[email protected]

HyperVen website

Wat is hyperventilatie?

Hyperventilation

Vraagje

Gepost door chantal76 
Vraagje
21 August 2014 09:48
Beste mensen van HyperVen,

Ik heb al aardig wat jaren last van chronische hyperventilatie. Als ik terug kijk eigenlijk al sinds mijn tienerjaren ( ben nu 38).
5 jaar geleden kreeg ik een paniekaanval uit het niets en dacht dat ik dood ging. Ik wist toen niet wat het was en ging de medische molen in.
Het bleek chronische hyperventilatie te zijn. Ik ben toen ademhalingstherapie gaan volgen en na een X aantal maanden was ik er weervanaf.
De afgelopen 4 jaar hbe ik nog wel eens wat symptomen gehad zoals tintelingen, gevoel van flauwvallen bijv. tijdens sporten maar ook in rust.
Ik besteedde er toen niet echt veel aandacht aan en ging door. Afgelopen 2 jaar veel stress meegemaakt en tegenslagen en toen het eindelijk in Maart ( dit jaar)heel erg goed ging met mij , BOEM kreeg ik alles héél heftig terug.
Angst voor de angst ontstond en daardoor werd het natuurlijk alleen maar erger. Ook veel erger als 5 jaar geleden. Kreegzelfs slaap apneu door de chronische hyperventilatie, sliep daardoor niet meer, depressie volgde en van de ene klacht in de andere.
Ben natuurlijk meteen begonnen met de admhalingsoefeningen en die hebben wel de depressie doen weg gaan en ook de apneu en het trillen van heel het lijf, maar voor de rest heb ik nog steeds klachten na 4 maanden oefeningen doen.
Klachten bestaan vooral uit:
• Benauwdheid
• Zuchten
• Gapen
• Vreselijk moe
• Hoofdpijn
• Onwerkelijk gevoel
• Licht in hoofd
• Grieperig of koortsig gevoel ( dit is nieuw voor mij maar heb het nu sinds een week iedere dag)
• Snel buiten adem
• Lage weerstand ( vaak verkouden en bijholteontstekingen ondanks ik heel gezond eet en drink)

Op de een of andere manier werken de ademhalingsoefeningen niet meer voldoende. Ik haal wel duidelijk met de buik adem maar kennelijk te vaak ( zit op zo’n 13x per minuut)
Dit beinvloed mijn leven zo erg! Kan weinig genieten, snel geirriteerd, te moe om dingen te ondernemen en ook voor mijn gezin is dit natuurlijk niet leuk want ik ben altijd moe, of voel me niet lekker etc.

Nu ben ik erachter gekomen dat ik de chronische hyperventilatie in stand hou door dat de angst geconditioneerd in mijn lijf zit. Dus als ik iets geks voel, gaat mijn lijf al in de vecht of vlucht houding. Om weer het vertrouwen terug te krijgen in mijn lijf en niet meer de angst te hebben, ga ik de 27ste van start met een exposure therapie onder begeleiding van een psycholoog. Hiermee genees ik natuurlijk niet de chronische hyperventilatie maar leer ik er niet meer bang voor te zijn en krijg ik wat meer vertrouwen en rust terug in mijn lijf. Na deze therapie wil ik graag aan de slag met HyperVen om er helemaal vanaf te komen. En om mijn buffers weer aan te vullen want ik voel gewoon dat mijn zenuwstelsel en lijf op scherp staan!

Nu zit ik op facebook bij een hyperventilatie groep en daar zeggen er een paar dat HyperVen helemaal niks helpt maarrr ik lees ook veel positieve verhalen op internet over jullie programma.

