[email protected]

HyperVen website

Wat is hyperventilatie?

Hyperventilation

Ai, mijn maag...

Gepost door Griet 
Ai, mijn maag...
06 November 2008 09:57
Hallo,

Zoals jullie in mijn vorige berichten kunnen lezen, gaat het momenteel niet al te best met mij. Naast de hevige duizeligheid en de (nu weer iets verminderde) hartkloppingen, heb ik veel last van mijn maag:

- misselijk
- slikproblemen (ik moet altijd maar slikken en er zit precies een slijmprop die niet weg wil en daar word ik nog misselijker van)
- slijm ophoesten, voor al 's morgens na het tanden poetsen (ik weet dat het niet erg aangenaam klinkt[:]smiling smiley[/:])
- kuchen en hoesten (soms bijna braken)
- brandende slokdarm
- boeren/oprispingen (misschien door lucht happen?)
- soms opgeblazen maag en bovenbuik (vooral na het eten)
- pijn en krampen aan mijn schouders en bovenrug
- maag voelt vaak leeg aan
- soms ook gerommel in mijn buik en gevoel van naar het toilet te moeten

Als ik gegeten heb, verbetert het in eerste instantie, maar dan verergert het terug. Ik eet nu massaal veel Rennie's en dat helpt tijdelijk. Een pijnstiller en warm kersenpitkussen helpen ook tegen pijn in de rug.

Ik heb dit nogal gehad met periodes (soms maanden geen last van) en dan is het er weer, soms dagen aan één stuk. Gaat ook soms samen met mijn menstruatie. Vaak heb ik de pijn pas 's avonds als ik in de zetel zit of als ik in mijn bed lig. Nu heb ik de pijn ook overdag, zoals nu op het werk. Ik heb echt zin om te wenen en naar huis te gaan, zo'n rotgevoel is het [:]sad smiley([/:]. Ik word er ook bang van en krijg het dan eerst heel warm en dan weer koud. Ik denk dan namelijk altijd 'het zou mijn hart maar eens moeten zijn' omdat dat onbehaaglijk gevoel zo in mijn bovenlichaam zit en echt pijn doet. Ik ben wel al naar de dokter geweest en hij zegt uiteraard 'stress'.

Nochthans kan ik wel normaal eten en voel ik mij niet echt ziek, wel moe en lastig. Herkennen jullie dit? Hebben jullie misschien nog tips?

Groetjes,
Griet

Re: Ai, mijn maag...
06 November 2008 18:06
Hai Griet,

Hier is nog zo'n "maagpatiënt". [:]grinning smiley[/:]

Alles wat je schrijft is heel bekend!

Ik heb het nog steeds. Op het moment dat ik druk ben, niet lekker of heel gewoon te heet eet speelt het op.

Voor mij is mijn maag mijn "zwakke plek". Wel handig......want als die opspeelt weet ik dat ik gas terug moet nemen of...................te heet heb gegeten.

Ik heb van mijn huisarts Nexium gekregen.
Die zorgt dat er een beschermt laagje aan de binnenkant van je maagwand komt, zodat je er een heel stuk minder last van hebt.

Voor nexium zijn er nog tig andere soorten maagvliesbeschermende medicijnen, dus het kan zijn dat hij je een ander voorschrijft. [:]winking smiley[/:]

Maar mijn advies is: Ga even langs de huisarts, want hij heeft de middelen/medicijnen om je een stuk aangenamer te voelen en daardoor geruster.

Hartelijke groetjes van Ellen

Antwoorden die door HyperVen worden verstrekt, worden zo zorgvuldig mogelijk samengesteld. De antwoorden zijn gebaseerd op ervaringsdeskundigheid en kunnen niet worden beschouwd als vervanging van een consult, een behandeling bij een arts of medische informatie.

HyperVen
Re: Ai, mijn maag...
06 November 2008 19:13
Hoi Griet

Het meeste herken ik wel, maar ik heb ook een buik alsof ik zwanger ben
(maag is trouwens ook opgezet)
Liep ik al een hele tijd mee, maar doordat de pijn zo erg werd, toch maar
naar de ha gegaan en na lichamelijk onderzoek, bloedprikken en buikfoto
werd de diagnose PDS gesteld.
Misschien moet je daar eens op googlen, misschien herken je het?

