[email protected]

HyperVen website

Wat is hyperventilatie?

Hyperventilation

Licht gevoel neemt toe tijdens de pauzes bij Hyperven

Gepost door peer 
Licht gevoel neemt toe tijdens de pauzes bij Hyperven
21 April 2011 16:15
Beste Rob en andere geïnteresseerden,
Sinds enkele dagen ben ik gestart met het HyperVen programma. Nu had ik verwacht dat ik tijdens het uitademen bij een trial last zou krijgen van het bekende lichte gevoel in mijn hoofd c.q. duizeligheid wat zo kenmerkend is voor hyperventilatie. Maar ik ervaar juist dat lichte gevoel in de pauzes wanneer je naar adem aan het happen bent omdat je je adem (heel) lang hebt ingehouden.
Vraag: is dit herkenbaar voor anderen en is dit het normale effect van deze therapie?
Hartelijke groet,
Peer
Re: Licht gevoel neemt toe tijdens de pauzes bij Hyperven
24 April 2011 17:10
Hai Peer,

Sorry voor het late antwoord.
Ik kijk elke dag wel een paar keer op het forum, maar jouw vraag is er tussendoor geschoten.
Het is goed dat je dit aangeeft via ons e-mail adres, want zo kan ik alsnog je vraag beantwoorden. winking smiley

Het "lichte gevoel" wat je tijdens de pauzes ervaart is heel normaal.
Ook ik heb dat ervaren toen ik de therapie deed.
Het is niets vreemds en heeft te maken met de verandering van de zuurgraad in je bloed.
Niet bij stilstaan hoor. Je kan het als onaangenaam ervaren, maar hoe minder aandacht je er aan schenkt hoe makkelijker je er mee omgaat.

Hartelijke groetjes van Ellen

Antwoorden die door de Stichting HyperVen worden verstrekt, worden zo zorgvuldig mogelijk samengesteld. De antwoorden zijn gebaseerd op ervaringsdeskundigheid en kunnen niet worden beschouwd als vervanging van een consult, een behandeling bij een arts of medische informatie.
Re: Licht gevoel neemt toe tijdens de pauzes bij Hyperven
25 April 2011 14:40
Hoi Ellen,
Dank voor je reactie!
Goed om te weten dat deze reactie 'normaal' is. Ik had al ergens op de site of forum gelezen dat de hyperventilatieklachten tijdens het gebruik van HyperVen naar voren kunnen komen, maar ik wist niet op welke momenten dit zich kon uiten.

Ondertussen ben ik iets meer dan een week bezig met HyperVen en heb echt het idee dat het werkt! Ten opzichte van het begin kan ik nu zo'n 45% langer mijn adem inhouden en ik heb het idee dat stressvolle situaties zich nu minder snel c.q. intensief uiten in de bekende hyperventilatieklachten.

Dank voor zover en ik zal jullie over enige tijd laten horen wat mijn verdere ervaringen met HyperVen zijn.
Prettig paasweekend!

Hartelijke groet,
Peer
Re: Licht gevoel neemt toe tijdens de pauzes bij Hyperven
10 May 2011 23:52
Hoi Peer

Hoe gaat het met het HyperVennen? Npg wel kort geleden dat je schreef,
maar ben benieuwd naar jouw ervaringen.

Groetjes Vlinder
Re: Licht gevoel neemt toe tijdens de pauzes bij Hyperven
11 May 2011 17:36
Dag Vlinder,
Leuk dat je er naar vraagt!

Ik zit er wat dubbel in, laat ik dat proberen toe te lichten.
Als ik het negatief benader, dan vind ik de HyperVen methode eenzijdig, als ik het positief benader, dan is de methode complementair.

Enerzijds vind ik de HyperVen methode erg ‘geforceerd’. Het valt lang niet altijd mee om 10x (lang) je adem in te houden. Daarbij komt dat het (in mijn geval) nogal uitmaakt op welk moment van de dag je de oefeningen doet. Als ik pas gegeten heb dan kan ik het echt schudden. Dan vallen de oefeningen me bijzonder zwaar en kan ik mijn adem niet zo lang inhouden als anders. Maar als ik bijv. om 1700u de oefeningen doe (wanneer mijn maag redelijk leeg is) dan kan ik mijn adem beduidend langer inhouden.
Daarmee is de validiteit van de uitkomsten (de voortgangstabel) naar mijn mening niet erg hoog. Je kunt je voortgang pas echt goed meten als je op dezelfde momenten op de dag de oefeningen doet.

