[email protected]

HyperVen website

Wat is hyperventilatie?

Hyperventilation

imago HyperVen

Gepost door remon 
imago HyperVen
12 January 2011 17:31
Ik vond zojuist bij een oud onderwerp 2 vragen van Vlinder en Rainbow, beantwoord door Janne, en ik zou wel eens willen weten wat Rob en Ellen hier op te zeggen hebben:

Mijn huisarts zegt dat het helemaal niet kan om je ademcentrum te resetten
en hij had er ook nog nooit van gehoord. Lekker opwekkend.... [:]([/:]

Weet je wat ik niet snap Rob, als HyperVen de enige methode is die je van
de chronische hyperventilatie af kan helpen, waarom doen ze daar dan geen onderzoek naar
en laten ze al die honderduizende mensen maar aanmodderen.
Kost ten eerst miljoenen aan dokterkosten en arbeidsongeschiktheid
en geeft enorm veel verdriet en angst.
Er zijn heel veel organisaties en stichting etc die allemaal wat anders
zeggen en dat brengt hartstikke veel verwarring.
Heb jij daar misschien een antwoord op?

Groetjes Vlinder


Hoi Vlinder,

Hoe herkenbaar! Mijn doktoren (huisarts, longarts, fysio) geloven ook totaal niet dat je je ademcentrum kunt resetten. Bij wie ik ook kom, ze zeggen allemaal dat het niet bestaat! Alleen HyperVen en, ik noem hem ook in een andere mail, de Russische arts Buteyko gaan ervan uit dat je ademcentrum heropgevoed kan worden.

Ik vind het aan de ene kant ook moeilijk te geloven dat HyperVen de enige methode is die helpt. Dat is ook niet zo. Er zijn heel veel mensen die van hyperventilatie genezen met een andere therapie. Bij veel mensen werken de ademoefeningen van Maatkracht of de fysio. Die zijn gewoon klaar na 8 weken therapie. Ik ken zelf veel mensen die hyperventilatie hebben gehad en die zijn er allemaal van genezen. ZONDER HyperVen. Ik geloof dus niet dat HyperVen het enige is wat helpt...Maar bij mij hebben andere therapieën helemaal NIKS gedaan. En je weet vast wat ik al niet heb geprobeerd! Mijn gevoel zegt dat ik moet blijven trainen en dat mijn ademcentrum zich wel degelijk kan aanpassen. Ik vind de theorie achter HyperVen (en Buteyko) erg logisch!

Veel mensen modderen inderdaad aan met hun klachten. OVERAL zeggen ze wat anders, je hebt gelijk. Maatkracht zegt dat je in tellen moet ademen, de fysio zegt juist van niet, HyperVen zegt dat je je adem moet leren inhouden, de longarts zegt dat dat geen nut heeft. En ga zo maar door. Je ziet door de bomen het bos niet meer en weet gewoon niet meer wat waar is! Erg vervelend, omdat je door je klachten toch behoorlijk onzeker wordt! Allerlei verschillende raadgevingen werken niet bevorderlijk. Bij mij zorgt het voor eeuwige twijfel!

Omdat ik ook niet weet wat 'waar' is, volg ik mijn gevoel. Dat zegt dat HyperVen goed is en dus ga ik maar door. Met ups en downs zoals je hier kunt lezen. Maar ik heb alweer 3 dagen geen klachten en uiteindelijk verdwijnen ze hopelijk helemaal!

Groetjes rainbow


dag vlinder en alle anderen,

toen ik aan het HyperVennen was heb ik me dit ook vaak afgevraagd. Ik ben inmiddels eigenlijk klachtenvrij. Ik heb de therapie zo'n acht maanden gedaan en ervaar nog dagelijks heel bewust hoe veel beter ik me nu voel. Ik slaap weer goed,geen tintelingen duizelingen,koude voeten etc. etc. En, mijn ademritme in rust is van 20 destijds terug naar ongeveer 5.

