[email protected]

HyperVen website

Wat is hyperventilatie?

Hyperventilation

protesterend lichaam

Gepost door Marjolein 
protesterend lichaam
23 October 2007 12:58
Hallo allemaal,

Ik ben al weer een paar dagen heel duizelig, heb een band van spanning om mijn borst/schouders, het borrelt, stroomt en trilt in mijn lijf, ik word hier zo moe (en moedeloos) van. Ik doe zo mijn best, met ontspannen,rust en HyperVennen , maar het lijkt of mijn lichaam zich tegen alles aan het verzetten is, dat ik constant in gevecht ben met mezelf. Probeer zo positief mogelijk te blijven, niet in paniek te raken, dingen te laten gebeuren, maar dat valt niet altijd mee.

Ik ben nu bijna 6 maanden aan het oefenen, de laatste weken heel rustig, omdat mijn scores te snel omhoog gingen. Heb het gevoel dat er heel veel in mijn lichaam gebeurt, veel stressontlading ook. Ik heb al heel lang klachten, zo'n 20 jaar geleden eerste hyperventilatieaanval gehad en sindsdien, met betere en slechtere periodes, altijd klachten gehad. Er is vanalles onderzocht, heel wat therapieen gevolgd enzenz., maar tot nu toe geen oplossing. Ik herken heel veel in chronische hyperventilatie, HyperVen klinkt heel logisch en heb er ook wel vertrouwen in dat het goed is, maar het duurt zo lang voor ik verbetering voel, er zijn wel wat dingetjes verbeterd, zoals wat minder angst, rustiger ademhaling, kan beter ontspannen, maar ben bv. veel meer duizelig, onwerkelijk gevoel, tintelingen, trillen, wat weer onzeker maakt. Ik reageer ook overal veel gevoeliger op, het weer, licht, beweging, bv. chocola, alles lijkt een reactie te geven.

Is het zo dat hoe langer de klachten bestaan, hoe langer het duurt voordat ze overgaan ?

Ik weet dat ik vooral geduld moet hebben, dat het veel tijd kost allemaal, maar soms weet ik even niet meer of ik nou wel goed bezig ben ( weet trouwens ook niet wat ik anders moet doen ), en soms ben ik bang dat de klachten alleen maar erger worden ipv. beter.

En zo blijf ik dus maar ronddraaien in die bekende cirkel.

Marjolein
Re: protesterend lichaam
23 October 2007 17:56
Hoi Marjolein,

Ik herken maar al te goed wat je schrijft. Ik heb sinds april 2005 hyperventilatie. Vergeleken de anderen hier, ben ik dus nog maar een 'groentje', want bijna iedereen hier heeft al veel langer last. Sommigen ook al 10-20 jaar! Ik ben in juli 2007 begonnen met oefenen en dat ging met ups en downs. Ik dacht: 'Dit MOET me van mijn klachten af gaan helpen!' en ik was daar echt op gebrand. Ik had al mijn hoop op HyperVen gezet en oh, wat viel het tegen toen de klachten niet weg gingen. Ik dacht: 'Vier maanden oefenen en ik ben er van af!', maar zo werkte dat dus niet bij mij. Af en toe had ik periodes dat het goed ging en dan was HyperVen het helemaal, maar ik viel van mijn geloof als de duizelingen weer terugkwamen. Ik verwachtte gewoon veel te veel. Ik dacht dat het meteen moest gaan helpen...Dat gebeurde niet en dat leverde weer onbewust irritatie en dus spanning op.

Als het weer even een tijdje slechter ging, gaf ik het op en stopte ik met het programma. Meestal probeerde ik dan weer een andere therapie, als nieuwe strohalm. En dat bleek dan óók niet te helpen. Dan ging ik toch maar weer oefenen, want een stemmetje in mij bleef steeds roepen dat HyperVen goed voor me was. Maar ik moest wel volhouden, ook als ik een dip had. Zo ging dat maar door. Ik heb nog steeds periodes dat ik wel oefen en dan weer niet. Ik vind het vaak nog steeds moelijk te accepteren dat mijn vreselijke duizeligheid toch echt door zoiets 'simpels' als hyperventilatie wordt veroorzaken/'>oorzaakt. Door 'alleen maar' verkeerd ademen. Maar ik zweer HyperVen toch niet af, want tot nu toe is dat het enige waardoor ik toch een heel stuk vooruit ben gegaan.

