[email protected]

HyperVen website

Wat is hyperventilatie?

Hyperventilation

steuntje nodig voor een starter!

Gepost door margareth 
steuntje nodig voor een starter!
15 July 2011 10:49
Hallo,

Mijn naam is Margareth en ik ben vanaf dinsdag 12 juli gestart met de HyperVen therapie. Ik ben echt gemotiveerd om het te gaan doen, om te genezen en om het (in ieder geval) tot december consequent vol te houden en het een kans te geven. (dat heb ik mezelf voorgenomen).
Maar... ik ben nu 4 dagen bezig en ik ga me alleen maar rotter voelen. Slechter slapen, s'nachts wakker worden en dan een flinke aanval, paniek gevoel en gevoel van wanhoop! ik wil dit allemaal niet, daarnaast krijg ik nu ook tijdens mijn werk last van hyperventilatie aanvallen. ben erg misselijk, onrustig, hoofdpijn etc. En dit was tot nu toe nog niet het geval. Dan was werk nog afleiding, nu merk ik dat ik er tegen op ga zien en het liefst de dingen ga vermijden. Alhoewel ik me thuis ook niet echt beter voel.
Ik zou heel graag van andere beginners (of gevorderden) willen horen of ze dit herkennen. Of het normaal is, hoe lang dit duurt of kan gaan duren, dan kan ik me daaraan vasthouden.
Ik blijf nog steeds gemotiveerd maar vind het wel echt moeilijk om door deze periode heen te komen!

Groetjes,
Margareth
Re: steuntje nodig voor een starter!
16 July 2011 17:27
Hai Margareth,

Wat jij beschrijft kan inderdaad gebeuren.
Je klachten worden erger en sommige klachten komen terug.
Dit is wel een goed teken, want dan weet je dat je lichaam aan het herstellen is, maar het is wel naar om te ondergaan.
Regelmatig praten hierover op het forum en je bent absoluut niet de enige.
Ik hoop dat ik je hiermee een hart onder de riem kan steken.

Het is ontzettend goed dat je gemotiveerd bent, want de therapie is makkelijk, maar wel zwaar.

Het kan zijn dat je eventueel forceert of het kan zijn dat je lichaam "sterk" reageert.

Forceren betekent dat je je adem inhoudt totdat je echt niet meer kan. Dat je bij wijs van spreken blauw aanloopt, omdat je echt tot het eind wil volhouden.winking smiley
Dit is niet de bedoeling. De therapie heeft zijn tijd nodig om aan te slaan en forceren werkt daarin tegen.
Dus gewoon adem inhouden, net zoals een parelvisser, en op het moment dat een parelvisser/duiker naar boven gaat om lucht te krijgen stop jij met het vasthouden van je adem.

Als je lichaam sterk reageert kan de de frequentie van het oefenen iets omlaag halen.
Ik ga ervan uit dat je 2x per dag 10 trials doet, dan kan je gedurende de tijd dat je klachten zo erg worden naar 1x per dag 10 trails doen.
Als je lichaam gewend is aan de oefeningen kan je de frequentie weer opvoeren.

Maar Margareth, je bent absoluut niet de enige en ik weet zeker dat het jou ook gaat lukken om ervan af te komen.

Hartelijke groetjes van Ellen

Antwoorden die door de Stichting HyperVen worden verstrekt, worden zo zorgvuldig mogelijk samengesteld. De antwoorden zijn gebaseerd op ervaringsdeskundigheid en kunnen niet worden beschouwd als vervanging van een consult, een behandeling bij een arts of medische informatie.
Re: steuntje nodig voor een starter!
18 July 2011 21:50
Hallo Ellen,

Dank je wel voor je lieve antwoord! dat helpt. Ik denk dat ik beide dingen herken, en dat ik heftig reageer en dat ik teveel mijn best doe. Dat ik heftig reageer daar kan ik mee leven, ik doe het namelijk voor een goed doel, maar het teveel mijn best doen is wel weer confronterend hoor! ik kan echt moeilijk maat houden, omdat ik de hele tijd tegen mezelf zeg, kom op, je kan nog best een beetje verder. Tja, die hyperventilatie komt niet uit de lucht vallen hetongue sticking out smiley
Waarom kan dit juist tegen werken? want ik merk dat ik er wel rekening mee ga houden nu en mijn uitslagen van de sessies dalen dus ook behoorlijk, maar wat werkt er dan tegen?

Ik ga RUSTIG verder en vertel mezelf de hele tijd dat het rot voelen juist goed is en dat helpt!!

