[email protected]

HyperVen website

Wat is hyperventilatie?

Hyperventilation

Twee vragen

Gepost door Marielle 
Twee vragen
15 August 2014 19:31
Even twee vragen. Ten eerste: op de site staat dat 95% van de HyperVen-gebruikers van de klachten af komt. Hoe zit het met de overige 5%, waarom werkt het niet bij die mensen, is dat bekend?
Ten tweede: er staat dat op het moment dat je je adem 50-60 % langer kunt inhouden dan toen je begon met HyperVen, het genezingsproces op gang begint te komen. Is 50-60% in theorie genoeg om te genezen? Of moet het verder oplopen (zeg tot 80-90% of hoger) om te genezen?
Re: Twee vragen
15 August 2014 20:15
Hallo,
Ja, dat zijn goeie vragen.
Ik ben benieuwd wat de antwoorden zijn van HyperVen.
Maar ik begrijp best wel dat niet iedereen geneest omdat erg veel externe factoren hier een heel grote rol spelen.
Groeten Joop
Re: Twee vragen
16 August 2014 08:32
Hallo Marielle,

Dat hangt er heel sterk vanaf hoe trouw die mensen hebben geoefend. HyperVen is een vrij zware therapie die je 4 maanden moet volhouden. Veel mensen oefenen maar half: maken hun sessies niet af of doen maar 1 sessie per dag en slaan dagen over. Hierdoor ontbreekt het cumulatieve effect waarop de therapie gebaseerd is. Die mensen klagen dan vervolgens dat het niet werkt, maar dat hebben ze uiteindelijk aan zichzelf te danken. Het vereist dus wel zelfdiscipline… Vandaar dat het niet bij iedereen werkt.

In principe kun je helemaal genezen, als je tenminste trouw de oefeningen doet en de therapie helemaal afmaakt. Bij sommige mensen is er ook sprake van een grote stresslading en in sommige wat meer extreem gevallen zelf sprake van een burn-out. In dat soort gevallen is de therapie alleen soms niet voldoende en zoeken mensen nog extra ondersteuning in mediatie, yoga, of medicatie.

Over dat percentage, de scores moeten zeker verder oplopen. 50-60% is het begin. Als je begint met bijvoorbeeld 30 seconden, dan is +50% 45 seconden. Maar dat is niet voldoende om te genezen. Je moet de therapie blijven doen totdat de grafiek min of meer begint af te vlakken. Er is niet een bepaalde scores die gehaald moet worden, dat is bij iedereen verschillend. Maar de scores moeten gedurende de eerste 4 maanden wel blijven stijgen. Als je langere tijd (meerdere weken) niet meer vooruitkomt, en je scores zijn over het geheel nog niet erg gestegen, dat zijn er dingen die de vooruitgang tegenwerken. Dat kan stress zijn, maar het kan ook zijn dat de primaire oorzaken nog (gedeeltelijk) aanwezig zijn. In die gevallen is onderzoek naar oorzaken/'>oorzaak en gevolg belangrijk...

Rob Gravesteijn
HyperVen

Antwoorden die door HyperVen worden verstrekt, worden zo zorgvuldig mogelijk samengesteld. De antwoorden zijn gebaseerd op ervaringsdeskundigheid en kunnen niet worden beschouwd als vervanging van een consult, een behandeling bij een arts of medische informatie.
Re: Twee vragen
16 August 2014 12:45
Hoi Rob,

Dank je voor je reactie. Ik hoopte al dat de reden dat het niet bij iedereen werkt, 'therapie-luiheid' was.

Zelf ben ik een van de zwaardere gevallen. Volledig afgekeurd, 1 maal 6 jaar binnen gezeten met straatvrees, 1 maal 2 jaar en nog steeds durf ik niet alles (hoewel stukken beter dan vroeger). Negen maanden driemaal per week groepstherapie gehad, psychologen, psychiaters, Anafranil, Seroxat, Fevarin, Zoloft en Efexor allen op hoogste dosis, zelfs Dipiperon (anti-psychoticum) geslikt.
Oke, ik heb geen makkelijke jeugd gehad, maar dat is allemaal verwerkt. Ben nu zo'n 30 jaar bezig, ben een positief, nuchter, levenslustig mens, alleen die chronische hyperventilatie........ (wat overigens nooit, nooit, nooit door iemand bij mij is herkend, stelletje.......).

