[email protected]

HyperVen website

Wat is hyperventilatie?

Hyperventilation

CHV of niet? Help aub!

Gepost door Westyy 
CHV of niet? Help aub!
27 January 2013 20:37
Beste chronische hyperventilatie'ers,

Ik ben nieuw op dit forum en zou graag mijn verhaal willen doen en aan jullie vervolgens de vraag om een diagnose te doen als dat kan.

Het begon allemaal midden Oktober, ik ben allergisch voor noten en pinda's en had die avond helaas wat binnen gekregen,
vervolgens raakte mijn lichaam 3uur later in shock omdat ik dacht dat ik dood zou gaan. Toen de ambulance er was, werd ik vervolgens binnen een minuut alweer helemaal rustig (waarschijnlijk omdat ik toen het gevoel kreeg dat ik niet meer dood kon gaan met de ambulance dichtbij).

Het probleem zit hem echter in de periode na deze aanval. Ten eerste heb ik zeker anderhalve maand rondgelopen met het gevoel dat er in ELK eten wat ik at nootjes zaten, mijn gedachtes sloegen gewoon op hol bij alles wat ik binnen kreeg ook al was het maar een banaan ofzo. Ik ben in deze anderhalve maand ook zeker 3x s'nachts wakker geworden in shock, mijn hele lichaam trilde bij het ontwaken. In deze periode ben ik ook gestopt met sporten en kampte ik met een extreme vermoeidheid.

Vervolgens werd het me allemaal teveel in begin December, ik werd zo enorm duizelig wakker en had een opgeblazen gevoel in de maag. Ik merkte ook afwezigheid en concentratie/geheugenproblemen. Deze klachten hielden nog zeker een week aan en vervolgens ben ik naar de huisarts gegaan. Ik vertelde ditzelfde verhaal aan de huisarts, die laat mij bloed prikken (waar niks uitkwam) en diagnosticeerde mij vervolgens met ''een virus op het evenwichtsorgaan''.

De klachten duizeligheid, opgeblazen gevoel in de maag en afwezigheid werden met de dag erger. En ik was nergens meer toe in staat. In deze periode namen mijn angsten ook enorm toe, bij elke duizeling of steek in mijn hart/borst dacht ik dat ik iets heel ernstigs had.

Ik heb nog zeker een maand rondgelopen met deze klachten en angsten totdat ik in aanraking kwam met een Buteyko-therapeut, zij was er heilig van overtuigd dat al deze klachten bij chronische hyperventilatie thuis horen. Sindsdien ben ik op m'n adem gaan letten voor de afgelopen 2 weken en merk zeker wel een klein verschil, natuurlijk weet ik ook dat het ademcentrum langer nodig heeft om te herstellen.

Hedendaags kamp ik nog met de volgende klachten: Tintelende voeten als ik opsta uit bed, derealisatie, duizeligheid, afwezigheid, extreem vermoeid, wazig zien, geheugenproblemen, angsten voor terminale ziektes.

Voordat ik me volledig in HyperVen/Buteyko ga storten wil ik eerst weten of mijn voorgeschiedenis en klachten veel te maken kunnen hebben met chronische hyperventilatie. Voor mezelf kan ik namelijk wel concluderen dat die anderhalve maand na de aanval zeer stress gevend was en elke dag zat vol met spanning, waarschijnlijk omdat ik toen ook was gestopt met sporten zijn uiteindelijk mijn CO2 buffers opgeraakt?

In ieder geval zou ik het fijn vinden om een welgevormd antwoord te krijgen van een van de aanhangers van de HyperVen therapie, of misschien kunnen andere chronische hyperventilatie'ers mij ook helpen die dit deels of helemaal hebben meegemaakt.

alvast bedankt voor jullie antwoord, ik zou het heel fijn vinden!

groetjes edwin
Re: CHV of niet? Help aub!
28 January 2013 09:40
Hallo Westyy,

We stellen geen diagnoses maar helpen mensen met het doen van de HyperVen therapie. Of het bij jou ook chronische hyperventilatie is, zou heel goed kunnen qua de klachten die je ervaart. Voor uitsluitsel of het chronische hyperventilatie is of niet moet je bij de arts zijn. Er zijn diverse onderzoeken die gedaan kunnen worden om chronische hyperventilatie vast te stellen, bijvoorbeeld capnografisch onderzoek bij een longarts. Nog even over jouw conclusie dat de CO2 buffers zijn opgeraakt in die 2 maanden na die allergische aanval. Vermoedelijk was de chronische hyperventilatie al veel langer aan de gang en heeft die allergische aanval jouw over de streep gebracht van de alkalische grens. Maar een allergische aanval op zich lijkt mij niet voldoende om een chronische hyperventilatie syndroom te ontwikkelen. Daar is echt een langdurige trigger (meestal stress gedurende een half jaar of langer) voor nodig. Vaak lijkt het zo dat de eerste aanval ook de oorzaken/'>oorzaak is, maar meestal ligt er een veel langer durende periode van psychosociale stress aan te grondslag.

Rob Gravesteijn
HyperVen

Antwoorden die door HyperVen worden verstrekt, worden zo zorgvuldig mogelijk samengesteld. De antwoorden zijn gebaseerd op ervaringsdeskundigheid en kunnen niet worden beschouwd als vervanging van een consult, een behandeling bij een arts of medische informatie.
Re: CHV of niet? Help aub!
28 January 2013 18:36
Beste Rob,

Ik ga zo snel mogelijk een capnografisch onderzoek afspreken.

Maar is het van invloed dat ik de laatste 2 weken mijn ademcentrum al deels heb aangepast?
Want ik begon met een CP (Buteyko) van onder de 10 seconden, en die is nu al tegen de 20.

Dus kan de arts nu alsnog zien of ik chronische hyperventilatie heb of niet?
Of moet ik dan gewoon die nacht ervoor even zonder pleister slapen en gewoon even niet oefenen haha?

groetjes edwin
Re: CHV of niet? Help aub!
28 January 2013 18:53
Hallo Westyy,

Gewoon blijven oefenen, het onderzoek zal duidelijkheid geven.

Meer weten over het HyperVen programma?