[email protected]

HyperVen website

Wat is hyperventilatie?

Hyperventilation

Niet kunnen overgeven aan stressontladingen

Gepost door Marr 
Niet kunnen overgeven aan stressontladingen
18 November 2016 19:44
Ik vroeg me af of het mogelijk is dat je, als je erg veel onverwerkte stress en emotie vasthoudt, je klachten kunt krijgen omdat je deze maar niet los laat. En dat ze dan steeds erger worden tot je dat wel doet. Zo voel het bij mij op het moment.. Ik vind het heel erg lastig om me 'over te geven' aan het ervaren van (negatieve) emoties. Vaak slik ik het weer in als ik het op voel komen, ga ik snel wat anders doen, of soms ga ik lachen (vreemde reactie, maar ik lijk soms te gaan lachen als ik eigenlijk verdrietig ben).

Ik heb nu al een paar weken last van buikpijn en misselijkheid en heb twee dagen geleden voor het eerst heel serieus een ontspanningsoefening gedaan (spieren aanspannen en ontspannen). Toen mijn buik aan de beurt was en ik deze weer ontspande moest ik ineens heel heftig huilen, zonder tranen en zonder gevoel van verdriet. Het was meer heftig schokken. Mijn buikpijn was ineens helemaal weg en mijn buik voelde weer zacht en ontspannen. Heerlijk geslapen die nacht.. Was dit (eindelijk) een stressontlading?

Ik heb nu helaas weer opnieuw buikpijn en denk dat dit pas het begin was van stress loslaten. Merk nu alleen dat ik weer enorm veel weerstand heb. En ik ben bang dat dit in stand wordt gehouden door de angst dat er iets mis is met mijn buik/darmen. Ik wil het graag zien als symptoom van chronische hyperventilatie en opgekropte stress, maar voel me steeds zo angstig en gespannen. Heeft iemand tips om de stress en emotie los te laten?

Alvast heel erg bedankt!
Re: Niet kunnen overgeven aan stressontladingen
19 November 2016 10:15
Hallo Marr,

Het is inderdaad moeilijk om het loslaten van stress te leren. Uit jouw verhaal blijkt heel duidelijk dat je de stress niet verwerkt, maar telkens opnieuw verdringt. Daarmee vergroot je telkens de hoeveelheid stress die ligt opgeslagen in het onderbewustzijn. En dat is vaak de drijvende motor achter hyperventilatie. Je moet inderdaad leren om jezelf er aan over te geven. Het angstgevoel wordt dan heel groot, als je de stress laat komen. Maar zoals je nu al een keer ervaren hebt, is het een enorme opluchting als je die stress eruit hebt. De reden waarom je het onderdrukt, is omdat je bang ben voor die angst- en andere gevoelens. Dat klinkt gek, bang zijn voor angst, maar dat is precies wat het is.

Yoga en meditatie kunnen enorm helpen om het loslaten te leren. Wandelen en rustig fietsen zijn dingen die je er zeker bij moet doen. Het ontstresst en maakt je gedachten rustiger. Misschien moet je een combinatie zoeken met Transcendente Meditatie. Ik heb zelf erg goede ervaringen met Transcendente Meditatie ™. Het is wel vrij duur, maar het is een eenmalige aanschaf, waar je je hele verdere leven wat aan hebt.
Re: Niet kunnen overgeven aan stressontladingen
21 November 2016 16:07
Beste Rob,

Heel erg bedankt voor je uitgebreide antwoord!
Het klinkt inderdaad wat gek 'angst voor angst/emoties', maar dat is denk ik wel correct.
Ik ga hard aan de slag om de onverwerkte stress op te ruimen, ook al vind ik het een beetje eng smiling smiley

Groetjes,
Marr
Anonieme bezoeker
Re: Niet kunnen overgeven aan stressontladingen
21 November 2016 19:58
Hoi Marr,

Ik herken het heel erg wat je hebt alleen bij mij zijn het steeds periodes met wisselende klachten.