Goddank ben ik wel al jaren van de depersonalisatie af (vreselijk: in de spiegel kijken, weten dat je het bent, maar het niet zo ervaren. Kijken naar je hand en het gevoel hebben dat je er los van staat). Derealisatie is er nog enigzins. Nu nog van de overige psychische en de lading lichamelijke klachten af.

Overigens doe ik de oefeningen trouw 3 maal per dag en ik moet zeggen dat ik het totaal geen zware therapie vind. Zie het gewoon als een oefening. Maar goed, ieder mens is anders en ervaart dingen anders.

Heel erg bedankt voor de tijd die je aan ons geeft.

Groet,
Marielle
Re: Twee vragen
21 August 2014 11:16
Hoi Mireille,

Hoe lang ben jij nog bezig en merk je al enige verbeteringen?

Groetjes, Chantal
Re: Twee vragen
21 August 2014 11:27
Hoi Chantal,

Op 25 juni j.l. ben ik begonnen. Doe het drie maal daags en merk nog niets, geen verbetering en geen verslechtering.
Ik begon met een score van circa 38, mijn dagrecord nu is 74. Het gaat nu zeg maar per week een seconde omhoog. Geen idee of dat nog onder stijging valt. Soms lukt het mij ruim 80 seconden mijn adem in te houden, maar dan komen er ineens weer wat 50-ers bij, waardoor het gemiddelde weer zakt.

Ik las in een ander topic dat jij er ook al heel lang last van hebt. Waarschijnlijk duurt het dan gewoon langer eer je wat merkt c.q. geneest.

Waardeloos he, je paar maanden/jaren wat beter voelen en dan weer helemaal instorten. Volgens Rob werkt het bij iedereen, mits je consequent blijft oefenen. Tja, ik zal het moeten afwachten. Hopelijk merk ik snel een verbetering.

Veel succes!!!

Groetjes,
Marielle
Re: Twee vragen
21 August 2014 13:46
Hoi Mireille,

Oke, dus je bent wel al 2 maanden bezig maar je merkt nog geen vooruitgang? Hoop datje die in de komende maanden wel gaat voelen.
Maar je had ook geen verergering van de klachten dus dat is positief smiling smiley

Wat waren jouw klachten als ik vragen mag?

Ja heeeel erg balen dat ik weer terug bij af ben en eigenlijk erger.

Groetjes, Chantal
Re: Twee vragen
21 August 2014 16:06
Hoi Chantal,

Ik heb zoveel klachten van de chronische hyperventilatie, zowel lichamelijk als psychisch. Het ergst vond ik de depersonalisatie, daar ben ik gelukkig nu al jaren van af. Depersonalisatie is een soort los staan van jezelf. In de spiegel kijken, weten dat je het bent, maar het zo niet ervaren. Naar je handen kijken en het gevoel hebben dat ze niet van jou zijn. Derealisatie heb ik soms nog in lichte mate (alsof de buitenwereld niet helemaal echt is. Is anders dan duizelig zijn).
Nu nog paniekaanvallen (hoewel minder), enorme vermoeidheid, hartslag van ca.90 p.m. in rust, overslaand hart, ca.20 keer ademhalen p.m., licht in mijn hoofd (hoewel ik dat niet echt onaangenaam vind), slechte concentratie, slecht geheugen, vaak misselijk, vaak hoofdpijn, sombere buien, snel buiten adem, slecht slapen.
Gelukkig trek ik mij van de meeste symptomen weinig aan (ik denk b.v. niet dat ik een hartaanval krijg). De grootste winst voor mij zou zijn als ik geen paniekaanvallen meer zou krijgen en meer energie zou hebben. Daar hoop ik op.


Groetjes,
Marielle (niet Mireille)



1 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 21/08/2014 16:13 door Marielle.
Re: Twee vragen
21 August 2014 16:30
Hoi Marielle winking smiley

Jeetje dat zijn nog al wat klachten ook. Ik heb ook een hele snelle hartslag tussen de 90-100 pm.
Ik heb het zelf nooit ervaren die depersonalisatie maar een kennis van mij wel. Heel naar.

Mijn klachten zijn vooral:
* Benauwdheid
* Snel buiten adem
* Moeite met praten tijdens gesprek
* Gevoel of er iets in mijn luchtwegen zit ( dit is een nieuwe en heb ik nu dagelijks voor de afgelopen 3 weken)
* Moe ( de ene dag erger dan de andere)
* Gevoel flauw te vallen ( deze vind ik het ergste)
* Zuchten/boeren
* Prikkelbaar
* LIcht en onwerkelijk gevoel in mijn hoofd
* Hele lage weerstand

Ik sliep eerst heeeel slecht of gewoon niet en was ook depri, geen eetlust en obstipatie maar deze heb ik nu gelukkig niet meer.

