[email protected]

HyperVen website

Wat is hyperventilatie?

Hyperventilation

vraagje over AD

Gepost door visje99 
vraagje over AD
06 June 2011 21:19
Hallo allemaal,

Ik ben een tijdje gestopt met HyperVen nadat mijn ergste benauwdheid door een paar maanden oefenen was verdwenen.
Dat was fijn, maar omdat ik toch nog andere klachten over heb besloot ik vorige week weer te beginnen. Ik ben ook begonnen met AD medicijnen - citalopram 10 mg. (Na meer dan twee jaar ploeteren op eigen kracht, besloot ik dat ik wel een break verdiende). Met mijn scores gaat het inmiddels ook de goeie kant op, ik was in de tussentijd niet veel gezakt.

De AD medicijnen slik ik nu bijna twee weken, 10 mg is een lage dosis, maar ik wil niet te hoog zitten want bij mij kan het doorslaan naar een (hypo)manie en daar heb ik dus geen zin in.

Het rare is dat die AD medicijnen pas na (minimaal) twee weken horen te werken, maar ik had al vrij snel (na een dag ofzo) dat ik me veel relaxter voelde. De bijwerkingen zijn nu inmiddels weg, maar het relaxte/heldere gevoel helaas ook. Ik twijfel nu of ik op moet hogen of niet. Van de dokter mag dat wel, maar ik denk dat ik stiekem toch nog hoop dat er alsnog een effect komt over een tijdje. Ik slik ze voor mijn chronische hyperventilatie, maar ik ben ook vrij somber. Wellicht dat het antidepressieve effect nog later kan optreden?

Misschien hoort deze vraag niet hier; maar zijn er mensen die dit herkennen? Een eerste opleving door AD medicijnen direct na het nemen voordat ze eigenlijk horen te werken?

Ik ben erg benieuwd.
Re: vraagje over AD
06 June 2011 21:47
Jeetje Visje,

Ik kan me voorstellen dat je even in verwarring bent gebracht door de AD medicijnen.
Ik zal eens aan Rob vragen of hij ervaring heeft met HyperVenners die hetzelfde hebben ervaren.

Hartelijke groetjes van Ellen

Antwoorden die door de Stichting HyperVen worden verstrekt, worden zo zorgvuldig mogelijk samengesteld. De antwoorden zijn gebaseerd op ervaringsdeskundigheid en kunnen niet worden beschouwd als vervanging van een consult, een behandeling bij een arts of medische informatie.
Re: vraagje over AD
07 June 2011 20:01
Hallo Visje,

AD medicijnen van het type SSRI zoals citalopram beginnen hun werking bijna direct na het innemen. Al de eerste of tweede dag kan je de effecten gaan bemerken. Als je ze puur voor depressieve gemoedstoestand inneemt, duurt het inderdaad wat langer voordat de werking merkbaar wordt. Dat kan een paar weken tot een paar maanden zijn. De ontstressende werking begint echter bijna direct. Als bij jouw de sombere gemoedtoestand overheerst, moet je geduld hebben. Ophogen kan, maar leidt niet altijd tot verbetering. Het lichaam bereikt al gauw een verzadigpunt met dit soort medicijnen waarna meer innemen nog nauwelijks invloed heeft. Je zou kunnen proberen om te kijken wat voor effect het heeft. Doet het weinig tot niets dan terug naar 10mg.

De hypomanie is voor mij een verrassend bijeffect, omdat het vaker tot hypermanie kan leiden dan hypomanie. Maar het is bij iedereen verschillend, dus ook daar kan je weinig uit afleiden. Ik zou het – na overleg met je arts natuurlijk - gewoon eens proberen met 20mg. Wellicht dat je de helderheid van geest dan weer terug vindt…

Rob Gravesteijn
HyperVen

Antwoorden die door HyperVen worden verstrekt, worden zo zorgvuldig mogelijk samengesteld. De antwoorden zijn gebaseerd op ervaringsdeskundigheid en kunnen niet worden beschouwd als vervanging van een consult, een behandeling bij een arts of medische informatie.
Re: vraagje over AD
09 June 2011 18:23
Dank je wel Rob.

Ik blijf na overleg met mijn psychiater nog eventjes op 10 mg zitten; kijken wat het gaat doen. Zij zag al wel verandering in mijn manier van doen (ik straalde volgens haar) en het over "geesteskracht", oftewel het placebo-effect. Wat het ook is: de helderheid waar ik het over had, komt wel steeds even terug. Ik zie ook vrij scherp ineens (?), maar heb ook druk op mijn ogen (spanning?). Ik zit dus nu aan de medicatie, HyperVen en volg een vrij intensieve therapie; dus met deze combinatie hoop ik uit te komen.