Soms is het ineens weer weg, niks aan de hand en dan is het er weer
en kan dagen of langer duren.

Als het heel erg is, voel ik me trouwens wel ziek hoor.
Ook heet en koud.
Gekke vraag misschien, maar eigenlijk wel heel belangrijk.
PDS gaat vaak gepaard met ontlastingproblemen(dus dat je moeilijk kan of juist heel
vaak en diarree of afwisselend, daar lees ik bij jou niets over.

Sterkte en groetjes Vlinder
Re: Ai, mijn maag...
07 November 2008 15:08
Hai Vlinder,

Even ter verduidelijking voor Griet:

PDS = Prikkelbaar Darm Syndroom.
Daar kan je inderdaad allemaal darmklachten van krijgen, zoals opgezette buik, ontlastingsproblemen.

Het staat echter wel los van maagklachten.
Je kan het echter wel weer tegelijkertijd hebben.

Is het nog te volgen? [:]grinning smiley[/:]

Hartelijke groetjes van Ellen

Antwoorden die door HyperVen worden verstrekt, worden zo zorgvuldig mogelijk samengesteld. De antwoorden zijn gebaseerd op ervaringsdeskundigheid en kunnen niet worden beschouwd als vervanging van een consult, een behandeling bij een arts of medische informatie.

HyperVen
Re: Ai, mijn maag...
09 November 2008 10:48
Ik heb ook veel maagklachten gehad. Komt denk ik door het teveel aan lucht binnenhappen. Daar raakt je maag geirriteerd van. Ik zou niet teveel rennie's nemen, volgens mij is dat niet heel erg goed. Paar tips die bij mij hielpen:

-HyperVen
-NIet teveel per maaltijd eten
-Zo min mogelijk vet eten
-Zo min mogelijk snoepen
-Geen koffie
Re: Ai, mijn maag...
09 November 2008 15:54
Hai Griet,

Ik herken veel van je klachten en die zijn volgens mij allemaal hypergerelateerd.

Hier is mijn interpretatie:

-misselijk/braken: te veel emoties tegelijk die een uitweg zoeken. Ik ga dan altijd even rustig te zitten en probeer al die emoties zo goed mogelijk los te laten.

-slikprobleem/slijm ophoesten/kuchen en hoesten: spanning in je keel. Ik probeer mijn keel te ontspannen en ga dan met mijn hand over mijn keel strijken van je kaak tot je sleutelbeen. Ook als ik dan warme kruidenthee (met of zonder honing) drink helpt het mijn keel te ontspannen.

-brandende slokdarm: spanning in de maag en dan maakt een zuur milieu in je maag. Dit zuur komt dan vervolgens in je slokdarm. Rennies helpen natuurlijk wel maar het is geen oplossing...

-opgeblazen maag en bovenbuik: spanning in maag en darmen + het doorslikken van lucht.

= = = = = = = = = = = = = = = = = = = =

Al deze problemen zijn dus volgens mij omdat je je niet ontspant.
Wat kan helpen is ontspanningsgerichte sporten (zoals yoga) of ontspanningstherapie. Ik denk wel dat je daar hulp bij nodig hebt want volgens mij houdt jij enorm veel spanning vast zonder dat het naar buiten kan. Het resultaat van deze spanning, die je in vele delen van je lichaam vasthoudt, is pijn of nare reacties van je organen.

Ik heb ook veel van deze problemen gehad en soms heb ik dat nog steeds. Als ik merk dat ik één van deze klachten heb ga ik meteen bewust ontspannen en dan voel ik de spanning wegglijden. Jij zou dat ook kunnen als je dit leert! En dan zijn veel van je klachten in ieder geval veel minder![:]smiling smiley[/:]

Ik wens je heel veel sterkte toe!!! Zet door hoor, het gaat echt over...maar het heeft tijd nodig[:]sad smiley([/:]...helaas.

