[email protected]

HyperVen website

Wat is hyperventilatie?

Hyperventilation

Eerste tekentjes

Gepost door Rainbow 
Eerste tekentjes
25 October 2006 14:08
Hoi!

Gisteren ben ik weer begonnen met 2x10 trials HyperVen. Vandaag ben ik weer heel duizelig...Ik zeg maar tegen mezelf dat dat komt doordat mijn lichaam zich aan gaat passen, ik oefen immers al een tijd. Ik kan echt alleen maar 's avonds oefenen en dan hoop ik het een keer te doen rond 18.00 uur en daarna rond 22.00 uur. Het is niet ideaal, maar ja...Ik wil toch wel 2x oefenen.

Ik vind het wel een beetje akelig dat ik nu alweer de gevolgen van het HyperVennen merk hoor...Maar...ook negatieve dingen kunnen een positieve uitkomst hebben en als de genezing is ingezet vind ik dat prima. Ik ga wel vrijdag naar de film en dan hoop ik dat het beter zal gaan...Ik durfde daarnet - en dat was heeel lang geleden dat ik dat had - niet goed naar de kantine om een broodje te halen...Allemaal door die k-hyperventilatie...Op de markt leek het daarnet alsof ik om zou vallen...Bah.

Sinds vorige week begon ik met oefenen en sinds vorige week heb ik weer extra veel klachten. Laat ik dat maar als positief beschouwen...

IK MOET HET NU ECHTER NIET OPGEVEN! NIET NU METEEN ALWEER...[:]sad smiley([/:]

Dizzy Rainbow

Re: Eerste tekentjes
25 October 2006 16:45
Hoi Rainbow,

Zoals je misschien weet ben ik in januari begonnen met HyperVen en sinds eind september ben ik wat aan het afbouwen. Het gaat echt stukken beter met me, alhoewel ik merk dat ik nu (na twee weken niet geoefend te hebben) toch weer even de discipline moet krijgen om af en toe te oefenen.

Nou heb jij aan dit verhaal natuurlijk niks, maar wat ik eigenlijk wil zeggen is dat ik ook (en met name in het begin) hele diepe dalen heb gehad! Met steun van mijn hele lieve vriend heb ik gelukkig doorgezet en echt: na die hele diepe dalen komen steeds meer heuveltjes en uiteindelijk bergjes!

Doorzetten dus! Een laat je niet op de kop zitten door die stomme hyperventilatie!

Succes, Martine
Re: Eerste tekentjes
25 October 2006 19:15
Hoi Martine,

Ik heb wel degelijk iets aan je mail hoor! [:]winking smiley[/:] Ik wil gewoon echt doorzetten en dat ga ik ook proberen. Als het echt niet lukt, probeer ik 2x5, maar ik wil nu toch eerst even 2x10 proberen. Ik reageer alleen altijd best hevig op de oefeningen, al weet ik niet of het mee- of tegenvalt in vergelijking met anderen. Misschien stelt het niks voor?

Hoe dan ook, ik heb net weer keurig gepuft en nu ga ik eten. Vanavond rustig voor de tv hangen met een RTL-film en daarna nog een keer oefenen!

Bedankt voor je steun en gelukkig heb ook ik een heel lief vriendje dat het helemaal niet erg vindt als hij mij in een rare toestand achter de computer vindt (zittend op een stoel, armen slap naast mijn lijf, ogen dicht en daarna pfffff blazend)! [:]smiling smiley)[/:]

Ik ben hartstikke blij voor je dat je aan het afbouwen bent. Je kunt het altijd oppakken als het onverhoopt minder gaat!

Groetjes Rainbow

Re: Eerste tekentjes
25 October 2006 20:58
Voor jou nog even wat vergelijkingsmateriaal.