Wat me wel zorgen baart is dat ik, na mijn burn out, vrij lang (twee en een half jaar) gewacht heb met het beginnen aan AD medicijnen. Ik las ergens: "Als je langer dan twee jaar depressief bent zonder dat je lichaam geholpen wordt dmv medicatie om de chemische stofwisseling in de hersenen weer op orde te krijgen (lees de aanmaak van de juiste hormonen), dan is de kans nihil dat je lichaam dit ooit nog weer uit zichzelf op gaat pakken."

Weet jij daar iets zinnigs over te zeggen?
Re: vraagje over AD
10 June 2011 09:15
Hallo Visje,

Het lichaam gaat door het gebruik van AD medicijnen - na verloop van tijd - zelf weer voldoende neurotransmittor aanmaken. Dat je voorgoed beschadigd zou zijn is onzin. Het hangt allemaal samen met de stressafhandeling van het zenuwstelsel. Na verloop van tijd - als de stresslevels lager worden - gaan de serotoninelevels vanzelf weer omhoog. Maar gebruik die medicijnen wel lang genoeg. Veel mensen stoppen er weer mee als ze zich beter voelen. Maar ze voelen zich beter doordat ze kunstmatig de serotoninelevels hebben verhoogd. De stresslevels zijn dan nog niet voldoende gedaald en dan gaat het wederom mis. Dus minimaal een jaar (liefst veel langer) doorgaan met de medicatie. Zorg er ook voor dat je met de ondersteuning van AD medicijnen niet weer teveel hooi op je vork gaat nemen... Want onze karaktertrekken (bijna iedereen met chronische hyperventilatie heeft deze karaktertrekken) werken dat in de hand...

Rob Gravesteijn
HyperVen

Antwoorden die door HyperVen worden verstrekt, worden zo zorgvuldig mogelijk samengesteld. De antwoorden zijn gebaseerd op ervaringsdeskundigheid en kunnen niet worden beschouwd als vervanging van een consult, een behandeling bij een arts of medische informatie.
Re: vraagje over AD
10 June 2011 18:19
Hoi Rob en Visje,

Jullie laatste posts zetten me aan het denken, ik ben namelijk ook doodsbenauwd dat ik voor de rest van mijn leven permanente beschadigingen heb. Bij mij speelt dan ook nog eens mee dat het bij mij allemaal begonnen is rond mijn 15-16e, en ze zeggen dat je brein dan nog in ontwikkeling is en daardoor extra gevoelig voor bijvoorbeeld alchohol, en dat veel jongeren daarmee permanent hun hersenen beschadigen (vandaar de discussie over leeftijdsgrens verhogen). Dus ik denk als alcohol al zo slecht is hoe slecht is chronische hyperventilatie en al die (opgeslagen) stress dan wel niet voor het ontwikkelende brein?!?!? Daar heb ik zooo veel over gepiekerd. Ik ben daarnaast ook bang dat ik mijn groei heb geremd, want ik ben niet echt lang....

Rob je schrijft dat je hersenen weliswaar niet permanent beschadigd zijn, maar wel dat je in de toekomst minder hooi op je vork moet nemen (dat is bij mij inderdaad het hoofdprobleem geweest), maar als je voortaan veel minder aankunt is dat dan niet toch een teken dat er iets beschadigd is waardoor "de rek eruit is" ? Daar ben ik namelijk heel bang voor. Ik ben namelijk erg jong en had altijd grootse toekomstplannen en ik zou het moeilijk vinden om na mijn herstel met veel minder tevreden te zijn.....
Daarnaast lees ik op internet ook wel van die verhalen van mensen die nooit volledig herstellen van een zware burn-out en zich nooit meer gezond en energiek gaan voelen, hoe zit dat dan?

Rob zou je over deze dingen wat meer over kunnen zeggen? Dankjewel!

Groetjes Remon



2 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 10/06/2011 18:24 door remon.
Re: vraagje over AD
10 June 2011 22:47
Hai Remon,

Ik ga je vraag doorgeven aan Rob hoor!

Hartelijke groetjes van Ellen

Antwoorden die door de Stichting HyperVen worden verstrekt, worden zo zorgvuldig mogelijk samengesteld. De antwoorden zijn gebaseerd op ervaringsdeskundigheid en kunnen niet worden beschouwd als vervanging van een consult, een behandeling bij een arts of medische informatie.
Re: vraagje over AD
11 June 2011 12:13
Hoi Rob,

Heel erg bedankt voor je antwoord. Een hele geruststelling!
Ik ben trouwens ook van plan om later TM te gaan doen om die stresslevels naar beneden te krijgen, maar dat lijkt me voor nu een beetje veel in combinatie met HyperVen en andere therapieen.

Remon

Meer weten over het HyperVen programma?