Ter vergelijk: in 2005 durfde ik haast niets meer. Constant was ik bang dat ik duizelig zou worden en langzaam vermeed ik dingen. Ik zag overal tegenop en wist echt niet wat ik moest doen. Bioscopen, uit eten gaan, feestjes...ik durfde het allemaal niet meer. Toen ging ik HyperVennen en opeens had ik weer momenten dat ik helder in mijn hoofd was. Er ging een wereld voor me open. Letterlijk. Want langzaam werd dat ene heldere moment een heldet uur, werd dat uur een dag en werd die dag drie dagen. Soms ben ik zelfs een week klachtenvrij! Doordat ik me beter ging voelen, durfde ik ook weer meer. Nu doe ik dus alles weer, al blijf ik recepties en bruiloften lastig vinden.

Ik snap dus echt Marjolein dat je het soms niet ziet zitten, dat je denkt nooit meer beter te worden. Dat denk ik soms ook, want ik ben al heel lang bezig. Dat komt denk ik wel doordat ik soms ben gestopt met oefenen. Maar ik merk toch duidelijk vooruitgang, al gaat het soms met babystapjes omdat we gevoeliger zijn voor bijvoorbeeld drukte dan anderen. Ik weet dat Hester (van HyperVen) ook veel 'bijklachten' had en dat het bij haar soms ook allemaal slechter werd. Maar ze hield vol en nu is ze hyperventilatie-vrij. En ik ken uit mijn 'begintijd hier', 2005, mensen die dat ook hadden en die zonder hyperventilatie door het leven gaan nu. Het kan echt! Soms verval ik in oude gewoonten en neem ik op goede dagen teveel hooi op mijn vork, maar toch ontspan ik door te HyperVennen. Dat werpt toch zijn vruchten af, al ben ik nog niet klachtenvrij. We gaan vooruit. Daar gaat het om. Ik weet niet of het zo is dat het langer duurt naarmnate je langer hyperventilatie hebt gehad, want dan zou ik er zo van af moeten zijn. Er zijn hier ook mensen die bijvoorbeeld al acht maanden oefenen. Ik heb daar geen antwoord op. Maar hou vol hoor, want je bent nu al zo ver. Je lichaam reageert en soms lijkt het dat alles traag gaat. Maar vergeet niet dat je jaren fout hebt geademd voordat je klachten kreeg en dat je dat niet zomaar kunt omdraaien. Misschien moet je eens zoeken in het archief en dan zie je dat anderen ook lang hebben moeten oefenen, met als resultaat: geen hyperventilatie meer!

Hou vol, dat doe ik ook! [:](Y)[/:]

Groetjes Rainbow

Re: protesterend lichaam
23 October 2007 23:56
Hallo Rainbow,

Bedankt voor je reactie,soms moet ik even mijn verhaal kwijt en soms moet ik weer net even horen dat ik niet de enige ben met van die rare klachten. Het blijft ook moeilijk voor te stellen dat die veroorzaken/'>oorzaakt worden door een verkeerde manier van ademen, en hoewel ik weet dat het zo is, blijf ik toch (op slechte momenten) af en toe twijfelen en afvragen of het niet iets ernstigers is, maar ook dat zal je bekend voorkomen.

Ik ga ook wel door met oefenen, doe rustig aan, en bedenk ook dat als het geen chronische hyperventilatie zou zijn , ik waarschijnlijk ook niet zo heftig zou reageren op HyperVen, daarbij zijn de klachten constant zo wisselend en op andere plaatsen in mijn lichaam, dat ik niet zou weten waar het anders door zou komen dan door chronische hyperventilatie.

Hoop dat we snel kunnen zeggen dat we chronische hyperventilatie overwonnen hebben !

