[email protected]

HyperVen website

Wat is hyperventilatie?

Hyperventilation

Hyperven technisch vraagje

Gepost door Ben4 
Hyperven technisch vraagje
01 May 2017 13:19
Goedemiddag!

Sinds ik met HyperVen ben begonnen gaat t steeds een stukje beter. Duimpje naar HyperVen smiling smiley

Mijn score begon met 23 en dat is de eerst twee weken razendsnel opgelopen naar 70. Een poosje zat ik boven de 100 in de sessies. Op moment zit ik rond de 90 ben dus iets gezakt.

Maar in de periode van 4 week geleden tot nu is de blauwe lijn in de grafiek vrij condtant, wel wat schommeling maar dat is logisch.. Nu vind ik 4 week wel wat lang om rond dezelfde score te blijven hangen. Alhoewel het misschien ook wel mijn max is ivm astma..

Groeten
Re: Hyperven technisch vraagje
01 May 2017 19:23
Hallo Ben,

De eindscore is voor iedereen verschillend inderdaad. Hangt af van longvolume, lichaamsbouw en andere factoren. Astam kan daar zeker ook een grote rol in spelen. Soms helpt het om even een stopweek in te lassen en het dan weer op te pakken. De scores gaan dan na die week weer verder stijgen, Dat zou je kunnen proberen.

Rob Gravesteijn
HyperVen

Antwoorden die door HyperVen worden verstrekt, worden zo zorgvuldig mogelijk samengesteld. De antwoorden zijn gebaseerd op ervaringsdeskundigheid en kunnen niet worden beschouwd als vervanging van een consult, een behandeling bij een arts of medische informatie.
Re: Hyperven technisch vraagje
02 May 2017 16:34
Schoot nu ineens naar 109 gemiddeld. Gigantische stressontlanding nu. Enorm duizelig en angst. Kan het redelijk toelaten, dat is wel positief denk ik haha
Re: Hyperven technisch vraagje
04 May 2017 16:14
Goedemiddag,

Ik heb toch nog een aantal vragen waar ik erg mee zit, zou het waarderen als ik vanuit HyperVen hier een reactie op krijg:

- Op de mindere momenten houd ik bewust rust en doe minder activiteiten als normaal. Ik probeer te sporten tegenwoordig maar op de mindere dagen zie ik het echt niet zitten. Mijn psychologe zegt dat ik dan gewoon moet gaan sporten en me er tegen verzetten. Volgens HyperVen moet ik het over me heen laten komen. Wat is nou echt goed? Over me heen laten komen tijdens het sporten?

-Alcohol en hyperventilatie zijn natuurlijk geen goede combinatie. Maar mijn psychologe vertelt me dat ik mij weer als een 19 jarige moet gaan gedragen. Niet direct vol op stap, maar wel weer dat soort situaties opzoeken en 1 of 2 pilsjes drinken. Ik heb cognitieve gedragstherapie dus met het oog daarop is dat natuurlijk heel goed. Maar heb altijd gehoord dat alcohol een hyperventilatie een not done is. Geld dat ook in de mindere mate, denk aan 1 of 2 pilsjes in het weekend?

-Ik ben constant bezig met mijn klachten, ik zoek op waarom dit zo is en hoe dit in zijn werk gaat. Hierdoor ben ik me heel bewust van wat ik doe en heb dit aldoor als positief ervaren om dat het zorgt voor een beetje rust als ik weet wat er in mijn lichaam gebeurd. Nu zit ik voor mijn gevoel in de volgende fase van het herstel maar blijf ik er heel bewust mee bezig, eigenlijk wil ik hier wat minder mee bezig zijn. Gebeurd dit misschien naarmate de klachten stukken afnemen

-Ik zit nu een een mindere fase en let dus voortdurend op mijn klachten, Omdat ik in een mindere periode zit doe ik nu 2x 5 trials per dag, is dit slim?

- Op om en na bij de 50 seconden snuif ik aldoor net een beetje lucht naar binnen, dit is niet goed lijkt me maar het afleren lukt niet! Is echt een klein snuifje lucht maar dat is toch mijn ademcentrum zijn zin geven denk ik...

