[email protected]

HyperVen website

Wat is hyperventilatie?

Hyperventilation

Erkenning CHV door reguliere geneeskunde

Gepost door tybeckers 
Erkenning CHV door reguliere geneeskunde
05 August 2011 19:49
Ik ben in 1985 voor het eerst met klachten, die ik sinds kort herken als chronische hyperventilatie naar de huisarts geweest. Die "kon daar niets mee"! Ik heb er daarna mee proberen te leven maar toch ook - niet vaak - met tussenpozen van jaren nog wel 'n paar keer contact gezocht met huisartsen en specialisten.
Deze hadden - om lange verhalen kort te houden - de neiging er badinerend over te doen.

Hebben anderen die ervaringen ook en heeft iemand 'n idee hoe dat komt?
Re: Erkenning CHV door reguliere geneeskunde
08 August 2011 09:24
Hoi Tybeckers,

Dit is inderdaad een heikel punt. Ik vind het wel heel erg voor je dat je huisarts en de andere artsen die je bezocht hebt zo ontzettend bot zijn, die zouden het zelf eens moeten krijgen, zodat ze ervaren wat "de hel van chronische hyperventilatie" is, zoals ik het maar noem. Ik weet niet hoe ziek jij bent, maar ik heb het zo erg dat ik echt volledig arbeidsongeschikt ben geworden, en ik zou absoluut niet met al die vreselijke chronische hyperventilatieklachten kunnen "leren leven" zoals ook mij gesuggereerd is door sommige artsen. Gelukkig ben ik eigenwijs geweest en heb ik vastgehouden aan de diagnose chronische hyperventilatie die ik zelf heb gesteld. Met behulp van AD medicijnen en HyperVen ben ik nu aan het genezen en ik verwacht dat ik op een dag weer helemaal de oude ben. Gelukkig doen niet alle artsen die ik heb bezocht bagatelliserend, mijn huisarts gelooft wel dat ik me echt heel ziek voel, al twijfelt hij of het door chronische hyperventilatie komt.

Wat mij wel opvalt is dat er binnen de gezondheidszorg grote verschillen zijn. Er zijn plekken waar chronische hyperventilatie wel "erkend" wordt en ademtherapie wordt gegeven (ik ken iemand die op zo'n plek werkt, al hebben ze daar toch weer een heel andere uitleg van de ziekte dan HyperVen), maar de longarts waar ik was geweest beweerde dat de ziekte "niet bestaat, er is altijd een oorzaken/'>oorzaak" (zij gelooft dus niet in een verkeerd ingesteld ademcentrum). Ik heb bij diezelfde longarts hyperventilatietests ondergaan die uitwezen dat ik niet zou HyperVentileren. Gelukkig heb ik ook die uitslag genegeerd want ik merk zelf wel een heel sterk verband tussen mijn ademhaling en al mijn klachten, en ik merk ook dat ik door HyperVen een veel rustigere en vooral diepere ademhaling krijg, waardoor de klachten afnemen. Bovendien kwam de klachtenlijst van die dokter voor hyperventilatie totaal niet overeen met de klachten die ik heb en die ik hier lees. Zo is hoofdpijn voor mij een van de belangrijkste klachten, terwijl die er niet bijstond. Ik vind dit echt ontzettend vaag, maar ik ben in ieder geval heel blij dat ik eigenwijs ben geweest en vast heb gehouden aan mijn eigen overtuiging. Mijn huisarts en psychiater geven mij inmiddels, na veel gepraat, nog een beetje het voordeel van de twijfel, dus daar ben ik al blij mee.

Het is echt een heel raar iets hoe de gezondheidszorg er mee omgaat, vooral omdat het zo'n vreselijke ziekte is, waar je echt ontzettend ziek van kunt zijn, en die volgens mij ook nog eens heel veel voorkomt.

Misschien kan Ellen of Rob hier iets meer over zeggen???

Groetjes Remon

Meer weten over het HyperVen programma?