[email protected]

HyperVen website

Wat is hyperventilatie?

Hyperventilation

Van jonge god naar krachteloos

Gepost door Vicenzi2 
Van jonge god naar krachteloos
10 January 2018 19:14
Hallo,

Ik loop al geruime tijd rond met een aantal vage klachten waar ik graag zo snel mogelijk vanaf wil zijn. Ik ben pas 28 jaar en eigenlijk altijd heel fit geweest. Ik sport nog steeds 5x in de week en heb altijd een goede conditie gehad.

Een aantal maanden geleden is het helaas (achteruit) gegaan met me. Het begon met maagpijn en lichte benauwdheid.
Hiervoor ben ik naar de dokter geweest en die heeft mij maagzuurremmers gegeven, omdat gedacht werd aan een maagzweer. De maagklachten zijn na verloop van tijd verdwenen.
Vervolgens kreeg ik allerlei andere vage klachten zoals vermoeidheid, benauwdheid, hartkloppingen, minder helder zijn, slecht slapen en rare trillingen rond mijn oog en wang. Hiervoor ben ik weer terug gegaan naar de dokter. Die heeft mij vervolgens door laten sturen naar het ziekenhuis voor een medische keuring. Heb bloed laten prikken, hart is gecontroleerd en mijn longen zijn gecheckt. Hier kwam (gelukkig) niks geks uit.

Vervolgens ben ik op vakantie gegaan met het idee dat ik gewoon echt toe was aan vakantie en rust en dat de klachten daarna wel verdwenen zouden zijn.

Helaas heeft dit weinig geholpen. Nu inmiddels weer een week aan het werk en alle klachten zijn weer terug. Tijdens het werk heb ik er wel meer last van als gewoon thuis. Na een paar uurtjes werken krijg ik het benauwd(heel erg letten op ademhalen), tintelingen in handen en voeten, af en toe rare trillingen in mijn gezicht en ik word onrustig. Met een aantal keren diep inademen en uitademen probeer ik vervolgens weer tot rust te komen, maar dat effect begint ook steeds meer af te nemen. Tijdens het sporten voel ik mij minder helder/geconcentreerd en ik heb hele slappe benen.

In eerste instantie lijken het klachten die allemaal te maken hebben met chronische hyperventilatie en stress/oververmoeidheid. Ik ben echter totaal geen stressvol persoon en presteer juist beter onder druk. Daarnaast heb ik ook niet het idee dat ik te snel adem. Heb hier al diverse testen voor gedaan en in feite adem ik goed. Ook gewoon altijd door de neus.

Uiteindelijk kan het niet anders dan dat het chronische hyperventilatie moet zijn. Daardoor nu iets meer dan een maand bezig met HyperVen. Nu na 1 maand blijf ik eigenlijk steken op hetzelfde gemiddelde en zit er ook niet veel verbetering meer in. Met name op het werk is het een drama, ook qua sporten ga ik steeds meer achteruit. Het wordt ook steeds lastiger om rustig te blijven, met name als je al wat vermoeid bent.

Iemand tips? Ik wil graag alles blijven doen wat ik nu doe, maar ik zie het somber in. (blijven sporten, werken, uitgaan enz.)
Re: Van jonge god naar krachteloos
11 January 2018 01:06
Het beste kan je nu een stopweek inlassen.
Dit geeft je lichaam even rust om aan alle verandering en nieuwe waardes te wennen.
Wees niet bang dat je alles kwijt bent na deze week.
Vaak zien we na zo'n stopweek de scores weer stijgen.

Vriendelijke groet,

Sanne
HyperVen

Antwoorden die door HyperVen worden verstrekt, worden zo zorgvuldig mogelijk samengesteld. De antwoorden zijn gebaseerd op ervaringsdeskundigheid en kunnen niet worden beschouwd als vervanging van een consult, een behandeling bij een arts of medische informatie.
Re: Van jonge god naar krachteloos
11 January 2018 08:35
Dan gaan we dat maar eens proberen.

Zijn er nog meer lotgenoten die ondanks de chronische hyperventilatie nog steeds alles doen?
Dus werken, op pad gaan, sporten enz.

Ik weet dat je niet moet toegeven aan de chronische hyperventilatie, maar elke activiteit is momenteel een hel.
Hoe komen jullie er door heen en zijn er nog handige tips?
Re: Van jonge god naar krachteloos
11 January 2018 15:06
Hey Vicenzi2,

Je verhaal lijkt wel een beetje op het mijne. In 2009 kreeg ik voor het eerst een hele erge paniekaanval.

