[email protected]

HyperVen website

Wat is hyperventilatie?

Hyperventilation

Hyperven toepasbaar?

Gepost door Thierry 
Hyperven toepasbaar?
30 July 2012 19:18
Hoi,

Ik wil even mijn verhaal doen en graag krijg ik reactie of HyperVen bij mijn klachten toepasbaar zou zijn. Ik hoor hier bijna niets als goede reacties van dus dacht ik dit eens te bekijken. De klachten komen toch wel overeen.

Ik stel me even voor, mijn naam is Thierry en ben 31. Ik ben altijd al een serieuze optimist geweest en daar bovenop ook ambitieus en een perfectionistje. Naast mijn werk deed ik ook aan 5h per week aan fitness. Om maar te zeggen, ik leefde steeds gehaast. Begin 2011 kreeg ik op mijn werk de opportuniteit om me van mijn beste kant te laten zien met een groot project waarbij dan ook een belofte was voor een promotie. Ik storte me erin en deed dit met overgave.

Na een tijdje kreeg ik last van druk op mijn borstkast. Dit werd steeds maar erger en erger tot een moment dat ik mijn dokter hierover aansprak. Hij zei dit is waarschijnlijk gewoon stress was en dat ik moest leren relaxeren. Ook HyperVentileren kwam toen aan de orde. Hij sprak over Autogene training en dat dit wel een goede invloed zou hebben. Aangezien ik iemand ben die nooit bij de pakken blijft zitten, zocht ik iemand die deze trainingen deed en volgde 10 sessies. Na deze sessies kon ik het dus zelf en deed dit elke dag. Het werd wel beter maar het ging nooit volledig weg. Zeker die momenten van heel licht in je hoofd te worden en de gedachten van wat is er allemaal mis met me... wat kan het allemaal zijn.

Begin februari 2012 stond ik op en zag ik het niet meer zitten. Voor een optimist zoals ik was dit dan ook echt de hamer. Ben toen een weekje thuis geweest (in deze week ook een scan van de hersenen gehad maar daar was niets op te zien) maar zoals de meeste onder jullie heb ik ook rekeningen te betalen dus zomaar thuis blijven was geen optie. Mijn zin voor verantwoordelijkheid liet dit ook niet echt toe want ik had toch die promotie gekregen en dit wou ik altijd al. Na wat googlen, daar vindt je ook steeds de ergste dingen, botste ik op "Burn Out". Ik heb daar veel over geresearcht en dacht wel dit komt echt in de buurt. Ik las allerlei verhalen van mensen die dit ook hadden maar deze leken altijd erger dan wat ik had. Ik dacht toen ik zoek mezelf een psychologe en doe daar eens een praatje mee. Ook zij dacht dat dit wel een Burn Out kon zijn maar niet de zwaarste vorm. Na wat afspraken vond ik daar ook niet echt de oplossing.

Sinds bij Burn Out enkel tijd en rusten een oplossing bied, ben ik het wat rustiger aan gaan doen maar nu zijn we 6 maanden later en dit zijn de klachten waar ik nog steeds mee zit:
- Kortademig (zuchten)
- Neerslachtig
- Altijd moe (Slapen is geen probleem maar ik ben nooit uitgeslapen)
- Druk op mijn borst
- Hartkloppingen/Hartoverslagingen
- Spierpijn (meestal in mijn nek/schouders)
- Lusteloos
- Steeds licht in mijn hoofd
- Moeilijk te concentreren
- Angsten

Ik zoek nu echt naar een oplossing en na wat op dit forum gelezen te hebben, denk ik dat mijn HyperVentileren een oorzaken/'>oorzaak is van de meeste problemen ipv de burn-out. Of is de burn-out de oorzaken/'>oorzaak van HyperVentileren... De angsten heb ik nu met mijn Autogene trainingen wel onder controle maar de andere blijven aanhouden.