waarom er geen onderzoek naar wordt gedaan. Wel, zoals ik dat zie is dat een ingewikkeld verhaal. Je schrijft al dat er allerlei verschillende therapieen zijn. Op dezelfde manier zijn er ook allerlei verschillende theorieen over hoe het komt dat sommige mensen angstig en stressig zijn en andere niet. Wel weet ik dat er wel onderzoek wordt gedaan naar de samenhang tussen bv de hoeveelheid koolzuurgas die mensen uitademen en dat wordt dan gerelateerd aan de klachten die ze hebben ( ik zeg het nu een beetje simpel, zo'n onderzoek is op zich best ingewikkeld)

Ik heb het gevoel dat in de wetenschappelijke wereld de nadruk toch ligt op de gedachte dat mensen door de manier waarop ze in het leven staan, de cognities die mensen hebben, dus hoe ze erover denken bepalend is voor of ze angsten zullen krijgen. dat je lijf/ademcentrum ontregelt kan worden door bijvoorbeeld hevige stress, of grote angst wordt niet zo gezien geloof ik.

Toch geloof ik zeker dat de methode HyperVen werkt, ook al zijn er nog zoveel artsen die het niet geloven omdat ze er niets van weten.
Mijn huisarts wist in ieder geval wel van het evenwicht tussen bicarbonaat in je bloed en koodioxide in je ademlucht.

wel denk ik dat de ene mens langer zal moeten oefenen dan de andere. En wanneer er zeg maar angsten of stress zijn die niet overgaan dan zal alleen de methode HyperVen niet helpen. maar zo schrijft HyperVen dat ook. Wanneer de achterliggende reden van de chronische hyperventilatie er niet meer is zal de therapie zo'n vier maanden duren.
Bij mij zat er duidelijk nog wel wat. ik heb dan ook langer geoefend. Wanneer er dus nog stress is of dat nou van vroeger is of van het nu is het zeker nuttig om ook iets met het geestelijke stiuk te doen.

zolang als de wetenschap het niet wil onderzoeken zullen we het zonder moeten doen.
alleen wanneer steeds meer mensen dank zij deze methode van hun klachten afkomen en dit ook durven rond te bazuinen kunnen we hopen dat er eens wetenschappelijk onderzoek naar komt.

nou, misschien een beetje een rommelig verhaal maar ook zonder wetenschappelijk onderzoek weet ik dat HyperVen werkt. Wel hoop ik ook dat er eens onderzoek naar gedaan wordt.

janne


Mijn moeder heeft al geruime tijd een ernstige ziekte en gebruikt(e) ook alternatieve therapieen, soms met veel succes. Zo lang als ik me kan herinneren wordt er bij ons thuis dus al gediscussieerd over reguliere versus alternatieve geneeskunde, maar ook over hoe de reguliere geneeskunde en haar artsen werken en denken. Ik heb de laatste tijd wat gesurfd over hyperventilatie en psychologische problemen die daar aan ten grondslag liggen en kwam ongeveer hetzelfde tegen als Vlinder en Rainbow. Ik weet op een vraag wel het antwoord, namelijk waarom artsen zo sceptisch zijn. Het is een beetje zoals het spreekwoord "wat de boer niet kent dat vreet hij niet" maar dan: "waar de dokter niet geleerd heeft in zijn opleiding dat is kwakzalverij". De meerderheid van de artsen heeft zo'n instelling, de artsen die wel open staan voor alternatieve therapieen (en dus ook voor de beperkingen van de reguliere) zijn in mijn ogen de beste en aardigste. Dan blijft natuurlijk nog de vraag waarom iets dat zoveel voorkomt niet wordt/werd geleerd aan artsen, hoeveel er uberhaupt van bekent is, etc.
Erg veel leeswerk, sorry, maar als jullie (Rob/Ellen) zouden willen antwoorden: heel erg bedankt!

Remon
Re: imago HyperVen
12 January 2011 21:16
Goede vraag!

Ik ben benieuwd wat rob hierop te zeggen heeft. Het enige onderzoek dat HyperVen staaft is 1 artikel.
Re: imago HyperVen
13 January 2011 17:32
Hoi Remon,

Ik zal je vraag doorgeven aan Rob!