Dit na aanleiding van heel veel werken (ben ondernemer en was toen nog in de opbouw-fase), weinig slapen, veel feesten, eigenlijk te weinig aan mezelf denken, geen rust nemen dus. Na eerst een paar weken niets te hebben gedaan (behalve naar het ziekenhuis een keer en huisarts, die gaf me betablokkers) ben ik naar een fysio gegaan en heb een boek gekocht over ademhalingsoefeningen. Ik was toen nog niet op de hoogte van chronische hyperventilatie. Na een tijdje ging het steeds beter en angst was weg.

Afgelopen zomer na een avondje flink doorzakken is het minstens net zo hard weer teruggekeerd, maar wist beter hoe ik er mee om moest gaan. Nu ben ik toch echt hard op zoek gegaan naar de oorzaken/'>oorzaak en kwam erachter dat het chronische hyperventilatie moet zijn. Waarschijnlijk opgebouwd door het drukke leven (kids, drukke onderneming, aantal overlijdens in de naaste familie afgelopen twee jaar). Wat voor mij het meest vervelende is, is depersonalisatie gecombineerd met angstgevoelens (zonder echte duidelijke herkomst).

Ik doe eigenlijk alles, maar voel wel meer aan wanneer ik mijn rust moet pakken. Gelukkig heb ik hier ook de vrijheid in. Ben zelf wel erg ondernemend aangelegd en doe ontzettend veel. Voor mijn doen doe ik het dan rustiger aan =)

Eigenlijk heb ik maar één tip, eigenlijk een vraag, voor jou: doe jij niet teveel?

Wat ik doe en bij mij het beste werkt wanneer het te heftig wordt:
- De gevoelens / lichamelijke sensaties accepteren
- Even gaan zitten en rustig ademen
- Frisse lucht opzoeken
- Water drinken



1 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 11/01/2018 15:10 door James2.
Re: Van jonge god naar krachteloos
11 January 2018 17:43
Ook hier een lotgenoot.. het leven was zo mooi totdat het stap voor stap minder werd eerst maagpijn dan weer wat anders.. na een hele drukke dag begon het ellende en is nooit weggegaan.. ik heb vorig jaar geHyperVent en het gaat nu wat beter maar niet zoals het moet zijn. Ik heb het opnieuw opgepakt en krijg wel meer klachten.. rare tintelingen in hoofd vermoeidheid angstgevoelens zo raar dat het door de ademhaling komt!
Ik heb zelf ook met partner eigen onderneming en heb al de tijd alles gedaan maar in mindere mate
Wel werken maar niet veel met
Klachten en tegenzin dagjes weg maar wel doen doe alles maar niet zoals vroeger als je sport doe dat dan 2x per week en de 3dagen ontspannen ofz. Succes
Re: Van jonge god naar krachteloos
11 January 2018 18:59
Goed om dit allemaal te horen. Bedankt ook voor de tips.
Het ergste vind ik inderdaad het duizelige, wazige/afwezige gevoel.
Hier wordt je op een gegeven moment gewoon misselijk van.

Tijdens mijn werk kan ik helaas niet even gaan liggen of iets dergelijke. Ik probeer dan steeds rustig te worden door een paar tellen in te ademen door de neus en lang uit te blazen met getuite lippen.
Op karakter houd ik het wel vol, maar het is niet zoals het zou moeten zijn.
Je wil er gewoon vanaf zodat je weer volop kan lachen en leven.
Ik heb het nu ongeveer een half jaar, dus ik hoop dat het nog niet heel erg hardnekkig is.

Sporten werkt voor mij als uitlaatklep. Met name tijdens het fitnessen heb ik nergens last van.
Als ik aan wat intensievere sport doe waarin ook veel gerend moet worden, dan merk ik meteen dat ik weer wazig en duizelig wordt. Wordt er echt helemaal gek van.

