[email protected]

HyperVen website

Wat is hyperventilatie?

Hyperventilation

Terugval met lichamelijke klachten

Gepost door pvt 
pvt
Terugval met lichamelijke klachten
25 September 2013 11:52
Ik heb een jaar of wat geleden HyperVen gevolgd nadat artsen niets konden vinden en ik mijn lichamelijke klachten maar bleef houden. Ik begon met 30 seconden en toen ik uiteindelijk op 80 of 90 seconden stond en mijn klachten zo goed als verdwenen waren ben ik ermee gestopt. De depersonalisatie en angsten ken ik gelukkig helemaal niet maar ik ben bij tijd en wijle een echte hypochonder, zeker als ik al mijn klachten weer terugkrijg.
Mijn belangrijkste klachten zijn pijn op en in mijn borst, licht in mijn hoofd met neiging tot flauwvallen, misselijkheid, snelle, oppervlakkige ademhaling, veel gapen en zuchten, wazig zien, darmproblemen, hoge zuurstofgraad (meestal 100% als een arts het met een vingertip meet). Veel klachten die ik hier lees heb ik dan gelukkig weer niet.

Als ik merk dat het weer zover is begin ik weer aan HyperVen en meestal merk ik na een paar dagen al dat ik me beter voel. Ik ga er mee door tot alle klachten verdwenen zijn en ik geen vooruitgang meer zie in de resultaten. Ik zit op dit moment helaas weer op 35 seconden dus het is weer goed mis.

Mijn vraag, waarom komt die chronische hyperventilatie steeds terug? Soms is het enkele weken weg, soms zelfs enkele maanden. Ik herken de kwaaltjes gelukkig goed, ben ook niet bang maar begin gewoon vrolijk weer met mijn ademhalingsoefeningen omdat ik weet dat het werkt.
Maar vervelend is het wel.
Re: Terugval met lichamelijke klachten
25 September 2013 12:00
Let eens op (of laat anderen eens op u letten) of u niet (onbewust) uw mond open heeft.

Wij chronische hyperventilatie'ers zijn hier gevoelig voor. Bij alles wat we doen (dagelijkse dingen, wandelen, lopen, joggen) moeten we alleen de neus gebruiken om te ademen. De mond is alleen om te eten en te praten.

Door veel de mond te gebruiken, ademen we dieper en meer lucht in waardoor we ook meer CO2 uitademen en hierdoor de CO2 in het bloed weer zakt. Ons ademcentrum gaat deze waarde dan opnieuw als normaal beschouwen, waardoor de chronische hyperventilatie klachten terug kunnen komen.

Genezen van chronische hyperventilatie kan met de HyperVen techniek, maar nadat we genezen zijn, moeten we aanleren om met alles alleen door de neus te ademen.
Slaap 's nachts eens met een pleistertape op de mond en als het lukt gebruik dan ook overdag een tape om zo te leren de mond dicht te houden.

Ik merkte door dit simpele trucje na enkele weken al flink verschil.1 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 25/09/2013 12:23 door leon.
Re: Terugval met lichamelijke klachten
25 September 2013 13:20
Beste pvt,

Wat vervelend dat je klachten weer geregeld terugkomen.
Het eerste wat mij opvalt is dat ik niks lees over de oorzaken/'>oorzaak van je chronische hyperventilatie.
Dit is ontzettend belangrijk om aan te pakken, anders komt de chronische hyperventilatie telkens weer terug en heeft HyperVen weinig zin.
Met HyperVen bouw je nieuwe buffers op, dit je voorheen hebt opgemaakt. Als je vervolgens ook de oorzaken/'>oorzaak aan pakt (vaak stress) zullen de opgebouwde buffers blijven en zo nu en dan hun werk kunnen doen. Als je de oorzaken/'>oorzaak niet aanpakt, maakt je lichaam telkens de opgebouwde buffers weer op. En zal je dus na een tijdje weer klachten krijgen waardoor je chronische hyperventilatie weer zal opspelen.
Kijk dus eens goed naar je levensstijl, werk of andere factoren en probeer ook goed te sporten.
Voor nu kan je dus het beste weer HyperVen oppakken tot je klachten weg zijn en de oorzaken/'>oorzaak gaan aanpakken.
Succes!

Leon: Een pleister op de mond plakken, raden wij toch echt af! Als dit voor jou werkt, kan je dit doen, maar voor vele chronische hyperventilatie'ers zal dit een beangstigend gevoel geven en juist nog meer hyperventilatie kunnen creëren.

Vriendelijke groet,

Sanne
HyperVen

Antwoorden die door HyperVen worden verstrekt, worden zo zorgvuldig mogelijk samengesteld. De antwoorden zijn gebaseerd op ervaringsdeskundigheid en kunnen niet worden beschouwd als vervanging van een consult, een behandeling bij een arts of medische informatie.
pvt
Re: Terugval met lichamelijke klachten
25 September 2013 14:19
Ademen door mijn mond doe ik 's nachts in ieder geval omdat ik poliepen in mijn neusholte heb. Ik heb daar inmiddels medicijnen voor gekregen en dat helpt goed maar volgens mijn man adem ik 's nachts nog steeds erg zwaar maar dan door mijn neus.