Mijn vragen zijn:
• Waarom helpt het bij de 1 helemaal niks en bij de ander heel erg goed?
• Als ik mij inlog op het forum, zie ik weinig activiteit van dit jaar. Zijn er weinig mensen met het programma bezig nu? Of zie ik dat pas als ik echt het programma heb gekocht?
• Is het zo dat je d.m.v HyperVen van de meeste klachten af komt of kun je echt helemaal 100% genezen?
• Iedereen krijgt vroeg of laat weer te maken met stress/overlijden/ruzie te maken in zijn leven. Is het dan niet zo dat je na iets heftigs weer terug bij af bent?
• Ik wil heeeeeel graag weer gaan sporten, kan ik dat beter doen na deze therapie of tijdens ook?
• Hoe gaat het in z’n werk? Ik begreep van een vrouwtje die ook bij jullie begonnen is dat ze 1 afspraak bij jullie had? Maar het is toch een online programma?
• En hebben jullie nog advies omtrent voeding? Aspartaam, koffie, cola en chocolade vermijd ik sowieso omdat dit adrenaline aanmakers zijn.

Alvast onwijs bedankt voor het lezen en hopelijk reageren. Jullie zijn echt mijn laatste redmiddel daar ademhalingsoefeningen, mindfulness en meditatie mij wel relaxeren maar mij niet genezen.
Re: Vraagje
21 August 2014 12:25
Hallo Chantal,

Hierbij de antwoorden op jouw vragen:

Waarom helpt het bij de 1 helemaal niks en bij de ander heel erg goed?
Dat hangt er heel sterk vanaf hoe trouw die mensen hebben geoefend. HyperVen is een vrij zware therapie die je 4 maanden moet volhouden. Veel mensen oefenen maar half: maken hun sessies niet af of doen maar 1 sessie per dag en slaan dagen over. Hierdoor ontbreekt het cumulatieve effect waarop de therapie gebaseerd is. Die mensen klagen dan vervolgens dat het niet werkt, maar dat hebben ze uiteindelijk aan zichzelf te danken. Het vereist dus wel zelfdiscipline…

Als ik mij inlog op het forum, zie ik weinig activiteit van dit jaar. Zijn er weinig mensen met het programma bezig nu? Of zie ik dat pas als ik echt het programma heb gekocht?
Dat klopt, we hadden problemen met de vindbaarheid van onze site in Google. Daardoor is het aantal bezoekers drastisch verminderd de laatste paart maanden. Dit probleem is inmiddels gelukkig weer opgelost.

Is het zo dat je d.m.v HyperVen van de meeste klachten af komt of kun je echt helemaal 100% genezen?
In principe kun je helemaal genezen, als je tenminste trouw de oefeningen doet en de therapie helemaal afmaakt. Bij sommige mensen is er ook sprake van een grote stresslading en in sommige wat meer extreem gevallen zelf sprake van een burn-out. In dat soort gevallen is de therapie alleen soms niet voldoende en zoeken mensen nog extra ondersteuning in mediatie, yoga, of AD medicijnen medicatie.

Iedereen krijgt vroeg of laat weer te maken met stress/overlijden/ruzie te maken in zijn leven. Is het dan niet zo dat je na iets heftigs weer terug bij af bent?
Nee, dat je er nu zo overgevoelig voor bent komt omdat je onvoldoende HCO3 buffers in het bloed hebt. Lees hiervoor goed de artikelen op onze site www.hyperventilatie.info door, zodat je het mechanisme van chronische hyperventilatie goed begrijpt. Door de therapie worden die buffers aangevuld en daardoor kan HyperVentileren in spannende en stressvolle situatie weer normaal door het lichaam worden opgevangen.

Ik wil heeeeeel graag weer gaan sporten, kan ik dat beter doen na deze therapie of tijdens ook?
Licht sporten ondersteunt de werking van de therapie. Dus joggen en wandelen en fietsen zijn prima. Intensief gaan sporten raden wij af. Het mag wel ,maar je moet na het sporten goed de ademhaling regelen. Mensen kunnen juist na heel intensief sporten een flinke aanval krijgen omdat het ademcentrum de ademhaling extreem kan aanjagen na het sporten om de ingesteldeCO2 waarde snel terug te regelen. Dat kan leiden tot een chronische hyperventilatie aanval.

Hoe gaat het in z’n werk? Ik begreep van een vrouwtje die ook bij jullie begonnen is dat ze 1 afspraak bij jullie had? Maar het is toch een online programma?
Huisbezoek doen we tegenwoordig niet meer, hebben we vroeger wel gedaan. In principe is het nu een zelfhulp programma geworden. Wij leveren ondersteuning via e-mail, chat (in het programma zelf) en via onze forums. Zie hieronder voor een uitgebreide uitleg van het HyperVen programma.

