[email protected]

HyperVen website

Wat is hyperventilatie?

Hyperventilation

Wat hebben jullie al geprobeerd om van je CHV af te komen?

Gepost door Clare 
Wat hebben jullie al geprobeerd om van je CHV af te komen?
09 June 2017 17:18
Ik ben benieuwd wat jullie allemaal al geprobeerd hebben om van je chronische hyperventilatie af te komen? Ik zo ongeveer alles. Het begon 20 jaar geleden met gewone ademhalingstherapie, verder hypnotherapie, chiropractie, homeopathie, mesologie, EFT (een soort aantiktechniek), NLP, osteopathie, bioresonantie, acupunctuur, reiki en verschillende keren Buteyko plus nog wat andere vage therapieen. Ik ben nog het meest overtuigd van HyperVen, maar echt over gaan mijn klachten niet. Ik heb dus een paniekstoornis die is ontstaan nadat ik verkeerd ben gaan ademen door een hoop (onbewuste) stress en hoge eisen aan mezelf stellen. Ik heb daar cognitieve therapie voor, maar dat werkte ook niet voldoende. Nu heb ik AD medicijnen, ik heb sinds twee weken Citalopram. Ik hoop dat dit, in combinatie met HyperVen, eindelijk werkt!

Slikken jullie ook medicijnen? En hebben jullie ook het idee dat HyperVen het beste werkt?
Re: Wat hebben jullie al geprobeerd om van je CHV af te komen?
09 June 2017 17:36
Hoi Clare ik heb nu wat langer als een jaar extreem vorm van chronische hyperventilatie. Ikheb psygisch hulp gehad psychomatrisch fysio gehad een audioprogamma van Gverschaeve gevolgd en HyperVen ik heb een half jaar HyperVen gedaan en even gestopt niet allemklachten zijn weg heb nog veel last van vermoeidheid en darmen ik denk dat ik weer 4 maanden ga doen ik heb vaak gedacht om medicijnen te gebruiken maar vind het zo eng met al die bijwerkingen dat ik het niet aandurf
Re: Wat hebben jullie al geprobeerd om van je CHV af te komen?
09 June 2017 20:15
Hoi Clare,

Ik ook al veel geprobeerd. Heb er vroeger ook al een keer last van gehad en nu weer. Maatschappelijk werk, psycho motorische therapie, psychosomatische fysiotherapie, ademhalingsoefeningen, cognitieve gedragstherapie en ook wat vage dingen. Ik slik wel AD medicijnen, ook van vroeger uit al. Het heeft nu te maken met burn out. Ben nu bezig met HyperVen en ga groepstherapie doen, maar dan meer gericht op onzekerheid en perfectionisme. Hoe lang doe jij al HyperVen???

groetjes Lin
Re: Wat hebben jullie al geprobeerd om van je CHV af te komen?
09 June 2017 22:34
Ademhalingsoefeningen van fysiotherapie
Phycholoog
Phychosomatische fysiotherapie
Ontspanningsoefeningen

Geen medicijn. Wel metoprolol ivm hoge hartslag

Ook het idee dat HyperVen het best helpt maar ook het idee dat alleen dat niet genoeg is maar denk dat komt omdat de stress niet weg gaat ivm mn werk en ik heb werkelijk geen idee hoe ik het moet oplossen
Re: Wat hebben jullie al geprobeerd om van je CHV af te komen?
11 June 2017 18:18
Dag Clare,

Een heleboel therapieën heb ik al geprobeerd : acupunctuur, homeopatie, hypnotherapie, Buteyko, psychologische begeleiding en fasciatherapie. Daarnaast ook chi Yong, tai-chi, yoga en ontspanningsoefeningen.

Wat vond je trouwens van Buteyko ? Ik heb het opgegeven omdat ik me op dat moment te slecht voelde en dacht dat het allemaal toch geen zin had.
Ik heb heel veel last van een gespannen middenrif, tintelingen en overgevoeligheid voor geluid, ...
De eerste weken dat ik HyperVen volgde, voelde ik me beter, vooral de middenrif spanning was stilaan aan het verdwijnen. Nu heb ik even een terugval, maar ik blijf verder doen omdat ik lees dat er velen van hun klachten verlost zijn geraakt dankzij HyperVen. Volhouden is de boodschap. Fasciatherapie helpt ook wel om tot rust te komen, maar eist ook heel wat discipline en doorzettingsvermogen.

Groetjes
Re: Wat hebben jullie al geprobeerd om van je CHV af te komen?
12 June 2017 22:55
Goh wat heeft iedereen al veel gedaan zeg! Ik ben zelf nog wat therapieën vergeten, kun je nagaan. Maar wat wil je ook als je het al 20 jaar hebt! Gelukkig ook met goede periodes, dat scheelt.

Seadreamer, ik herken wat jij zegt. Ik oefen ook al erg lang, maar toch schijnt er spanning in mijn lijf te zitten waardoor ik nooit helemaal van de chronische hyperventilatie kom. Maar dat komt bij mij ook deels door het werk. Ook al mag ik rustig aan doen van mijn baas, ik blijf toch te veel met het werk bezig. En dan doorbreek je het niet. Maar je kunt niet zomaar je baan opzeggen en wie leeft er nou geheel stressloos? Dat bestaat volgens mij niet!