groetjes Marjolein
Re: protesterend lichaam
29 October 2007 21:43
Marjolein, ik herken je verhaal heel goed.
Ik reageerde ook best heftig op HyperVen, de klachten werden zo erg dat ik er mee moest stoppen. Te grote ontlading waarschijnlijk.
Verschil is wel dat mijn scores helemaal niet stegen
Dat rare gevoel in je lichaam, borrelen, riedelen, gonzen, prikkelen van lippen, handen en voeten, de band van spanning, ik noem dat.. mijn ribbenkast voelt te klein voor de inhoud..
en nog een hele lijst met de bekende klachten.
Zal niet de laatste 1,5 jaar beschrijven want ik heb me vaak ook angstig en rot gevoeld
en daar wil ik eigenlijk niet eens aandenken en jij hebt er ook niks aan.
Ben nu sinds een paar maanden bezig met acupuntuur en nu ga ik stapje voor stapje eindelijk vooruit. Het is natuurlijk niet zo van, 1 keer in de week je vol laten steken met naalden ( om het maar even met een beetje humor te zeggen) en dan word je beter.
ik moet er zelf ook aan werken. Anders gaan denken en doen.
Maar dat kon ik niet toen ik nog zo angstig was en mijn hart er zo wat uitklopte en me vaak afvroeg moet ik een dokter bellen.
En het was voor mij ook belangrijk dat de behandelaar ook echt goed is, dus ook praten
over van alles en uitzoeken hoe je in elkaar zit.
Ik ben ook erg gevoelig voor bepaalde dingen en daar krijg ik ook tips en oefeningen voor.
Jij schrijft dat je al veel therapieen hebt gedaan, toevallig ook acupunctuur?


Ik denk dat je niet kan kijken naar andere in de zin van, wanneer gaat HyperVennen helpen.
Sommige zijn er misschien in een paar maanden vanaf of grote verbetering van de klachten en andere zijn jaren aan het HyperVennen en maar een hele lichte verbetering.
En misschien zijn er ook mensen waar HyperVen ook niet heeft geholpen door wat voor
omstandigheden dan ook.

Hopelijk gaat het al iets beter met je.

Sterkte Vlinder
Re: protesterend lichaam
30 October 2007 00:23
Hallo Vlinder,

Ja , ik doe ook acupunctuur, al voor ik met HyperVen begonnen ben. De uitwerking hiervan kan per keer wisselen, maar zeker omdat het gecombineerd wordt met rugmassage vind ik het wel prettig.

Ik ben ook maar weer even gestopt met HyperVen, sinds een week ofzo, maar klachten zijn nog niet veel minder, hoewel het zo'n beetje van uur tot uur kan verschillen hoe ik me voel, soms even redelijk rustig, dan weer ineens heel duizelig, angstgevoel, of hard trillen, als een soort golven gaat het door mijn lijf, er is geen staat op te maken.

Volgens mijn adem/cranio-sacraal therapeute, heb ik een heel sterk verdedigingsmechanisme, waardoor mijn lichaam zo heftig reageert, maar zij voelt wel duidelijk verbetering in kunnen ontspannen en verbeterde ademhaling. Ben zo'n beetje gelijktijdig daarmee en met HyperVen begonnen, en sindsdien heb ik eigenlijk meer last van duizeligheid en andere rare klachten.
Misschien wordt er wel te snel te veel spanning uitgewerkt op deze manier, ik weet het ook niet.

Ik vraag me weleens af of het niet te lang duurt dat de klachten verslechterd zijn, en of ik wel op de juiste weg zit, en of het wel stressontlading is en niet alleen verslechterde klachten. Kan het oefenen met HyperVen het eigenlijk ook slechter maken?

Misschien dat Hester of Rob daar ook een antwoord op kunnen geven ?

groetjes Marjolein
Re: protesterend lichaam
30 October 2007 11:15
Hallo Marjolein

Zou best weleens kunnen dat er teveel spanning (stressontlading) wordt uitgewerkt en daarom zoveel heftige klachten. Dat had ik ook met HyperVennen, ik kreeg eigenlijk steeds meer klachten en ze werden ook erger. Rob adviseerde mij toen ook een pauze en eventueel AD medicijnen. Aangezien ik slecht reageer op alle medicijnen wilde ik daar niet aan.
Maar ook zonder HyperVen hield ik de klachten en ze werden eigenlijk alleen maar erger,
vandaar weer verder zoeken en toen bij de acupunctuur terecht gekomen.
Bij mij gaan de klachten ook nog op en neer, kan per uur verschillen,maar de goede periodes zijn alleen maar toegenomen. En dan bedoel ik, dat ik eerst alleen nog maar binnen zat, vechten tegen de klachten en de angst en dat ik nu doordat ik de klachten nog wel heb, maar veel minder heftig, weer een beetje normaal kan leven.