Toch weiger ik eraan toe te geven.
Re: Van jonge god naar krachteloos
12 January 2018 02:48
Hoii ik heb het nu ruim anderhalfjaar lang bijna 2. Dag in dag uit. Duizelige misselijke lamlendig elke dag diaree dit is zo rott dat nooit uitgerust altijd uitgeput en tegenop zien van alles..
op werk trek ik me vaak terug op de wc met ogen dicht stopwatch aan anderhalf minuut ogen dicht handen op buik en ontspannen dat helpt soms ook. Ben vorig jaar met cafeïne gestopt en suikers maar het leek slechter te gaan nu drink ik weer
Koffie en krijg er energie van die ik nodig heb probeer alles te doen hoe moeilijk het soms kan zijn maar vergeet niet dat je dit niet zomaar krijgt! Mischien moet je soms toch je rust en ontspanning gaan pakken..
Re: Van jonge god naar krachteloos
12 January 2018 09:03
Vervelend om te horen. Heeft HyperVen wel iets geholpen of ben je daar pas net mee bezig?

Ik hoop niet dat ik dit nog anderhalf jaar heb. Ik hoop echt dat de combinatie van HyperVen en een aanpassing van mijn levensstijl de oplossing is.
Koffie en koolzuur drink ik niet meer. Ik drink structureel 2 liter water en neem 2 stuks fruit per dag.
Misschien moet ik ook maar eens helemaal stoppen met alcohol in het weekend voor een tijdje.

Voor het slapen gaan doe ik ook nog ontspanningsoefeningen.
Hierdoor slaap ik gelukkig wel al iets beter.

Blijven volhouden dus!
Re: Van jonge god naar krachteloos
12 January 2018 09:42
Gezonde voeding en voldoende water drinken is inderdaad belangrijk..merk ik zelf ook..

Koffie ben ik een tijdje mee gestopt, maar ik vind het zo lekker...drink dus 2-3 kopjes per dag.

Zelf is dit pas mijn vierde dag HyperVen en had gisteren toch wel wat terugvallen, veel meer dan voordat ik met de therapie begon. Ben ook zeer ongeduldig aangelegd en ook nog eens competitief.. Heb gisteren veel topics gelezen over hoe je de therapie moet toepassen en ik deed het dus verkeerd tot nu toe. Ik ging echt tot het uiterste en dat is niet de bedoeling. Hoop van harte dat het helpt mijn leven weer wat rooskleuriger te maken.


Ook ik weiger om aan chronische hyperventilatie toe te geven... de aanhouder wint.. succes jullie!!
Re: Van jonge god naar krachteloos
13 January 2018 11:32
Hoii vencenzi ik heb de therapie vorig jaar ook gedaan 6maanden, het is al veeel beter maar nog niet klachtenloos vandaar dat ik het opnieuw opgepakt heb. Zit nu ook met de griep bah dus even weer een pauze
Re: Van jonge god naar krachteloos
13 January 2018 12:55
Heb je zelf enig idee wat voor jou dan wel de laatste stap is naar volledig klachtenvrij?

Als het na 6 maanden HyperVen nog niet weg is, dan zou je zeggen dat er ook nog andere dingen gedaan moeten worden.
Leef je gezond? Zoek je genoeg ontspanning/afleiding?

Hoe gaan jullie trouwens met spanningen om? Bijvoorbeeld een belangrijke meeting of andere naderende situaties waarin iets van je gevraagd wordt?
Re: Van jonge god naar krachteloos
14 January 2018 00:15
Ik kan je niet heel veel helpen want ben zelf nog bezig met herstel, maar wilde toch even reageren omdat mijn situatie erg op de jouwe lijkt. Ben ook 28, sportief, precies dezelfde klachten, en anderhalf jaar op karakter door gebuffeld met het gevoel elk moment neer te kunnen gaan. Laat je niet ontmoedigen maar ik ben uiteindelijk wel een tijdje gestopt met werken, maar in mijn vak heerste zo’n druk en sfeer dat herstel gewoon niet ging lukken. Volgens mij is de sleutel naar herstel, tegelijkertijd werken aan je stress en ademhaling. Ook ik dacht dat ik het prima aankon en dat ik goed ademde, maar zonder dat je het merkt kan het toch niet goed zitten, totdat je lichaam uiteindelijk hard aan de rem trekt. Ik had voor een sportieve jonge man een lage beginscore (44 sec), die is nu al 50% omhoog en mn klachten worden ook echt minder. Hoop dat dat bij jou ook het geval wordt. Misschien naast het HyperVennen wat anders tegen de stress doen dat bij je past? Meditatie, mindfulness, meer cardio of yoga naast krachttraining. Veel sterkte iig.
Re: Van jonge god naar krachteloos
15 January 2018 23:54
Hoi Vicenzi2,

