eigenlijk of deze of een gelijkwaardige methode inmiddels ook breder wordt ingezet in de reguliere gezondheidszorg en in het geval dat dat niet zo is, hoe kan dat gezien de vele succesverhalen en ervaringen die jullie hier mee hebben?

Het is in ieder geval zeer interessant allemaal. Bedankt voor je reactie alvast.
Gr. Dennis
Re: Voorstelrondje
03 December 2010 10:06
Hallo Dennis,

De hersenen maken gebruik van CO2 receptoren die hun signalen doorgeven aan het ademcentrum. Het is dus meer een biochemisch proces danwel neurologisch proces, dan een echt chemisch proces, waarbij het ademcentrum een soort van nul-waarde hanteert waarop het de ademhaling triggert. Zodra de zuurgraad boven deze nulwaarde stijgt wordt de inademing getriggerd. Het is overigens de delta tussen de O2 en de CO2 die de nulwaarde bepaalt, waarbij de stijgende CO2 een grotere impact heeft dan de dalende O2. Het is erg gecompliceerd en er wordt helaas in de opleiding van artsen weinig aandacht aan geschonken. Alleen aenesthesisten e.d. krijgen deze uitvoerig uitleg omdat met name bij operaties en de aenesthese de O2 en CO2 waarden belangrijke parameters zijn.

We hebben in het verleden aansluiting gezocht bij diverse medische instanties gezien de importantie van wat we doen, echter worden we bijna nergens serieus genomen. Dat heeft o.a. te maken met het feit dat noch Peter noch ikzelf medisch onderlegd zijn. Wij zijn 'slechts' ervaringsdeskundigen. Maar ook Drs. Snitslaar zelf liep vaak tegen een muur van onwil om de methode geaccepteerd te krijgen. Zo zijn wij bijvoorbeeld bij het NHG (Nederlands Huisartsen Genootschap) geweest, bij het KNGF (Koninklijk Nederlands Genootschap Fysiotherapie) maar overal werden we met een kluitje in het riet gestuurd. Maar inmiddels zijn er wel een aantal artsen en fysio's die mensen doorverwijzen naar ons. Het is een langzame en moeizame weg, maar wij houden vol en ondertussen hebben we al veel mensen kunnen helpen...

Rob Gravesteijn
HyperVen

Antwoorden die door HyperVen worden verstrekt, worden zo zorgvuldig mogelijk samengesteld. De antwoorden zijn gebaseerd op ervaringsdeskundigheid en kunnen niet worden beschouwd als vervanging van een consult, een behandeling bij een arts of medische informatie.
Re: Voorstelrondje
20 December 2010 23:34
Hoi Dennis

Beetje laat welkom, maar beter laat dan nooit en ik zie dat je nog helemaal geen reacties hebt gekregen behalve van Rob.
Als ik geen klachten heb, dan heb ik ook geen angsten (meestal dan, want als je dagen achter echt heel beroerd voelt
dan is het logisch dat je wel bang wordt dat je het weer krijgt)
De angst komt bij mij altijd als ik erge druk, krampen etc. in het borstgebied heb.
Bij de rest van de klachten, die ik inmiddels al drie jaar heb, krijg ik geen angsten want daar ben ik blijkbaar al aangewend.
Bij welke klachten krijgt jij angsten?

Mijn lichaam reageert altijd heftig zowel op medicijnen als op het HyperVennen, vandaar dat ik pas maar weer ben begonnen
met 5 trials per dag. Dus nog geen succesverhaal te melden helaas.
Ik wens je heel veel succes toe met HyperVennen en hoop dat het je gaat helpen.
Hou ons op de hoogte van de vordering

Ook nog een vraag aan Rob.
Door reuma heb ik nul conditie, dus een wandeling van 10 min. is voor mij al een soort van hefige sport.
Ook ben ik dit jaar geopereerd aan borstkanker (hoezo stress) en heb ook een hele serie bestralingen gehad, want
mijn conditie helemaal naar nul heeft gebracht.
Ik merkte vanmiddag ook dat mijn ademhaling best snel gaat als ik loop en vrij snel na het lopen kreeg ik klachten
(pijn op borst etc) daadoor weer angsten, toen snel ademhalen en de kring is rond.
Hoelang uur moet er tussen het HyperVennen en wandelen zitten?

Bedankt alvast voor de reactie.
Re: Voorstelrondje
21 December 2010 17:45
Hallo Vlinder,

Daar hoeft in principe niet veel tijd tussen te zitten. Ik zou zeggen dat de directe effecten van de therapie na ca. een half uur wel zijn gedaald tot een nivo dat je kan gaan wandelen / sporten. Waar je op moeten letten is dat je ademhaling niet aan de haal gaat zodra je stopt met sporten. Het is goed om dan even de adem zelf te reguleren en te zorgen dat je niet teveel kooldioxde verliest. Dat is lastig omdat met name direct na het sporten het ademcentrum hyperactief is om het overschot aan CO2 weg te werken...

Rob Gravesteijn
HyperVen

Antwoorden die door HyperVen worden verstrekt, worden zo zorgvuldig mogelijk samengesteld. De antwoorden zijn gebaseerd op ervaringsdeskundigheid en kunnen niet worden beschouwd als vervanging van een consult, een behandeling bij een arts of medische informatie.
Re: Voorstelrondje
21 December 2010 21:04
Bedankt voor het antwoord Rob.
Heb je nog een goede tip om een versnelde ademhaling, dus eigenlijk continue HyperVentileren
tot stilstand te brengen? Ik doe meestal het" kommetje" (handen voor mond en neus maar niet helemaal afsluitend)
Re: Voorstelrondje
21 December 2010 22:28
Hallo Vlinder,

Het kommetje kan helpen. Je kunt ook bij de uitademing de lucht langzaam via opeengeperste lippen laten ontsnappen. Als je dat een aantal minuten doet, gaat het ook meestal meteen een stuk beter. De beste remedie echter is om de klachten te accepteren. Dat klinkt eenvoudig, maar dat is heel moeilijk. Maar... als de klachten je geen angst meer aanjagen, is het effect ervan meteen een stuk minder...!

Acceptatie is een geweldig hulpmiddel om de vicieuze cirkel angst - klachten - meer angst - meer klachten - enz. te doorbreken. Wij blijven ons instinctief verzetten tegen de klachten. We zijn boos omdat wij dit hebben en anderen niet, teleurgesteld / gefrustreerd omdat er geen directe oplossing voorhanden is. Acceptatie rekent af met al deze negatieve invloeden. Maar het blijft zooo moeilijk om het te accepteren...
Re: Voorstelrondje
24 December 2010 13:43
Hallo Rob

Bedankt voor al je goede tips!
Ik heb al ergens anders geschreven, 95% van de klachten geven me al geen angst meer (bewust dan, want je weet niet wat er allemaal onbewust
gebeurd) alleen de klachten van druk, pijn en steken etc in borstgebied is nog een angstprobleem. Heeft een reden en daar mail je je nog weleens over.. volgend jaar.

Groeten Vlinder



1 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 24/12/2010 13:44 door Vlinder.

Meer weten over het HyperVen programma?