Jij bent dus bijna 6 maanden onder behandeling bij een acupuncturist begrijp ik.
Gebruik je er ook kruidenpillen bij?

Rob of Hester weten er vast veel meer van dan ik, maar wilde toch even in het kort reageren
in de hoop dat je er wat aan hebt.

groetjes Vlinder
Re: protesterend lichaam
30 October 2007 13:40
hoi,

Wat een ellende he.
Ik herken je klachten heel goed. Ik slik nu stjanskruid, en ik merk nu na ruim 2 weken, dat ik me echt beter voel. Ben er nog lang niet, maar ik voel dat het werkt. En stjanskruid staat bekend als de natuurlijke vervanger voor AD medicijnen, overleg het eens met je huisarts, wellicht het proberen waard!

succes en sterkte!
Re: protesterend lichaam
30 October 2007 23:13
Hallo Vlinder en Suzanne,

Bedankt weer voor jullie reacties [:]smiling smiley[/:]

Ik ben zo'n 1,5 jaar onder behandeling bij een acupuncturist, en heb er ook kruiden bij.

Ik heb een paar jaar terug ook al een hele tijd antidepressiva geslikt, zonder echt duidelijke verbetering daardoor. heb er wel over nagedacht of ik weer AD medicijnen zou proberen, maar aangezien dat ook voor enorme stressontladingen zorgt, denk ik dat dat helemaal teveel is op dit moment.
Daarbij reageer ik ook heel sterk op medicijnen, ook op natuurlijke basis, dat ik momenteel heel voorzichtig ben met wat ik slik.

Ik ben sinds een paar dagen wel gaan wandelen, lekker naar buiten, het plan is om dit iedere dag even te doen, voel me daar wel wat lekkerder door , dus misschien een tip voor jullie ook[:]smiling smiley[/:]

groetjes Marjolein
Re: protesterend lichaam
31 October 2007 19:08
Hallo Marjolein,

In principe kunnen de oefeningen met HyperVen dit soort klachten niet erger maken. HyperVen kan ook gewoon door gezonde mensen worden beoefend, zonder daar gevolgen van te hebben. Wat wel kan, is dat door het nogal sterk ontspannende effect dat van de therapie met HyperVen uitgaat, het zenuwstelsel die rust aangrijpt om het ontstressings-mechanisme op gang te brengen. We worden dan – net als bij sommige mensen in een vakantie wel eens wil gebeuren – plotseling geconfronteerd met onze interne stress. En dat kan klachten de klachten wel doen verergeren, maar dat is het natuurlijke genezingsproces. Vervelend genoeg kan die stress zulke heftige vormen aannemen, dat het moeilijk hanteerbaar wordt.

Ik weet niet of dit bij jou ook het geval is. Maar je kunt altijd een tijdje stoppen met HyperVen om te kijken of dat veel invloed heeft. Daarna kan je gewoon weer doorgaan met HyperVen. Overigens kunnen de moderne SSRI (AD medicijnen) medicijnen goed helpen om stress en burn-out-verschijnselen te hanteren. Als je in de eerste dagen na het starten met de SSRI medicijnen heftig ontstressingsverschijnselen krijgt (die vaak als bijwerkingen worden beschreven, maar dat absoluut niet zijn!), weet je zeker dat dat de grote boosdoener is. Overigens is dat soort interne stress vaak ook een katalysator voor chronische hyperventilatie…

Een ander naar bijverschijnsel van stress, is dat het de zenuwstelsel resistenter maakt maakt tegen veranderingen. Daarom duurt bij grote(re) stressladingen de therapie met HyperVen vaak langer dan bij mensen die minder of weinig interne stress hebben. Je ziet dat ook vaak terug in het heftige fluctueren van de voortgangsgrafiek in het programma.

Antwoorden die door HyperVen worden verstrekt, worden zo zorgvuldig mogelijk samengesteld. De antwoorden zijn gebaseerd op ervaringsdeskundigheid en kunnen niet worden beschouwd als vervanging van een consult, een behandeling bij een arts of medische informatie.

Rob Gravesteijn
HyperVen
Re: protesterend lichaam
31 October 2007 23:26
Hallo Rob,

Bedankt voor je antwoord, stelt wel weer een beetje gerust.