En hebben jullie nog advies omtrent voeding? Aspartaam, koffie, cola en chocolade vermijd ik sowieso omdat dit adrenaline aanmakers zijn.
Je mag wel koffie, cola enz. drinken, maar doe het met mate. Hoe minder hoe beter. Ze jagen het ademcentrum aan, maar met gering gebruik zal je er niet zoveel last van hebben .

* + * + *

De therapie is er op gericht om te leren steeds langer de adem in te houden. Door de in het verleden ontstane hyperventilatie, is de zuurgraad van het bloed (CO2 ionen) te laag geworden. Het ademcentrum in de hersenen is daaraan gewend geraakt en reageert te snel op stijgingen van het CO2 niveau in het bloed. De ademprikkel komt te snel, waardoor je blijft HyperVentileren, op gezag van het ademcentrum! Een van de belangrijkste gevolgen van een te lage zuurgraad is bloedvatvernauwing. Hierdoor krijgen de hersenen en de weefsels onvoldoende voedingsstoffen en zuurstof. Daardoor ervaar je een groot scala aan klachten zoals angsten, fobieën, moeheid, enz.

Door systematisch steeds langer de adem in te houden, dwing je het ademcentrum om hogere CO2 spiegels in het bloed te aanvaarden. Hierdoor kan het lichaam weer buffersystemen bouwen om hyperventilatie op te vangen. Na verloop van tijd nemen de hyperventilatieklachten af en verdwijnen uiteindelijk geheel.

De oefeningen worden gedaan achter de computer, die tijdens de oefeningen een grafiek maakt over het verloop van die oefeningen. Uiteindelijk wordt alle informatie verzameld en een algemene voortgangsgrafiek waaraan je kan zien hoe de vooruitgang is. Het duurt gemiddeld 4 maanden waarin je twee of drie keer per dag oefent achter de computer. In het begin duurt dat ongeveer 15 minuten, in een later stadium kan dat oplopen tot ongeveer een half uur per sessie. De computer houdt je scores bij, geeft tips en aanwijzingen en verwerkt je scores in een voortgangsgrafiek. In die grafiek kan je de echte vooruitgang in de loop der maanden zien. Het is belangrijk om de therapie niet te forceren. Dat werkt meestal averechts en ontneemt uiteindelijk ook vaak de lust om door te zetten. Daarnaast kan forceren tot allerlei klachten leiden, zoals keelpijn e.d. De kosten zijn 80 euro voor de eerste 4 maanden en 20 euro per maand als je wilt verlengen. 4 maanden hebben de meeste mensen minimaal nodig om er vanaf te komen.

Aanmelden kan via deze link: [www].hyperventilatie.info

Klik dan in het menu Algemeen aan de linkerkant van het scherm op de link: HyperVen bestellen
Je wordt dan vanzelf door het registratieproces geleid.

Rob Gravesteijn
HyperVen

Antwoorden die door HyperVen worden verstrekt, worden zo zorgvuldig mogelijk samengesteld. De antwoorden zijn gebaseerd op ervaringsdeskundigheid en kunnen niet worden beschouwd als vervanging van een consult, een behandeling bij een arts of medische informatie.
Re: Vraagje
21 August 2014 12:38
Beste Rob,

Hartelijk dank voor je antwoorden.
Dat dacht ik ook al wel een beetje hoor? Want veel mensen willen niet investeren en geven dan al snel op. Ik doe nu bijv. al 4 maanden lang iedere ochtend én avond 30 minuten ( dus 1 uur in totaal) mijn ademhalingsoefeningen.
Discipline heb ik dus wel maar ben wel teleurgesteld dat het niet het gewenste effect heeft .

Maar het is dus wel goed om eerst mijn angst voor de angst aan te pakken aangezien de klachten ook kunnen verergeren in het begin. Dan Begin ik toch een stuk rustiger met het programma en denk dat ik dan ook wel een hoge kans van slagen heb.
Mij maakt het nu niet meer uit of ik er uiteindelijk pas na een half jaar af kom, ALS ik er maar vanaf kom. Ik wil weer leven, genieten, me goed voelen. Ik zou daar nu de wereld voor willen geven.