Ik ervaar mijn baan niet als stressvol maar ik werk met immigranten met een asielstatus die aan het werk geholpen moeten worden en dat geeft af en toe natuurlijk wel de nodige stress. Maar in deze tijd van crisis is een andere baan niet gauw gevonden en eigenlijk wil ik ook geen andere baan.

Ik sport 3 -4 keer per week, meestal een uurtje joggen en dat is echt heerlijk. Daar raak ik al mijn overtollige stress wel kwijt en na het sporten ben ik altijd een paar uur klachtenvrij.

Maar ik begrijp dus dat ik door welke oorzaken/'>oorzaak dan ook steeds weer buffers kwijtraak die ik dan via HyperVen weer op moet bouwen en dat ik die vicieuze cirkel moet zien te doorbreken. Dat wordt een uitdaging confused smiley1 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 25/09/2013 14:23 door pvt.
Re: Terugval met lichamelijke klachten
25 September 2013 17:04
Sanne: Ik begrijp niet waarom jullie een pleistertape afraden. In het begin is dit misschien een onwennig gevoel, maar het went snel.

Bij chronische hyperventilatie is het ademcentrum een te lage CO2 waarde in het bloed als normaal gaan beschouwen.

Als we veel door de mond ademen en dus ook uitademen, dan blazen we te veel CO2 uit. Zo zakt het CO2 peil weer.
Vooral in stress situaties wordt de ademhaling frequenter en dieper of gaan we zuchten enz..

Je kan wel HyperVen gaan doen, maar als je het CO2 lek niet aanpakt, dan is het dweilen met de kraan open.2 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 25/09/2013 17:06 door leon.
Re: Terugval met lichamelijke klachten
25 September 2013 18:05
Ook ik heb geen problemen met de pleister. Heb een Buteyko cursus gevolgd en hier werd dit aangeraden. Ik heb dit een tijdje gebruikt en nooit als vervelend ervaren. Echter ben ik er op een gegeven moment mee gestopt, eigenlijk zonder enige reden. Misschien dat ik ter ondersteuning van mijn therapie dit weer ga doen.

Ik wil alleen de denkwijze van HyperVen niet tegenspreken, want ik kan begrijpen dat chronische hyperventilatie'ers met veel neiging tot paniek en angst, hier niet bij gebaat zijn. Maar proberen hoeft geen kwaad te doen.

Wat betreft de oorzaken/'>oorzaak van je chronische hyperventilatie: Soms denk ik wel eens dat het in de aard van het beestje zit.. chronische hyperventilatie kan natuurlijk ontstaan door een heftige gebeurtenis of een periode van zware stress, maar bij sommige mensen denk ik dat het voortkomt uit hoe je bent als persoon. Sommige mensen vinden het nu eenmaal lastig om alle ontelbare prikkels waar je in de hedendaagse vluchtige samenleving aan blootgesteld wordt, te verwerken (lijkt mij). Het zou me niets verbazen als ik ook zo iemand ben (ben alleen nog nooit van mijn chronische hyperventilatie afgekomen net als jij). Maar dan nog weet je dat HyperVen je echt helpt bij het oplossen van je klachten. En dat is toch een stuk prettiger dan dat je je de rest van je leven rot moet voelen. smiling smiley
Re: Terugval met lichamelijke klachten
26 September 2013 08:59
Hallo Leon,

Ik begrijp je denkwijze maar deze klopt niet. De ademfrequentie wordt geregeld door het ademcentrum en niet of je wel of niet door je mond ademt. Of je wel of geen pleister plakt, maakt feitelijk helemaal niets uit. Het ademcentrum houdt het organisme op een bepaalde zuurbalans, en daarbij regelt het de ademfrequentie zodanig dat die balans in tact gehouden wordt. Daarom helpt een pleister plakken, en veel andere vormen van therapie niet. Het is eerder een placebo werking die mensen ervaren. Daarom raden wij het af, omdat het niet echt invloed heeft, en omdat veel mensen het een benauwd gevoel vinden (zeker als je al last hebt van chronische hyperventilatie).

Rob Gravesteijn
HyperVen

Antwoorden die door HyperVen worden verstrekt, worden zo zorgvuldig mogelijk samengesteld. De antwoorden zijn gebaseerd op ervaringsdeskundigheid en kunnen niet worden beschouwd als vervanging van een consult, een behandeling bij een arts of medische informatie.
Re: Terugval met lichamelijke klachten
26 September 2013 09:33
Dag Rob,

Bedankt voor je antwoord, maar volgens mij mist jouw redenering een stuk informatie.

Het ademcentrum reageert inderdaad op de zuurbalans in het bloed. En CO2 (koolzuurgas) heeft invloed op deze zuurbalans.

