[email protected]

HyperVen website

Wat is hyperventilatie?

Hyperventilation

Bah, bah en nog eens bah

Gepost door RemcoJ 
Bah, bah en nog eens bah
16 September 2011 21:50
Net in de supermarkt bij de kassa echt zware paniekaanval gehad. Pff ik zei maar tegen de caissiere dat ik last had van mijn lens. Maar mijn hart bonzen, adem alle kanten op, rillingen door mijn lichaam. Vreselijk.
Nu ben ik thuis en is het minder,..voel me wel uitgeput.
Vreselijk. Al 10 jaar niet meer zulke paniekaanvallen gehad. Pas nu ik met deze therapie begonnen ben. Hopelijk tijdelijk want voel me machteloos en boven alles onmacht. Na zo veel jaar nog steeds dit gezeik.
Bah!!
Re: Bah, bah en nog eens bah
16 September 2011 22:40
Hoi Rem,


Hier ook weer eigenlijk al weer dagen, lijkt wel of er weer zo noem ik t maar een olifant op me zit, benauwd ademnood hartkloppingen etc.... tintelingen, ben wel gewoon met mn dingen bezig maar het beperkt me toch . En toch weer die angst voor hartklachten brrrrrrrrr..........

En word akelig van mensen die maar denken dat je je dan aanstelt.
Re: Bah, bah en nog eens bah
17 September 2011 00:57
Hallo allebei,

Wat vreselijk naar voor jullie dat je je zo voelt en hoe machteloos je dan voelt. Ik weet
hoe naar dat voelt en je denkt dat het nooit meer over gaat.

Maar jullie zijn aan het HyperVennen dus je lijf is druk bezig om te genezen al zou je
dat nu niet zeggen.
En ik weet hoe hopeloos je je dan kan voelen. Dus even een hart onder de riem.
Het gaat over , echt waar en misschien duurt het nog een paar maanden maar over gaat het !!!!!

Allebei veel succes ,

Groetjes Marjan
Re: Bah, bah en nog eens bah
22 September 2011 12:57
Ik hoop snel marjan, laatste dagen voel ik me echt slecht.

Ongelofelijk moe, rillerig, slap. Niet in staat om een fatsoenlijke gedachte vast te houden. Alsof mijn hoofd een lege brij is. Mijn ademhaling schiet de hele dag alle kanten op en natuurlijk ademhalen gaat niet. Voel me erg verdrietig. En boven alles;...ik word zo snel angstig.

Iemand tips??
Re: Bah, bah en nog eens bah
22 September 2011 14:03
Hai Remco,

Hoe oefen je op dit moment?
2x 10 trails, 3x 10 trails, 2x 5 trails?
Misschien kan ik je daarmee helpen.

En ik had in die hele moeilijke periode oxacepam achter de hand om me geestelijk wat beterder te voelen. Ik gebruikte het natuurlijk niet elke dag vanwege het verslavingsgevaar, maar om mezelf af en toe wat geestelijke rust te geven.

Enne............niet opgeven hoor..........!!!!!

Hartelijke groetjes van Ellen

Antwoorden die door de Stichting HyperVen worden verstrekt, worden zo zorgvuldig mogelijk samengesteld. De antwoorden zijn gebaseerd op ervaringsdeskundigheid en kunnen niet worden beschouwd als vervanging van een consult, een behandeling bij een arts of medische informatie.
Re: Bah, bah en nog eens bah
22 September 2011 14:09
Ellen,

Ik doe 2 x 7 of 2 x 8 . Die laatste 2 lukken me dan echt niet meer. Dan kan ik nog niet eens 20 sec mn adem inhouden. Laatste 2 weken kan ik sowieso niet echt hoge waardes halen.

Maar het lijkt echt alsof mijn hele lichaam niet meer werkt joh. Ik adem ook de hele dag verkeerd merk ik. Ik kan echt bijna niks anders meer dan thuis zitten. Ben zo enorm dol en moe. Echt bizar, en ik vraag me steeds meer af of deze therapie meer schade doet dan hulp. Maar ja, ben nu al zo ver,..wil niet zomaar stoppen.

Maar ik weet niet hoe lang ik dit nog trek. Ik kan niet eens een kopje thee gaan drinken bij een vriend. Ben te duizelig om te praten en te angstig om de deur uit te gaan. Mijn hele adem en lichamelijke huishouding is van slag.
Ik denk niet dat oxazepam zal werken omdat ik niet echt hyper ben.