Na hoeveel weken kan ik ongeveer al vooruitgang gaan merken?
En wat het sporten betreft …ik wandel nu al 3x in de week 5km ( stevig doorlopen) maar wil graag weer interval oefeningen gaan doen. Dat is een programma thuis via de pc en dan moet je bijv. opdrukken en dan weer springen en dan weer squats etc ..om alle spiergroepen aan te pakken. Maar hier kan ik dus beter mee wachten tot na de therapie begrijp ik?
En als mijn chronische hyperventilatie uiteindelijk weg is, kan ik gewoon elke sport gaan beoefen die ik wil neem ik aan?
Re: Vraagje
21 August 2014 13:58
Hallo Chantal,

Ik zou niet wachten met het programma totdat je angst voor angst weg is. Door de te lage zuurgraad in het lichaam functioneren veel processen niet optimaal. Waarom zou je er dan mee wachten om dat te herstellen? Het kan prima naast andere vormen van therapie worden gedaan. Wanneer je precies vooruitgang gaat merken is lastig te voorspellen. Bij sommige mensen is dat al heel snel, bij anderen duurt het een stuk langer. Ik zou die intervaltraining even laten totdat je je een stuk sterker voelt. Daarna kan je dat altijd weer gaan oppakken. ‘Luister’ goed naar je lichaam, het vertelt je meestal wel wat je wel en niet hebben kunt, las je er maar voor open staat.

Als je helemaal beter bent kan je uiteraard weer elke sport gaan doen. Maar denk ook goed na over de reden waarom je dit hebt gekregen… Mensen met chronische hyperventilatie krijgen dat meestal vanwege bepaalde karaktertrekken. Pas op dat je niet terugvalt in een levenspatroon dat chronische hyperventilatie in de hand werkt. Neem op tijd je rust. Sport wel, maar niet extreem. Zorg voor voldoende en regelmatige nachtrust. Dat zijn allemaal factoren die bijdragen aan beter worden, maar ook aan beter blijven…!

Rob Gravesteijn
HyperVen

Antwoorden die door HyperVen worden verstrekt, worden zo zorgvuldig mogelijk samengesteld. De antwoorden zijn gebaseerd op ervaringsdeskundigheid en kunnen niet worden beschouwd als vervanging van een consult, een behandeling bij een arts of medische informatie.
Re: Vraagje
21 August 2014 14:08
Hoi Rob,

Onwijs bedankt voor je reactie. Heel fijn.

Ik snap helemaal wat je bedoelt met het sporten. Ik ben ook niet heel fanatiek maar ik ben heeeeel veel afgevallen door dat ik geen eetlust meer had door de chronische hyperventilatie en tsja…zwaartekracht is geen vriend van mij laat maar zeggen, haha dus wil om die reden ook graag weer sporten maar niet heel erg fanatiek.
Ik blijf voorlopig gewoon wandelen, neem mijn rust sowieso nu waar ik maar kan en slapen gaat op zich wel weer goed.
Geloof wel dat een goede conditie ook bijdraagt aan het hele genezings traject

De reden dat ik nu nog niet kan beginnen met HyperVen is omdat de therapie die ik ga volgen héél intensief is. Het is niet gewoon 1x per week kletsen met een dame maar het is een pakket met oefeningen ( zie bestand) die ik dagelijks 4x per dag moet doen en als ik daarnaast ook nog HyperVen moet doen, wordt het veel te veel van het goede. Dus daarom eerst deze therapie en daarna meteen HyperVen.
Therapie duurt niet heel lang hoor? Tussen de 5 tot 10 sessies.

