[email protected]

HyperVen website

Wat is hyperventilatie?

Hyperventilation

Hoe ik hyperventilatie bestrijd!

Gepost door Christiaan 
Ik ben 36 jaar en heb al heel lang last van hyperventilatie. Afgelopen jaar een burn-out gehad. Daardoor heb ik last van de volgende verschijnselen, duizeligheid, slecht slapen, piekeren, zware en vermoeide benen, druk in hoofd, tinitus (suizen en piepen in oren), concentratieverlies, hart slaat soms over, snel emotioneel etc. Maar ik heb er hard aan gewerkt en maak vorderingen. Hieronder mijn ervaringen en suggesties.

1) Ga hardlopen of joggen! Minimaal 15 minuten per dag, maar als je dit nog nooit eerder hebt gedaan, begin zeer rustig. Het idee is dat je net niet buiten adem raakt. Eigenlijk heb je tijdens het lopen een beetje zuurstof tekort en dit is gunstig. Verwacht geen resultaten na 3 x lopen. De meeste mensen kunnen dit niet opbrengen! Vraag je zelf af wat je er voor over hebt om van je hyperventilatie af te komen. Hardlopen werkt zo goed, juist omdat je er zoveel discipline voor nodig hebt. Je zweet je afvalstoffen eruit, je hartslag verlaagt na verloop van tijd, de frequentie van je ademhaling gaat omlaag, depresiviteit wordt minder. De beloning is groot!!

2) Ga naar de sauna, maar doe het rustig aan. Neem de tijd, leer de regels van verantwoord saunabezoek. Schaam je niet om je lichaam!! Aan het einde van een saunabezoek voel je je beter. Echter, ga niet naar de sauna als je het eng vindt, dat geeft stress en maakt het alleen maar erger.

3) Neem Omega 3 pillen! Goed voor concentratie en goed tegen depressie.

4) Ik heb al jaren hier last en toch leef ik nog steeds!!! Ik heb geen hartaanval gehad, ik ben niet omgevallen. Puur het besef dat er geen hele ernstige gevolgen zijn van mijn klachten doet mij beseffen dat ik hier overheen kan komen. Het voelt allemaal vreselijk, maar erken dat ook lichamelijk zeer vervelende klachten ook deels psychologisch zijn en dus met de juiste mentaliteit opgelost kunnen worden. Begrijp mij niet verkeerd, het zit niet allemaal tussen je oren, maar vaak wel een gedeelte.

5) Ga niet niets doen en alleen maar rust nemen. Wie rust neemt verbruikt minder zuurstof en dus stimuleer je de hyperventilatie. Bovendien wie niets doet gaat piekeren en dat is niet gunstig.

6) Ga datgene doen wat je altijd al hebt willen doen, maar doe het rustig aan. Je leeft maar een keer en de bedoeling van het leven is dat je in ieder geval een aantal dingen doet puur omdat je ze leuk vindt. Voel je niet schuldig als je het gevoel hebt niet productief te zijn geweest.

7) Ademhalen doet niet iedereen van nature direct op de goede manier. Leer door je buik adem te halen en niet je borst.

8) Wanneer ik druk of pijn in mijn hoofd voel dan ontspan ik mijn hoofd door op geen enkele manier de druk of pijn tegen te willen houden. De pijn of druk wordt dan in eerste instantie iets erger maar vloeit naar verloop van tijd weg. Ik ga stevig op de grond staan en plaats mijn handen plat tegen de muur. Ik probeer de spanning door mijn armen en benen weg te laten vloeien in de muur of grond. Klinkt misschien bizar, maar het werkt!!

Ik hoop dat jullie er wat aan hebben. Stel mij gerust vragen, ik heb inmiddels behoorlijk wat ervaring.

Christiaan Schriks



Bericht bewerkt (29-02-2008 22:49)
Hoi,

Het is heel leuk om je ervaring te lezen. Ik heb ook jaren hyperventilatie maar naar die bevalling is het chronisch geworden.Ik ben nog steeds niet 100% overgetuigd dat ik niks anders heb.
Als ik zit,denk ik over alle enstig ziektes dat kan voorkomen met die klachten.Ik heb heel veel onderzoeken gehad in het ziekenhuis en voor vv was het positief.