Momenteel heb ik het gevoel dat iedereen verder leeft en ik sta aan de zijlijn. Ik ben nu echt een schim van mijn vorige zelf en dit maakt me echt down. Nu begint het ook invloed te hebben op mijn vrouw en dat is iets wat ik echt niet kan toelaten. Ik ben geduldig geweest maar nu zoek ik echt naar een definitieve een oplossing. Wat heb ik nu... gewone depressie, burn out, HyperVentileren,... helemaal in de war nu. Aangezien AD medicijnen's niet iets is waar ik fan van ben, dacht ik aan HyperVen en of dit een oplossing kan bieden.

Ik hoor het graag van jullie.

Alvast bedankt.

Grts,
Thierry



3 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 30/07/2012 19:23 door Thierry.
Re: Hyperven toepasbaar?
31 July 2012 08:43
Hoi Ellen,

Bedankt voor je snelle reactie!

Toch nog een paar vraagjes. Moet chronische hyperventilatie echt worden vastgesteld voor je met HyperVen begint? Al die testen lijken me nog eens een belasting op een al genoeg drukke dag. Ik doe al zo mijn best om alles rustig aan te doen dat ik niet veel extra wil doen. Als je begrijpt wat ik bedoel. Dokters hier, testen daar... Ik denk na al die research en verhalen gelezen te hebben dat ik echt wel hyperventilatie heb en aangezien het al zo lang aanhoudt chronische hyperventilatie.

Wat ik ook lastig vind is de adembewustheid. Helpt HyperVen ook hierbij? Eens ik me daar op focus help ik mijn ademhaling helemaal in de war.

Bleh ik wil er vanaf!!

Groetjes,
Thierry
Re: Hyperven toepasbaar?
31 July 2012 16:24
Hai Thierry,

Nee hoor, je hoeft zo'n test niet te doen.
Ik heb het zelf ook niet gedaan, omdat ik het al wist. Maar er zijn mensen die het toch zeker willen weten.
Als je op een gegeven moment aan het HyperVennen bent en je merkt dat je klachten afnemen ga je automatisch ook minder op je ademhaling letten.
De bedoeling is dat je elke dag oefent en het daarna loslaat en dus ook geen andere ademhalingsoefeningen doet.
In het begin dat je oefent is het nog moeilijk om niet op je ademhaling te letten, omdat je gewend bent om over je ademhaling na te denken, maar hoe verder je komt hoe meer vertrouwen je weer in je eigen lichaam en ademhaling krijgt.

Hartelijke groetjes van Ellen

Antwoorden die door de Stichting HyperVen worden verstrekt, worden zo zorgvuldig mogelijk samengesteld. De antwoorden zijn gebaseerd op ervaringsdeskundigheid en kunnen niet worden beschouwd als vervanging van een consult, een behandeling bij een arts of medische informatie.
Re: Hyperven toepasbaar?
31 July 2012 20:02
Wel dan ga ik ook maar aan het HyperVennen.
Laten we hopen dat het zo effectief is zoals de mensen op dit forum laten weten.

Ik hou jullie zeker op de hoogte van de voortgang!

Groetjes,
Thierry
Re: Hyperven toepasbaar?
31 July 2012 22:06
Hai Thierry,

Ik wil graag door je op de hoogte gehouden worden, want dan kunnen we je hier en daar helpen en bijsturen. winking smiley
Heel veel succes en op een chronische hyperventilatie-vrije toekomst.

Hartelijke groetjes van Ellen

Antwoorden die door de Stichting HyperVen worden verstrekt, worden zo zorgvuldig mogelijk samengesteld. De antwoorden zijn gebaseerd op ervaringsdeskundigheid en kunnen niet worden beschouwd als vervanging van een consult, een behandeling bij een arts of medische informatie.
Re: Hyperven toepasbaar?
01 August 2012 18:43
Hoi,

heb nu een aantal sessies achter de rug en daar duiken weer een paar vragen op.
Wat ik opmerk is dat de sessies wel wat tijd in beslag nemen zeker als je alle 10 trials afwerkt.
Mijn vraag is als ik 's morgends 6 trials doe, na mijn werk 10 en 's avonds nogmaals een 6tal zit ik dan op de goede weg of moet je telkens de 10 trials afwerken?