Klopt het trouwens dat het gevoel van grieperig zijn ook een symptoom is van chronische hyperventilatie? En een lage weerstand?
Re: Vraagje
22 August 2014 12:55
Hoi Chantal,

Ik begrijp het, die oefeningen zijn inderdaad behoorlijk intensief. Dan zou ik zeker ook even wachten met HyperVen. Het grieperige gevoel en lage weerstand komen vaak voor. Het komt omdat je zuurgraad te laag is het bloed. Dat levert allerlei problemen op. Een voorbeeld: de rode bloedlichaampjes kunnen hun zuurstof niet goed afgeven aan de weefsels in een alkalisch milieu. Gevolg is extreme vermoeidheid, grieperig voelen, enz.

Rob Gravesteijn
HyperVen

Antwoorden die door HyperVen worden verstrekt, worden zo zorgvuldig mogelijk samengesteld. De antwoorden zijn gebaseerd op ervaringsdeskundigheid en kunnen niet worden beschouwd als vervanging van een consult, een behandeling bij een arts of medische informatie.
Re: Vraagje
22 August 2014 13:25
Hoi Rob,

Als ik de therapie consequent doe en 4 maanden minimaal volhoudt en daarnaast wandel, stress vermijd waar ik kan , hoe groot schat je de kans dan in dat ik er vanaf kom?
Ik ben echt wanhopig want iedereen beweert de hyperventilatie te kunnen genezen . Bij Reventacare therapie gevolgd, mensendieck, spychosomatische fysiotherapie , ontspanningsoefeningen, niks helpt!
Sterker nog, het gaat juist ineens wat minder. Ik heb geen stress in mijn leven, alles loopt op rolletjes, ik drink geen koffie, aspartaam etc etc en ik ga voor alles voor de volle 100% wat betreft de genezing/oefeningen.


Groetjes, Chantal
Re: Vraagje
22 August 2014 15:01
Hallo Chantal,

Ik begrijp je behoefte aan houvast in deze situatie. 100% garanties zijn er niet. Maar het mechanisme van de therapie werkt gewoon, dat geldt voor ieder mens. Je kan er zelf grote invloed op uitoefenen door trouw de oefeningen te doen. Bedenk wel dat het een proces van vallen en opstaan is. Je krijg af en toe terugvallen en dan moet je het vertrouwen houden dat het goed gaat komen. De perioden wisselen elkaar af zoals je nu ook ervaart. Maar naarmate je tolerantie voor CO2 toeneemt, gaat je lichaam steeds meer buffer vasthouden en worden de perioden dat het goed gaat steeds langer.

Rob Gravesteijn
HyperVen

Antwoorden die door HyperVen worden verstrekt, worden zo zorgvuldig mogelijk samengesteld. De antwoorden zijn gebaseerd op ervaringsdeskundigheid en kunnen niet worden beschouwd als vervanging van een consult, een behandeling bij een arts of medische informatie.
Re: Vraagje
22 August 2014 15:23
Hoi Rob,

Bedankt weer voor je reactie.
Ja, ik heb echt houvast nodig. Ik ervaar nu ook periodes van goede en nu weer al veel te lang van slechte dagen. Dus daar ben ik inmiddels al aan gewent.

Dus in principe werkt de therapie gewoon en kun je er middels HyperVen van af komen alleen kan dat 4 maanden duren maar zou het ook zomaar 6 maanden of langer kunnen duren met vallen en opstaan.
En natuurlijk met iedere dag trouw de oefeningen doen.
Begrijp ik het dan zo goed?
En zijn er mensen die er voor 100% vanaf komen of zijn er ook mensen die wat klachten blijven houden ondanks ze de therapie goed hebben afgerond.
Kan me zo voorstellen dat als alle buffers echt zijn aangevuld, je geen symptomen meer zou mogen ervaren. ( tenzij je veel stress in je leven hebt misschien)

En is het verstandig om het bij te houden in de toekomst d.m.v 1x per maand een weekje ofzo?

De meeste mensen die chronische hyperventilatie/hyperventilatie hebben zijn gevoelige mensen, perfectionisten of mensen die onzeker zijn en niet goed met stress om kunnen gaan. Ik werk hier uiteraard ook hard aan maar bepaalde karaktereigenschappen zijn lastig te veranderen. Mocht ik ook in de toekomst een terugval krijgen omdat de buffers weer op zijn, kun je dus gewoon dit programma weer volgen.