-Ik heb al een tijdje last van een soort zeurende hoofdpijn. Achter op mijn hoofd net boven mijn nek... Verder geen spierpijn ofso in de nek... kan dit ook chronische hyperventilatie gerelateerd zijn.

Groeten



2 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 05/05/2017 12:03 door Ben4.
Re: Hyperven technisch vraagje
06 May 2017 08:38
Hallo Ben,

Wat is nou echt goed? Over me heen laten komen tijdens het sporten?
Tijdens het sporten lost het lichaam vanzelf stress op, daar hoef je dan ook niet nog eens extra op te gaan letten of zo. Daarnaast worden door het sporten neurotransmitters vrijgemaakt, die ook nog een helpen om stress te verwerken. Soms kan (licht) sporten helpen, juist als je last hebt van de klachten. Maar soms kan het ook even teveel zijn. Mijn advies is om niet al te zwaar te sporten. Eventueel gewoon fietsen / wandelen is al een goede manier om stress te verminderen. Tijdens fietsen kan je overigens wel je gedachten wat makkelijker 'los' laten dan tijdens echt sporten.

Geld dat ook in de mindere mate, denk aan 1 of 2 pilsjes in het weekend?
Licht drinken in het weekend is geen enkel probleem. Heel laat naar bed gaan en opstaan en daarmee je ritme op grove manier wijzigen kan wel voor een flinke impact zorgen. Het is met name het laatste waar mensen het meest last van hebben. Uiteraard als je je in het weekend helemaal volgiet met alcohol, dan ben je ook heel verkeerd bezig.

Ik ben constant bezig met mijn klachten.
Er is een groot verschil tussen begrijpen wat er met je aan de hand is en continue bezig zijn met de klachten. Het eerste is een heel belangrijk aspect van het beter worden, het tweede is obsessief en werkt absoluut averechts. Het is net zo iets als mensen die continue op hun ademhaling letten, alsof ze daarmee hun verkeerd ingestelde ademcentrum kunnen beïnvloeden. Het is zonde van de tijd en moeite, het verbetert echt niets aan de klachten en het levert een extra bron van stress op. Je kunt jezelf dit soort dingen afleren.

Omdat ik in een mindere periode zit doe ik nu 2x 5 trials per dag, is dit slim?
Dit is zeker slim als de klachten te erg worden. Zo kan je de therapie heel goed doseren en de effecten ervan wat verminderen als het te erg wordt.

Op om en na bij de 50 seconden snuif ik aldoor net een beetje lucht naar binnen, dit is niet goed lijkt me maar het afleren lukt niet! Is echt een klein snuifje lucht maar dat is toch mijn ademcentrum zijn zin geven denk ik...
Dit zien we vaak en het heeft wel invloed op de therapie maar niet heel erg. Het is inderdaad een manier om aan de impuls van het inademen tegemoet te komen. Als het je lukt om het tegen te houden, prima, Zo niet is het ook niet zo erg. Het zou overigens wel een teken kunnen zijn, dat je het een beetje aan het forceren bent. Ga niet bij elke trial tot het uiterste. Hoe minder obsessief je de therapie doet, hoe sneller je vooruit gaat.

Ik heb al een tijdje last van een soort zeurende hoofdpijn. Achter op mijn hoofd net boven mijn nek... Verder geen spierpijn of zo in de nek... kan dit ook chronische hyperventilatie gerelateerd zijn.
Dat kan, maar hoeft niet persé chronische hyperventilatie gerelateerd te zijn. Het zou kunnen komen omdat je wat te verkrampt de oefeningen doet. Let erop dat je goed ontspannen blijft tijdens het inhouden van de adem. Misschien trek je onbewust je schouders omhoog, probeer je schouders ontspannen te houden (naar beneden laten hangen).
Re: Hyperven technisch vraagje
10 May 2017 12:07
Goedemiddag,

Nog bedankt voor de antwoorden Rob, stelt gerust!

kennen jullie het volgende fenomeen ook:

- Op het moment dat je loopt, het gevoel hebben tegen een helling op te moeten lopen? Dit heb ik metname als ik een stuk ga lopen. Een stukje door het huis niet. Of na het fietsen.. hoe is dit te verklaren?