:'(
Re: Bah, bah en nog eens bah
22 September 2011 15:16
Hoi Remco en Ellen,

Wat Remco voor klachten beschrijft is voor mij heel herkenbaar!! Dat heb ik heel veel gehad het afgelopen jaar, sowieso voordat ik HyperVen ging doen, maar juist toen ik daar mee bezig was is het een aantal keren veel erger geworden. Ik zou je adviseren Remco om even een pauze te nemen als ik jou zo hoor, ik had dus hetzelfde en wilde ook niet zomaar stoppen, maar het ging ook na een paar maanden niet beter totdat ik terug een paar weken terugging naar 1x 10, toen het vervolgens beter ging ben ik weer naar 2x10 gegaan, maar toen ik weer een aantal weken heel ziek werd (met belabberde scores) ben ik een paar weken helemaal gestopt. Vervolgens ging het veel beter en nu 2 weken geleden ben ik weer begonnen met 1x10, (met hogere scores). Maar afgelopen week probeerde ik weer naar 2x6 (2x8, 2x10) te gaan, maar ik twijfel of me dat goed doet want ik voel me weer minder, en de scores zijn ook flink gedropt. Ik probeer me niet te veel aan te trekken van die scores, maar de hoogte ervan is vaak evenredig met hoe goed ik me voel, dus het zegt blijkbaar toch wel wat.

Ik zit zelf nu heel erg te twijfelen wat ik moet doen, of ik nog een tijdje doorga met 1x10 of toch naar 2x10 opbouwen met een verergering als gevolg. Probleem is dat ik niet weet of die verergering dan nu wel tijdelijk zal zijn of zoals de vorige keer blijvend en toenemend tot een pauze. Ik heb nu namelijk al verschillende keren gehad dat ik langdurig erg ziek werd van die 2x per dag HyperVen, totdat ik even terugging naar 1x10 of niets. Ik dacht eerst dat het kwam door opgeslagen stress die loskomt, maar ik doe nu al een half jaar HyperVen en AD medicijnen, dus dat zou nu toch niet meer moeten. Daarom twijfel ik of het niet kan komen doordat mijn ademcentrum gewoon heel gevoelig is voor aanpassingen en ik met 2x10 al over de max heen zit qua effectiviteit. Ik heb namelijk het idee dat 1x10 ook al heel goed werkt bij mij.

Ellen zou je dit door kunnen geven en vragen wat Rob hier van denkt??

Groetjes Remon



1 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 22/09/2011 15:16 door remon.
Re: Bah, bah en nog eens bah
22 September 2011 15:28
Hai Remco en Remon,

Remco, voor wat jou betreft zou ik nu voor 2 weken stoppen en daarna opstarten met 1x 10 trails.
Je lichaam reageert ontzettend heftig en dan kan je beter even rustig aan doen met dien verstande dat je je beter gaat voelen, dan als een sneltrein door blijven gaan, zodat je lichaam tegen gaat werken en je nog meer klachten gaat ervaren.

Hou me op de hoogte met hoe dat gaat.

Remon, ik heb verschillende mensen die HyperVennen of HyperVende en die zich beter voelen/voelde bij 1x 10 trails dan met 2 of 3x 10 trails.
Ik zou dus als ik jou was de komende tijd gewoon overschakelen naar 1x 10 trails per dag, zodat je lichaam de tijd krijgt (ademcentrum) om zich goed aan te passen.

Voor beide: chronische hyperventilatie krijgen we niet in 1x daar gaan echt jaren overheen voordat je dit soort klachten krijgt. HyperVen is heel effectief, maar...........ook dat heeft tijd nodig en daarnaast is ook elk lichaam weer anders. Wat voor trails bij de ene werkt werkt bij de andere net weer averechts, dus dat is samen uitpuzzelen wat het beste is.

Het zou zonde zijn als jullie of één van jullie twee ermee zou stoppen, want jullie zijn nu al zover in de therapie dat herstel onmogelijk kan uitblijven. Maar..........dat is en blijft natuurlijk jullie eigen keuze.

Remon, als je toch nog een extra antwoord wilt van Rob geef dat dan even aan, dan zal ik dat doorgeven.

