[email protected]

HyperVen website

Wat is hyperventilatie?

Hyperventilation

Vraag bloedmeting

Gepost door remon 
Vraag bloedmeting
12 April 2011 14:53
Hallo Ellen en Rob,

In opdracht van de longarts is er bij mij een week geleden bloed geprikt op bloedgassen, waarvan ik nu de uitslag heb. Jullie zeggen altijd dat dit te onbetrouwbaar is, maar ik wil hier toch even iets over vragen. Ik heb in de eerste instantie een capnografisch onderzoek gehad met provocatie. Ik scoorde verhoogd op de klachtenlijst, en werd ook erg ziek van de provocatie, maar in de CO2-waarden van de uitgeademde lucht was geen afwijking te vinden. Daarom wilde de longarts (die overigens niet gelooft in chronische hyperventilatiesyndroom thumbs down) dit vervolgonderzoek.
De bloedwaardes zijn als volgt (ref.= referentiewaarden):

pH: 7,41 ref: 7,35-7,45
pCO2: 44 ref: 34-45 (mmHg)
Bicarbonaat: 28 ref: 22-29 (mmol/l)
Base excess: 3 ref: -2 - +2 OF -3 - +3 (mmol/l)
pO2: 100 ref: 70-105 (mmHg)

Als je het zo ziet is dat dus bijna perfect, alleen de Base excess zou bij de strengere referentiewaarden kunnen duiden op lichte hyperventilatie. Uiteraard verbaast mij dit zeer, omdat ik er door mijn uiteenlopende klachten, waarvan allemaal op dit forum wel eens melding is gemaakt, van overtuigd ben dat ik chronische hyperventilatie heb.
Op de dag van het prikken was ik net in de aanloopperiode van mij AD medicijnen (fluoxetine) 2,5 week na aanvang. Ik had een paar zeer zware dagen achter de rug met ik vermoed stressontladingsverschijnselen, en voelde mij op de betreffende dag ietsje beter (maar natuurlijk niet echt goed).

Mijn vraag is: Hoe zijn deze uitslagen te verklaren? Ik kan me niet voorstellen dat de meting zelf onnauwkeurig is, dus de daadwerkelijke waarden zullen toch zeker wel ongeveer gelijk zijn aan de laboratoriumuitslag? Maar hoe kan het dat ik mij constant ziek voel (maar soms wel veel meer dan anders), als ik blijkbaar niet altijd hyperventileer?

Alvast heel erg bedankt!

Remon

PS: Na het bloedprikken wordt ik soms niet goed, en ook nu weer ben ik enkele minuten hierna op een haar na flauwgevallen, maar toen het gebeurde lette ik op mijn ademhaling en die hield ik rustig. Ik weet niet of dit relevant is voor mijn vraag...



4 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 12/04/2011 15:02 door remon.
Re: Vraag bloedmeting
12 April 2011 19:44
Hoi Rob,

Ik hoop dat je gelijk hebt, alleen kan ik niet zeggen dat ik het merk aan het feit dat ik me beter voel. Ik zit nu denk ik wat betreft de AD medicijnen aan het eind van de aanloopperiode, de afgelopen week voelde ik me, denk ik, ongeveer even goed/slecht als voordat ik ermee begon, maar vergeleken bij de hel van de eerste 3 weken is dat eigenlijk nog best fijn. Het is wel heel wisselend, dus ik vind het altijd heel moeilijk om antwoord te geven op zo'n vragen.
Ik heb af en toe nog wel van die tintelingen en spiersamentrekkingen dus ik weet zeker dat ik soms nog wel hyperventileer. Ik blijf HyperVen doen, en wacht de komende weken af hoe het gaat.

Ik baalde er inderdaad wel van dat een EMG niet kan. Toen ik bij de longarts kwam vroeg ik ook om een EMG omdat ik dacht chronische hyperventilatie te hebben, en toen zei zij letterlijk meteen het volgende: "Ik zeg altijd tegen mensen: chronische hyperventilatie bestaat niet, er is altijd een oorzaken/'>oorzaak". Ik was blij dat ik meteen wist wat voor vlees ik in de kuip had, maar ik baalde natuurlijk wel van haar standpunt. Ik dacht dat het geen zin zou hebben met haar in discussie te gaan, dus ik heb haar niks verteld over jouw theorie (waar ik in geloof), ik zei alleen dat ik een ademhalingstherapie genaamd HyperVen deed, maar daar had ze natuurlijk nog nooit van gehoord.

Na een aantal vragen zag ze bij mij 2 mogelijke oorzaken: hooikoorts, of een depressie. Ik had het idee dat mijn psychiater ook zoiets dacht (nl. dat hyperventilatie een depressie als oorzaken/'>oorzaak kan hebben), al heeft hij dat niet letterlijk gezegd. Volgens hem zou het ook door de AD medicijnen al een stuk beter kunnen gaan.

Remon



3 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 21/04/2011 09:33 door remon.
Re: Vraag bloedmeting
17 April 2011 18:50
Hoi Rob en Ellen,

Ik heb nog twee vragen.