Ik herken ook veel in jou verhaal. Ik ben zelf ook nog erg jong, 19 toen het begon en nu 21. Ik had voordat het begon ook geen stress en alles ging eigenlijk prima en had ook niet het idee dat ik toen verkeerd ademde maar toch chronische hyperventilatie gekregen. De oorzaken/'>oorzaak is dus niet altijd duidelijk. Het enige wat ik je kan aanraden naast HyperVen is om echt actief te blijven maar wel tussendoor genoeg rust te nemen, zeker op stressvollere dagen. Mijn klachten waren vanaf het begin al heel heftig maar Ik kreeg vorig jaar veel last van griepklachten en ging daardoor steeds minder doen en minder naar buiten en daardoor ben ik een heel stuk achterruit gegaan, dus blijf wandelen, sporten(wel lichte intensiteit, zwaar is niet goed voor chronische hyperventilatie en kan averechts werken), dingen die je leuk vind(ook al is het heel lastig om er nu van te kunnen genieten), etc. Verder kan ik je aanraden om te kijken of psychosomatische fysiotherapie wat voor je is. Die kunnen je helpen met o.a. ontspannen en ademhaling. Er is mij ook een multidisciplinaire behandeling geadviseerd maar dat is voor nu te zwaar dus ik kan daar nog geen oordeel over geven, maar misschien is het wel iets voor jou. Als laatste tip heb ik om aan mindfulness te doen, vaak heb je niet eens door dat je gespannen bent en zo'n oefening helpt gelijk. Ik hoop dat je hier wat aan hebt en dat je uiteindelijk de weg vind naar herstel, het is zwaar en veel vallen en opstaan maar geef niet op!
Re: Van jonge god naar krachteloos
16 January 2018 13:09
Met name het ontspannen is zeer lastig.
Als ik geacht wordt om gewoon stil te zitten en alleen maar te luisteren dan merk ik dat ik moeite heb mij te ontspannen met als gevolg een verkeerde ademhaling. Denk hierbij aan zit verjaardagen, vergaderingen of andere meetings.
Dit was voorheen nooit, maar is er denk ik ook ingeslopen.

Wat betreft sport ben ik niet van plan om een stap terug te doen. Ik voetbal op redelijk hoog niveau en daar wordt nou eenmaal een aantal keer per week een inspanning gevraagd. Dit is mijn passie en zorgt juist voor enige afleiding. Ik merk wel dat het sporten moeizamer gaat, omdat de ademhaling niet meewerkt. Sommige fases zie ik wat wazig en ben ik wat ongeconcentreerd.

Ik ben sinds gisteren ook begonnen met Mindfullnes om te ontspannen en dat lijkt iets te helpen.
Ook de ingelaste stopweek heeft mij goed gedaan. Ik heb gisteren zelfs de 100 aangetikt met HyperVen.
Ik hoop daarom dat ik dit vol kan blijven houden. Ik hou mij ook nog steeds strikt aan een gezondere levensstijl. (veel water en fruit) Heb ook al 2 weken geen alcohol meer gedronken.
Ben dit van plan om in ieder geval nog 2 weken zo te houden, zodat ik op een maand zit.

Al met al hoop ik dat de goede lijn zich door blijft trekken, want heb echt een goede week achter de rug.
Hoop dat dit de opmaak is voor een volledig herstel. Het heeft nu wel lang genoeg geduurd.....

PS. welke oefeningen doen jullie om in slaap te komen?



1 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 18/01/2018 12:52 door Vicenzi2.
Re: Van jonge god naar krachteloos
19 January 2018 14:03
Laat je bloedgas eens prikken, dan weet je zeker of je chronische hyperventilatie hebt.
En jammergenoeg snel er vanaf daar begint je probleem al. Ik begrijp het maar zo werkt het niet. Je lichaam geeft aan dat je te ver gaat. Je hoofd wil wel, maar je lijf zegt stop. Je klachten zijn nog niet lang aanwezig, maar voor je klachten krijgt is er al een hele tijd over gegaan. Ik ben vorig jaar januari ingestort met soortgelijke klachten en kon uiteindelijk niets meer... ik dacht er ook op een maandje vanaf te zijn. Zolang je dit wil snel snel en veel doen en zijn wie je was blijf je je ziekte gewoon staande houden. Hoe erg het ook is op de jonge leeftijd het is gewoon de waarheid vrees ik.
Voor het slapen gaan: zoek eens op youtube naar deltawaves dit is muziek die de deltagolven in je hersenen stimuleren en die zorgen vr de slaap.

succes!!
Re: Van jonge god naar krachteloos
19 January 2018 15:16
Bedankt voor je reactie.