Mijn bijwerkingen van het puffen waren:
- paniekaanvallen en niet meer alleen naar de winkel durven (had ik daarvoor nooit gehad)
- het gevoel overal ter plekke neer te kunnen storten, kortom voordurend duizelig en vlekken zien
- ontzettende onrust in m'n lijf en echt lichamelijk zitten trillen
- gigantische huilbuien

en zo kan ik nog wel even doorgaan. Er is dus hoop, want ik denk dat ik er toch wel behoorlijk slecht aan toe was (maar ik denk dat de meesten hier dat gevoel wel hebben, omdat het zo ontzettend kl@#$te voelt!).

Nu durf ik weer alleen naar de meeste winkels, behalve de supermarkt. Wel ben ik daar al veel rustiger, als er maar iemand in de buurt is (ook al loopt die in een ander gangpad...). Ik probeer dat nu dus ook af te bouwen en anders duurt het maar wat langer! Ik had met mezelf afgesproken dat ik dit zonder medicijnen wilde doen en het lijkt erop dat dat gaat lukken...

Succes met oefenen allemaal!

Martine
Re: Eerste tekentjes
26 October 2006 14:20
Ieks, ik hoop niet dat ik al die dingen krijg hoor...dat is wel heel erg heavy! Zelf voel ik me vandaag redelijk. Daarstraks had ik een overleg en ik voelde dat ik heel mooi rustig zat te ademen, weinig ademhalingen, mooie pauzes tussen de ademhalingen in en heel lichte adempjes, als een muisje en DUS geen duizelingen. Dat soort adem zou ik altijd moeten hebben, wat nu nog niet is. Nu ben ik even duizelig, maar straks oefen ik weer netjes en uiteindelijk krijg ik die mooie adem!

Doeiii
Re: Eerste tekentjes
26 November 2006 19:56
Wel goed om dit te lezen. Ik durf op dit moment dat ook allemaal niet. Goed om te lezen dat het toch nog goed kan komen[:]smiling smiley[/:]

groetjes
Shannon
Re: Eerste tekentjes
27 November 2006 12:21
Hallo allemaal,

Ik heb ook veel bijwerkingen na het HyperVennen en krijg meer last. Maar volgens mijn relaxatietherapeut/psyholoog ligt dat idd omdat we allemaal een beetje te perfectionistisch zijn. Dat is nu eenmaal een eigenschap van HyperVentalie patient.

De boodschap is , probeer eerst eens met jezelf tot rust te komen , door evt met psycholoog te praten of relaxtietherapeut. En als je er een er klaar voor bent begin dan met HyperVennen , vlieg er aub niet op. En zeker niet zoals jij nu Rainbow, om 18.00u en 22.00u.
Je doet het best als het je uitkomt , niet te veel plannen, heel slecht voor ons.

Ik voel me stukken beter dan 3 weken geleden door psycholoog (die me mijn plannen en perfectionisme geeft laten inzien). En natuurlijk ook wel een beetje door de medicatie (wat niet aan te raden valt als het gaat zonder. Ik ga nu terug HyperVennen als alles een beetje uit mijn hoofd verdwenen is. zonder zorgen en planningen, heb ik tijd dan ga ik HyperVennen zonder iets te forceren, heb je eens een dagje geen tijd , doe het dan de dag erna, want dwangmatig of op bepaalde tijdstippen HyperVennen geeft een negatieve bijwerking. Wat ons nog meer aan ons probleem doet denken.