Ik hoop ook vooral weer energie terug te krijgen, gevoel van rare luchtwegen wil ik niet meer en ook dat gevoel van flauw vallen mag van mij als eerste weg, haha.
Het beinvloed je leven he? Van het opstaan tot het naar bed gaan.

Heb je zo vaak paniekaanvallen dan? En wat ervaar je dan? Lijkt me heel naar. Heb het 1x echt gehad, althans...ik denk het of ik was gewoon onwijs geschrokken van het denken dat ik doodging omdat ik toen chronische hyperventilatie nog niet kende.

Ik hoop dat je heel snel resultaat mag gaan bemerken. Tis ook zo lastig he? Want de 1 is na 3 maanden HyperVen genezen en een ander kan er wel 8-12 maanden over doen.

Hou je ons hier op de hoogte??

Groetjes, Chantal



1 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 21/08/2014 16:34 door chantal76.
Re: Twee vragen
21 August 2014 16:51
Hoi Chantal,

Als ik een paniekaanval krijg kan ik niet meer helder denken, hart gaat tekeer, ik ga trillen, krijg het koud en warm, gewoon totale paniek, willen vluchten. Ik woon in Rotterdam, maar ik ben al jaren niet in het centrum geweest. Ik ga nooit op vakantie, ben voornamelijk thuis, in mijn eigen buurtje.
Vroeger had ik zodra ik naar buiten ging paniekaanvallen, nu alleen nog af en toe. Ik dacht eigenlijk nooit dat ik dood ging tijdens zo'n aanval, ik was bang gek te worden.

Vergeleken met 10 jaar geleden gaat het heel goed met mij. Er waren jaren dat ik absoluut niet naar buiten durfde.
Ik stortte in tijdens mijn studie. Heb geen kinderen gekregen omdat ik ze zo'n moeder niet aan wilde doen, ben volledig afgekeurd (heb tussen 2 straatvreesperiodes in paar maanden gewerkt), dus ja, het beinvloed je leven heel erg.
Het is het enige probleem in mijn leven, voor de rest ben ik (volgens familie en vrienden) bijna irritant optimistisch en nuchter.

Het gevoel dat jij hebt dat je iets in je luchtwegen hebt ken ik (gelukkig) niet. De overige klachten herken ik wel (op de slechte weerstand na).

Ben jij weleens flauwgevallen? Ik al minstens 10 keer en ik kan je zeggen dat daar helemaal niets eng aan is, misschien een lichte troost? Je komt altijd vanzelf weer bij! (Overigens viel ik flauw door bloedarmoede en griep, dus niet tijdens paniekaanval).

Zodra ik verbetering merk laat ik het hier weten. Laat jij het weten wanneer je gaat beginnen met HyperVen?

Groetjes,
Marielle
Re: Twee vragen
21 August 2014 17:48
Hoi Marielle,

Jeetje, als je volledig bent afgekeurd en geen kinderen hebt gekregen door dit alles, dan kun je wel stellen dat het inderdaad je leven beinvloed.

Wel heeeeel fijn dat het nu al een heel stuk beter met je gaat. Heb je voor HyperVen ook al andere therapieen geprobeerd? vast wel!
Ik heb wel het een en andere geprobeerd en hoop echt dat HyperVen mij er echt voor eens en altijd vanaf gaat helpen, al moet ik het een jaar lang doen!
Hoop zo voor jou dat het gaat werken, maar zoals ik alle succesverhalen gelezen heb, komt dat vast wel goed. Zolang je het maar consequent doet en ook de oorzaken/'>oorzaak aan kunt pakken en rust en regelmaat in je leven hebt.

Ik ben zelf ook hel optimistisch en zie de toekomst wel vrolijk in maar af en toe ( toevallig vandaag) heb ik echt even een vreselijke baaldag! Ik kan dan ook heel weinig van mijn 8 jarige zoon hebben en die is JUIST vandaag heel ondeugend smiling smiley

Maar verder merkt hij er weinig van want ik ben gewoon vrolijk ( al voel ik me lichamelijk slecht) en we ondernemen wel gewoon dingen. Bij mij komen de klachten echt in golfbewegingen. Soms voel ik me ook weer een stuk beter en verdwijnen bepaalde klachten en krijg ik er weer andere voor terug.