Dan weer tintelingen en dan weer steken enz.enz. Als ik thuis ben laat ik het helemaal over aan de ontlading dan denk ik wat er ook gebeurd het is oké laat maar komen.. Maar zodra ik op visite of op werk ben lukt dat helaas nietsad smiley

Veel succes en sterkte
Re: Niet kunnen overgeven aan stressontladingen
22 November 2016 16:46
Hoii! ik herken het ook hoor! Ik had er eerst heel veel paniekaanvallen door, later kreeg ik het heel koud en ging dan helemaal trillen en nu krijg ik huilbuien. Gooi het er allemaal maar uit denk ik dan, het moet eruit want anders blijft die stress in je lijf zitten!
Anonieme bezoeker
Re: Niet kunnen overgeven aan stressontladingen
26 November 2016 11:40
Hallo medevenners.

Hoe is het met iedereen ik was er erg benieuwd naar.. Hoe gaat het verloop van de therapie. En welke tijdstip van de dag doen jullie de therapie??

Veel sterkte groetjes
Re: Niet kunnen overgeven aan stressontladingen
26 November 2016 12:09
Hoi Alayne,

Hier gaat het even wat minder, maar ik ben ziek en heb een wortelkanaal behandeling gehad, plus een gesprek gehad die resulteerde in een zware hyperventilatie aanval. Al m'n energie is dus wel op. Erg benauwd en hoewel m'n scores s'ochtends boven de 60 en zelfs soms boven de 70 zijn, zit ik de rest van de dag vrij snel weer hoog in de ademhaling, dus lagere scores en veel benauwd. Ik oefen tussen 7 en 8 's en 's avonds probeer ik tussen 20:00 en 21:00. Smiddags varieert heel erg, wanneer ik tijd en energie heb. En jij? En hoe gaat het met oefenen en stressontladen?

Groetjes wenn
Anonieme bezoeker
Re: Niet kunnen overgeven aan stressontladingen
26 November 2016 13:51
O Wendy wat vervelend allemaal en meestal komt alle elendigheid ook achterelkaar he..
Ook wanneer we diep in de put zitten blijf positief hoe moeilijk het ook is. Elke dag maar weer overleven.

Ik ben het net weer aan het opbouwen de trials moest echt een stopweek inlassen want het werd echt weer zwaar.

Het ontstressen gaat soms wel wat beter. Wat ik laatste tijd heb is echt heel iritant het lijkt net alsof ik zelf mijn ademhaling moet overnemen zo voelt het althans en tijdens rust is m'n ademhaling 12x p minuut nog best veel eigenlijk het einde is nog lang niet in zicht en 9december loopt m'n account af weet niet wat ik moet doen
Re: Niet kunnen overgeven aan stressontladingen
26 November 2016 14:46
Hoi! Hoe merk jij dan dat het te zwaar is? En wat merk je in zo'n stopweek?

Mijn account loopt eind januari af, maar als ik dan nog zo ben, dan ga ik hem wel verlengen.
Wat doe jij nog meer om van je stress af te komen?

Liefs wenn
Anonieme bezoeker
Re: Niet kunnen overgeven aan stressontladingen
26 November 2016 16:15
Ik slaap dan erg slecht heel vermoeid de hele dag door en angstig heel veel hoofdpijn en een raar wazig gevoel in hoofd en tintelingen in m'n hersens, down, geen eetlust diarree enz.enz. Liefst hele dag op bank liggen enz, derealisatie,depersonaliserend, zwak ziek gevoel

In de stopweek eet ik veel beter
Minder misselijk minder rare gevoellens als ik op werk ben dan kan ik het iets langer uithouden en doe ik meerdere dingen winkelen (half uurtje tot een uur)

Ik probeer te wandelen nu elke dag en mediteren ik ga nu beginnen met zwemmen hopen dat het helpt, warme bad helpt ook wel eens goed. Wat ik echt niet leuk vind is op visite en feestjes( ik blijf het wel gewoon doen hoor )

En jij?? Je werkt ook niet meer toch
Re: Niet kunnen overgeven aan stressontladingen
27 November 2016 06:30
Wenn, ik heb net mijn account verlengt. Ben vanaf midden Juli bezig. Moest me er even overheen zetten en toe geven dat ik echt nog meer nodig had, maar ben er nu wel blij mee. Ik ben duidelijk nog niet genezen en dat is OK.

Ben hard bezig met de stressontladingen. Het valt me maar zwaar sad smiley Heb overal pijn, heel mijn rug, mijn nek, mijn heupen en bovenbenen en nog steeds mijn buik. Na een stressontlading voelt het vaak wel even wat beter. Het voelt soms net of ik aan het afkicken ben ofzo (nooit ervaren overigens, maar zo stel ik het me voor). Misschien is het een soort afkicken van de stress?