Hartelijke groetjes van Ellen

Antwoorden die door de Stichting HyperVen worden verstrekt, worden zo zorgvuldig mogelijk samengesteld. De antwoorden zijn gebaseerd op ervaringsdeskundigheid en kunnen niet worden beschouwd als vervanging van een consult, een behandeling bij een arts of medische informatie.
Re: imago HyperVen
13 January 2011 18:41
Allen,

Jah, deze discussie laait regelmatig weer op. Waarom - als er zoveel mensen last van hebben - is er bij artsen zo weinig bekend over deze therapie en de werking van het ademcentrum?

Toen ik een aantal jaren geleden contact zocht met het NHG (Nederlands Huisartsen Genootschap) om de HyperVen therapie met hen te bespreken, was de discussie net opgelaaid of hyperventilatie nu wel een echte ziekte was of niet. Uiteindelijk besloten de artsen van het NHG dat de term hyperventilatie niet accuraat was en er veel beter gesproken kon worden van een paniekstoornis. Met die conclusie werd de richting van het beleid en de aanpak van deze aandoening bepaald: de behandeling moest zich primair richten op de mentale gesteldheid van de patiënt en bemoeienis met de ademhaling was niet nodig, omdat de patiënt vanzelf weer normaal zou gaan ademhalen als de mentale gesteldheid veranderd werd…

Het is verbazingwekkend dat de werking van het ademcentrum, de koolzuurgasspanning in het bloed en de HCO3 ionen buffer capaciteiten van het bloed hierbij min of meer genegeerd werd. Mijn argumenten werden van tafel geveegd en men was niet tot verdere discussie bereid. Dat is op zich ook weer begrijpelijk omdat ik (helaas) geen medische opleiding of achtergrond heb… Maar toch vreemd dat er überhaupt niet meer geluisterd werd….

Kennis van het ademcentrum is al sinds ca. 1900 bekend! Huisartsen laten zich meestal leiden door de publicaties van het NHG. Dat is ook logisch, want ze hebben zelf de tijd noch voldoende kennis om alles wat gepubliceerd wordt te verifiëren. Dus daarmee is de mogelijkheid van accuraat behandelen van hyperventilatie door de reguliere medische wereld in mijn ogen sterk verminderd. Er hoeft feitelijk geen onderzoek gedaan te worden omdat alle feiten al bijna een eeuw lang bekend zijn. Alleen wil men de vage klachten van mensen met chronische hyperventilatie niet onderkennen als zijnde een fysiologisch probleem. Men blijft het zien als een psychische aandoening en zal ook op die manier blijven behandelen.

Veel artsen kennen ook alleen de acute hyperventilatie als aandoening. Het is de reactie van het lichaam op stress / angst. Nadat de angst is weggenomen, herstelt de ademhaling zich weer. Wat men daarbij vergeet is dat het ademcentrum reageert op de veranderde zuurgraad als deze toestand te lang voortduurt. Daarom herkennen ze het chronische hyperventilatie syndroom niet. En begrijpen daarom ook onze methode niet.