Ik ben nog nooit flauw gevallen. Bij flauwvallen daalt je bloeddruk en bij HyperVentilanten stijgt hij eerder dan dat ie daalt dus ik denk dat het in jouw geval dan toch ook met je bloedarmoede te maken had??
Ik vind het gevoel echt heeeeel eng en voel me daarna zooo doodmoe , koud en rillerig en ook de dag erna nog. Stomme is dat ik WEET dat het niet gevaarlijk is en dat ik niet doodga. Maar goed, daarom gaat dus mijn Angsttherapie van start de 27ste en duurt ongeveer 2-3 maanden en daarna ga ik met HyperVen beginnen want ik moet bij de angst therapie ook veel oefeningen doen dus dat wordt dan teveel bij elkaar .

Ben echt heel benieuwd hoe het bij jou gaat in de nabije toekomst. Wel heel fijn dat je geen verergering van de klachten hebt he?Meeste hebben dit wel wat ik lees.

Groetjes, Chantal
Re: Twee vragen
21 August 2014 22:15
Hoi Chantal,

Hopelijk kom je er met de angst-therapie al voor het grootste deel vanaf! Veel succes daarmee.

Ik heb zo'n 9 maanden lang 3 dagen per week groepstherapie gehad (bij de BAVO), bij het RIAGG gelopen. bij psychiater in het ziekenhuis. Verder allerlei kwakzalvers bezocht (homeopathie, reiki, transcendente meditatie, iriscopie, bachbloesems, etc.). Verschillende anti-depressiva, waarvan er maar een enigzins hielp, maar daar moest ik begin dit jaar mee stoppen (na zo'n 10 jaar gebruikt te hebben) omdat mijn lever het niet meer aan kon.

Heel goed van je trouwens dat je leuke dingen met je zoon blijft doen! Ik hoop voor je dat je snel steeds meer met hem kan gaan doen!

Groetjes,
Marielle
Re: Twee vragen
22 August 2014 10:27
Hoi Marielle,

Jeetje dus je hebt al wel het nodige er aan gedaan om er vanaf te komen. Je bent wel een eind opgeschoten dus het is niet allemaal voor niks geweest he? En nu hopen dat HyperVen je van de chronische hyperventilatie en DPR klachten afhelpt. Kan wel langer duren dan je denkt en ook omdat je het al zoooo lang hebt he? Bij iedereen werkt alles weer anders. Als ik ga beginnen kan ik er zo maar met 3-4 maanden vanaf zijn maar het kan ook zomaar zijn dat ik een jaar bezig ben en weet je...kan mij niks schelen als ik er maar af kom. Ja toch?
Er zijn nog wel veel ergere dingen op de wereld en soms is het goed om even keihard aan jezelf te werken.

Ik hoop ook dat de angsttherapie me een eind op weg helpt. Kennis van mij is er voor 95% vanaf gekomen door de angsttherapie en hij had ook agorafobie. Dat heb ik dan weer niet maar ik ben wel bang voor bepaalde symptomen en ik wil niet meer bang zijn voor mijn eigen lijf.
Kan niet wachten om te beginnen maar moet nog even tot woensdag wachten. Intake heb ik al gehad.

Nou, hele mooie dag en ik hoor wel van je als je verschil begint te merken. Ben zoooo benieuwd. Maar merk je nu echt nog helemaal niks niks??

Groetjes, Chantal
Re: Twee vragen
22 August 2014 13:55
Hoi Chantal,

Nee, helaas merk ik echt nog helemaal niets, maar zoals je zegt, denk ik dat, hoe langer je last van chronische hyperventilatie hebt, hoe langer het kan duren eer je wat merkt.
Je zegt dat het bij sommige mensen minimaal 8 maanden kan duren voor ze van de klachten af zijn, hoe weet je dat? Heb je dat ergens gelezen of zo?
Ook mij maakt het niet veel uit hoe lang het duurt voor ik klachtenvrij ben. Liefst vandaag natuurlijk, maar na zoveel jaar kan ik nog wel wat geduld op brengen. Zou alleen zo graag al een beetje verbetering willen merken.

Ben wel benieuwd naar de therapie die jij gaat volgen. Is het een soort van exposure therapie?

Groetjes,
Marielle
Re: Twee vragen
22 August 2014 14:23
Hoi Hoi,

Nou ik kan hetme zo voorstellen dat het bij de 1 3 maanden duurt en weer bij een ander 8 maanden of langer.
Het ligt er maar net aan welke externe factoren ermee spelen, hoe diep zit de stress, hebben ze nog veel stress? Etc etc

Je zult vast de komende weken wel iets van vooruitgang merken lijkt mij, anders even vragen?