Groetjes van Daphne[:]smiling smiley[/:]
Re: Ai, mijn maag...
09 November 2008 17:16
Een opgeblazen maag schijnt te komen omdat je te veel zuurstof inamdemt, die zich vermengt met het maagzuur. Dat gaat schuimen en daardoor zet je maagwand op. Ik heb er ook altijd last van, vooral na het eten.

Met yoga, wat Daphne aaraadt, zou ik wel oppassen. Ik denk zelf dat ik dankzij yoga last heb van chronische hyperventilatie. Daardoor ben ik nl. erg op mijn ademhaling gaan letten. Ook door in een ritme te ademen dat eigenlijk niet het mijne was, nl. het ritme waarop we de oefeningen deden, heb ik mijn ademhaling geforceerd. Ik deed poweryoga en barathayoga. Dat zijn best wel intensieve soorten. Ik vond het heerlijk en ik mis het heel erg, maar voor mensen met aanleg tot chronische hyperventilatie is het minder geschikt. Misschien dat een rustige yoga vorm, bv hatta yoga wel uitkomst kan bieden.

Geen koffie, chocola of cola helpt mij trouwens heel erg, zowel qua chronische hyperventilatie als voor mijn maag!
Re: Ai, mijn maag...
09 November 2008 18:21
Hello,

Is er iemand die ervaring heeft met meditatief ontspannen, gebaseerd op de principes van mindfulness? Er start volgende maand een achtwekentraining en ik denk eraan me in te schrijven.
Ik had mezelf inderdaad ook al de vraag gesteld of het juist niet 'negatief' kan werken als je kampt met hyperventilatie? Zoals Marjolein hierboven meldt, dat je je teveel gaat focussen op die ademhaling.
Ik heb de indruk dat het deze week stukken beter gaat met me, en ik wil dat houden zo[:](Y)[/:].
Aan de andere kant, hoor ik ook veel positiefs over mediteren ed ... Ik wil zo graag een beetje aan mezelf werken, zodat ik niet herval bij de minste stress (allez, in de veronderstelling dat ik binnen enkele maanden volledig "chronische hyperventilatie-vrij" ben natuurlijk[:]winking smiley[/:])

optimistische groetjes,
Hannelore

Re: Ai, mijn maag...
09 November 2008 19:21
Twee meedenkers voor Griet en Hannelore:


Voor Griet (en alle andere die er iets positiefs uit willen halen):

Oplossingen opgeblazen gevoel:

Lucht inslikken vermijden
Door rustig te eten, te drinken, te praten, goed te kauwen en niet te drinken tijdens de maaltijd. Bij stress kunnen ademhalingsoefeningen en ontspanningsoefeningen nuttig zijn. Gebruik liever geen kauwgum en probeer minder of niet te roken.

Regelmatig eten
Een lege darm veroorzaken/'>oorzaakt ook gasvorming. Daarom is het belangrijk om regelmatig te eten en geen maaltijden over te slaan. Meerdere kleine maaltijden per dag hebben de voorkeur boven drie grote maaltijden.

Uitzoeken welke voedingsmiddelen de oorzaken/'>oorzaak zijn
Probeer uit te zoeken welke voedingsmiddelen bij jou extra gasvorming veroorzaken. Bouw de hoeveelheid van de betreffende voedingsmiddelen geleidelijk af totdat je de hoeveelheid bereikt hebt, waarbij je geen last krijgt. Je kunt deze voedingsmiddelen tijdelijk vermijden en n na verloop van tijd weer eens uitproberen. Het kan zijn dat je ze slechts tijdelijk niet kunt verdragen.

Producten die extra gasvorming kunnen geven, zoals:

-nieuwe aardappelen, prei, peulvruchten, kool, ui, paprika, spruitjes, knoflook;
-pruimen, meloen, radijs, onrijp of grote hoeveelheden fruit,
-gerechten met ei;
-grote hoeveelheden suiker en/of vet;
-noten, kokos, scherpe kruiden en specerijen;
-bier en koolzuurhoudende dranken.