Ik zet tijdens de sessies ook de tips op wat wel interessant is maar daar las ik dat het rond de 60 zou zitten in het begin. Ik begon al meteen tussen de 90-100. Zegt dit ook iets?

Ik kan al wel zeggen dat HyperVen me een doel geeft en hoop en dat geeft dan weer mentaal een opkikker wat ook wel een leuke bijreactie is.

Groetjes,
Thierry
Re: Hyperven toepasbaar?
01 August 2012 22:35
Hai Thierry,

Wat goed dat je begonnen bent joh.
Ik ga je vraag even doorgeven aan Rob, want die kan de therapie veel beter uitleggen dan ik.
Ik ben blij dat het je een goed gevoel geeft om daadwerkelijk met iets bezig te zijn wat je van je klachten kan afhelpen.
Ik weet dat mensen met verschillende waardes starten, maar Rob heeft daar overzicht over, dus ik ga je vraag nu even naar Rob mailen. Het is al laat, dus waarschijnlijk geeft Rob je morgen antwoord.

Succes Thierry en nogmaals vraag maar gerust. winking smiley

Hartelijke groetjes van Ellen

Antwoorden die door de Stichting HyperVen worden verstrekt, worden zo zorgvuldig mogelijk samengesteld. De antwoorden zijn gebaseerd op ervaringsdeskundigheid en kunnen niet worden beschouwd als vervanging van een consult, een behandeling bij een arts of medische informatie.
Re: Hyperven toepasbaar?
03 August 2012 08:48
Hallo Thierry,

Als het je lukt om 2x 10 trials te doen heeft dat de voorkeur. Het gaat erom het ademcentrum zo lang mogelijk in de verhoogde CO2 staat te houden. Als je dat – om wat voor reden dan ook - niet kan bolwerken is reduceren van het aantal trials per sessie altijd een optie. Jouw schema is op zich prima, maar 2 x 10 zou beter zijn.

Mensen met het chronische hyperventilatie syndroom kunnen over het algemeen niet langer dan 20 a 30 seconden hun adem inhouden. In de grafiek ligt dat vaak op ongeveer 40 seconden door de wijze waarop de adem wordt ingehouden en uitgeblazen. Maar er zijn ook mensen die een hogere startwaarde hebben. Veel hangt af van lichaamsbouw, longvolume en nog een scala aan andere kenmerken die allemaal samen bepalen hoe hoog de startwaarde zal zijn. Het is dus niet mogelijk het als een criterium te hanteren om chronische hyperventilatie vast te stellen. Het kan wel een hulpmiddel daarbij zijn.

Rob Gravesteijn
HyperVen

Antwoorden die door HyperVen worden verstrekt, worden zo zorgvuldig mogelijk samengesteld. De antwoorden zijn gebaseerd op ervaringsdeskundigheid en kunnen niet worden beschouwd als vervanging van een consult, een behandeling bij een arts of medische informatie.
Re: Hyperven toepasbaar?
03 August 2012 11:45
Dankjewel voor de snelle reactie op mijn vragen.

Dan ga ik toch mijn uiterste best doen om in mijn schema 2x 10 trials te doen + nog eentje van 6à7.
Zo hoop ik en positief resultaat te bereiken.

Ik probeer wekelijks een update door te sturen.


Groetjes en succes aan allen!
Thierry
Re: Hyperven toepasbaar?
04 August 2012 20:47
Hallo,


Mijn klachten lijken ook wel op Thierry en ik heb mijn sinds gister aangemeld voor 4 maanden om te kijken of HyperVen mij zal helpen.