Ik heb helemaal geen vertrouwen in mijn lichaam.Het is geen fijn gevoel.Ik zit altijd te denken hoe en wanneer kan ik van mijn klachten afkomen.Ik heb niemand gehoord die is 100% geneesd en dan word ik weer heel negatief.

Wat moet ik doen?

Pia
hallo christiaan,

(bekende naam trouwens, woon je in de achterhoek?? )
Bedankt voro je verhaal, ik herken er veel in. Ook bij mij is het na de bevalling vande kinderen erger geworden, misschien door de veranderde hormoonhuishouding??

Wat mezelf betreft ben ik er inmidels van overtuigd,dat door verkeerd eetpatroon en stress mijn serotonine level gezakt is, ik hebdan ook veel baat bij het slikken van st janskruid gehad, en ik ben nu overgstapt op 5 htp. Ik heb nu weer wat last van stressontladingen etc, maar ik kan het nu positief bekijken, het is nodig voor mijn herstel.

HyperVen jij ook?? Ik heb daar dus ook erg veel baat bij, en nog.

Ik ga je tip tegen de hoofdpijn zeker uitproberen!!! Bedankt!
Beste Pia,

Allemaal vervelend voor je! Ik heb ook de neiging om maar niet te willen geloven dat er niet iets veel ernstigers aan de hand is, omdat je je zo beroerd voelt. Soms word ik er moedeloos van. Het duurt al zo lang. Herkanbaar?

Ik ben geen vrouw, maar ik zou mij kunnen voorstellen dat een bevalling dusdanig zwaar kan zijn dat je lichaam zoveel energie verbruikt dat je daarna een aanzienlijke tijd nodig hebt om te herstellen. Bepaalde stoffen zijn essentieel en moeten weer in de juiste balans komen. Je weet uit ervaring dat als je hyperventileert, alleen maar wat teveel zuurstof en te weinig koolstofdioxide, je lichaam hevig protesteert. Je voelt je superberoerd, er is dus relatief weinig nodig om een lichaam volledig uit balans te brengen. Mensen denken meestal als ik mij heel beroerd voel dan is de oorzaken/'>oorzaak dus OOK heel beroerd. Dat is gelukkig niet waar.

Ik probeer ook mijn verwachtingspatroon bij te stellen. Ik ga niet meer elke dag hopen dat het binnenkort allemaal voorbij is. Als ik af en toe verbetering bespeur ben ik al tevreden. Ik ga er vanuit dat elk verbeterproces altijd twee stappen vooruit is en dan altijd weer een stap terug. Ik houd rekening met terugslag.

In mijn hoofd visualiseer ik mijn hyperventilatie als een persoon en zodra ik mij slecht begin te voelen zeg ik; kom maar op, val mij maar weer aan. Je maakt mij niet gek meer, ik onderga wat je met me doet, maar ik blijf rustig. Ik vecht niet terug, maar wacht. Vaak ga ik dan liggen en probeer mijn hele lichaam te ontspannen. In het begin lastig, je ademhaling probeert je eronder te krijgen, maar ik blijf kalm. Ik weet namelijk uit ervaring dat ik dit al een paar honderd keer heb meegemaakt en dat ik daarna ook altijd weer momenten heb, waarin ik mij beter voel. Zoals ik al zei loop ik hard en niet alleen omdat dat goed is , maar dan denk ik ook als ik kan hardlopen, mijn hart dubbel zo snel klopt, ik zweet, ik hijg en dat gaat goed dan kan er niet iets heel ernstigs zijn. Kijk eens wat er gebeurt met je lichaam zodra je je gaat inspannen. Maar langzaam beginnen.

Tevens, realiseer je dat je niet de enige bent!! Je bent niet alleen!!! Wat jij meemaakt hoef je je niet voor te schamen, niet schuldig te voelen en niet eenzaam te voelen.

In onze maatschappij worden we aangeleerd dat er nooit iets mis mag zijn en als dat wel is het direct 'opgelost' moet worden. Maar je mag best eens een tijdje je niet goed voelen, ongelukkig zijn, onzeker zijn, bang zijn. Dat mag hoor!!! Daar is helemaal niets mis mee. Gun je lichaam perioden waarin het wat minder gaat.