Daarnaast ben ik van mening dat hyperventilatie een uiting is van spanning die je in je lichaam hebt opgeslagen. De hyperventilatie moet immers ergens vandaan komen! Naast het doen van oefeningen om het fysieke gedeelte aan te pakken (verhogen CO2 gehalte in je bloed) zal een vorm van coaching of therapie (bijv. gedragstherapie) nodig zijn om de oorzaken van die spanning aan te pakken.
Zelf ben ik nu drie maanden thuis en heb gelukkig een erg goede coach waardoor ik steeds meer inzicht krijg in de oorzaken van mijn spanning en hoe ik hier mee om moet gaan.

Daar komt bij dat ik denk dat chronische hyperventilatie ook veroorzaken/'>oorzaakt wordt door structureel verkeerd ademhalen. Ik loop bij een ademtherapeute die de van Dixhoorn methode toepast. Google er even op als je dat interesseert. De ademhalingsoefeningen die bij deze methode horen zijn veel minder geforceerd dan de HyperVenmethode en richten zich veel meer op het structureel aanleren van een andere ademhaling(stechniek).
Van Dixhoorn geeft aan dat iemand in een ontspannen situatie 6x per minuut ademhaalt. Ik zat denk ik op 18-20x.
Dit is een erkende methode en in mijn geval betaalt de ziektekostenverzekeraar de sessies (met uitzondering van E 5,- eigen bijdrage per sessie).

Maar om terug te komen op je vraag: je zou wellicht denken dat ik – op basis van hetgeen ik hiervoor schrijf – negatief ben over de HyperVenmethode, maar dat ben ik dus niet!
Ik merk een duidelijke relatie tussen de mate waarin ik mijn adem in kan houden en hoe ik me die dag voel. Daarbij heb ik het idee dat ik door de oefeningen minder vaak een licht gevoel in mijn hoofd heb. Maar aangezien ik niet in een eenzijdige benadering geloof, is het natuurlijk altijd de vraag waardoor de spanning wordt verminderd: is dat door een goed gesprek met mijn coach; komt het door de ademhalingsoefeningen van van Dixhoorn, of komt het door de HyperVen oefeningen?
Ik ben begonnen met een gemiddelde van ca. 70 seconden adem inhouden, en zit nu vaak tussen de 100 en 110 seconden (met op goed dagen zelfs een gemiddelde van 120 seconden per sessie). Als ik mijn dag niet heb (of pas gegeten heb) dan vind ik de oefeningen erg waardeloos om te doen, maar als ik een goede dag heb, dan ervaar ik na de oefeningen een relaxed gevoel.

Kortom, bij mij werkt de ‘driedubbele’ benadering, maar ik heb moeten accepteren dat dit proces veel tijd vraagt, en geduld is niet een van mijn sterkste kanten…. ;-)
Ik ben er van overtuigd dat ik uit het dal kom, maar denk dat alléén HyperVen niet de juiste benadering is.

Maar, werkt HyperVen bij jou? Herken je mijn insteek/ervaringen? Ik hoor het graag!

Hartelijke groet,
Peer
Re: Licht gevoel neemt toe tijdens de pauzes bij Hyperven
12 May 2011 11:22
Hoi Peer,

Als je wat meer had gelezen op het forum hier (ook archiefforum) had je gezien dat HyperVen HyperVen ook dezelfde dingen noemt als jij die bij de therapie van belang zijn.
Allereerst zegt Rob dat je de oefeningen nooit met een volle maag mag doen, en wel bij voorkeur een paar uur na de laatste maaltijd. Niet alleen zijn je scores lager met een volle maag, maar de therapie werkt dan ook niet goed. Verder heeft hij geloof ik ook wel eens gezegd dat je de oefeningen inderdaad het beste iedere dag rond dezelfde tijd kunt doen, ik doe dat in ieder geval wel.
Daarnaast hamert hij er ook op dat je HyperVen moet combineren met psychotherapie, om oorzaken te achterhalen, herhaling te voorkomen etc. Ook benadrukt hij dat HyperVen een essentieel, maar niet het enige, onderdeel van het genezingsproces is. Hij zegt ook dat de oorzaken/'>oorzaak van de ziekte verdwenen moet zijn om de therapie te laten werken, maar bij veel mensen is dat al het geval al ze hier zijn (zonder dat hun klachten daardoor veel zijn afgenomen overigens omdat de ziekte zichzelf in stand houdt). Bovendien is het vaak een combinatie met AD medicijnen noodzakelijk.