Als laatste punt wil ik hieraan nog toevoegen dat onze huidige westerse medische wetenschap nagenoeg geen kennis heeft van hoe het lichaam stress opslaat en verwerkt. Die kennis is vooralsnog grotendeels voorbehouden aan de oosterse medische wetenschappen. Echter door alle poespas die oosterse medische wetenschappen vaak om zich heen hebben, worden ook deze niet serieus genomen door de westerse collegae. En daarmee is helaas er een enorm hiaat in de westerse medische wetenschap. De kennis van stress en het oplossen ervan is elementair bij het genezen van allerlei ziektes. Omdat de westerse medici er geen kennis van hebben, worden ze soms verast door patiënten die - op wonderbaarlijke wijze - plotseling zomaar genezen zijn… Als men meer onderzoek zou doen naar hoe de stress management van het lichaam werkt, zouden vele ziekten die nu ongeneeslijk worden genoemd wellicht genezen kunnen worden….
Re: imago HyperVen
13 January 2011 21:12
Mijn huisarts kwam zelf met het woord chronische hyperventilatie aanzetten.
OK, pas toen ik met een printje van HyperVen kwam, maar hij kende het opzich wel.
Vreemd blijft dan natuurlijk dat je zelf de oplossing aan moet dragen, daar zijn toch artsen voor?
Re: imago HyperVen
14 January 2011 16:24
Bedankt voor je antwoord Rob, heel erg vervelend voor je dat je niet serieus genomen werd door het NHG, kan me voorstellen dat je je daar flink boos om hebt gemaakt (dat had ik in ieder geval gedaan winking smiley). Er zijn toch nog een paar dingen die ik niet helemaal begrijp....
De methode is toch ontwikkeld door drs. Snitselaar, iemand met wel een medische opleiding en dus achtergrond (en zal dus minder sceptisch ontvangen worden), waarom heeft hij de methode dan niet meer aangeprezen en bekend gemaakt?
En nog veel wezenlijker:
Waarom is er eigenlijk nog geen trial gedaan? Ik kan me geen simpeler wetenschappelijk onderzoek voorstellen: Je volgt 200 mensen die gediagnosticeerd zijn met chronische hyperventilatie voor ongeveer een jaar, terwijl de helft HyperVen gebruikt en de ander helft niet. De ethische commissie (vaak een zeer hoge drempel) zal niet snel moeilijk doen lijkt me. Daarnaast kost het niks, geen dure medicijnen, geen dure apparaten zijn nodig.
Met zo'n studie kan eenvoudig het effect worden aangetoond van HyperVen; en als het onderzoek goede resultaten laat zien en je legt het voor aan NHG en misschien ook aan een of ander genootschap van fysiotherapeuten, dan kunnen ze HyperVen en de achterliggende theorie toch niet langer ontkennen?

Ik maak binnenkort een afspraak met mijn eigen huisarts, en dan ga ik hem vertellen van mijn diagnose en HyperVen, vandaar dat deze discussie voor mij nu relevant is. Gelukkig staat hij in het algemeen wel open voor dit soort dingen, en hij kent mij goed genoeg om te weten dat ik door mijn kennis van scheikunde en biologie niet snel iets onzinnigs zal doen. Probleem is dat er overal (internet, tv, boeken) rondom dit soort ziektes/problemen allerlei dingen worden rondgebazuind, waarvan een behoorlijk groot deel gewoon wetenschappelijk gezien grote onzin is. Mensen die van bovenstaande vakken weinig of geen kennis hebben kunnen het onderscheid niet maken tussen de onzin en de alternatieve therapieen die inhoudelijk wel hout snijden (zoals HyperVen), maar nog niet in de reguliere geneeskunde zijn opgenomen omdat ze pas recent ontdekt zijn, of om een andere reden nog niet worden geaccepteerd.

Daarnaast wilde ik dit onderwerp aansnijden omdat ik het belangrijk vind dat mensen die HyperVen overwegen niet ontmoedigd raken als hun huisarts (of welke andere arts/therapeut/dokter dan ook) het raar of zelfs onzin vindt en het ten zeerste afraadt. In mijn omgeving zie ik vaak mensen die, vaak omdat ze niets weten van scheikunde/biologie, niet lijken te beseffen dat een arts ook maar een mens is en het niet altijd bij het rechte eind heeft! De westerse geneeskunde en de achterliggende wetenschap staan in feite nog in de kinderschoenen, er zijn nog zoooveel ziektes waarvan we niet weten hoe ze werken en die we niet kunnen behandelen, diagnoses worden verkeerd of (veel te) laat gesteld, soms worden er zelfs behandelingen voorgeschreven die gewoon niet werken (zoals ademhalingsoefeningen voor acute hyperventilatie bij iemand met chronische hyperventilatie).

Klinkt een beetje deprimerend allemaal sorry, smiling smiley maar het gaat gelukkig wel steeds beter, er wordt wel steeds meer ontdekt dus er is hoop!



4 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 14/01/2011 16:34 door remon.
Re: imago HyperVen
15 January 2011 15:49
Hoi Remon

Ben benieuwd wat jouw huisarts er van vindt.
Ik werd naar huis gestuurd met AD medicijnen (waar ik doodziek van werd) en een verwijzing
naar een psycholoog.

Begrijp ook niet dat er nog geen trail is gedaan.
Makkelijkste manier voor bewijs toch.

Groetjes Vlinder

Meer weten over het HyperVen programma?