Groeten
Re: Hyperven technisch vraagje
10 May 2017 13:26
Hallo Ben,

Er zijn zoveel soorten ervaringen die kunnen optreden. Ik denk dat de meest voor de hand liggende oorzaken/'>oorzaak is, dat de bloedvaten vernauwd zijn. Hierdoor krijgen de hersenen minder zuurstof en kunnen er allerlei vreemde sensaties optreden. Bekende verschijnselen zijn gevoel van flauwvallen, op watten lopen, gevoel dat dingen groter of juist kleiner zijn dan in werkelijkheid, gevoelens van onwerkelijkheid, concentratiestoornissen, hoofdpijnen, angsten, enz.

Rob Gravesteijn
HyperVen

Antwoorden die door HyperVen worden verstrekt, worden zo zorgvuldig mogelijk samengesteld. De antwoorden zijn gebaseerd op ervaringsdeskundigheid en kunnen niet worden beschouwd als vervanging van een consult, een behandeling bij een arts of medische informatie.
Re: Hyperven technisch vraagje
11 May 2017 21:57
Die helling ken ik niet, maar als ik op het werk aan mijn bureau zit, lijkt het vaak alsof mijn bureau scheef staat. Dat het naar beneden helt. En in winkels golft de grond en bewegen de rekken. Heel eng en volgens mij een typisch hyperventilatie-ding.
Re: Hyperven technisch vraagje
11 May 2017 22:06
Ja dat ken ik ook wel allemaal idd. Had voorheen wel eens het gevoel dat ik recht op in bed stond als ik lag... Zal allemaal wel typisch HyperVen zijn
Re: Hyperven technisch vraagje
13 May 2017 12:16
Zijn jullie ook duizelig tijdens de sessies? ik wel.. Is dat gek?
Re: Hyperven technisch vraagje
14 May 2017 11:18
Hallo Ben,

Het is niet de bedoeling dat je duizelig wordt van de oefeningen. Als dat wel zo is, dan zijn er twee mogelijkheden:

1. Je forceert het. Probeer iets mindert druk te zetten en wat eerder uit te blazen.
2. Er komt veel stress los, getriggerd door de ontspanning tijdens de oefeningen.

Als dat laatste het geval is, reduceer dan tijdelijk even het aantal trials per sessie. Als het dan weer beter gaat kan je het langzaamaan weer opvoeren. Duizeligheid is een teken dat er iets niet goed gaat.

Rob Gravesteijn
HyperVen

Antwoorden die door HyperVen worden verstrekt, worden zo zorgvuldig mogelijk samengesteld. De antwoorden zijn gebaseerd op ervaringsdeskundigheid en kunnen niet worden beschouwd als vervanging van een consult, een behandeling bij een arts of medische informatie.
Re: Hyperven technisch vraagje
14 May 2017 13:12
Hmm. Zal punt 2 wel zijn... Forceren heb ik inmiddels afgeleerd en gezakt van 90/100 naar 70, extra snuifje weg laten...

Zal de stress dus wel zijn.. Maar vraag me dan af waar dat vandaan komt... Zit al 5 maand thuis haha.. Dingen ondernemen levert nu natuurlijk wel spanning op, maar ervaar het niet echt als stress geloof ik...
Re: Hyperven technisch vraagje
14 May 2017 19:08
Hallo Ben,

Mensen raken altijd verward omdat ze denken dat stress iets is dat je gedurende de dag ervaart en dan na een goede nachtrust wel weer weg zal zijn, Maar stress is iets dat je kan opbouwen, als een torenhoge berg zelfs. Dat wordt burn-out genoemd. Juist als je tot rust komt en geen andere activiteiten hebt, dan gaat het lichaam ontstressen, die stress verwerken. Dat is stress die je gedurende je hele leven hebt opgebouwd en opslagen hebt in wat in de psychologie je onderbewustzijn wordt genoemd.