Een week geleden ben ik weer begonnen met HyperVen, na een pauze ivm de aanloopperiode van de AD medicijnen. Ik was echter nogal enthousiast en heb de eerste dag 3, en de daaropvolgende dagen 2 sessies per dag gedaan. Ik werd echter vanaf dinsdag al veel zieker, ik kreeg zelfs weer een soort lichthoofdigheid die ik al een tijdje niet meer had gehad, verder onder andere hoofdpijn, hartkloppingen en slaapproblemen. Nu heb ik elders gelezen dat de klachten in het begin erger kunnen worden, en dat je dan de therapie moet doseren. Ik heb vrijdag en zaterdag niks gedaan, en ben vandaag weer begonnen en dan doe ik 2 sessies van 5 trials per dag. Vandaag gaat het voor het eerst weer wat beter, maar het verbaasde mij heel erg dat ik hier zo ziek van werd, ik kan me bijna niet voorstellen dat ik alleen van deze oefeningen zo ziek ben geworden. Volgens mij vond mijn psychiater, die sowieso niet zo gelooft in de HyperVentheorie, het ook sterk. Ik vind het vooral heel raar dat toen ik een paar maanden geleden even enthousiast begon ik zoiets helemaal niet had. Kan ik zo ziek zijn geworden door de oefeningen en kan het dat ik door de AD medicijnen hier veel heftiger op reageer? Ik reageerde daarnaast in het begin ook heel heftig op mijn AD medicijnen, kan dat ook betekenen dat de positieve effecten later ook groot zullen zijn? - Dat dacht ik althans, maar ik merk er helaas nog niks van....

Overigens moet ik toegeven dat ik een beetje moedeloos wordt van alles en vooral dat ik me de hele tijd zo ziek voel. 4 maanden HyperVen heeft enige verbetering gebracht, maar ik ben er nog lang niet. Van de AD medicijnen merk ik ook nog niks positiefs, behalve dat de meeste aanloopklachten zijn weggetrokken. De bloedmeting is in strijd met mijn eigen overtuiging. Ondertussen geloven mijn huisarts, longarts, en psychiater niet in HyperVen (al zeggen ze wel baat het niet dan schaadt het niet), en ben ik bang dat ik nooit helemaal beter word.

Alvast bedankt, Remon



4 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 18/04/2011 09:36 door remon.
Re: Vraag bloedmeting
19 April 2011 07:25
Hallo Remon,

Als je nog maar kort begonnen bent met de AD medicijnen dan kan het effect van HyperVen inderdaad extra sterk zijn. Je moet bedacht blijven op dit soort terugvallen als je AD medicijnen gebruikt. Stress komt nooit geleidelijk los maar in delen. Soms betekent dat een grote stressoplossing in één keer (dat kan een aantal dagen aanhouden). Wat er feitelijk gebeurt, is dat de zenuwpaden / banen langzamerhand weer worden vrijgemaakt en er weer een vrije doorgang komt van signalen tussen de neuronen. Je kan het je voorstellen als een leiding die verstopt zit. Langzaam maar zeker wordt de verstopping opgelost en begint het water weer te stromen. Maar gedurende dat proces heb je de last van de overdruk die de verstopping veroorzaken/'>oorzaakt. Het ligt allemaal wat ingewikkelder dan deze voorstelling maar het geeft je wellicht een beetje houvast.

Remon ik begrijp je verlangen om in één keer beter te zijn. Maar dit is een proces dat tijd nodig heeft. Je bent ook niet in 1 dag ziek geworden, daar zijn jaren overheen gegaan. Het is jammer dat de westerse artsen zich niet willen verdiepen in de diepgaande kennis van stress afhandeling door het lichaam zoals die van oosterse meditaties bekend is. Daarnaast willen ze ook nog niet geloven in de relatief eenvoudiger te begrijpen werking van het ademcentrum… tja dan heb je daar weinig hulp van te verwachten. Maar je bent nu op de goede weg, ook al voelt het nog niet zo. Blijf onthouden dat als je je slecht voelt, het lichaam de stress aan het oplossen is, en je dus feitelijk aan het genezen bent….

Rob Gravesteijn
HyperVen

Antwoorden die door HyperVen worden verstrekt, worden zo zorgvuldig mogelijk samengesteld. De antwoorden zijn gebaseerd op ervaringsdeskundigheid en kunnen niet worden beschouwd als vervanging van een consult, een behandeling bij een arts of medische informatie.
Re: Vraag bloedmeting
19 April 2011 09:53
Hoi Rob (en anderen),

Bedankt voor je antwoord. Het gaat op dit moment even heel goed. Ik snap er werkelijk niks van, ik heb gister een erg drukke dag gehad, en toch heb ik vrij goed geslapen en vanochtend heb ik een wat ik noem 'opklaring' gehad. Het voelt echt alsof er iets in mijn hoofd opklaart, wegtrekt, wat mij de hele tijd een ontzettend vervelend gevoel geeft, een soort drukkend, beklemmend gevoel dat je in alles belemmert, en er voor zorgt dat de kleinste handelingen de grootste moeite kost. In de winter is het veel minder, maar met dit warme weer speelt het weer op. Ik vind dit, na de lichthoofdigheid, nog wel het vervelendste gevoel, het is alleen zo moeilijk te omschrijven. Jouw beeldspraak van een verstopte leiding spreekt mij heel erg aan, want het voelt inderdaad alsof er ineens zenuwbanen open gaan tijdens zo'n opklaring. Ik zie dan ook beter, bewegen gaat makkelijker, mijn hoofd voelt helderder etc. Vaak duurt het maar kort, en ik voel me nu al weer slechter worden, maar het geeft wel heel veel vertrouwen en kracht om door te zetten. Zijn er toevallig meer mensen met zo'n soort gevoel?
Ik heb wel het idee dat het iets met de hyperventilatie te maken heeft, want ik had net tijdens de opklaring een klein beetje benauwd gevoel, terwijl ik dat normaal nooit heb, en mijn score vanochtend was wel 10 sec. lager dan meestal, dus ik denk dat dat komt door een laag CO2-gehalte.

Remon



3 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 21/04/2011 09:32 door remon.

Meer weten over het HyperVen programma?