Hartelijke groetjes van Ellen

Antwoorden die door de Stichting HyperVen worden verstrekt, worden zo zorgvuldig mogelijk samengesteld. De antwoorden zijn gebaseerd op ervaringsdeskundigheid en kunnen niet worden beschouwd als vervanging van een consult, een behandeling bij een arts of medische informatie.
Re: Bah, bah en nog eens bah
22 September 2011 15:44
Ellen,

Allereerst bedankt voor je reactie smiling smiley

Maar zou jij aan Rob kunnen vragen toch even mijn stuk te willen lezen? Ik ben benieuwd naar zijn advies. Dat heeft niks te maken met dat ik jou niet vertrouw, maar ik heb alles, maar dan ook alles opzij gezet voor deze therapie. Dus wil ik graag ook even Robs mening voordat ik stop.

Het voelt onnatuurlijk...sinds ik begon met deze therapie (actief begon ik 10 weken geleden) ben ik me steeds slechter gaan voelen. En nu ik op het absolute dieptepunt zit,..stop ik er even mee. Dat voelt beetje aan als;..wat hadden de vorige 10 weken dan voor zin.
Natuurlijk zal mijn niveau (sec adem in) niet ineens weg zijn als ik 2 weken rust,..maar zo hoog zat ik niet eens. Ik ben gestegen van 45 sec naar 60 sec gemiddeld. Ik zat niet op de 150 sec ofzo winking smiley.

Wat ik me tevens afvraag;..omdat ik me nu zo slecht voel en mijn ademhaling alle kanten opschiet,...doe ik vaak gedurende de dag wat buikademoefeningen. Dus 3 seconden in en 6 seconden uitademen. Rob zei dat dit geen kwaad kan. Maar zal iok daar nu ook maar even mee stoppen? Dus 2 weken even niks?

Ben benieuwd naar Robs reactie. Hopelijk weten jullie wat je doen haha. Eerst moest ik doorzetten, toen hoorden ik dat mn nieuwe klachten normaal waren omdat er stress vrij kwam. En nu kan ik echt letterlijk van dolheid bijna niet eens typen en moet ik even 2 weken stoppen. Het voelt allemaal zo gokwerk.

Ik vraag me af of al mijn klachten die ik nu ervaar komen doordat ik veels te veel en te hoog adem (dat merk ik wel dat ik dat doe) of doordat mijn lichaam moet wennen aan de nieuwe C02 gehaltes. In het eerste geval;..wat heeft stoppen dan voor zin?

Begrijp me niet verkeerd;..ik vertrouw in jullie kennis en ik zal doen wat jullie zeggen. En daarvoor mijn dank. Maar ik hoop gewoon dat er een keer een stijgende lijn in komt te zitten ipv naar beneden sad smiley



2 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 22/09/2011 15:49 door RemcoJ.
Re: Bah, bah en nog eens bah
22 September 2011 16:54
Hoi Ellen,

Ik herken mij wel in het verhaal van Remco dus Rob hoeft mijn stukje niet te lezen, alleen heb ik het maandenlang gehad ipv enkele weken. Ik heb wel nog een andere aanvullende vraag:
Waarom, als voor sommige mensen 1x10 beter is (dan 2x of 3x), adviseren jullie dan toch 2x10?? Als ik eerder had geweten wat jij zegt in je bovenstaande post had ik mijzelf een hele hoop ellende kunnen besparen.....

Gr Remon



1 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 22/09/2011 16:55 door remon.
Re: Bah, bah en nog eens bah
22 September 2011 17:13
Hai Lieve Remon,

We proberen 1x 10 trails per keer te vermijden, omdat dan de therapie 2x zo lang gaat duren en dat houden de meeste mensen niet vol.
Maar..............als een lichaam (ook die van mij bij tijd en wijlen) zo gevoelig is, dan is overschakelen naar 1x 10 trails toch het beste wat je kan doen om jezelf en je lichaam te ontzien.

Ik heb Rob trouwens gewezen op jullie beide vragen, zowel die van jouw als van Remco en Rob zal zo snel mogelijk jullie verder helpen.

En Remon...........alles komt goed.

Hartelijke groetjes van Ellen

Antwoorden die door de Stichting HyperVen worden verstrekt, worden zo zorgvuldig mogelijk samengesteld. De antwoorden zijn gebaseerd op ervaringsdeskundigheid en kunnen niet worden beschouwd als vervanging van een consult, een behandeling bij een arts of medische informatie.
Re: Bah, bah en nog eens bah
22 September 2011 17:39
Hoi Ellen,