Mijn dokter vertelde mij dat ik een supergevoelig mens ben. Het nadeel is dat je alles snel emotioneel ervaart, zoals angst, onzekerheid, maar ook vreugde en opwinding. Hij vertelde ook dat mijn lichaam daardoor veel sneller signalen afgeeft als iets niet 100% procent is. Dit is echt een voordeel, omdat je veel eerder gedwongen wordt om bij te sturen. Dit in tegenstelling tot minder gevoelige mensen die jaren doorgaan, totdat de kwaal zo ernstig is dat ze er bij neervallen. Probeer je angsten en vervelende gevoelens eens positief te bekijken. Zij proberen jou iets te vertellen dat goed voor je is, namelijk STOP het lichaam heeft nu een tekort aan vitaminen, rust, beweging, voeding etc. Stel je eens voor dat je lichaam jou niets vertelt.

Beste Pia, blijf ook praten, vragen stellen. Het helpt en nogmaals je bent niet alleen.

Succes en sterkte

Christiaan
Hallo Suzanne,

Ja, achterhoek klopt, Zutphen! Ik heb ooit bij een Suzanne in de klas gezeten, je weet maar nooit.

Ik HyperVen nog niet maar heb wel het programma besteld.

Ik redeneer dat ik rustiger moet ademhalen, niet alleen tijdens het gebruik van het programma, maar eigenlijk continu. Ik merkte dat als ik op straat loop ik iedereen altijd inhaal en nooit andersom. Ik nam altijd de trap met twee stappen tegelijkertijd. Altijd gehaast!! Dat doe ik nu veel minder. Ik ben mij nu meer bewust van mijn ademhaling en probeer meerdere keren per dag naar mijn ademhaling te 'kijken'.

Wat betreft de stressaanvallen. Mijn ervaring is dat op het moment dat je je niet meer inspant om de stress krampachtig tegen te houden, de stress eruit kan en mag komen. Dat voelt vervelend, maar ik visualiseer dat de spanning dan mijn lichaam verlaat. Bij elke stressaanval een beetje. Soms denk ik, laat maar een aanval komen dan kan ik weer ontladen en is mijn lichaam weer een beetje beter. Een boel dingen die negatief voelen kun je toch ook positief uitleggen.

Lees ook even mijn antwoord aan Pia, misschien heb je er wat aan.

Gr.
Christiaan



Bericht bewerkt (01-03-2008 11:48)
hoi christiaan,

Nou, zover ik weet ( maar mijn geheugen is echt een zeef op het moment) heb ik niet bij je in de klas gezeten ( martinet heb ik gezeten, zutphen), maar klopt het dat jou ouders in warnsveld wonen?? Op de G.....f ? Het witte huis met blauwe luiken?? Mijno uders wonen daar ook, vandaar.

Ik ervaar hetzelfe met de stressontlading. Het is niet fijn, maar ik heb het gevoel alsof mijn lichaam gereinigt wordt. Ook ik had altijd haast, snel even dit,snel even dat, inderdaad altijd iedereen voorbij lopen [:]confused smiley?[/:]

Ik vind het nog steeds een nare aandoening, maar ben aan een kant ook wel blij dat ik het heb, en hopelijk binnenkort, heb gehad. Het was nodig, om mij even een pas op de plaats te laten maken, ik heb er zoveel van geleerd, en kom er echt als een rijk mens uit.
Hallo Suzanne,

Klopt helemaal!! Hebben wij elkaar ooit ontmoet op de G....f?

In ieder geval veel succes. Het klinkt alsof je het onder controle hebt.

Gr.
Christiaan
hoi christiaan,

Misscien ooit, toen we er net woonden?? Ik heb er gewoond van 1987 tot 1994 , mijn ouders wonen er nog wel hoor, op 68 tegenover het grote veld. Grappig.

Ik ben een eind in de goede richting ja, gelukkig! Maar ik heb erg diep gezeten hoor, en het is en was hard werken om te komen waar ik nu ben. En nog ben ik er niet, maar dat komt ook wel! Op het forum hier vind je veel informatie terug, dat heeft me erg veel gesteund ook.

In hoeverre heeft het bij jou je leven beinvloed?? Ben je alles blijven doen, of ben je ook dingen gaan mijden ( zoals ik...).
Hoi Christiaan,


Bedank voor je bericht. Ik doe de ontspanningsoefening al lang.Dat helpt wel.
Ik heb dit chronisch vorm last 2 jaar na die bevalling.Ik denl nu dat het stopt alleen als ik dood ga.Andere keer denk ik dat ik ga straks heel erg ziek worden of dood gaan.Daarom ben ik heel negatief.