Had net een flinke ontlading halverwege het HyperVennen. Mijn scores waren heel laag (rond de 50 terwijl mijn gemiddelde nu rond de 77 ligt) en voelde me steeds onrustiger worden. Ik kreeg het ook ineens heel warm en begon te zweten. Na mijn vierde lage trail stopte ik en probeerde ik mijn frustratie weg te slaan in een kussen. Ik heb voornamelijk veel last van de emotie boosheid en frustratie, die laat ik nooit los. Anyway, na een paar keer slaan in het kussen zakte ik in en begon ik weer zonder tranen schokkerig te huilen. Toen dat voorbij was (zo'n halve minuut) kreeg ik het juist weer heel erg koud. Herkennen jullie dat?

Ik vind het vooral lastig dat ik totaal niet weet hoeveel emotie/stress ik heb opgeslagen en hoe lang dit nog gaat duren.. Hopelijk niet te lang.

Veel liefs,
Marr
Re: Niet kunnen overgeven aan stressontladingen
27 November 2016 13:25
Hoi Alayne, Ik slaap ook vreselijk slecht, maar komt ook door de overspannenheid. echt die slapeloosheid is killing heh sad smiley Ik doe ook maar even wat minder trials per keer.
Ik werk inderdaad ook niet, dat lukt ook niet nu helaas.
Goed bezig, wandelen schijnt erg goed te zijn!

Wat goed Marr dat je je account toch verlengt hebt, hopelijk helpt het. Ik merk toch al wel aardig verschil als toen ik begon dus ben wel overtuigd van de werking van HyperVen. Ik denk ook dat ik het nodig ben om te verlengen straks! kan dat gewoon per maand? of hoe gaat dat?

Heftig heh die ontladingen! Ja ik herken dat zeker, of k word opeens heel koud en begin oncontroleerbaar te trillen. Nu weer te druk geweest, en ziek dus moet nu weer gaan ontladen, maar vind dat echt zo moeilijk, kan niet helemaal dat punt vinden waarop ik dat goed trigger.
Goede vraag inderdaad, hoe lang sla je al die emoties/ stress al op! Ik ben me dat ook aan het afvragen, hoe lang ging ik eigenlijk al echt over mijn grenzen heen? En vind het nu nogsteeds moeilijk om ze aan te geven, dus die stress die ik ontlaad zit er best makkelijk weer bij!

Heel veel succes en liefs wen
Re: Niet kunnen overgeven aan stressontladingen
28 November 2016 03:17
Alayna & Wenn, ik slaap ook niet lekker. Vaak heel onrustig en veel vervelende dromen. Vannacht maakte mijn man me wakker. Blijkbaar riep ik "ik wil eruit, ik wil eruit". Nachtmerrie... Hebben jullie eigenlijk ook een partner? Hoe gaat die daarmee om? Mijn man is heel lief, maar zijn geduld raakt wel een beetje op heb ik het idee.

Bij mij heeft het stress/emotie opslaan ook te maken met grenzen overschrijden. Ik wordt vooral bijna nooit boos. Na een aantal malen in therapie in het verleden kan ik dat nu wel wat beter en kom ik beter voor mezelf op. Maar ik ervaar nog heel veel stress rondom het opkomen voor mezelf en ik heb denk ik nog een hoop niet-geuite boosheid van het verleden in mijn lijf. Komende week wil ik een lijstje gaan maken van dingen die zijn gebeurt in mijn leven waar ik boos over had moeten worden, maar niet ben geweest. Geen idee of het werkt, maar ik kijk gewoon wat er gebeurt als ik het lijstje maak. Vanavond begin ik met de eerste paar dingen die in me opkomen.

En Wenn, je kunt gewoon per maand verlengen. Je maakt dan 20 euro over naar het rekeningnummer van HyperVen en zij regelen de rest. Al binnen een paar dagen nadat ik het geld over had gemaakt had ik de extra maand erbij.