Tuurlijk weet ik dat alles goed komt winking smiley. Ik voel me op het moment ook relatief goed, maar ik heb me een week geleden nog weer beter gevoeld, dus mijn norm verschuift. Ik ga ook voor geen goud stoppen met HyperVen want ik heb er nog steeds vertrouwen in, alleen ben ik het afgelopen halfjaar heel veel en heel erg ziek geweest omdat ik alles op alles heb gezet om toch die 2x10 per dag te halen. Als ik eerder en vaker was teruggegaan naar 1x had ik mee veel beter gevoeld, en daar baal ik alleen enorm van. Ik ga trouwens voor mijn gevoel juist heel snel vooruit als ik 1x10 per dag doe, dus motivatie is voor mij geen probleem (behalve dan dat die hele chronische hyperventilatie het gevolg is van teveel doorzettingsvermogen voor verkeerde dingen).
In ieder geval bedankt voor je berichtjes!

Remon
Re: Bah, bah en nog eens bah
22 September 2011 17:49
En ik vind jou een TOPPER met je doorzettingsvermogen. Go Remon. winking smiley

Antwoorden die door de Stichting HyperVen worden verstrekt, worden zo zorgvuldig mogelijk samengesteld. De antwoorden zijn gebaseerd op ervaringsdeskundigheid en kunnen niet worden beschouwd als vervanging van een consult, een behandeling bij een arts of medische informatie.



1 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 22/09/2011 17:50 door Ellen.
Re: Bah, bah en nog eens bah
22 September 2011 18:11
@remon: maak je eigen post winking smiley :-p,..gihihihi

@rob/ellen: 1 kleine toevoeging. Ik hoor van iedereen die mij vaak spreekt of ziet dat ze allemaal vinden dat mijn adem veel rustiger is geworden. Zelf vind ik van niet maar ik hoor het de hele dag door van mensen.



2 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 22/09/2011 18:12 door RemcoJ.
Re: Bah, bah en nog eens bah
23 September 2011 08:22
Hallo Remco, en Remon,

Het lijkt er sterk op dat jullie beiden met burn-out verschijnselen te kampen hebben. Bij burn-out zijn de stresslevels dusdanig hoog geworden, dat de stress - die wordt opgeslagen in wat in de psychologie ons ‘onderbewustzijn’ wordt genoemd – zich manifesteert in het bewustzijn. Oftewel de emmer is vol en loopt over. In deze situatie is het extra lastig om chronische hyperventilatie aan te pakken met HyperVen. Door het verhoogde rustniveau tijdens de sessies, gaat het lichaam meer stress losmaken en oplossen dan je feitelijk hanteren kan.

De oplossing ligt inderdaad in minder trials doen. 1 x 10 of 2 x 5 is dan beter. Je moet proberen het zo te doseren, dat je er niet ziek van wordt (het zieke gevoel ontstaat als het bewustzijn stress moet verwerken terwijl ook de dagelijkse activiteiten moeten worden gedaan). Het is een kwestie van uitproberen hoeveel trials toelaatbaar zijn. Daarnaast zijn de volgende zaken erg belangrijk:

- Neem geen extra diepe rustperioden anders dan de slaap en de HyperVen therapie
- Fiets of wandel elke dag minimaal een half uur (tijdens fietsen / wandelen verwerk je stress zonder dat je nieuwe stress opdoet)
- Slaap voldoende, maar niet teveel! Maximaal 8 uur.
- Slaap regelmatig, dus ga elke dag om half elf ongeveer naar bed en sta om 7 uur op.
- Wees erg behoudend met gebruik van alcohol. Alcohol maakt stress los, maar verhindert vervolgens ook het verwerken ervan! Het afbreken van alcohol kost het lichaam erg veel kracht. Die kracht heb je nodig om de stress te hanteren.
- Zorg dat je niet veel nieuwe stress opdoet op een dag. Elimineer herkenbare stress bronnen
- Eet voldoende groenten en fruit

Als je bovenstaande adviezen opvolgt, zal het beter gaan met de klachten. Begin met halveren van het aantal trials. Als dat goed blijft gaan, heb je het niveau gevonden waarop je in ieder geval verder kan. Daarna kan je heel voorzichtig proberen uit te breiden. Komen de klachten dan snel terug, ga je terug naar het oude aantal en blijf dat dan aanhouden gedurende een aantal weken. Daarna kan je voorzicht nog eens proberen of je lichaam al wat meer kan hebben.