Wat ik van Buteyko vond? Hmmmm. Ik heb bij 4 therapeuten geoefend. Kassa! Je moet je middenrif ontspannen en dat lukte mij niet. Ik heb wel ook geoefend met meer gewoon ontspannen en dat lukte beter. Maar toen had ik weer het idee dat er te weinig gebeurde en was ik bang dat ik niet zou genezen. Ik vond bij Buteyko ook dat je te vaak moest oefenen en te veel met je adem bezig moest zijn. En dat je ook niet op je rug mag slapen vond ik ook niks. Toch tape ik 's nachts nog wel mijn mond en hou ik mijn adem in nadat ik gegaapt of geniest heb. Ik weet zeker dat de theorie klopt, het oefenen moet alleen bij je passen. Ik vind HyperVen veel makkelijker en ook nooit erg om te doen.

chronische hyperventilatie is zo'n rotklacht he? En we hebben er helaas allemaal last van...
Re: Wat hebben jullie al geprobeerd om van je CHV af te komen?
13 June 2017 19:18
Precies! Niemand heeft een stressloos leven maar anderen hebben misschien minder stress of kunnen beter die stress ontladen. Ook denk ik dat stress zich bij iedereen anders uit. Bij ons slaat het op het ademcentrum en een ander krijgt misschien bij een ander op zn rug, hoofdpijn etc.

Ik hoop dat ik een manier ga vinden om met die stress om te gaan
Re: Wat hebben jullie al geprobeerd om van je CHV af te komen?
15 June 2017 09:36
Dank je wel Clare voor je feedback over Buteyko. Komt ongeveer overeen met mijn eigen ervaringen. Ik ga ook opnieuw tapen 's nachts (goede tip, dank je).
HyperVen is voor mij ook gemakkelijker om vol te houden omdat het veel gebruiksvriendelijker is. Het is bovendien stukken goedkoper. Ik geloof er in dat het werkt. Ik heb nu eindelijk terug momenten waarop ik me helemaal ontspannen voel. Ik wist nauwelijks nog hoe dat voelde. Dus ik ga zeker nog enkele maanden HyperVennen.
Re: Wat hebben jullie al geprobeerd om van je CHV af te komen?
15 June 2017 10:36
Allen,

Het dichttapen van je mond 's-nachts is totaal zinloos. Als je slaapt wordt de ademfrequentie volledig geregeld door het ademcentrum. Door je mond dicht te tapen verhinder je een goede ventilatie, en zal de ademfrequentie daardoor alleen maar verder toenemen, met het risico van een geprovoceerde aanval tijdens je slaap als je in REM slaap gaat. Daarnaast is het psychologisch gezien ook heel slecht. Het lichaam moet tijdens de slaap op natuurlijke wijze kunnen ademhalen. Zo'n verstikkende methode levert een directe bron van extra stress op aan het onderbewustzijn tijdens de slaap.

Het is totaal onbegrijpelijk dat Buteyko dit soort onzinnige praktijken er op na houdt. Het toont mijns inziens aan dat ze niet begrijpen hoe het ademmechanisme precies werkt, en ze begrijpen kennelijk helemaal niets van de psychologische gevolgen van deze bizarre methode. Je begrijpt toch wel hoe onnatuurlijk dit is?
Re: Wat hebben jullie al geprobeerd om van je CHV af te komen?
15 June 2017 13:24
Dank je wel om dit even duidelijk te maken en toe te lichten.
Re: Wat hebben jullie al geprobeerd om van je CHV af te komen?
18 June 2017 12:38
Dank je wel Rob. Bij Buteyko mag je bv ook niet op je rug slapen. Ik doe dat wel gewoon, anders slaap ik niet. Ook mag je bv niet met je mond open sporten. Hou dat maar eens vol als je aan het hardlopen bent, dat lukt echt niet. Dat tapen, daarvan dacht ik dat het goed was. Toch heb ik het de laatste nachten niet gedaan omdat ik verkouden was en ik merk inderdaad niet dat ik me opeens slechter voel.1 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 18/06/2017 12:39 door Clare.
Re: Wat hebben jullie al geprobeerd om van je CHV af te komen?
18 June 2017 17:56
Hallo Clare,

Hij zijn allemaal dingen die geen enkele invloed uitoefenen op het ademcentrum. Buteyko denkt kennelijk van wel. Het is triest dat je zoveel geld moet betalen voor zulke onzinnige aanbevelingen. Op je rug slapen is gewoon een normale manier van slapen en tijdens het sporten moet de ademhaling juist vrij en ongehinderd kunnen. Het enige is dat je direct na het sporten even moet opletten, want dat is het moment dat het vaak bij mensen met chronische hyperventilatie mis gaat. Het ademcentrum wil dan snel het door het sporten ontstane overtollige CO2 lozen door diep en snel de ademhaling te regelen. Dat kan je zelf leren opvangen door direct nat het sporten even een paar minuutjes zelf de ademhaling in de hand te houden. Zorgen dat het ademcentrum het niet overdoet.

Heel verstandig van je om te stoppen met dat tapen, want dat is echt een kwalijke praktijk. Psychologisch gezien is dat echt heel slecht om te doen.

Meer weten over het HyperVen programma?