[email protected]

HyperVen website

Wat is hyperventilatie?

Hyperventilation

Hyperventilatie vs. paniekstoornis

Gepost door Daan 
Hyperventilatie vs. paniekstoornis
28 March 2010 17:47
Omdat ik de laatste tijd veel "vage" klachten heb gedurende een stressvolle periode in mijn leven ben ik op onderzoek uitgegaan op internet. Ik herkende veel in chronische hyperventilatie en zit erover te denken om naar de huisarts te gaan en dit voor te leggen. Echter omdat ik zelf in de gezondheidszorg werkzaam ben heb ik de literatuur erop nageslagen en gezien dat chronische hyperventilatie/hyperventilatiesyndroom achterhaalde diagnoses uit de jaren '80 zijn en dat tegenwoordig gesproken wordt van een paniekstoornis met (eventueel) hyperventilatie en deze ook als dusdanig behandeld wordt. Nu is mijn vraag wat jullie ervaring is met artsen als je begint over chronische hyperventilatie, nemen ze dit serieus evenals de behandeling zoals genoemd in dit forum of schuiven ze het op een paniekstoornis?
Alvast bedankt
Daan
Re: Hyperventilatie vs. paniekstoornis
28 March 2010 19:35
Hai Daan,

Ik ga je vraag voorleggen aan Rob.
Hij is degene die jou hierop antwoord kan geven.

Mijn persoonlijke mening: Zoals ik het ervaren heb:
Bij mij begon het met hyperventilatie en omdat dat niet adequaat genoeg opgevangen is is dat overgegaan in een paniekstoornis met straatvrees. Dit wil niet zeggen dat dat bij iedereen zo zal verlopen, maar ik zie deze 2 duidelijk los van elkaar, waarvan het ene het gevolg is van het andere.

Hartelijke groetjes van Ellen

Antwoorden die door de Stichting HyperVen worden verstrekt, worden zo zorgvuldig mogelijk samengesteld. De antwoorden zijn gebaseerd op ervaringsdeskundigheid en kunnen niet worden beschouwd als vervanging van een consult, een behandeling bij een arts of medische informatie.
Re: Hyperventilatie vs. paniekstoornis
29 March 2010 15:07
Hallo Daan,

Ik heb - met grote verbazing moet ik zeggen - inderdaad ook gemerkt dat het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) alsook de Nederlandse hyperventilatie Stichting (NHS) het woord hyperventilatie niet meer willen gebruiken en alleen nog maar over een angststoornis danwel paniekstoornis willen praten. Daarom is de behandelmethode nu ook primair gericht op deze aandoeningen. Hiermee gaan ze volledig voorbij aan een aantal andere mogelijke oorzaken van het chronische hyperventilatie syndroom, zoals bijvoorbeeld overmatig caffeine gebruik. Daarnaast is het zo dat - althans in onze beleving - in veel gevallen de primaire oorzaken van het syndroom al lang verdwenen zijn. Wat overblijft is dan de fysieke aandoening, namelijk een verkeerd ingesteld ademcentrum.

Ik ben het in zoverre eens met het NGH en NHS dat de aanpak vaak een gecombineerde moet zijn waarbij ook de oorzaken/'>oorzaak behandeld dient te worden, voor zover die nog aanwezig is. Daarom dringen wij ook altijd aan om de therapie aan te melden bij je behandelend (huis)arts. Maar persoonlijk vind ik de aanpak van zowel NHG als NHS niet toerijkend omdat zij meestal niets doen aan het verkeerd ingestelde ademcentrum, en alleen maar de angsten behandelen. In dat geval moeten ze dan maar hopen dat het ademcentrum zichzelf weer zal instellen in de loop der tijd naar de normale drempelwaarden. In mijn ogen een onvolledige aanpak. In een groot aantal gevallen is zelfs alleen behandeling van het verkeerd ingestelde ademcentrum al voldoende. Psychotherapie e.d. leiden dan vaak niet tot resultaat en levert dan soms zelfs een negatief resultaat op... Medicijnen (vooral AD medicijnen) kunnen wel enorm behulpzaam zijn.
Re: Hyperventilatie vs. paniekstoornis
31 March 2010 11:37
> Ik ben het in zoverre eens met het NGH en NHS dat
> de aanpak vaak een gecombineerde moet zijn waarbij
> ook de oorzaken/'>oorzaak behandeld dient te worden, voor
> zover die nog aanwezig is.

Hoi Rob,

Bedankt voor je reactie. Met bovenstaande citaat sla je wat mij betreft de spijker op zijn kop. In mijn geval heb ik in het verleden (2 jaar geleden) inderdaad een lichte paniekaanval gehad, maar daar heb ik toen psychotherapie voor gehad en hier heb ik geen last meer van. Wat overgebleven is zijn lichamelijke klachten (hart overslaan, brok-in-de-keel-gevoel) die volgens mij gerelateerd zijn aan de ademhaling en stress. Ik ben echter wat huiverig om met een therapie te beginnen waarbij ik zelf een diagnose heb gesteld en de huisarts geen diagnose meer kan stellen.
Hebben jullie ook ervaring met hoe huisartsen op jullie therapie reageren?
Groet,
Daan
Re: Hyperventilatie vs. paniekstoornis
31 March 2010 15:05
Hallo daan,

Dat is heel erg verschillend. Er zijn artsen die het als complete onzin beschouwen en geloven niet eens in de werking van het ademcentrum. Er zijn ook artsen met een wat bredere blik die open staan voor onze therapie. Enkele artsen zijn zelfs zeer enthousiast geraakt en verwijzen mensen wel eens naar ons. Op de site kan je ook nog wat info vinden over onderzoek dat gedaan kan worden naar het chronische hyperventilatie syndroom. Het beste onderzoek is een zgn. Capnografishc onderzoek naar chronische hyperventilatie. Daar zou je om kunnen vragen.

Rob Gravesteijn
HyperVen

Antwoorden die door HyperVen worden verstrekt, worden zo zorgvuldig mogelijk samengesteld. De antwoorden zijn gebaseerd op ervaringsdeskundigheid en kunnen niet worden beschouwd als vervanging van een consult, een behandeling bij een arts of medische informatie.

Meer weten over het HyperVen programma?