Groetjes,

Kristof
Re: Eerste tekentjes
27 November 2006 15:42
Hallo allen,

Ik ben ook van verleden week terug begonnen met HyperVennen en ervaar ook de gekste bankmakende dingen. Ik heb net het gevoel terug aan het allerbegin te staan, terug zo'n angst, duizelig en wenen ... en soms heb ik zelfs het gevoel dat het allemaal nog veel erger is dan in het begin. Of anders slijt de tijd inderdaad de herinnering.
Ik weet niet of ik de moed ga hebben om door te zetten. Mijn score wil trouwens maar niet stijgen, blijf maar rond de 50 sukkelen en dat is niet erg goed hé, geloof ik.
Raar toch dat het HyperVennen zoveel in gang zet. De lichamelijke aspecten tot daar toe, maar ik heb vooral moeite met de enorme angstgevoelens. Ik neem nochtans Bachbloesems, maar toch.
Momenteel ben ik dus één hoopje ellende.
Groetjes,
Lina
Re: Eerste tekentjes
27 November 2006 18:59
Allen,

Zie deze posting op forum 2:

Waarom kunnen je klachten tijdelijk verergeren?

Bij sommige mensen zien we - vooral in het begin van de therapie - een tijdelijk toename van de klachten door het doen van de therapie. Soms zelfs treden er nieuwe verschijnselen op. De oorzaken hiervan kunnen divers zijn:

1. Vaak forceren we - in het begin - het inhouden van de adem, waardoor diverse klachten zich kunnen voordoen. Voorbeelden zijn pijn aan de oren (druk op het binnenoor via de Buis van Eustachius) of bijvoorbeeld last van de keel (door de te hoge druk en het vasthouden daarvan)

2. Ons ademcentrum is erg gevoelig geworden voor stijgingen van de CO2 in het organisme, waardoor ons lichaam heftig(er) reageert op de stijgingen van die CO2 spiegel. Ons lichaam reageert te snel of te heftig op de veranderingen die we in gang zetten door de oefeningen. Daardoor kunnen de bekende klachten zich tijdelijk verergeren. Het lichaam is een subtiel mechanisme. Als er de veranderingen te snel gaan, is dat voor het ademcentrum en het organisme en haar processen moeilijk te volgen.

3. Door de hoge ontspanningswaarde van de oefeningen, treedt een fenomeen op dat je ook ziet bij Yoga of meditatie, namelijk het ontstressen van het lichaam komt door de rust op gang, tijdens maar vooral ook na(!) de oefeningen. Vaak gaan stress en chronische hyperventilatie hand-in-hand (stress is één van de meest voorkomende oorzaken van chronische hyperventilatie). Het ontstressen brengt oude onverwerkte stress aan de oppervlakte. De klachten die zich daardoor manifesteren, zijn angsten, moeheid, enz.

4. Bij extreem hoge scores (bij sommige mensen wil dat wel eens het geval zijn), treedt er een verschijnsel op dat acidose wordt genoemd, een lichte verzuring van het organisme. Het is niet goed om te snel veranderingen aan te brengen. De lichaamsprocessen hebben tijd nodig om zich in te stellen op de veranderende waarden. Processen gaan anders verlopen en dat levert signalen van de zenuwuiteinden op. De hersenen interpreteren die signalen soms als klachten en dat kan wel eens leiden tot extra bezorgdheid. Het is een kwestie van aanvoelen wat het lichaam kan (en wil) hebben. De therapie met HyperVen is per definitie een langzaam proces, waarbij het lichaam de tijd moet krijgen om zich in te stellen op de nieuwe zuurgraad van het bloed.

+ - + - +

Als de (bij)effecten van de therapie te erg worden, doseer dan de therapie door bijvoorbeeld wat minder trials te doen tijdens een sessie (bijvoorbeeld vijf trials per sessie) of door even met de therapie te stoppen. Gaat het weer beter, voer je geleidelijk de frequentie op, of je begint rustig aan weer de draad op te pakken. Als het comfortabel blijft, is de therapie makkelijker vol te houden. Accepteer de normale doorlooptijd en stel je daar op in.


HyperVen

Antwoorden die door HyperVen worden verstrekt, worden zo zorgvuldig mogelijk samengesteld. De antwoorden zijn gebaseerd op ervaringsdeskundigheid en kunnen niet worden beschouwd als vervanging van een consult, een behandeling bij een arts of medische informatie.

Meer weten over het HyperVen programma?