Ik kan ook niet 100% zeker zeggen dat ik aan HyperVentalatie lijd maar ik merk wel dat ik altijd heel diep moet zuchten om voldoende adem te krijgen en het is gewoon moeilijk om voor te stellen dat je zoveel klachten kan krijgen als je niet goed ademt. Ik heb hier al jaren last van. Deze klachten zijn wel na mijn zwangerschap gekomen. Daarvoor had ik er ook wel last van maar niet zozeer dat mijn doordoor beinvloed. Nu heb ik elke dag last van duizelig licht gevoel in mijn hoofd terwijl ik na mijn idee wel gewoon ademt. Ik merk ook dat als het warm weer is dat ik paniekerig gevoel heb, als ik in een benauwd ruimte zit dan heb ben ik ook gevoelig voor paniekerig gevoel en dan snak ik naar lucht. Soms zijn er dagen bij dat ik me heel onrustig voel in mijn hoofd en lijf, zenuwachtig gevoel tewijll ik nergens zenuwachtig voor hoeft te zijn. Hoort dit ook bij HyperVentalatie? of kan je van dat ook angststoornis ontwikkelen? Dit heb ik niet elke dag. de exstreeme klachten heb ik al 2 jaar ( dus sinds na mijn bevalling ) Daarvoor had ik dat niet zo heftig. Toen na mijn zwangerschap drufde ik ook niet naar buiten, ook geen auto te rijden, en kon niet genieten van de leuke dingen, had toen ook een depressie. nu is de depressie weg en nu loop ik nog met andere klachten wat ik al hier boven had beschreven.

Mijn vraag is eigenlijk ook. Hoe weet ik dat ik het goed doe met de HyperVen sessie? Krijg ik nog een terugkoppeling van wat ik niet of wel goed doet? Ik snap goed dat je in het begin niet zo lang je adem kan inhouden maar welke doel moet ik eigenlijk hebben dus hoe lang moet ik mijn adem eigenlijk in kunnen houden om van HyperVentaltie af te komen?
Krijg je nog ander begleiding dan alleen de oefen sessie?

Gr Brit
Re: Hyperven toepasbaar?
05 August 2012 14:59
Hai Brit,

Bij mij is het ook gekomen na de bevalling en de ergste klacht die ik had was het zenuwachtige gevoel 24 uur per dag.
Je zal mijn antwoorden inmiddels in deze threat wel gelezen hebben. winking smiley

Het programma is uitermate geschikt om zelfstandig thuis te doen.
Als je vragen hebt kun je ze altijd hier stellen of via de mail rob@hyperventilatie.info.

Ik kan niet zeggen welke score je moet halen om beter te zijn, want dat is per persoon verschillend.
Het gaat erom dat je gedurende de weken/maanden dat je oefent langzaam een stijgende lijn ziet in je grafiek.
Als deze lijn gedurende een tijd uitvlakt naar steeds dezelfde score dan kan je ervan uit gaan dat je klaar bent.
Heb je onze site gelezen: www.hyperventilatie.info daar staat ook helemaal uitgelegd hoe HyperVen werkt.

Hartelijke groetjes van Ellen

Antwoorden die door de Stichting HyperVen worden verstrekt, worden zo zorgvuldig mogelijk samengesteld. De antwoorden zijn gebaseerd op ervaringsdeskundigheid en kunnen niet worden beschouwd als vervanging van een consult, een behandeling bij een arts of medische informatie.
Re: Hyperven toepasbaar?
05 August 2012 22:20
?



1 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 05/08/2012 22:22 door brit.
Re: Hyperven toepasbaar?
06 August 2012 16:11
Hai Brit,

Wat bedoel je met het vraagteken? winking smiley

Groetjes van Ellen

Antwoorden die door de Stichting HyperVen worden verstrekt, worden zo zorgvuldig mogelijk samengesteld. De antwoorden zijn gebaseerd op ervaringsdeskundigheid en kunnen niet worden beschouwd als vervanging van een consult, een behandeling bij een arts of medische informatie.
Re: Hyperven toepasbaar?
07 August 2012 18:41
Hoi,

Ik ben nu een weekje bezig met HyperVennen en het lukt me nu om 2 sessies van 10 trials af te werken per dag.
Een aantal ondervindingen zijn dat ik er naar uitkijk om ze te kunnen doen dus een soort van houvast is het wel.
Ook heb ik de druk op mijn borstkast minder dus dat is ook al een voordeel. Heb een aantal goede dagen gehad maar om dit volledig toe te schrijven aan HyperVen lijkt me wat vroeg al hoop ik het wel.