Ik ben het met je eens dat HyperVen enigszins geforceerd is, maar ik denk dat dat nodig is om chronische hyperventilatie te kunnen genezen. Ik geloof niet dat dat lukt met de reguliere oefenin van 3 tellen in 3 tellen uit, etc Maar je moet je wel bedenken dat er methodes in omloop zijn die nog veel geforceerder zijn. Lees eens het topic van Merel over buteyko, daarbij heb je volgens mij veel langer ademnood. Ik heb ook van andere therapieen uit het buitenland gelezen waarbij mensen 2x per dag 20 tot 30 minuten lang ademnood moeten creeeren; bij HyperVen is dat slechts per sessie 10x een paar seconden aan het einde van de trial. Vergeleken daarbij is deze therapie juist weinig geforceerd, en HyperVen zegt ook dat het sowieso een aantal maanden duurt om te genezen, omdat je ademcentrum en de rest van je lichaam zich langzaam aanpast.

De methode van Dixhoorn ken ik niet, maar ik zal er eens naar kijken, dus bedakt voor de tip!

Groetjes Remon
Re: Licht gevoel neemt toe tijdens de pauzes bij Hyperven
14 May 2011 16:17
Hoi Peer

Allemaal herkenbaar en/of bekend, wat je verteld, maar bedankt voor je uitgebreide verhaal.
Ik heb al zoveel gelezen, dat ik ws meer weet dan de huisarts winking smiley
Wat fijn dat je scores al gestegen zijn.
Natuurlijk is het zo dat als je de chronische hyperventilatie klachten aanpakt met
meerdere therapieen, je niet weet waardoor je zal genezen.

Mijn 1e ervaring met HyperVen was slecht, omdat ik begon toen ik hele acute klachten had en ook angsten..
Niet lang na een trauma, dat ik enkele weken daarvoor had opgelopen en wat waarschijnlijk
de druppel was in de emmer... begon ik er mee. Ik denk dat toen de stress van heel jaren er tegelijk uit
kwam. Eigenlijk zoals ik het nu ziet, niet de schuld van het HyperVen programma, maar het was voor mij
niet het goede moment.
Ik denk dat het heel veel uitmaakt, wanneer je begint aan het HyperVennen.
Als je de oorzaken/'>oorzaak aangepakt hebt of je bent bezig die aan te pakken, zal het ws makkelijker en sneller gaan
met niet al te veel 'klachten.
Of bijv. als je lichte klachten hebt en je start dan al. Kan ook zijn dat ik er heel sterk op reageerde zoals ik
ook met medicijnen heb.
Ik zat toen op 30. Momenteel HyperVen ik niet, misschien wel weer een keer starten.

Volgens mij (maar weet ik echt niet zeker hoor) heeft Rob op het forum gezet dat het niet verstandig is
om 2 ademhalingstherapieen door elkaar te doen, maar daar heb ik geen ervaring mee en weet ook niet
of meerdere dat doen op dit forum.

Geduld heb ik gelukkig wel en dat wens ik jou ook toe! Je bent in elk geval positief en dat is al heel wat.

Groetjes Vlinder
Re: Licht gevoel neemt toe tijdens de pauzes bij Hyperven
14 May 2011 16:24
Dag Remon,
Dank voor je reactie! Prima dat je me er op attendeert dat het oefenen op een volle maag en het doen van de oefeningen op dezelfde tijdstippen al wordt geadviseerd door HyperVen. Je toon naar mij toe vind ik wel erg verwijtend, maar goed. Ik vind niet dat je van (betalende) gebruikers van HyperVen mag verlangen dat die eerst uitgebreid alle vragen op het forum lezen alvorens ze starten met het programma.
Het voordeel van kritische mensen (zoals ik) is, dat dit vaak aanleiding geeft tot verbetering. Zo kan ik me voorstellen dat Rob/Ellen/HyperVen op de homepage van het HyperVenprogramma (waar uitgelegd wordt hoe je de oefeningen moet doen) een aantal tips vermeld (zoals niet oefenen met volle maag; oefenen op vaste tijdstippen; en er zijn wellicht nog meerdere tips). Dit komt denk ik de effectiviteit van het programma ten goede, en daar is het waar het ons allemaal om te doen is: zorgen dat mensen die last hebben van chronische hyperventilatie de oefeningen zo goed mogelijk kunnen doen zodat ze opknappen.