Ik ben mij er zeker van bewust dat ik hier niet binnen een maand vanaf ben.
Ik heb het nu inmiddels een maand of 7 a 8, dus die hoop heb ik al opgegeven. Toch denk ik wel dat er een verschil zit tussen mensen die al tientallen jaren rondlopen met CHv en mensen die er pas 'relatief' kort last van hebben. Helemaal nu je weet wat er nodig is en wat voor jezelf werkt om de chronische hyperventilatie te bannen. Het is een langdurig proces, maar met veel discipline en een fikse aanpassing in levensstijl en denkwijze zeker geen meerjarenplan.
Het belangrijkste is dat je er echt alles aan wil doen om er vanaf te komen en niet denkt dat het zomaar even weg gaat.

Ik zal eens even kijken op youtube voor het slapen gaan.
Ik moet zeggen dat Mindfulness ook goed werkt om volledig te ontspannen.
Re: Van jonge god naar krachteloos
22 January 2018 15:47
De stopweek heeft mij zeer goed gedaan qua scores, maar ook qua klachten. Ik scoor nu gemiddeld per sessie rond de 90. Daarnaast heb ik veel minder klachten als voorheen.
Wat ik de laatste wel steeds vaker heb is een soort acute 'pijn' aan de ogen. Alsof je een soort oogmigraine krijgt, waardoor je heel erg gaat knipperen en wazig gaat zien. Dit is nieuw voor mij. Zijn er mensen die hier ervaring mee hebben en hoort dit ook bij klachten die veroorzaken/'>oorzaakt kunnen worden door chronische hyperventilatie?
Als ik vervolgens heel erg op de ademhaling ga letten trekt het gelukkig wel weer weg.
Re: Van jonge god naar krachteloos
10 February 2018 11:14
Hierbij weer even een korte update. Heb nu om precies te zijn 100 trials achter de rug en ik moet eerlijk zeggen dat de klachten zeker zijn afgenomen. De lange dagen van wazig en afwezig zijn heb ik in ieder geval achter me kunnen laten.
Daarom blijf ik er ook zeker mee doorgaan totdat de 'licentie' periode is afgelopen.

Wat vooral hoopgevend is, is dat je kan merken dat de dalen minder diep worden en de dagen zonder klachten veel vaker de revue passeren. Toch ben ik er nog niet helemaal.

Waar ik nu vooral nog mee worstel zijn de stressvolle situaties en de situaties waarbij je meerdere uren ontspannen op een stoel behoort te zitten. Denk hierbij aan uiteten gaan, verjaardagen of lange meetings. Onbewust dwalen je gedachten dan weer af naar je ademhaling, omdat er te weinig afleiding is, waardoor de bekende vage klachten weer opsteken.

Als mensen hier tips of soortgelijke ervaringen mee hebben dan hoor ik die dan ook graag.
Re: Van jonge god naar krachteloos
11 February 2018 13:29
Hoi,

Wat fijn om te horen dat het zo goed met je gaat.
Inderdaad nog niet stoppen hoor. En heel herkenbaar wat je benoemd van dat je steeds meer goede dan slechte dagen krijgt.
Maar in drukke situaties moet je weer vertrouwen in je lichaam krijgen, dit gaat uiteindelijk vanzelf.
Wat mij hielp was bijvoorbeeld in de rij van de kassa moeilijke sommetjes in m'n hoofd maken.
Of je kiest een lekker en zoekt om je heen allemaal voorwerpen die met die letter beginnen.
Ook zijn er ontspanningsoefeningen die je gewoon zittend of staand kan doen.
Het gaat vanzelf beter!

Vriendelijke groet,

Sanne
HyperVen

Antwoorden die door HyperVen worden verstrekt, worden zo zorgvuldig mogelijk samengesteld. De antwoorden zijn gebaseerd op ervaringsdeskundigheid en kunnen niet worden beschouwd als vervanging van een consult, een behandeling bij een arts of medische informatie.



1 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 05/03/2018 23:36 door Sanne.
Re: Van jonge god naar krachteloos
04 March 2018 12:37
Hallo allen,

Nog iets minder dan een maand te gaan en dan zitten de 4 maanden HyperVen erop.
Over het algemeen is HyperVen echt een positieve ervaring voor mij geweest, daar waar de dagen van extreme wazigheid, misselijkheid/duizeligheid en afwezigheid de laatste maand gelukkig niet meer voorbij zijn gekomen.