Wat ik wel merk is dat ik na de oefeningen me erg van mijn ademhaling bewust ben en dan hoop ik steeds dat ik het niet weer helemaal in de war stuur.

Ik zie er zo naar uit om weer normaal door het leven te kunnen gaan!

Tot volgende week.
Groetjes,
Thierry
Re: Hyperven toepasbaar?
07 August 2012 21:04
Ellen,Ik bedoelde niks met vraag tekens. Foutje van mij. Sorry.
Re: Hyperven toepasbaar?
07 August 2012 21:15
Hallo Thierry,

Ik ben nu ook sind 3 dagen bezig met HyperVen. Ik ben ook benieuwd of het me gaat helpen.
Als ik een paar goede dagen heb dan zou ik ook nog niet kunnen zeggen dat het aan HyperVen lig. Het zou wel moeten zijn dat ik heel veel dagen klachtenvrij moet zijn zodat ik echt kan zeggen dat het aan HyperVen ligt en ik wil ook niet menteen te enthousiast doen want dat heb ik vaker gedaan en uiteindelijk is het een teleurstelling als het blijkt dat het niet zo is. Dus ik wacht ook geduldig af en ik geef gewoon niet op.

Ik kan ook niet wachten dat er een dag komt dat ik weer volp[ kan genieten van de dingen in het leven.

Het zou fijn zijn als je elke berichtje achter laat hoe het met jou gaat met HyperVen. Daar ben ik echt heel benieuwd naar!!
En om we ongeveer de zelfde tijd beginnen zijn is dan ook van om van elkaar te weten of het echt helpt. toch?

Ik doe nu ook 2 keer per dag 2 sessie 10 TR, Hoe laat begin jij meestal? Ik zou graag in de ochten willen doen maar dat gaat heel moeilijk omdat ik in de ochtend werk dus ik doe rond 14 uur en in de avond. Ik weet niet of dat goed is.


Ik hoor graag van je.

Gr
Re: Hyperven toepasbaar?
07 August 2012 22:38
Hai Thierry,

Als ik het zo lees gaat het oefenen goed.
Als je verder bent met oefenen dan zal je merken dat je na het oefenen de fixatie op je ademhaling makkelijker kan loslaten.
Recht zo die gaat zou ik zeggen. winking smiley

Hartelijke groetjes van Ellen

Antwoorden die door de Stichting HyperVen worden verstrekt, worden zo zorgvuldig mogelijk samengesteld. De antwoorden zijn gebaseerd op ervaringsdeskundigheid en kunnen niet worden beschouwd als vervanging van een consult, een behandeling bij een arts of medische informatie.
Re: Hyperven toepasbaar?
08 August 2012 07:23
Hey Britt,

Leuk idee, ik hou je zeker op de hoogte hoe het loopt!
Ik doe 1 sessie om 7h 's morgends voor ik naar het werk vertrek en eentje erna rond 17h30.

Grts,
Thierry
Re: Hyperven toepasbaar?
08 August 2012 07:36
Hallo Thierry en Brit,

Ik wil jullie toch even een iets positiefs melden. Ik heb zelf 8 maanden hyerven gedaan en ook ik was
sceptisch . Ik had al zoveel geprobeerd. Maar het helpt dus echt hoor. Ik ben nu bijna 2 jaar verder en
het gaat hartstikke goed met mij. Af en toe een dipje maar dat is niets in vergelijking met hoe het was.
Jullie moeten het wel volhouden hoor en doorzetten want dat vond ik soms nog wel eens moeilijk.
Mijn klachten zijn nagenoeg allemaal verdwenen.
Dus doorzetten en ik wens jullie veel succes met het HyperVennen.

Groetjes Marjan
Re: Hyperven toepasbaar?
08 August 2012 18:07
Hoi Marjan,

Dank je voor het woordje van stuen. Ik denk dat we alle steun zeker kunnen gebruiken.
Deed jij het ook 2x per dag of ging je voor alle 3?

Grts,
Thierry

Meer weten over het HyperVen programma?