Gisteren was ik naar mijn vriendin geweest.Ik was meteen heel jealous op haar want zij zo gezond is.Zij kan van alles doen.Dan voelde ik raar in mijn handen en voeten( had ik ook niet goed gegeten) en ook heel duizelig.Was ik meteen bang en negatief over mijn leven.

Pia
hoi Pia,

Vervelend he, ik herken je gevoel wel hoor, die jaloezie op iemand die wel alles kan doen. Maar wat ik ondertussen wel heb geleerd, is dat het gras bij de buurman altijd groener is, probeer je er niet blind op te staren!!

Want ook voor jou komt die tijd weer, dat je vrolijk en lachend alles doet!! En weetwie het zegt, want in spetember 2007 zat ik zo diep, dat ik me niet kon voorstellen dat ik hier ooit uit zou komen!! Et Voila, ik ben echt een heel eind op de goede weg!!

Slik je medicatie op het moment??
Hoi Suzanne,

Zo leuk om te horen dat jij weer beter voelt!! Ik heb voor een jaar AD medicijnen gedaan maar dan had ik helemaal gehad.Ik voel me ook beter dan afgelopen jaar maar het is nog steeds niet optimaal.

Wat heb jij allemaal gedaan?

Pia
Hallo Pia,

Misschien minder leuke vraag, maar doe je aan lichaamsbeweging? Voor mij is dit uiteindelijk het meest zinvol geweest.

Je kunt alle pillen van de wereld slikken en thuis gaan zitten wachten, maar je lichaam moet in beweging komen, zuurstof verbruiken, afvalstoffen eruit! Elke dag!!!!!!!

Verder gezond eten, weinig vet, geen alcohol, niet roken. En neem a.u.b. omega 3, vroeger was dat levertraan. Dat helpt tegen depressieve en angstige gevoelens.

Wat doe je zoal?

Gr.
Christiaan
hoi Pia,

Ik ben door de huisarts doorverwezen naar fysio. Mijn therapeute heeft me weer leren ontspannen, me geleerd bewust te worden van wat ik voel,en wat goed is en wat niet, daar heb ik heel veel baat bij gehad. Ook masseert ze mijn nek los, dat is nog steeds een zwak punt helaas.

In oktober 2007 ben ik begonnen met HyperVennen en het slikken van stjanskruid,en na een week of 4 begon ik echt verschil te merken, was zo'n opluchting!! Kleine stapjes vooruit, maar het ging vooruit.

Verdre ben ik erachter gekomen dat ik geen chocolade meer moet eten ( en dat is niet makkelijk[:]sad smiley[/:]) en dat cola en koffie tec ook rampzalig zijn voor me. Ik ben momenteel echt heel bewust bezig met mijn voeding , ik slik Supradyn extra forte ( zitdan ook gelijk magnesium en vit b complex in) en omega 3 visolie capsules.

Veredr moet ik echt op tijd mijn bed in, rond de klok van 10 uur, maar dat is niet altijd makkelijk raar maarwaar, omdat ik een avondmens ben.

En het sporten heb ik weer opgepakt, rustg opbouwen ivm me tde nekklachten, maar het voelt echt zo heerlijk!!!

Ik ben nu overigens het stjanskruid an het afbouwen, en ga over op Brainmood, dat is 5 htp met stjanskruid erin. Hetword ook wel de natuurlijk AD medicijnen genoemt, en ik heb wel wat meer last nu van licht gevoel in mijn hoofd, maar ik heb delaatste tijd niet meer zo goed geslapen als sindsi k brainmood gebruik ( momenteel gebruik ik er maar 1 per dag, een half uur voor het slapen gaan. Dit langzaam opbouwen naar 2x daags)
Hoi Christiaan en Suzanne,

Ik doe wel af en toe yoga en hometrainer. Is bewegen voor huishouden niet goed genoeg?Ik heb ook een kind van 2jr.

Jij zei over omega pillen.Zijn Gingko Bibola ook iets?Ik heb gelezen dat het helpt voor goed bloed circulatie in hoofd,handen en voeten.

