[email protected]

HyperVen website

Wat is hyperventilatie?

Hyperventilation

CHV verergert

Gepost door pvt 
pvt
CHV verergert
02 October 2013 09:52
Sinds twee weken ben ik weer opnieuw aan de therapie begonnen omdat de chronische hyperventilatie weer terug is en het mij eerder al zo goed heeft geholpen.
Ik begon met 35 seconden en haal nu inmiddels 55 seconden hoewel ik van mening ben dat het zwaar is.

Sinds een paar dagen voel ik mij erg licht in mijn hoofd, alsof er een flinke hoofdpijn komt opzetten maar die zet niet door. Ook het gapen en zuchten wordt steeds erger. Pijn in de borstkas is gelukkig flink verminderd.

Waardoor komt het dat ik deze klachten krijg? Is het een vorm van protest? Betekent het dat ik op de goede weg ben of moet ik minderen?

Ik doe de therapie drie keer per dag 5 sessies omdat ik 10 sessies per keer te zwaar vind.
Re: CHV verergert
02 October 2013 16:07
Beste PVT,

Hoe lang geleden heb je HyperVen gedaan en hoe lang heb je dit gedaan?
Misschien kan je beter even terug naar 2x per dag 10 trials of 5 trials.
En als je dan minder klachten hebt dat je het langzaam weer opbouwt.
Verder kan het wel weer zijn dat er onderliggende stress loskomt, waardoor je draaierig bent.
Bij de één uit dit zich in hoofdpijn, bij een ander weer in draaierigheid, moeheid, rillerigheid; van alles kan.
Heb je ontspanningsoefeningen? Dit kan goed zijn om je lichaam tot rust te laten komen.
Sport je verder ook? Dit is ook goed om stress te verwerken en het geeft je energie.
Succes met alles!

Vriendelijke groet,

Sanne
HyperVen

Antwoorden die door HyperVen worden verstrekt, worden zo zorgvuldig mogelijk samengesteld. De antwoorden zijn gebaseerd op ervaringsdeskundigheid en kunnen niet worden beschouwd als vervanging van een consult, een behandeling bij een arts of medische informatie.
pvt
Re: CHV verergert
02 October 2013 21:31
Hoi Sanne,

Ik heb anderhalf jaar geleden de therapie iets meer dan drie maanden gedaan. Ik ben een tijdlang helemaal klachtenvrij geweest maar sinds een aantal weken is het weer mis. Ik heb vooral veel last van pijn op en in mijn borstkas, druk op mijn maag, wazig zien, veel gapen en zuchten en een snelle ademhaling.
Ik jog drie keer per week 5-7 kilometer en een dag per week sport ik een uurtje in de sportschool dus bewegen doe ik voldoende.

De maagklachten en druk op mijn borst worden minder maar dat draaierige in mijn hoofd (alsof ik te diep in het glaasje heb gekeken) is wat nieuws.

Ik heb overigens op internet een site gevonden (in het Zweeds dus er valt hier weinig te delen) waarin wordt uitgelegd dat de symptomen van chronische hyperventilatie echt somatisch zijn (het zit dus niet tussen de oren) en waardoor de klachten ontstaan. Ook wordt er gemeld dat er nog veel valt te leren door artsen over chronische hyperventilatie en klachten moeten echt serieus genomen worden. Ik vond het een opsteker want je denkt toch op den duur dat je je aanstelt.
Re: CHV verergert
03 October 2013 09:56
Hoi pvt,

Wat vervelend zeg, dat je dacht dat je er vanaf was en dat het nu weer (deels) terugkomt.
Kijk wel even met sporten of je niet juist teveel doet. Dit kan ook averechts werken voor sommigen.
Maar wat vooral belangrijk is: Wat was de oorzaken/'>oorzaak van je chronische hyperventilatie? En heb je die kunnen wegnemen?
Of is er iets nieuwe bij gekomen waar je stress van ondervindt?
Ik denk dat velen van ons toch gevoelig blijven voor stress en dat zich dat snel zal uiten in dingen die bij chronische hyperventilatie horen.
Het wil voor mij nog niet zeggen dat je weer terug bij af bent hoor..
Het kan ook gewoon even een paar dagen weer een terugval zijn. Zou dit in jouw geval kunnen?
Dat er gewoon net even wat spannende dingen zijn geweest of juist na een drukke periode veel ontspannende dingen, waardoor nu toch weer onverwerkte stress vrijkomt.
Probeer er vooral niet teveel bovenop te zitten en laat het een beetje gaan, als dit lukt. Omdat je aangeeft dat de druk op je borst en zo al minder wordt, zou het best kunnen dat je even tijdelijk weer wat last hebt. En kan het zijn dat je misschien ook moe bent? Ik zelf heb dan altijd meer last van draaierigheid, dus ik zorg dan dat ik goed op tijd naar bed ga en als het kan soms wat uitslaap.
Kijk wat voor jou het beste voelt.

Vriendelijke groet,

Sanne
HyperVen

Antwoorden die door HyperVen worden verstrekt, worden zo zorgvuldig mogelijk samengesteld. De antwoorden zijn gebaseerd op ervaringsdeskundigheid en kunnen niet worden beschouwd als vervanging van een consult, een behandeling bij een arts of medische informatie.
pvt
Re: CHV verergert
03 October 2013 14:09
Veel stress heb ik niet, althans niet dat ik weet. Ik heb de ziekte van Graves (een overactieve schildklier) waarbij het hele systeem in de vijfde versnelling gaat dus ook de ademhaling. De ziekte is inmiddels onder controle met medicijnen maar het kan natuurlijk zo zijn dat ik met die verkeerde ademhaling al mijn buffers verbruikt heb en de boel weer moet resetten.

Ik probeer mijn adem nu wat korter in te houden (met moeite 55 sec, zonder moeite 45 sec) en dat draaierige in mijn hoofd is nu een stuk minder geworden. Bij het uitdelen van geduld stond ik helaas achteraan dus daar heb ik niet zo veel van sad smiley
Ik heb de oplossing gevonden en dan moet ik ook meteen resultaat zien. Die vlieger gaat voor chronische hyperventilatie dus blijkbaar niet op.
Bedankt voor je antwoorden!

Meer weten over het HyperVen programma?