Koolzuurgas is zoals de naam al zegt een zuur gas. Bij chronische hyperventilatie patienten is deze concentratie koolzuurgas in het bloed te laag, waardoor het bloed meer basisch wordt. Ons ademcentrum is deze basische waarde (foute waarde) als de juiste waarde gaan beschouwen en probeert deze in tact te houden.

Door minder te gaan ademen en dus niet door de neus, verliezen we minder koolzuurgas. Ons bloed wordt dus weer een beetje zuurder en het ademcentrum gaat zich herstellen en deze nieuw zuurdere waarde als de juiste beschouwen.

Tijdens de HyperVen training houden we onze adem in waardoor het koolzuurgas in ons bloed stijgt. Het bloed wordt hierdoor zuurder(goede waarde) en het ademcentrum gaat aan deze nieuwe waarde wennen.

Door de neus ademen en de mond gesloten houden heeft daarom wel degelijk effect. We ademen minder diep in en uit en verliezen daardoor minder koolzuurgas bij dezelfde lichamelijke inspanning.

Met 's nachts een pleister op de mond voorkom je het mond ademen als je slaapt.
En als je overdag een pleistertape draagt, leer je om je mond gesloten te houden en alleen door je neus te ademen.
pvt
Re: Terugval met lichamelijke klachten
26 September 2013 10:07
Ik heb er even op gelet. Overdag adem ik vrijwel altijd door mijn neus behalve als ik sport. Om genoeg zuurstof binnen te krijgen tijdens het rennen moet ik wel door mijn mond ademen anders heb ik het idee dat ik door een rietje adem.
's Nachts adem ik meestal door mijn mond (neem ik aan, want ik heb meestal een droge strot als ik wakker word) omdat de poliepen mijn luchtwegen in mijn neus dichtdrukken. Zou ik een pleister op mijn mond plakken dan zou ik doodeenvoudig stikken.

Ik denk - maar wie ben ik - dat het probleem ook niet ligt in mond- of neusademen maar meer dat ik te snel, te zwaar en verkeerd adem.
En ook ik denk dat het aard van het beestje meespeelt. Ik ben druk, neem vaak (te) veel hooi op mijn vork, sta altijd vooraan als er iets moet gebeuren en pas me slecht aan aan de conditie van mijn lichaam. Ik heb Graves (een schildklierziekte) en inspanningsastma maar trek me er weinig van aan. En oh ja, ik ben ook nog een tikkeltje eigenwijs spinning smiley sticking its tongue out
Re: Terugval met lichamelijke klachten
26 September 2013 10:25
Hallo Leon,

Als je teveel CO2 uitblaast, zal het ademcentrum reageren door de ademfrequentie tijdelijk te verhogen. De ademhalingsfrequentie is primair door het ademcentrum bepaald en niet door hoe je ademhaalt. Daarom maakt het feitlelijk niet uit. Het ademcentrum zal altijd de ingestelde balans in tact houden, of je nu wel of geen pleisters plakt, met je buik ademhaalt of wat dan ook. Het is wel zo dat een hoge ademhaling het HyperVentileren beter faciliteert.

Daarom gaan veel mensen automatisch over op een thoracale (hoge) ademhaling, omdat je daardoor sneller CO2 kunt ventileren. Hetzelfde geldt in mindere mate voor of je door je mond of door je neus ademhaalt. Door de mond ademen faciliteert HyperVentileren beter. Dus in die zin heeft dat enig effect, zij het minimaal. Daarom ook heeft jezelf focussen op je ademhaling geen enkele zin. Je verandert er de instelling van het ademcentrum niet door...

Rob Gravesteijn
HyperVen

Antwoorden die door HyperVen worden verstrekt, worden zo zorgvuldig mogelijk samengesteld. De antwoorden zijn gebaseerd op ervaringsdeskundigheid en kunnen niet worden beschouwd als vervanging van een consult, een behandeling bij een arts of medische informatie.
Re: Terugval met lichamelijke klachten
26 September 2013 12:10
Dag Rob,

Ik ben het toch niet helemaal met je eens.

Mensen met chronische hyperventilatie hebben moeite met het ademen door de neus. Ik had dit in het begin ook. Ik voelde me na een tijdje benauwd worden wanneer ik alleen door de neus ging ademen.
Met ademen door de neus verlagen we de ventilatie en stijgt de CO2 waarde in het bloed. Ons te gevoelig afgestelde ademcentrum wordt daardoor actief(verhogen ademfrequentie) en dat geeft een gevoel van lucht te kort.

Dit benauwde gevoel zal naar langere tijd trainen verdwijnen en heeft tijd nodig. Je dwingt zo stapje voor stapje het ademcentrum te laten wennen aan de nieuwe CO2 bloedwaarden.

Je begint bijvoorbeeld eerst door alleen stil te zitten en dan alleen door je neus te ademen.
Als dit lukt dan kun je proberen dagelijkse dingen te gaan doen en alleen door de neus te ademen.

Dus ik blijf erbij, niet door de mond ademen. En nu hou ik er over opsmiling smiley

chronische hyperventilatie is een ontzettend vervelend probleem.
Succes allemaal met HyperVennen!

Meer weten over het HyperVen programma?