[email protected]

HyperVen website

Wat is hyperventilatie?

Hyperventilation
AD en alcohol?
17 January 2010 10:50
Ik zit met een vraagje en aangezien hier wel een aantal mensen zitten die ervaring hebben met AD medicijnen hoop ik dat iemand mij hier een antwoord op kan geven. Namelijk hoe zit het met alcohol? Mag je dat drinken als je AD medicijnen neemt of niet?
Anonieme bezoeker
Re: AD en alcohol?
17 January 2010 16:17
Gematigd, zie bijsluiter. Ik ben een oom verloren aan AD medicijnen en alcohol, dus ik zou het zelf NOOIT doen. Het kan kortsluiting veroorzaken in de hersenen maar het gebeurd naar wat ik weet <0,04
Re: AD en alcohol?
17 January 2010 16:40
Ja ik had de bijsluiter wel gelezen maar daar staat bij bijna elke medicatie dat alcohol afgeraden wordt, dat vond ik zo vaag aangezien de meeste mensen zich daar probleemloos niet aan houden.
Die kortsluiting, als dat zo is, moet dat dan niet in de bijsluiter staan? Of kan dat enkel als je er veel alcohol bij drinkt, wat ik nu niet meteen van plan was.
Re: AD en alcohol?
17 January 2010 20:06
Ik heb de bijsluiter niet gelezen (bewust, om niet alle nevenwerkingen te hebben[:]smiling smiley)[/:]) maar had het gevraagd aan de huisarts. Hij zei dat het geen probleem was om alcohol te drinken. Heb in elk geval nog niks raars ondervonden en met de feestdagen werd er toch regelmatig een flesje wijn gekraakt.

Groetjes,
Hannelore

Re: AD en alcohol?
17 January 2010 23:37
Misschien moet ik het toch maar ff aan mijn dokter vragen want de reacties zijn nogal verschillend precies [:]smiling smiley[/:]
Anonieme bezoeker
Re: AD en alcohol?
18 January 2010 11:56
Aan het gebruik van alcohol in combinatie met de meeste anti-depressiva zitten een paar bezwaren. Het is goed om te weten dat zowel alcohol en anti-depressiva door de lever afgebroken moeten worden. Wanneer je beiden gebruikt, belast je de lever dus extra. Alcohol stimuleert de afbraakenzymen ( enzyminductie) in de lever waardoor anti-depressiva mogelijk sneller afgebroken worden. Wanneer je stevig drinkt en je gebruikt anti-depressiva, dan kan de bloedspiegel van anti-depressiva sterk schommelen en het gewenste effect (stemmingsverbetering) zal daardoor niet optreden.

Bij mensen die leverproblemen hebben moet goed gekeken worden of het wel verantwoord is om anti-depressiva te gebruiken. Ook mensen met hartklachten en hoge bloeddruk moeten uitkijken met de combinatie met alcohol. Anti-depressiva versterkken het effect van alcohol; beiden kunnen het beoordelings- en reactievermogen van iemand verminderen. Tenslotte is het goed om te weten dat regelmatig drinken ook een depressie in de hand kan werken.
Anonieme bezoeker
Re: AD en alcohol?
11 February 2010 20:17
Overleden aan de combinatie AD medicijnen en alcohol..?! Dat meen je toch niet hè. Ik gebruik Paroxetine en drink regelmatig een biertje en ook wel eens een hele boel biertjes. Ik heb er nog nooit problemen mee gehad of rare dingen gemerkt. Maar dit verontrust me wel een beetje...
Re: AD en alcohol?
11 February 2010 22:58
Ik weet ook niet goed wat ik er van moet denken. Ik ken mensen die er constant veel alcohol bij dronken zonder enige problemen en had ook nooit eerder van dat soort risico's gehoord. Je zou toch ook denken dat het dan duidelijk in de bijsluiter zou staan..
Anonieme bezoeker
Re: AD en alcohol?
12 February 2010 14:11
Het kan ook wel, afhankelijk van je conditie en situatie en gebruik van andere middelen. Dit kun je het beste met je arts bespreken.

Gebruik je naast AD medicijnen ook Betablokkers dan zou ik het ten zeerste afraden in verband met het dodelijke serotoninesyndroom. Er zijn nog steeds huisartsen die SSRI's met betablokkers voorschrijven....



Bericht bewerkt (12-02-2010 14:13)
Re: AD en alcohol?
12 February 2010 14:27
hoi hoi,, ik heb ook jaren alcohol erbij gedronken... Ik had op dat oment nergens last van alleen de dagen erna werd het weer erger mijn angsten, dus ik denk dat het wel degelijk invloed heeft ad en alcohol... Alleen wat wel heerlijk is, is dat als je alcohol drinkt ik geen klachten heb, wie herkent dit ook???? julliegrinning smiley
Re: AD en alcohol?
12 February 2010 18:49
Inderdaad, bij het drinken van alcohol heb ik ook nooit last van hyperventilatie. Enerzijds een geruststeller omdat je dan weet dat de klachten die je hebt wel degelijk hyperventilatie zijn.
Natuurlijk mag je alcohol nooit als medicijn beschouwen, maar als een sociaal genotsmiddel.