Het onderbewustzijn heeft een enorme capaciteit voor het opslaan van stress. We kunnen dus jaren lang stress opbouwen zonder dat we er last van hebben. Maar op een gegeven moment is de maat figuurlijk (en letterlijk!) vol. En dan loopt het als het ware over. De stress manifesteert zich dan constant in het bewustzijn. Het lichaam kan geen additionele stress meer opslaan en alles wat je doet is teveel, Die stress (dat zijn angsten, verdrongen emoties, en talloze andere vormen van stress die je hebt opgeslagen) moet eruit, moet worden verwerkt.

Dit is de reden dat je - ondanks dat je maar weinig nieuwe stress opdoet op een dag - juist daardoor geconfronteerd wordt met de stress in het onderbewustzijn. Je lichaam is bezig om het eruit te werken. Maar dat kost tijd. Iets dan je in jaren hebt opgebouwd, is niet zomaar verdwenen. Dat kan zelfs vele jaren duren. Meditatie en yoga zijn manieren om het proces te versnellen.
Re: Hyperven technisch vraagje
14 May 2017 21:19
Is sporten ook een goede manier, Net als yoga en meditatie? Wandelen / fietsen? of werkt dat toch anders? Bedankt iig voor je reactie, verklaard wel een hoop.

Maar ik ben nog maar 19.. Dan kan ik wel stellen dat mijn opslag capeciteit niet heel groot is...
Re: Hyperven technisch vraagje
15 May 2017 07:54
Hallo Ben,

Sporten, wandelen en fietsen zijn inderdaad goede manieren om stress te verwerken. Yoga en vooral meditatie zijn goede manieren om stress los te maken en te verwerken. Daarmee hebben die laatste twee de voorkeur als je echt snel vooruitgang wil boeken.

Overigens is het niet zo dat je omdat je nog maar 19 bent, maar over een kleine opslagcapaciteit zou beschikken. Het is veel complexer dan de vergelijking met een emmer die overloopt. Ons zenuwstelsel bestaat uit kanalen, gevormd door verbindingen tussen miljarden neuronen. Dan praat je over honderden miljarden verbindingen.

Stress levert een impact op die verbindingen, Een paar grote trauma's in je jeugd kunnen als voor voldoende problemen zorgen. Vaak weten we zelf niet eens welke stress we in het verleden allemaal hebben opgedaan. Het gaan analyseren is ook niet nodig, het lichaam kan op natuurlijke wijze stress oplossen. Mogelijk heb je te lang te weinig gedaan om rust nemen en tot jezelf te komen. Daarbij zijn een aantal kanalen mogelijk door teveel stress belast geworden. Die stress komt nu aan de oppervlakte.

Rob Gravesteijn
HyperVen

Antwoorden die door HyperVen worden verstrekt, worden zo zorgvuldig mogelijk samengesteld. De antwoorden zijn gebaseerd op ervaringsdeskundigheid en kunnen niet worden beschouwd als vervanging van een consult, een behandeling bij een arts of medische informatie.
Re: Hyperven technisch vraagje
19 May 2017 17:29
Goedemiddag

Ik ervaar de laatstr tijd vaker klachten van ledematen die niet van mij voelen. Is dit herkenbaar en heeft dit ook te maken met vaatvernauwing?
Re: Hyperven technisch vraagje
22 May 2017 21:57
hebben jullie ook wel eens last van doofheid, en dan doofheid qua oren? Had net echt even een kleine paniekaanval en heb nu het idee minder te horen...
Re: Hyperven technisch vraagje
22 May 2017 22:08
Nou doofheid niet wel oorsuizen of een piep toon wat dan even aanhoudt en daarna vreemd aanvoelt
Probeer rustig te blijven waarschijnlijk is het morgen over. Maak je zelf vooral niet gek hè anders versterk je je andere klachten ook weer

Komt goed

Meer weten over het HyperVen programma?