Het gaat dus echt de goede kant op. Wat ik nog wel merk, is dat ik nog steeds moeite heb met het volgende:

- Stilzitten en weinig uitvoeren. Zit-verjaardagen, meetings, maar ook bijvoorbeeld rustig op de bank tv kijken.
Komt nog regelmatig voor dat ik dan gaapaanvallen krijg en zeer moe wordt.
- Opstart problemen de eerste 1 a 2 uren na het opstaan. Zeer lang nog vermoeid, wazig/ afwezig.
- Als ik druk bezig ben op mijn werk en ik voer gedurende een paar uur verschillende werkzaamheden uit, dan merk ik dat chronische hyperventilatie weer de kop opsteekt, ondanks dat ik er totaal niet op let of mee bezig ben. Lijkt wel of ik tijdens 'stressvolle' periodes onbewust nog steeds verkeerd begin te ademen.

Tot slot zou ik graag jullie advies willen voor een aankomend vriendenweekend.
Ik ga volgende week met vrienden een aantal dagen naar een grote stad. Dit zal waarschijnlijk niet heel veel slapen worden en toch wel wat alcoholgebruik met zich mee gaan brengen. Hebben jullie nog trucjes om ervoor te zorgen dat de chronische hyperventilatie onder controle blijft als je brak, vermoeid en katerig bent? Ik merk namelijk dat dit de dagen zijn waarbij ik in ieder geval het meeste last heb. Ik snap dat helemaal geen alcohol meer drinken een oplossing kan zijn, maar ik zou het zonde vinden om helemaal nooit meer een drankje te kunnen drinken. Ik neem aan dat als je van de chronische hyperventilatie af bent dat dit gewoon weer zou moeten kunnen. Vroeger, toen je er nog geen last van had, was er namelijk ook niks aan de hand.

Tips zijn heel erg welkom.

Alvast bedankt.
Re: Van jonge god naar krachteloos
05 March 2018 23:57
Hoi,

Ga je na die 4 maanden nog verder?
Ik denk namelijk, gezien je klachten die je nog hebt, je lichaam het nog wel nodig heeft om echt van al je klachten af te komen.

Wat betref je vriendenweekend..dat is toch echt aan jezelf.
Je weet dat alcohol (zeker nu) niet heel goed voor je gaat zijn, maar je zou het ook voorzichtig kunnen proberen.
Dan zie je daarna maar hoe het gaat. En zorg dat je dan niet in paniek raakt als je weer een terugval krijgt.
Is het geen succes, dan weet je dat je aan zoiets nog niet toe bent.
En wie weet valt het je mee en voelt het waarschijnlijk als een soort overwinning.

Je kan in de toekomst zeker weer gewoon alcohol en koffie drinken. Althans, dat had ik wel.

Vriendelijke groet,

Sanne
HyperVen

Antwoorden die door HyperVen worden verstrekt, worden zo zorgvuldig mogelijk samengesteld. De antwoorden zijn gebaseerd op ervaringsdeskundigheid en kunnen niet worden beschouwd als vervanging van een consult, een behandeling bij een arts of medische informatie.
Re: Van jonge god naar krachteloos
06 March 2018 12:37
Hallo Vicenzi,

Je praat over dat weekend alsof het een onvermijdelijk iets is, waar je wel doorheen zal moeten. Persoonlijk zou ik mijn gezondheid iets belangrijker vinden dan een weekendje stappen met vrienden. Wat met name heel slecht is, is nog niets eens de alcohol, maar het sterk afwijken van je dagelijkse ritme van slapen en waken. Daarmee pleeg je echt grote roofbouw op je lichaam. Je lichaam heeft een vast ritme nodig, zeker als je last hebt van chronische hyperventilatie. Als je dat dan ook nog eens combineert met grote hoeveelheden alcohol, dan moet je niet raar opkijken als je daarna in een of meerdere paniekaanvallen belandt...
Denk goed na over het belang van dit soort evenementen ten opzichte van je gezondheid.

Rob Gravesteijn
HyperVen

Antwoorden die door HyperVen worden verstrekt, worden zo zorgvuldig mogelijk samengesteld. De antwoorden zijn gebaseerd op ervaringsdeskundigheid en kunnen niet worden beschouwd als vervanging van een consult, een behandeling bij een arts of medische informatie.
Re: Van jonge god naar krachteloos
06 March 2018 16:39
Goedemiddag,

Bedankt voor de feedback/tips.