== == == == == == == == == == == ==

Voor Hannelore (en alle andere die er iets positiefs uit willen halen): Mindfulness of niet?

Mijn motto is altijd: als het de goede kant op gaat niets veranderen en zo doorgaan.

Ik heb in het verleden (zo'n 10 jaar geleden) veel en intensief aan verschillende yoga's gedaan en daar heb ik altijd alleen maar ontspanning aan overgehouden. Juist omdat ik stopte met yoga en steeds meer gehaaster ging leven en steeds minder aandacht aan meditatie en mezelf had heb ik hyperventilatie ontwikkeld.

Mindfulness leert je dat je niet je gedachten bent en dat je ze kunt volgen ipv denken de gedachten te zijn. Ze laten je telkens weer op je ademhaling concentreren zodat je in het hier en nu komt...ik vraag me af of dit goed is voor iemand die herstellende is van chronische hyperventilatie....steeds op je ademhaling in het nu concentreren....en dan ook nog ademhalingsoefeningen doen....

Misschien weet Ellen meer over Mindfulness en chronische hyperventilatie?...

Het voelt voor mij niet goed maar ik zou zeggen gebruik je eigen intuitie en dan neem je vast de beslissing die voor jou de beste is.

Veel succes met wat je ook doet!

Groetjes van Daphne
Re: Ai, mijn maag...
10 November 2008 19:29
Bedankt iedereen voor de vele tips en goede raad! Ik ben de afgelopen dagen op weekend geweest naar de champagnestreek en dat was niet bepaald bevorderlijk voor mijn maagtoestand[:]smiling smiley[/:]: onregelmatig eten, veel eten, veel champagne,... en dan nog wat spanning (ik weet het, in principe dient een weekend weg om te relaxen, maar dat is dus bij mij niet altijd het geval!).

Nu ben ik terug rustig thuis en kan ik jullie tips in de praktijk omzetten. Hopelijk betert het dan snel. Roken doe ik sowieso niet en ik drink ook geen frisdranken of zo. Ik drink wel eens graag een glas wijn of porto dus misschien moet ik dat al eens tijdelijk afbouwen. Bepaalde voedingsmiddelen, zoals tomaten(saus) bijvoorbeeld, eet ik veel en bezorgen mij ook wel eens last. Ik zal mijn Rennie's dan maar in de kast opbergen als ze niet goed zouden zijn?! Waarom eigenlijk niet? Volgens mijn huisarts konden ze geen kwaad doen.

Yoga heb ik al geprobeerd, maar dat was eerlijk gezegd niets voor mij. Ik denk dat ik mij nu maar eens rustig in de zetel installeer onder een warm dekentje, een ontspannend programma opzet en een lekker glas water drink....[:]smiling smiley[/:].

Nog een leuke avond allemaal!

Groetjes,
Griet

Re: Ai, mijn maag...
11 November 2008 10:06
Hallo allemaal,

ik ben nieuw op dit forum, maar lees enorm veel herkenbaars....[:]confused smiley[/:].. Ik heb al jarenlang van verschillende klachten en ben er recent achter gekomen dat veel van deze klachten voortkomen uit chronische hyperventilatie.

Nu heb ik sinds een paar weken ook die vervelende maagklachten. Nu vroeg ik me af of jullie ook hebben dat als je onder je middenrif drukt, dit een heel beklemmend gevoel naar boven toe geeft? En of jullie ook zo nu en dan stekende pijnen in je middenrif hebt? Ik vraga me namelijk af of dit ook allemaal verband met elkaar houdt!

Alvast bedankt voor de reacties.