Groetjes Margareth
Re: steuntje nodig voor een starter!
19 July 2011 07:42
Hallo Magareth,

Wat je schrijft wat ik ook gehad hoor. In een iets later stadium dan jij. En daar wordt je dan
een beetje moedeloos van want je wit graag dat het beter wordt .
Maar............ het mooie is dat het echt beter gaat. Het duurt wel even maar dan gaat
het ook echt beter met zo nu en dan een dip.
Ik forceerde het ook te veel, want ik wou een zo hoog mogelijke score omdat ik dacht
dat ik me dan beter zou voelen. En ik reageerde ook behoorlijk heftig , heb toen een poosje
1 x per dag gedaan om mijn lichaam er aan te laten wennen.

Ik ben nu 9 maanden bezig en het gaat hardstikke goed. Ik ben er nu net weer van een
vakantie in Italie , en heb een heerlijke vakantie gehad.
Dus doorzetten hoe rot je je ook voelt. Ellen zei tegen mij , je moet maar denken dat wanneer je
je rot voelt je lichaam aan het genezen is en zo probeerde ik ook altijd te denken.

Heel veel succes !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Groetjes Marjan
Re: steuntje nodig voor een starter!
19 July 2011 09:45
Hai Margareth,

Ik heb voor je de tekst gekopieerd, die Rob geplaatst heeft in forum 2 over verergering van de klachten:

Waarom kunnen je klachten tijdelijk verergeren?

Bij sommige mensen zien we - vooral in het begin van de therapie - een tijdelijke toename van de klachten door het doen van de therapie. Soms zelfs treden er nieuwe verschijnselen op. De oorzaken hiervan kunnen divers zijn:

1. Vaak forceren we - in het begin - het inhouden van de adem, waardoor diverse klachten zich kunnen voordoen. Voorbeelden zijn pijn aan de oren (druk op het binnenoor via de Buis van Eustachius) of bijvoorbeeld last van de keel (door de te hoge druk en het vasthouden daarvan)

2. Ons ademcentrum is erg gevoelig geworden voor stijgingen van de CO2 in het organisme, waardoor ons lichaam heftig(er) reageert op de stijgingen van die CO2 spiegel. Ons lichaam reageert te snel of te heftig op de veranderingen die we in gang zetten door de oefeningen. Daardoor kunnen de bekende klachten zich tijdelijk verergeren. Het lichaam is een subtiel mechanisme. Als de veranderingen te snel gaan, is dat voor het ademcentrum en het organisme en haar processen moeilijk te volgen.

3. Door de hoge ontspanningswaarde van de oefeningen, treedt een fenomeen op dat je ook ziet bij Yoga of meditatie, namelijk het ontstressen van het lichaam komt door de rust op gang, tijdens maar vooral ook na(!) de oefeningen. Hoewel dit ontstressen meehelpt aan het genezingsproces, is het hanteren van de vrijkomende stress vaak erg moeilijk, vooral voor mensen die toch al last hebben van chronische hyperventilatie klachten!

Vaak gaan stress en chronische hyperventilatie hand-in-hand (stress is één van de meest voorkomende oorzaken van chronische hyperventilatie). Het ontstressen brengt oude onverwerkte stress aan de oppervlakte. De klachten die zich daardoor manifesteren, zijn angsten, moeheid, enz. Als stress één van de hoofdoorzaken is, kan extra ontspanning zoals sporten, meditatie, ontspanningsoefeningen en soms ook medicatie (anti-depressiva hebben een sterk ontladingseffect!) noodzakelijk zijn. Als ons lichaam nog teveel stress vasthoudt, kan dat ook een reden zijn dat de scores slechts langzaam stijgen!

4. Bij extreem hoge scores (bij sommige mensen wil dat wel eens het geval zijn), treedt er een verschijnsel op dat acidose wordt genoemd: een lichte verzuring van het organisme. Het is niet goed om te snel veranderingen aan te brengen. De lichaamsprocessen hebben tijd nodig om zich in te stellen op de veranderende waarden. Processen gaan anders verlopen en dat levert signalen van de zenuwuiteinden op. De hersenen interpreteren die signalen soms als klachten en dat kan wel eens leiden tot extra bezorgdheid. Het is een kwestie van aanvoelen wat het lichaam kan (en wil) hebben. De therapie met HyperVen is per definitie een langzaam proces, waarbij het lichaam de tijd moet krijgen om zich in te stellen op de nieuwe zuurgraad van het bloed.

+ - + - +

Als de (bij)effecten van de therapie te erg worden, doseer dan de therapie door bijvoorbeeld wat minder trials te doen tijdens een sessie (bijvoorbeeld vijf trials per sessie) of door even met de therapie te stoppen (HyperVen kan daar altijd in adviseren, neem eventueel contact op per email).

Gaat het weer beter, voer je geleidelijk de frequentie op, of je begint rustig aan de draad weer op te pakken. Als het comfortabel blijft, is de therapie makkelijker vol te houden. Accepteer de normale doorlooptijd en stel je daar op in.