Er zullen ongetwijfeld veel mensen door HyperVen van hun chronische hyperventilatie zijn afgekomen maar ik vind het altijd jammer dat daar dan nooit zo heel veel meer over te lezen is.
Als ik er vanaf kom, wil ik echt andere mensen juist helpen en zou het zeker plaatsen op internet hoe ik eraf gekomen ben.
Ik zou echt een feestje geven want dit voelt iedere dag zo naar. Sta er mee op en ga er mee naar bed.


Groetjes, Chantal
Re: Vraagje
23 August 2014 09:49
Hallo Chantal,

We hebben van alles meegemaakt, mensen die er in twee maanden volledig vanaf waren, maar er zijn er ook die er een jaar over gedaan hebben. Sommige mensen ervaren een enorme verbetering, maar blijven toch wat restklachten houden. En dan zijn er mensen bij wie het helemaal niet gewerkt heeft. Ik kan niet bepalen waarom het dan wel of niet gewerkt heeft. Hebben die mensen trouw geoefend, of hebben ze het na een paar keer al opgegeven? Of zitten ze nog midden in de oorzaken van hun chronische hyperventilatie? Heel vaak weten wij het niet eens dat mensen voortijdig stoppen, wij houden niet de voortgang bij. Wij doen dit naast ons gewone werk, dus we kunnen niet alle gebruikers continue analyseren. Daarvoor is het bedrag ook te laag. Dus mensen moeten zelf hun verantwoording nemen om beter te worden.

Dus ik begrijp jouw behoefte aan houvast, maar dit is iets dat je gewoon zelf moet gaan ervaren. Ik ben er zelf volledig vanaf gekomen door deze therapie. En met mij heel veel anderen. Ik denk dat als je het goed oppakt, dat het ook bij jou gaat werken.
Houd me op de hoogte het zich ontwikkelt als je gaat beginnen. Als je ons in de loop houdt dan kunnen we bijsturen als het niet zo gaat als je hoopt. Wij analyseren ook de voortgangsgrafiek als mensen daarom vragen.

Rob Gravesteijn
HyperVen

Antwoorden die door HyperVen worden verstrekt, worden zo zorgvuldig mogelijk samengesteld. De antwoorden zijn gebaseerd op ervaringsdeskundigheid en kunnen niet worden beschouwd als vervanging van een consult, een behandeling bij een arts of medische informatie.
Re: Vraagje
25 August 2014 13:50
Ik ben er ook helemaal vanaf gekomen.
Maar na een paar maanden leek het weer heel licht terug te komen (na een persoonlijke stress-situatie).
Ik heb toen een paar dagen weer HyperVen gedaan en voelde het meteen weer zakken.
Ook merk ik dat ik door HyperVen en de hulp van een psychosomatisch fysiotherapeut, mij heel erg bewust ben geworden van hoe je soms onbewust gestresst met dingen om kan gaan. Nu kan ik mezelf daar makkelijk op betrappen en het dus verbeteren.
Mocht ik nog eens het idee hebben dat ik last krijg, ga ik zeker weer HyperVen doen. Ook al doe je het voor je eigen geruststelling of een stukje veiligheid.

Vriendelijke groet,

Sanne
HyperVen

Antwoorden die door HyperVen worden verstrekt, worden zo zorgvuldig mogelijk samengesteld. De antwoorden zijn gebaseerd op ervaringsdeskundigheid en kunnen niet worden beschouwd als vervanging van een consult, een behandeling bij een arts of medische informatie.
Re: Vraagje
25 August 2014 14:33
Hoi Sanne,

Fijn dat je jouw verhaal ook deelt.

Wat heerlijk dat je er vanaf gekomen bent en dan we even balen natuurlijk als het na een paar maanden alweer licht terug komt.
In principe zou je genoeg buffers moet hebben om toch wel wat stress aan te kunnen toch

Ik ben heeeeel erg gevoelig voor stress en ik wil er wel graag volledig vanaf komen maar al zou het betekenen dat ik toch nog eens bijv. 1 maand per jaar moet HyperVennen , dan doe ik dat hoor. Ik zal alles doen om het maximale eruit te halen.