Ja het is een exposure therapie inderdaad. Geen pretje maar ik moet er even doorheen . We houden elkaar op de hoogte.
Kan waarschijnlijk alleen via hier of niet?

Groetjes
Re: Twee vragen
22 August 2014 15:54
Hoi Chantal,

Exposure is inderdaad zwaar, maar werkt wel heel goed wat betreft je gedachten. Gaat je lukken!

We houden elkaar (en de rest) trouw op de hoogte van onze ontwikkelingen, deal? Ik vind het ook fijn als mensen die HyperVen succesvol hebben afgerond het hier laten weten. Geeft ons moed.
Heb je als eens bij de succesverhalen gelezen? Dat doe ik af en toe als ik weer eens twijfel.

Groetjes vanuit een heel, heel nat Rotterdam,
Marielle
Re: Twee vragen
22 August 2014 17:03
Hoiiii,

Ja die succesverhalen heb ik al tig keren gelezen, hahaha. Geeft een heel fijn gevoel. Jammer dat er geen recente succesverhalen meer zijn.
Zit jij ook op de chat? Het schijnt als je het programma koopt je ook op een chat kan ofzo om elkaar een beetje te steunen?

Ja, ik heb ook veel goede verhalen gelezen over die exposure therapie dus ik ga er helemaal voor. Wil zo graag een dag niet benauwd zijn en niet meer bang.
Ik denk dat als je niet meer bang bent, het vertrouwen terug keert in je lijf en als dat gebeurt zal de stress afnemen en als dat gebeurd zullen vele klachten ook afnemen. Althans...dat is mijn theorie en hoop achter het idee zeg maar, haha

En de restant klachten kan ik dan met HyperVen aanpakken + mijn buffers helemaal aanvallen zodat ik ook geen terug vallen meer krijg. Je kunt er met angst therapie ook wel helemaal vanaf komen ( wat ik heb begrepen) maarrrr je blijft dan wel heel gevoelig met kans op dus hier en daar een terugval en ik wil er gewoon helemaal vanaf voor altijd als het effe kan.

Groetjes terug uit een hééél nat Almere

Chantal
Re: Twee vragen
22 August 2014 17:17
Hoi,

Ik denk dat je gelijk hebt en ik vind het heel logisch (en dapper) dat je beiden gaat doen (angsttherapie en HyperVen).
Aangezien ik echt weinig geld heb, doe ik de therapie zelf, dus zit ik niet op de chat. Driemaal per dag oefen ik met de stopwatch bij de hand. Het schijnt dat wanneer je betaald allerlei tips e.d. krijgt, die mis ik dus nu. Maar zoals gezegd, afgekeurd en gescheiden, dus niet echt geld over aan het einde van de maand....

Groetjes,
Marielle
Re: Twee vragen
22 August 2014 18:07
Hoi

Dank je wel . Vind het ook heeeel spannend maar een goede vriend van mij heeft dezelfde therapie gedaan en heeft er heeeel veel baat bij gehad. Hij gaat mij ook ( naast mijn psycholoog) begeleiden dus dat gaat helemaal goed komen.
De angst therapie is trouwens gratis en zit in het basispakket. Maar goed, als je geen angst voor de angst hebt, is het niet nodig.

Snap dat je niet effe €80 hebt voor de therapie. Maar hoe weet je nu zeker of je het wel goed doet? Want als je het programma koopt, krijg je ook uitleg toch?

Groetjes
Re: Twee vragen
22 August 2014 20:55
Hoi Chantal,

Het lijkt mij dat je niet zoveel fout kunt doen. Rustig uitademen, diep inademen, nog rukje na, inhouden tot het niet meer gaat (zonder te forceren), rustig uitademen. Maar als ik het geld makkelijk kon missen, zou ik het zeker via het programma doen (i.v.m. de tips en de overige extra's).

Ik heb ook angst voor de angst, maar het is bij mij wel stukken minder dan vroeger, doordat ik er regelmatig doorheen ben gegaan. Wel fijn dat de therapie vergoed wordt. Dat is tegenwoordig maar afwachten, zeker bij behandelingen voor psychische klachten. Jammer dat HyperVen niet in het pakket zit. Schandalig eigenlijk, als het echt zo goed helpt.

Groetjes,
Marielle

Meer weten over het HyperVen programma?