Ik ben inderdaad even gestopt nu, kijken of het wat rustiger wordt, of iig beter hanteerbaar.

groetjes Marjolein
Re: protesterend lichaam
09 November 2007 23:42
Hallo,

Aangezien de klachten niet echt verminderen en ik steeds weer angst/spannings"golven' voel, heb ik besloten toch maar weer AD medicijnen te gaan proberen (in overleg met huisarts).

Ik ben nu citalopram(cipramil) gekregen en daarbij oxazepam, voor als de bijverschijnselen te heftig worden.

Moet zeggen dat ik er wel een beetje tegen op zie, een beetje bang ben voor heftige ontladingen, heb een paar jaar terug ook al AD medicijnen (fevarin) geslikt en weet dat ik daar toen in begin ook vrij veel last van had... maar misschien als ik het ergste verwacht, dat het allemaal wel meevalt.

Hoop iig. dat dit me zal helpen door die spanning heen te breken, wat me nu steeds niet lukt, en straks HyperVen weer op te pakken en dan "gewoon" die hyperventilatie achter me te laten.

Ervaringen zijn welkom...

groetjes marjolein
Re: protesterend lichaam
10 November 2007 11:16
Hoi Marjolein

Waarschijnlijk ben je al begonnen met de AD medicijnen en ik hoop dat je niet al te veel last hebt
van de bijwerkingen!
Je vraagt om ervaringen, maar je hebt zelf denk ik ook al wel op Internet gelezen eventueel in andere forums dat het bij iedereen heel verschillend is. Wie weet komen er hier toch ook nog meer ervaringen of tips.
Zelf heb ik 1 tablet Exefor geslikt en dacht dat ik stapelgek werd.
Ik trilde en beefde,keek in de spiegel want ik dacht dat ik een monster was geworden, in de zin van, mijn hoofd en ledematen voelde 3 keer zo groot en leken uit elkaar te spatten, etc etc.
Kon niet meer nadenken van angst en was bang voor mezelf.
Meteen gestopt en weekendarts gebeld. Toen ik na een paar dagen weer een beetje tot mezelf was gekomen, naar de huisarts gegaan en kon ik een andere AD medicijnen krijgen maar durfde dat niet meer.
Ik wist helemaal niet dat dat kon gebeuren; wist natuurlijk wel dat er bijwerkingen waren, maar dat het zo heftig kon zijn, wist ik niet. Achteraf (hier gelezen) dat het waarschijnlijk een enorme stressontlading was geweest.

Gelukkig heb ik ook een goede ervaring voor je van iemand die hetzelfde middel slik als jij en er nauwelijks last van heeft. alleen wel meer transpireren, wat slaapproblemen in de zin van vroeg wakker en heel veel meer eetlust, dus aangekomen.
Slikt het inmiddels 1,5 jaar en kan nu aardig goed functioneren, af en toe nog last, maar minder erg.
Ik denk wel dat het ook zo werkt dat als je door de AD medicijnen minder aanvallen of chronische
klachten hebt, dat je dan automatisch meer vertrouwen krijgt in je lichaam, minder angstig wordt en je je dus stapje voor stapje beter gaat voelen.
Maar dat geldt denk ik ook voor andere therapieen.

Ik hoop van harte dat het bij jou gaat helpen en dat het met de bijwerkingen mee zal vallen.

Groetjes Vlinder
Re: protesterend lichaam
10 November 2007 23:17
Hoi Vlinder,

Bedankt voor je steun. Ik ga morgen beginnen...

Jeetje zeg...jij had wel een hele heftige ervaring met AD medicijnen, niet zo gek dat je dat niet meer durfde te proberen. Bij mij bleef het toen bij heel heftig trillen en misselijk enzo....

Ik heb inderdaad ook op internet/forums gezocht en gelezen hoe verschillend de uitwerking kan zijn, en dat citalopram vaak wat minder heftige bijwerkingen heeft dan andere middelen.

Nou ja.... ik moet maar afwachten hoe het gaat, zoals het nu gaat is het ook niet prettig.

groetjes Marjolein
Vlinder
Re: protesterend lichaam
11 November 2007 12:10
Hoi Marjolein

Duim voor je hoor, hopelijk valt het allemaal mee en gaat het helpen!

groetjes Vlinder
Re: protesterend lichaam
17 November 2007 15:18
Hoi Vlinder,

Ik ben nou een week bezig met AD medicijnen, dus even een update. Ik ben met een lage dosis begonnen, en voor het slapen neem ik een halve oxazepam. Ik loop wel al dagen heftig te trillen,ik ben meer moe, een beetje misselijk gevoel en duizelig, en een beetje tintelend gevoel af en toe.... maar het is te handelen, die klachten had ik sowieso al vaker, dus zijn bekend, en nu ik die AD medicijnen er de schuld van kan geven geeft dat ook een stukje rust.