-----------------------------

Ik hoop dat ik hiermee je vraag beantwoord heb.

Hartelijke groetjes van Ellen

Antwoorden die door de Stichting HyperVen worden verstrekt, worden zo zorgvuldig mogelijk samengesteld. De antwoorden zijn gebaseerd op ervaringsdeskundigheid en kunnen niet worden beschouwd als vervanging van een consult, een behandeling bij een arts of medische informatie.
Re: steuntje nodig voor een starter!
19 July 2011 18:06
Dank je wel Ellen en Marjan, de informatie en het delen van ervaringen helpt echt!
Ik doe nu 2 x 10 trials met mijn ogen dicht zodat ik niet kan zien hoeveel seconde ik bezig ben. Dan doe ik het meer op gevoel en dat lijkt wel te helpen. Maar als de klachten blijven dan denk ik inderdaad dat ik wat minder trials per keer ga doen. Ik wil wel graag 2 keer op een dag oefenen omdat er dan ook een regelmaat onstaat waardoor ik het makkelijker kan volhouden.
Want jeetje marjan, 9 maanden! dat is best een lange tijd! dan heb ik na 1 week nog wat voor de boeg.
Maar ik ga er vanuit dat ik me niet 9 maanden zo rot en onzeker voel als nu, dus ik koester de momenten dat ik me wel goed voel.
Het doorstaan en doorgaan van de onrust, misselijkheid en de andere ongemakken lukt overdag eigenlijk best goed. Dan helpt afleiding en als het licht is lijkt ook alles lichter.

Ik zie tegen het slapen op! want ik wordt s'nachts wakker (soms al om 23.30) en dan is de onrust moeilijk onder controle te krijgen. Dan vecht ik ertegen en ik weet dat dit niet helpt!
Maar het bang worden voor slapen, ik hoop dat dit snel over gaat en dat ik weer wat nachten door kan gaan slapen zodat hierin ook het vertrouwen weer groeit!

Het is een naar iets dat chronische hyperventilatie!!!!

Maar nogmaals dank voor jullie steun, dat is echt waardevol en iets waar ik me aan vast kan houden!

Groetjes Margareth
Re: steuntje nodig voor een starter!
20 July 2011 13:43
Hoi Margereth,

De nachten kunnen inderdaad vreselijk zijn, ik lag door de chronische hyperventilatie ook altijd een groot deel van de nacht wakker met allerlei klachten, en daardoor zag ik altijd enorm op tegen het slapen gaan. Maar dat gaat allemaal goed komen!
Ik doe nu al weer 3,5 maand HyperVen met AD medicijnen, sinds twee weken ben ik tijdelijk gegaan naar 1x per dag en het gaat erg goed. Ik heb de afgelopen tijd al verschillende keren helemaal door kunnen slapen. Het is wel heel wisselend en natuurlijk heb ik ook slechte dagen en nachten maar ik heb vertrouwen dat het op de lange termijn helemaal goed gaat komen en gewoon net als "normale" mensen kan gaan slapen zonder er nog bij na te denken.

Veel sterkte!

Groetjes Remon
Re: steuntje nodig voor een starter!
20 July 2011 14:03
Hoi Margareth

Jij vroeg in je eerste berichtje of meer mensen last hebben gehad van meer klachten
na het starten met HyperVennen.
Bij mij zijn de klachten (stressontladeningen) zo heftig geworden dat ik na een tijdje moest stoppen.
Ik zeg er wel meteen bij, dat ik toen op de toppen van mijn zenuwen leefde en dat plopte er ineens allemaal uit.
Waarschijnlijk had ik achteraf gezien met 1 keer per dag had moeten beginnen en dan opbouwen.
Zo te lezen is het bij jou allemaal minder heftig, dus het gaat je vast helpen, maar wees niet te streng voor jezelf winking smiley

Groetjes en succes Vlinder
Re: steuntje nodig voor een starter!
20 July 2011 18:14
Dank jullie, vlinder en remon! ik heb vanacht voor het eerst een soort van doorgeslapen. werd wel wakker maar viel ook wel weer sneller in slaap. Ik herken alle verhalen en ga ervoor!
Ik heb vandaag 2 x 5 gedaan en dat beviel me goed!

Ik heb een tijd gedacht dat ik slaapapneu had, maar wist ergens in mijn achterhoofd dat dit niet helemaal klopte. Het verhaal van chronische hyperventilatie komt voor mij (hoe gek ook) dus ook als opluchting. Dat ik weet wat het is en dat ik er iets aan kan doen. Dat is voor mij makkelijker te aanvaarden als met een apparaat te moeten slapen.

Dus dank je Remon voor het delen van jou slaapverhaal en ik gun je nog heel veel nachten gewoon slapen toe!!!!

Groetjes Margareth

Meer weten over het HyperVen programma?