Grt,
Ronny
Re: AD en alcohol?
12 February 2010 18:58
Leuk te horen dat het dus toch kan. Ga binnenkort toch ook eens een glaasje proberen dan.
Alleen panikeer ik wel vrij snel als ik alcohol drink, ik kan nog niet zo goed om met het "controleverlies" dat daarmee gepaard gaat lijkt het..
Re: AD en alcohol?
12 February 2010 22:49
soms is het wel eens vrij idd, om dan klachtvrij te zijn... Alleen mijn ervaring is de dagen erna vind ik minder leukgrinning smiley maar die neem je dan ook vaak voor lief als je maar is een eker een dag klcht vrij kan zijn tochgrinning smiley Maar kijk er wel mee uit... want een verslaving aan alcohol erbj zou nog zoiets zijn, wat niet de bedoeling isgrinning smiley
Anonieme bezoeker
Re: AD en alcohol?
15 February 2010 11:07
Logisch dat je bij alcohol drinken geen last heb van hyperventilatie, het brein verliest zijn gevoeligheid voor een lagere koolzuurwaarde. Daarom zijn veel mensen met angststoornissen verslaafd aan de fles en ongevoelig voor cognitieve gedragstherapie.

Maar.....alcohol zorgt er wel voor dat de gevoeligheid in nuchtere staat toeneemt en hierdoor beleef je je problemen veel heftiger. Je Amgygdala wordt hierop zwaarder ingesteld en voor je het weet heb je een angststoornis waar je niet makkelijk meer afkomt. Alcohol drinken met AD medicijnen en hyperventilatie is een combinatie die je afhankelijk maakt en waardoor het brein steeds meer trucjes gaat uithalen om je te beïnvloeden.

Er zijn talloze klinische studies voorhanden waarbij dit word aangekaart. Niet voor niets is bijna de helft van de mensen met een angststoornis verslaafd aan alcohol.



Bericht bewerkt (15-02-2010 11:10)
Re: AD en alcohol?
15 February 2010 16:37
Bij mij werkt het blijkbaar net omgekeerd. Ik heb mijn angst redelijk goed onder controle, maar bij een eerste glas alcohol lijkt die angst net terug boven te komen, verlies ik precies mijn controle erover. Misschien zou het terug beteren als ik op dat moment zou verderdrinken maar ik durf dan niet meer waardoor enkel de angst overblijft ipv eindelijk eens een paar uur zonder hyperventilatie.

Is er niemand anders die dit heeft dan?
Re: AD en alcohol?
15 February 2010 19:59
Hey edith ik heb dit ook met mijn eerste glas dan lijkt het net of het weer erger terug komt maar met de wijntjes die daarna volgens is dit bij mij niet het geval... Daarom is het ook zo gevaarlijk anders word je straks verslaafd aan acohol omdat je dan denkt.. oh dan voel ik niets..
Anonieme bezoeker
Re: AD en alcohol?
01 March 2010 16:43
Is alcohol eigenlijk ook slecht voor het herstel van je hyperventilatie? Het gaat namelijk de laatste tijd een stuk beter met mij en ook ben ik weer wat meer aan het stappen, en dus ook weer meer aan het drinken. Nu vraag ik mij af of dit ook nadelig werkt voor de HyperVentherapie. Ik denk dat ik zelf het antwoord wel weet, maar in welke mate heeft het invloed en hoe nadelig is het nou echt?
Re: AD en alcohol?
01 March 2010 18:41
Hallo Benny,

Alcohol is op zich niet meteen nadelig voor de ademhaling, alhoewel er wat effecten zijn die je wel als zodanig zou kunnen ervaren. Dat komt doordat alcohol in eerste instantie de remmingen die je hebt, verminderd en dat kan bij mensen met stress gerelateerde chronische hyperventilatie wel eens tot (tijdelijke) verergering van de klachten leiden.

Bij regelmatig en overmatig gebruik zijn de effecten erger. Vooral als regelmaat en overmaat ook nog eens gecombineerd worden. Je kunt dat ook merken aan je scores, die daardoor zullen afnemen.

Als je gaat stappen is er niets mis met het innemen van alcohol, zij het dat je moet oppassen niet teveel door te gaan. Drink tussendoor water, dat helpt om de dorst te verminderen die door het drinken van alcohol ontstaat (vooral met bier treedt dit effect sterk op). Probeer om een aantal dagen per week geen alcohol te gebruiken zodat je lichaam (en ademcentrum) kan herstellen. Dit lijken stichtelijke woorden en komen wellicht over als de zgn. "open deur" maar toch blijft het feit dat alcohol bij over- en regelmaat een negatieve invloed uitoefent op je scores en dus ook op je genezing.

Dus stappen = [:](Y)[/:]
Wat [:]PROOST[/:] = [:](Y)[/:]
Maar regel- en vooral overmaat = [:](N)[/:]

Antwoorden die door HyperVen worden verstrekt, worden zo zorgvuldig mogelijk samengesteld. De antwoorden zijn gebaseerd op ervaringsdeskundigheid en kunnen niet worden beschouwd als vervanging van een consult, een behandeling bij een arts of medische informatie.

Rob Gravesteijn
HyperVen

Meer weten over het HyperVen programma?