Ik moet zeggen dat het me meevalt tot nu toe, geen hele enge bijwerkingen, geen heftige angst of paniekaanvallen, en hopelijk gaat het nu snel de goede kant op.

Het gekke is wel dat de klachten vooral aan de linkerkant van mijn lichaam zijn, en vooral linkerbeen trilt erg.

groetjes Marjolein



Bericht bewerkt (18-11-2007 23:56)
Re: protesterend lichaam
22 November 2007 15:25
Hoi Marjolein

Je bent nu al bijna 2 weken bezig, hoop dat de klachten alweer iets minder zijn
geworden. Fijn dat je het kan handelen, al is het niet leuk natuurlijk.
Dat trillen is misschien ontlading? Zie je echt dat je trilt of is het een gevoel van binnen?
Dat het vooral links is..heb geen idee hoe dat komt.
Ik had namelijk vorig jaar echt dat je zag dat ik trilde (toen waren de klachten veel erger en ook angsten, geen medicijnen) en nu zie je niks meer aan de buitenkant, maar voel ik het van binnen in mijn lichaam, net of je het koud hebt. Niet te verwarren met het geprikkel en het gegons van binnen, dat is weer een ander gevoel.

Succes en hou je taai

Groetjes Vlinder
Re: protesterend lichaam
22 November 2007 23:15
Hoi Vlinder,

Ja het weekend 2 weken, en ga dan medicijnen verhogen, zal dan waarschijnlijk weer meer last krijgen even, maar dat zie ik dan wel

Nu zijn de "bijwerkingen" alweer een stuk minder, al een paar dagen nauwelijks getrild, wel nog wat tintelingen, duizelig en extra moe. Ik denk ook dat dat trillen ontlading is, en ja dat is echt duidelijk zichtbaar,gaat vrij heftig, maar dat gevoel binnen in je lichaam ken ik ook ( en dat gegons en geprikkel, en gebubbel en getintel)

Ik heb vandaag aan de huisarts gevraagd hoe het kan komen dat het vooral links is , maar zij dacht dat het puur toeval is

jij ook succes

groetjes Marjolein
Re: protesterend lichaam
27 November 2007 11:54
Hoi Marjolein

Gelukkig dat de "bijwerkingen" al een stuk minder zijn of misschien waren want je hebt de medicijnen inmiddels al verhoogd.
Hoop dat het meevalt, misschien is je lichaam al een beetje gewend.
Ja we mogen geloof ik geen bijwerkingen zeggen omdat het ontlading is?
Nou ja wat het is, is het, als je maar van je klachten afkomt.

Succes en sterkte en ik duim voor je.

groetjes Vlinder
Re: protesterend lichaam
01 December 2007 23:41
Hoi Vlinder,

Ik heb alweer een week geleden mijn medicijnen verhoogd en nauwelijks extra klachten gekregen, bijna niet getrild, wel nog heel moe en beetje tintelingen hier en daar..... maar heb ook al een paar dagen gehad waarop ik helderder was, veel minder duizelig en lijk me ook wat rustiger te voelen...dus dat is goed nieuws [:]smiling smiley[/:] hopelijk gaat dit een stijgende lijn worden

groetjes Marjolein
Re: protesterend lichaam
03 December 2007 14:55
Hartstikke fijn Marjolein dat je nauwelijks extra klachten hebt gekregen.
Goed nieuws is ook nooit weg [:]smiling smiley[/:]
Ik duim voor alle mensen hoor, die vechten tegen deze rotaandoening.
Heb weleens gezegd, dat ik nog liever mijn hele leven zonder chronische hyperventilatie in een rolstoel
zou willen zitten. Klinkt hard, maar geeft voor mensen aan die niks snappen van
chronische hyperventilatie hoe erg het is.
En dan bedoel ik wel, erge chronische hyperventilatie en niet een paar lichte klachtjes.

Hou vol en succes!

groetjes Vlinder

Meer weten over het HyperVen programma?