Zoals ik me nu voel en me de afgelopen 6 maanden voel, wil ik me nooit meer voelen. 4,5 jaar geleden was ik zoooo blij dat ik er vanaf was maar ja, de signalen genegeerd van mijn lijf. Nu doe ik mindfulness en beetje mediteren etc. En ik leer ook om het leven niet zo heel erg serieus te nemen en dat maakt me wel veel rustiger en ik slaap ook al veel beter. We moeten gewoon naar ons lijf blijven luisteren, die verteld ons meer dan we denken.

Groetjes, Chantal
Re: Vraagje
27 August 2014 13:10
Ja ik zou idd genoeg buffers moeten hebben. Waarschijnlijk was het dus ook geen terugval van chronische hyperventilatie, maar gewoon een moment van stress o.i.d.
Maar ik bedoelde er meer mee te zeggen dat het best kan dat je ooit weer eens iets voelt waar je van schrikt, maar dat het niet meer terug hoef te gaan naar hoe je begon voor HyperVen. En het idee dat ik gewoon meteen weer met HyperVen kon starten, gaf mij al enorm veel rust.
Want als ik echt weer chronische hyperventilatie zou hebben, zou dit niet na een paar oefeningen helemaal weg zijn. En dat was het wel.
Dat is net zoals het draaierige gevoel. Dit heb ik nog wel eens, maar komt omdat door mijn zwangerschap mijn bloeddruk vrij laag is. Voorheen schrok ik ervan, nu niet meer. Ik weet wat ik moet doen en dat ik het alleen maar erger maak als ik me zorgen ga maken.
Ik bedoel dus dat je niet bang hoeft te zijn als je weer een keer wat voelt, als je "genezen" bent.
Ik denk ook niet dat er mensen zijn die nooit ergens last van hebbensmiling smiley

Vriendelijke groet,

Sanne
HyperVen

Antwoorden die door HyperVen worden verstrekt, worden zo zorgvuldig mogelijk samengesteld. De antwoorden zijn gebaseerd op ervaringsdeskundigheid en kunnen niet worden beschouwd als vervanging van een consult, een behandeling bij een arts of medische informatie.1 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 29/08/2014 15:07 door Sanne.
Re: Vraagje
27 August 2014 14:05
Hoi Sanne,

Nee ik denk dan ook niet dat het chronische hyperventilatie is want als je helemaal genezen bent en dan een paar maanden later alweer klachten ervaart...zou niet goed zijn winking smiley
Het zou ook inderdaad zeker wel ook iets anders kunnen zijn en net zoals je aangeeft na je zwangerschap.

Ik kan hoofdpijn van chronische hyperventilatie krijgen maar iedereen heeft wel eens hoofdpijn dus als ik straks chronische hyperventilatie vrij ben hoef ik niet meteen te denken dat het daar van is, dat bedoel je toch?
Snap ik wel smiling smiley

Bij mij zijn bepaalde symptomen wel écht te wijten aan chronische hyperventilatie. Als ik bijv. weer het gevoel van flauw vallen zou krijgen of benauwdheid of prop in de keel , dan weet ik wel dat het chronische hyperventilatie is. Maar inderdaad...we hebben altijd weer HyperVen achter de hand en dat is fijn. Mocht ik wel een terugval krijgen na ik genezen ben, zou ik gewoon weer HyperVen kunnen gaan doen. Maarrrr ik ben van plan om mijn levenswijze ook wel zo aan te passen dat ik daar natuurlijk voor waak winking smiley

Groetjes, Chantal
Re: Vraagje
29 August 2014 15:08
Ja klopt, dat bedoel ik ermee.
En het klinkt of je goed weet hoe je alles gaat aanpakken, dan ben je al heel ver!
Toen ik zelf die knop had gevonden en omgezet, ging het een stuk sneller en makkelijker.
Succes!