De van Dixhoorn methode bepleit zeker niet 3 seconden inademen, en dan 3 seconden uitademen. Sterker nog: het is van het grootste belang dat de uitademing (veel) langer is dan de inademing. De idee achter deze methode is dat als je continu te snel c.q. te vaak ademhaalt (= teveel zuurstof binnen krijgt) je het signaal aan je lichaam afgeeft dat het moet reageren op een stressituatie. Als je structureel te snel/te vaak ademhaalt, dan worden dus ook continue de (verkeerde) stresshormonen aangemaakt.
In dat opzicht vind ik de HyperVen methode en de methode van Dixhoorn complementair: HyperVen zorgt ervoor dat het ademcentrum ‘gereset’ wordt (en ik denk inderdaad dat dat vrijwel niet anders kan dan door een min of meer geforceerde methode), en de van Dixhoorn methode zorgt er voor dat je structureel een andere ademtechniek aanleert waardoor je niet de hele dag loopt te HyperVentileren.

Uiteindelijk zal een ieder zijn/haar eigen manier moeten vinden om zijn/haar problemen te lijf te gaan. Misschien nog als toevoeging op mijn ‘driedubbele’ benadering in mijn vorige bericht: wellicht is het een ‘vierdubbele’ benadering, omdat ik merk dat sporten (aanmaken serotine) in mijn geval ook goed werkt.

De enige reden waarom ik in ga op wat voor mij werkt (en wat mij wel/niet aanspreekt bij de HyperVen methode) is dat ik wellicht ook anderen op een spoor kan zetten om tot de maatwerkoplossing te komen die voor hem/haar werkt.

Hartelijke groet,
Peer
Re: Licht gevoel neemt toe tijdens de pauzes bij Hyperven
14 May 2011 16:31
Hoi Vlinder,
Dank voor je reactie!
Ben het met je eens dat het denk ik heel bepalend is in welke 'gemoedstoestand' je bent als je begint met een therapie als HyperVen. Zo te lezen ben je ook aan de beterende hand, of interpreteer ik dat verkeerd?
Dank voor je bemoedigende woorden!
Hartelijke groet,
Peer
Re: Licht gevoel neemt toe tijdens de pauzes bij Hyperven
14 May 2011 16:50
Hoi Peer

Dat interpreteer je verkeerd, maar misschien ben ik zo blij dat ik na een aantal slechte dagen
me nu redelijk voel. Dat fijne gevoel, van even niet het idee hebben dat je zo wat stikt van de benauwheid en veel
andere klachten, straalt ws door mijn berichtje heen winking smiley

Super dat jij wel kan sporten, want dat is natuurlijk ook goed! Lekker verbranden.... van de verkeerde stofjes!

groetjes Vlinder
Re: Licht gevoel neemt toe tijdens de pauzes bij Hyperven
15 May 2011 11:19
Hoi Peer,

Het was niet mijn bedoeling verwijtend te klinken, dus excuses daarvoor. Inderdaad was het handiger geweest als HyperVen de tips wat beter vermelden bij de site van de therapie zelf ofzo, uiteindelijk scheelt hen dat zelf ook werk en moeite, want dan hoeven ze niet de hele tijd hier dat soort vragen te beantwoorden. Rob heeft alle vragen in de aparte forums 2 en 3 gezet, maar misschien kun je (of ik) hem eens mailen dat hij ze beter bij de therapie zelf kan vermelden.

Ik had wel door dat dixhoorn niet 3 tellen in 3 tellen uit is, daarom wil ik daar ook eens naar kijken of het wat voor mij is. En natuurlijk heb je gelijk dat ieder de dingen op zijn eigen manier moet bestrijden. Tips en verhalen van anderen zijn daarbij handig dus bedankt daarvoor.

In ieder geval veel sterkte en succes verder!

Remon



1 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 15/05/2011 17:39 door remon.
Re: Licht gevoel neemt toe tijdens de pauzes bij Hyperven
16 May 2011 07:47
Hallo Peer / Remon,

Bedankt voor de goede suggestie. Ik zal zorgen dat er een link komt in het programma naar de forums met de suggestie om eerst de veel gestelde vragen door te nemen. Daar staan inderdaad belangrijke dingen in zoals niet vlak na het eten te HyperVennen. Alles wat meehelpt om het programma en de therapie te verbeteren pakken we op (voor zover mogelijk natuurlijk)..

ps. Ik ben vanaf volgende week weer staandebij voor het forum.

Rob Gravesteijn
HyperVen
Anonieme bezoeker
Re: Licht gevoel neemt toe tijdens de pauzes bij Hyperven
18 May 2011 13:24
Hallo, dat heb ik ook. Deze gevoelens hebben dan de neiging om je sneller te laten ademhalen. Net als een zwemmer die een tijd vrij lang onder water is geweest. Ik ben benieuwd of ik door deze sessies uiteindelijk verbetering van mijn ademhalingssysteem zal ervaren. Groet, Jan.

Meer weten over het HyperVen programma?