Is 'smiddags dutje ook nodig voor ons?Ik doe het wel maar bijna niemand doet het tegenwoordig.Ik voel me lui dan.

Pia
Hoi Pia,

Ik heb ook 2 jonge kinderen, en rteken het huishouden niet bij de beweging. Voel het verschil maar,als je en half uur intensief heb gelopen of gefietst. Het voelt echt goed!!

Gingko Bibola ken ik niet, omega 3 is een stof die je veel in vette vis vind ( haring, makreel ,zalm etc) Google maar eens,dan vind je genoeg informatie hierover.

Toen ik net in de zw belande heb ik veel geslapen, heel veel. Maak je maar niet ongerust wat een ander denkt, dat is hun probleem. Als jij de behoefte hebt, gewoon lekker doen.
Of het nodig is?? Geen idee. Ik heb weleens gelezen dat je het het beste kunt vermijden, maar ik weet ook uit ervaring dat je soms zo moe bent, dat je echt MOET slapen. Zelf aanvoelen, alleen als je daardoor 's nachts niet slaapt zou ik het laten.

Het moe zijn is ook een symptoom van de chronische hyperventilatie, en mijn fysio heeft het uitgelegd. Je kunt bij de chronische hyperventilatie je bloedbanen zienals een tuinslang. Zodra je een tuinslang heel licht dichtknijpt, kan het water er maar mondjesmaat doorheen sijbelen. en zo gebeurt dat ook met het zuurstof door je bloedbanen, door de gespannen leefwijze, kan het zuurstof maar moeizaam door je lichaam, enword je dus heel moe.

Ikweet niet of je fysio hebt, maar zo niet, dan kan ik je het van harte adviseren, eentje te zoeken , die je kan helpen met ontspanningsoefeningen. Je hebt geen verwijsbriefje meer nodig van de huisarts. Je zult echt na een tijdje merken dat de moeheid minder wordt.
Hoi Christiaan en Suzanne,

Ik heb vandag de omega3-6-9 capsule gekocht!! Hoop dat het helpt.

Ik ben wel 2 jaar geleden naar fysio geweest,maar het heeft mij niet zoveel geholpen.

Pia
Hoi Pia,

Goed van je! Deze hebben mij voornamelijk geholpen om minder neerslachtig en angstig te worden. Ze zijn niet bepaald goedkoop, maar wel goed. Neem er in het begin 3 per dag, na een tijdje kun je volstaan met 2 denk ik. Verwacht niet direct dat je binnen een paar dagen een ander mens bent, maar begin eens met een maand. En laat ons weten hoe het gaat.
We zijn begaan met je!

Gr.
Christiaan
Hoi Christiaan,

Ik zal tuurlijk jullie laten weten hoe het gaat!!Helpt die pillen ook tegen afwezigheid en onwerkelijkheid gevoel?Ik vind dat heel eng! Suzanne schreef over bloedvaten.Hoe komt het weer goed of moet ik mijn hele leven pillen slikken? Komt het nooit goed meer?


Pia



Bericht bewerkt (03-03-2008 20:56)
Hoi Pia,

Die afwezigheid,en dat onwerkelijke geveol zijnecht symptomen van de chronische hyperventilatie zover ik weet. Ik heb dat heel sterk gehad ook,en nog soms, afschuwelijk, maar het is bij mij we lweggegaan, al weet ik niet precies door wat natuurlijk. Misschien het totaalplaatje?? Wel weet ik dat ik erg veel baat heb gehad bij fysio, mijn nekspieren zaten vast, en ik leefde altijd gespannen, zonder dat ik er erg in had. Als ik dacht ontspannen voor de tv te zitten, bleek dat ik tochal mijn spieren aanspande.....door de oefeningen ben ik me weer gaan leren ontspannem en i kdenk dat dat zeker mee geholpen heeft om dat onwerkelijke gevoel weg te laten gaan. En het HyperVennen niet te vergeten!!!
hoi Christiaan,

Die pillen helpen wel.Alleen laaste tijd als ik wakker ben,voel ik heel zware in mijn handen,benen en tong! Is dat normaal?
Gisteren heb ik wel veel chocolades gegeten.

Pia



Bericht bewerkt (06-03-2008 20:38)

Meer weten over het HyperVen programma?