Vriendelijke groet,

Sanne
HyperVen

Antwoorden die door HyperVen worden verstrekt, worden zo zorgvuldig mogelijk samengesteld. De antwoorden zijn gebaseerd op ervaringsdeskundigheid en kunnen niet worden beschouwd als vervanging van een consult, een behandeling bij een arts of medische informatie.
Re: Vraagje
04 September 2014 17:18
Hoi Chantal,

Om de een of andere reden is het topic '2 vragen' gesloten, dus antwoord ik hier maar. Ik drink gemiddeld 2 koppen koffie per week, drink vooral water. De enige stress die ik heb is van de klachten, verder heb ik geen problemen.
Hoe is eigenlijk bij jou vastgesteld dat jij chronische hyperventilatie hebt?
Re: Vraagje
04 September 2014 19:08
Hoi Marielle,

Wat raar dat die weg is he?

Het zal nu toch wel binnenkort moeten gaan gebeuren dan dat jij de voordelen moet gaan bemerken.

Ik kreeg dus 5 jaar geleden voor het eerst een heel eng raar gevoel toen in op de bank zat. Ik dacht dat mijn minuten waren geteld en dat bleek dus een paniekaanval te zijn. Ik had druk op de borst , hoge ademhaling etc. Ben toen door een malle molen gegaan en kwam bij een cardioloog terecht en deze vertelde mij over chronische hyperventilatie en dat hij dacht dat ik dat had. Ik ben toen op internet gaan zoeken naar chronische hyperventilatie en ik had echt een eureka moment. Dit ben ik gewoon , dacht ik meteen. Heel veel vage symptomen etc. Ik heb toen een ademfrequentie test gedaan en zat toen op 15x per minuut en ook te hoog. Heb toen ademhalingsoefeningen gedaan en die hielpen heel snel en na 4 maanden was ik chronische hyperventilatie vrij. de afgelopen 4,5 jaar had ik wel hier en daar af en toe een vage klacht maar daar kon ik mee leven. Ik had bijv. ineens een prop in mijn keel gevoel en dat duurde dan 2-3 dagen en dan had ik weer weken geen last en dan ineens druk op de borst en dan weer niks en dan weer tintelingen in mijn gezicht en arm en dan weer weken of soms maanden niks. En het afgelopen jaar kwamen de klachten weer steeds vaker terug. Ik ben toen weer meteen mijn ademhalings oefeningen gaan doen maar die sloegen niet echt aan en nu helpen ze wel maar lossen niks echt concreet op. Daar heb ik denk ik echt HyperVen voor nodig. Kan niet wachten om met HyperVen te beginnen. Ik denk zo half Oktober te gaan beginnen smiling smiley Misschien nog iets eerder zelfs. Van welke klachten had je nu ook alweer nog last?
Re: Vraagje
04 September 2014 21:47
Oke, dus bij jou is ook geen 'officiele' test/diagnose gedaan. Jij baseert het dus ook op je snelle ademhaling, net als ik (uiteraard i.c.m.de vele klachten).
De ergste klachten zijn bij mij weg (depersonalisatie, ergste straatvrees), momenteel nog de snelle ademhaling, happen naar lucht, gapen, snelle hartslag, constant doodmoe, licht in mijn hoofd, slechte concentratie en paniekaanvallen als ik verder weg van huis ga. Dat zijn wel de voornaamste.
Re: Vraagje
05 September 2014 09:21
Goede morgen,

Nee bij mij is heen officiele diagnose gesteld maar weet wel 100% zeker dat het chronische hyperventilatie is. Al het andere is uitgesloten d.m.v onderzoeken. Organen, hart, bloed, etc etc

Die klachten van paniekaanvallen etc lijkt me vreselijk. Ik heb het meest ( dagelijks) last van : Zuchten, gapen, moeheid, watterig hoofd/licht duizelig en af en toe gevoel flauw te vallen of een hap stoom naar binnen te krijgen. Dit zijn mijn voornaamste klachten en daarnaast heb ik wel eens : Druk op de borst, band om hoofd, tintelingen etc maar dat is echt te verwaarlozen.
Hoop echt dat je snel vooruitgang gaat merken! smiling smiley
Ik ben heeeel benieuwd wat het voor mij gaat doen want bij iedereen werkt het weer anders he?
Re: Vraagje
07 September 2014 14:44
Doe jij trouwens de oefeningen zittend of staand? En hoeveel minuten tussen de oefeningen?

Meer weten over het HyperVen programma?