Het vriendenweekend is zeker niet onvermijdelijk, maar volgens mij is ook een groot onderdeel van het herstel psychisch.
Dit houdt dus in dat je niet moet weglopen van situaties die buiten je comfort zone vallen. Anders zou je dus nooit meer de deur uit kunnen, want men is over het algemeen toch het meest ontspannen thuis op de bank.

Dit vriendenweekend is voor mij dan ook een graadmeter of ik dicht tegen de overwinning aan zit ten opzichte van chronische hyperventilatie of dat ik er toch voorlopig nog niet ben. Ik zou daarom graag een aantal tips willen ontvangen om het weekend door te kunnen komen, mocht toch de chronische hyperventilatie weer de kop opsteken.

Gerichte tips op mijn andere punten zijn ook heel erg welkom.

Alvast bedankt!
Re: Van jonge god naar krachteloos
06 March 2018 17:17
Hallo Vicenzi,

Er is een heel groot verschil tussen niet voor situaties weglopen en een weekend helemaal uit je dak gaan. Zoals ik al zei, verbreek je je ritme van je lichaam door heel laat naar bed te gaan en dan ook nog eens te combineren met (grote hoeveelheden) alcohol. Het is juist dit soort destructief gedrag dat mensen in het chronische hyperventilatie syndroom jaagt. Je vraagt om tips, de belangrijkste tip is, doe dit soort dingen niet, zeker niet als je nog niet genezen bent.

Deze therapie is niet bedoeld om te zorgen dat je weer terug kunt gaan naar je levensstijl van voor de chronische hyperventilatie. Dat je lichaam met chronische hyperventilatie heeft gereageerd, zijn signalen dat je iets verkeerd doet / deed, waardoor je dit hebt gekregen. De meeste mensen leren daarvan en passen hun levensstijl aan. TIPS hoe je bij dit soort gedrag je chronische hyperventilatie in toom kan houden, is vragen naar tips die niet bestaan. Kennelijk is dit voor jou belangrijker dan je gezondheid. Als dat zo is, dan rest alleen nog maar de gevolgen te accepteren...

Rob Gravesteijn
HyperVen

Antwoorden die door HyperVen worden verstrekt, worden zo zorgvuldig mogelijk samengesteld. De antwoorden zijn gebaseerd op ervaringsdeskundigheid en kunnen niet worden beschouwd als vervanging van een consult, een behandeling bij een arts of medische informatie.
Re: Van jonge god naar krachteloos
06 March 2018 18:45
Beste Rob,

Je klinkt nu net als iemand die nog nooit van zijn leven plezier heeft gemaakt. Je schetst het nu namelijk wel heel erg zwart/wit.

Voor mij is er niks belangrijkers dan weer de oude worden. Een aanpassing in mijn levensstijl is hier inderdaad voor vereist. Hiervan ben ik mij zeer bewust, want anders had ik nooit chronische hyperventilatie gekregen. Vandaar dat ik al een aantal maanden drastische aanpassingen heb doorgevoerd.(sinds de start van HyperVen) Denk hierbij aan een aanpassing in voeding, lichamelijke beweging, slaapritmes, ontspanningsoefeningen en zeer gematigd alcoholgebruik.

Ik begrijp dat je het goed bedoelt, maar 1 keer op vriendenweekend gaan is niet direct terugvallen in mijn oude levensstijl. Een levensstijl bouw je niet in 3 dagen op. Daarnaast snap ik ook wel dat ik in deze fase van mijn leven niet 3 dagen lang laveloos moet gaan rondlopen daar, met daarbij 3 uurtjes slaap per dag. Het gaat mij er meer om dat dit toch iets anders is als wat ik de afgelopen 3 maanden gewend ben en daardoor vraag ik tips. Ik ga namelijk grenzen op zoeken. In mijn optiek is dit op een bepaald punt ook nodig, want anders zul je nooit kunnen zien of je daadwerkelijk op de goede weg bent of dat je er voorlopig nog niet bent......
Re: Van jonge god naar krachteloos
06 March 2018 19:00
Ok Vizenzi,

Het is inderdaad niet zo dat je helemaal niets meer kan of mag doen. Je zult steeds meer aankunnen, doordat je buffers opbouwt. Maar ik geef deze waarschuwing omdat mensen met chronische hyperventilatie soms de neiging hebben om - zodra ze zich beter voelen - terug te vallen in hun oude destructieve patronen. Dus als je daar nu goed van bewust bent geworden, dan is het prima. Doe rustig aan en bouw het langzaam op. Je grenzen opzoeken is niet eenvoudig met chronische hyperventilatie, omdat deze aandoening zich pas laat voelen, als je ver over die grenzen heen bent gegaan....