Rob Gravesteijn
HyperVen

Antwoorden die door HyperVen worden verstrekt, worden zo zorgvuldig mogelijk samengesteld. De antwoorden zijn gebaseerd op ervaringsdeskundigheid en kunnen niet worden beschouwd als vervanging van een consult, een behandeling bij een arts of medische informatie.
Re: Bah, bah en nog eens bah
23 September 2011 11:54
Rob,

Erg bedankt voor je antwoord!!. Ik herken ook zeker dingen erin. Ik had zelf al een vermoeden dat ik overgespannen was.

Ik heb nog 3 vraagjes nav jouw verhaal. Hopelijk kan je me daar ook bij helpen:

1.) Ik wil beetje de kantjes van mijn lichamelijke klachten af halen (gevoelig voor geluid/licht, gloeiingen door lichaam, depressief). Kan ik dat doen door valariaan? Heb jij daar ervaring mee? En oxazepam;....helpt dat of is dat iets te zwaar en betaal je de tol later?

2.) Je geeft aan geen andere rustmomenten dan slaap? Waarom is dit? Ik probeer namelijk elke dag wat the mediteren om tot rust te komen.

3.) Ik heb een groot probleem. Door mijn chronische hyperventilatie en HyperVen is er veel stress en angsten los gekomen. Onder andere hierdoor is mijn pleinvrees (waar ik al 15 jaar geen last meer van had) teruggekomen. Dit is een heel vervelende combinatie met deze burn-out verschijnselen. Want om deze paniek buiten te overwinnen moet ik het gaan opzoeken. En dan niet vermijden en doorgaan. Maar hiermee heb ik op een dag natuurlijk veel stress momenten. Iets wat de burn-out precies in de hand werkt. Ik sidder elke avond helemaal na. Het is een vervelende combi om te hebben;..pleinvrees en burn-out. Maar ik kan natuurlijik niet hele dag binnen zitten.
Wat zou jij mij adviseren?
Re: Bah, bah en nog eens bah
23 September 2011 16:38
Hoi Rob en Remco,

@Remco sorry winking smiley, maar jouw posts zetten me aan het denken dus ik wilde van de gelegenheid gebruik maken zelf ook wat te vragen.

@Rob, Bedankt voor het bovenstaande antwoord, ik zou alleen graag over 1 ding wat meer willen weten. Je antwoord is helder en je adviezen zal ik ter harte nemen, ik vind het alleen in strijd met een andere post van jou een tijdje terug waarin je zegt "Ontstressingseffecten van AD medicijnen duren nooit langer dan een paar dagen tot maximaal een paar weken" hoe kan het dan dat na 7 maanden fluoxetine (SSRI) er nog steeds stress in het bewuste komt?
Overigens voelt mijn hoofd de laatste tijd wel veel beter aan, maar zijn er o.a. maagdarmklachten (veel minder vervelend) voor in de plaats gekomen, dus dat is wel positief.

Ik heb eerlijk gezegd helemaal geen zin om een ander AD medicijnen te proberen om dat deze mij wel van veel heftige anderssoortige psychische klachten heeft afgeholpen (ook in een tijdsbestek van een halfjaar!) en ik ben bang dat mijn hoofd op hol slaat zodra ik ermee stop....

Groetjes Remon



1 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 23/09/2011 16:39 door remon.
Re: Bah, bah en nog eens bah
23 September 2011 17:11
Hallo Remco

Ik heb ook valeriaan tabletjes geprobeerd/gebruikt potje van de AH een tijdje en ik werdt er ontzettend rustig van soms beetje een fijn dronken gevoel alleen ik merkte dat mijn ademhaling heel diep werdt eerst viel het mij nog niet op dat het door de tabletjes kwam maar later kreeg ik het door omdat mijn ademhaling echt heel diep werd.

Je wordt er dus wel heel rustig ontspannen van alleen moet je even opletten of je ademhaling niet dieper wordt bij mij was dat heel erg het geval.

Dus ik gebruik nu soms valeriaan thee ook lekker om je even rustig te voelen.

Groetjes, Merel
Re: Bah, bah en nog eens bah
23 September 2011 19:38
Merel,

een diepe ademhaling is toch fijn? Beter dan de chronische hyperventilatie korte hoge ademhaling. Wat is het nadeel dan?

grt

remco
Re: Bah, bah en nog eens bah
23 September 2011 20:40
Ha remco

Misschien moet ik t anders uitleggen.
Ik bedoel meer een honger gevoel naar adem alsof ik er naar moet snakken en dan heel (diep)moet ademen ervoor om het te krijgen.
Misschien een zwaardere ademhaling is het goeie woord ervoor ipv diep.


Groetjes, Merel

Meer weten over het HyperVen programma?