Groetjes Bernice
Re: Ai, mijn maag...
11 November 2008 12:14
Hoi Bernice,

Ik herken je klachten inderdaad. Het voelt bij mij alsof je maag door je middenrif naar boven drukt. Ik heb daar vaak benauwdheidsklachten van, dan kan ik er gewoon niet goed van doorademen, doordat mijn maag als een grote ballon in de weg zit. Ik denk dat dit komt door het teveel inslikken van lucht want ik moet dan ook veel boeren.

groetjes, Veronique
Re: Ai, mijn maag...
11 November 2008 13:40
Heel herkenbaar....
Re: Ai, mijn maag...
11 November 2008 18:27
Check. Herkenbaar inderdaad.
Re: Ai, mijn maag...
12 November 2008 12:23
Hoi Daphne

Onderstaande tekst van jou, herken ik helemaal en wist ik eigenlijk wel
maar het is goed dat nog eens ff duidelijk te lezen. Bedankt!
Vraag me wel af hoe jij je emoties dan los laat? Heb je een tip?

groetjes Vlinder



misselijk/braken: te veel emoties tegelijk die een uitweg zoeken. Ik ga dan altijd even rustig te zitten en probeer al die emoties zo goed mogelijk los te laten.

-slikprobleem/slijm ophoesten/kuchen en hoesten: spanning in je keel. Ik probeer mijn keel te ontspannen en ga dan met mijn hand over mijn keel strijken van je kaak tot je sleutelbeen. Ook als ik dan warme kruidenthee (met of zonder honing) drink helpt het mijn keel te ontspannen.

-brandende slokdarm: spanning in de maag en dan maakt een zuur milieu in je maag. Dit zuur komt dan vervolgens in je slokdarm. Rennies helpen natuurlijk wel maar het is geen oplossing...

-opgeblazen maag en bovenbuik: spanning in maag en darmen + het doorslikken van lucht.
Re: Ai, mijn maag...
13 November 2008 09:39
Goedemorgen.

wilde dit even kwijt, maar ik word echt helemaal stapelgek!!![:]:||[/:] Loop nu al dagenlang met pijn in mijn kaken, en dat trekt helemaal door naar me jukbeenderen, mijn tanden.... Het voelt als een soort druk en in mijn tanden voelt het als een soort zenuwpijn.

Moet zeggen dat dit zo overheerst, dat de andere pijntjes in het niet vallen....Wel weer een voordeel natuurlijk.

Weet iemand hier iets voor, want heb al van alles geprobeerd, maar nix helpt!!! [:]sad smiley[/:] Ik heb ontspannende thee, tot paracetamol , spierontspanners geprobeerd etc. etc. Je kunt het eigenlijk zo gek niet bedenken of ik heb het wel gedaan de afgelopen week...

Bleuh ik ben het zat, moet ik nou zo het weekend in!?[:]sad smiley(([/:]

Groetjes Bernice
Re: Ai, mijn maag...
13 November 2008 10:10
Hoi Bernice,

Ken het probleem, heb het 3 maanden lang gehad. Probeer eens kiemplant zenuwen druppels, 3x per dag 30 druppels, ben ik een eind van opgeknapt. In elk geval geen pijn meer in mijn kaken enzo.

Sterkte,
Claudia
Re: Ai, mijn maag...
13 November 2008 10:29
Hey Claudia...

dankjewel voor de tip, waar kan ik dat halen? [:]moody smiley[/:] Bij een reformwinkel of iets dergelijks of is het ook gewoon bij de drogist of apotheek verkrijgbaar?

Gekmakend is die pijn, ook omdat ik ook nog pijn tussen mijn schouderbladen heb en veel last van me maag en dan denk ik idd net als Griet hierboven dan het me hart is en dan maak ik me weer druk en dan krijg ik alle klachten alleen maar erger...[:]sad smiley([/:]....moedeloos word ik ervan!

Groetjes Bernice
Re: Ai, mijn maag...
13 November 2008 11:02
Hee Bernice,

Bij de reform- of natuurwinkel. Kiemplant zenuwen, 100 ml druppels. van Timm Health Care. Volgens mij niet heel duur, in elk geval onder de 10 euro. Doe je een maand mee.

Die klachten van nek, schouderbladen, rug enzo, die heb ik ook nog steeds, soms tijdje weg, dan weer tijdje terug. Hoort echt bij chronische hyperventilatie hoor!!

Groetjes
Claudia

Meer weten over het HyperVen programma?