Veel plezier van het weekend, We horen wel hoe het is gegaan.

Rob Gravesteijn
HyperVen

Antwoorden die door HyperVen worden verstrekt, worden zo zorgvuldig mogelijk samengesteld. De antwoorden zijn gebaseerd op ervaringsdeskundigheid en kunnen niet worden beschouwd als vervanging van een consult, een behandeling bij een arts of medische informatie.
Re: Van jonge god naar krachteloos
12 March 2018 16:20
Hallo,

Het weekendje weg is eigenlijk vrij goed verlopen. Met name de eerste 2 dagen verliepen eigenlijk zo goed als vlekkeloos. Ik heb lekker een biertje gedronken en redelijk laat mijn bed opgezocht. Voordeel was wel dat we aardig konden uitslapen, waardoor ik toch nog wat uurtjes kon maken.
De dag erna en de dag waarop ik terug ben gevlogen waren iets minder. Vermoeidheid sloeg toch wat toe, waardoor ik helaas wel wat chronische hyperventilatie trekjes begon te vertonen. Tijdens dag 3 kreeg ik het zeer warm en een half uurtje last van gaapaanvallen en aanvallen van zware vermoeidheid. Was even bang dat het fout zou gaan, maar dit trok gelukkig wel weg na dit half uurtje. De dag erna, waarop we tevens ook terugvlogen, heb ik ook 1 of 2 momenten gehad van vage klachten.

Al met al voelt dit weekendje toch wel als een overwinning en daar ben ik zeker blij mee. Ik voel nu nog wel wat naweeën op mijn werk, maar daar zullen wel meer mensen last van hebben.

Ben overigens wel van plan om nog een maandje door te gaan met HyperVen, omdat ik wel weet dat ik nog niet helemaal ben.
Re: Van jonge god naar krachteloos
12 March 2018 18:39
Hi Vicenzi,

Goed om te horen dat het toch goed is gegaan. Toch weer een overwinning.

Rob Gravesteijn
HyperVen

Antwoorden die door HyperVen worden verstrekt, worden zo zorgvuldig mogelijk samengesteld. De antwoorden zijn gebaseerd op ervaringsdeskundigheid en kunnen niet worden beschouwd als vervanging van een consult, een behandeling bij een arts of medische informatie.
Re: Van jonge god naar krachteloos
12 March 2018 22:18
Wat fijn Vincenzi dat het zo goed is gegaan!
Zo zie je toch wat je al bereikt hebt met (onder andere) HyperVen.
Ga zo door!

Vriendelijke groet,

Sanne
HyperVen

Antwoorden die door HyperVen worden verstrekt, worden zo zorgvuldig mogelijk samengesteld. De antwoorden zijn gebaseerd op ervaringsdeskundigheid en kunnen niet worden beschouwd als vervanging van een consult, een behandeling bij een arts of medische informatie.
Re: Van jonge god naar krachteloos
23 March 2018 10:36
Hallo,

Even een frustatieberichtje. Net op het moment dat je denkt dat je er zo goed als bent, krijg je weer een terugslag.

Zo heb ik afgelopen week weer een slechte week achter de rug. Ik doe elke avond voor het slapen een lange ontspanningsoefening waardoor ik tegenwoordig lekker snel in slaap val. De ellende begint echter pas als ik wakker wordt. Het maakt niet uit hoeveel uur slaap ik heb gehad, ik ben constant gebroken. Ook zit mijn neus verstopt als ik wakker wordt. Hierdoor kan ik niet langer dan 5 minuten blijven liggen als ik wakker ben geworden, omdat ik wordt gedwongen om daar mijn mond te gaan ademen. Hierdoor ga ik licht HyperVentileren en krijg ik hoofdpijn.

Als ik opsta trekt het verstopte gevoel in de neus wel weg gelukkig, maar ik ben vervolgens nog zeker 2 a 3 uur gebroken.

Ook heb ik afgelopen week regelmatig last van opvliegers. Ik heb elke dag wel 2 a 3 momenten per dag dat ik het heel warm krijg, met hoofdpijn als gevolg.

Om moedeloos van te worden..........

Meer weten over het HyperVen programma?