Liefs,
Marr
Anonieme bezoeker
Re: Niet kunnen overgeven aan stressontladingen
28 November 2016 11:57
Beste Marr,

Ik ben 1,5jaar samen met mijn partner waarvan een half jaar ik nu chronische hyperventilatie heb 24/7
In het begin was hij wel zorgzaam en lief maar nu is zijn geduld opgeraakt zeg maar op vakantie kon ik echt niet uren winkelen zoals vroeger of lekker uitgaan tot een uur of 1 en wou ik het liefst om 23:00 al slapen en zat hij alleen en hij heeft duidelijk laten merken het niet meer leuk te vinden zo dat is wel jammer maarjah, ik zeg dan ook niks meer over m'n klachten of als ik pijn heb of bang ben het maakt geen verschil uit als ik het zeg ik concentreer mij volledig op mijn herstel met HyperVennen, relaxatie oefeningen klein stukjes wandelen en paar uurtjes werken.

Ik ben al blij als ik 7-8uurtjes heb geslapen maar word wel 3-5x wakker in de nacht.

Ik heb prescies hetzelfde ik heb jaren m'n boosheid niet kunnen uiten en heb het ook nooit gedaan ik ga dat ook doen schrijven en ook een brief schrijven aan mensen waar ik heel boos op was. Ik ga het niet opsturen uiteindelijk.

Ik rook ook, sins ik chronische hyperventilatie heb rook ik meer om rustig te worden maar volgens mij werkt het averecht ofniet? Kan Rob hier meer over vertellen??

Groetjes en sterkte allemaal
Re: Niet kunnen overgeven aan stressontladingen
28 November 2016 13:43
Hallo Marr,

Ik rook ook, sins ik chronische hyperventilatie heb rook ik meer om rustig te worden maar volgens mij werkt het averecht of niet? Kan Rob hier meer over vertellen??

Roken is voor chronische hyperventilatie met name slecht als je veel en diep inhaleert. Door het roken blaas je dan veel CO2 uit en dat faciliteert het HyperVentileren. Daarnaast is de gasuitwisseling in de long (sterk) verminderd doordat zich teerdeeltjes ophopen in de longblaasjes. Ook dat kan ertoe leiden dat je dieper en sneller gaat ademhalen. De ademhaling raakt dan uit balans en ook dat kan weer leiden tot meer chronische hyperventilatie klachten. Daarnaast levert roken op de lange termijn natuurlijk ook een ernstig risico op voor veel ergere aandoeningen dan chronische hyperventilatie....

Rob Gravesteijn
HyperVen

Antwoorden die door HyperVen worden verstrekt, worden zo zorgvuldig mogelijk samengesteld. De antwoorden zijn gebaseerd op ervaringsdeskundigheid en kunnen niet worden beschouwd als vervanging van een consult, een behandeling bij een arts of medische informatie.
Re: Niet kunnen overgeven aan stressontladingen
28 November 2016 17:30
Hoi Marr,
Ik heb maar een enkele keer een nachtmerrie, wel erg levendige dromen. Ik heb ook een partner, en een kindje van 8 maand. Mijn partner is fantastisch, we moesten wel even onze weg vinden toen ik aan het instorten was en allerlei klachten kreeg, maar dat lijkt wat "gestabilliseerd". Ik merk inderdaad ook dat zijn geduld soms ook wat op is, maarja het is ook zwaar! (ik ben nu zo'n 6 maand onderweg waarvan de laatste 2 met HyperVen bezig ben). Helaas gaat hij volgende week voor een paar maanden weg voor zijn werk, zie er erg tegenop om alleen voor m'n kindje te zorgen met al deze klachten!

Fijn om te weten dat je per maand kunt verlengen! Is het trouwens nog gelukt met je lijstje? Misschien moet ik dat ook maar gaan doen, ik ben een ster in het wegdrukken van boosheid/verdriet, maar ik weet niet zo goed hoe ik dat eruit kan laten komen, HOE doen jullie dat?

Alayne, lijkt me niet gemakkelijk dat je partner zo'n houding heeft, heb je wel steun van iemand in je nabijheid?
Hoe gaat het met het HyperVennen bij jullie? Ik heb zelf een mega terugval, Veel te druk geweest en ziek en heb daardoor zelfs een paar x het HyperVennen overgeslagen. Hoop het gauw weer op te pakken en er weer uit te klimmen!

Jullie ook heel veel succes met het lijstje en de brief
Anonieme bezoeker
Re: Niet kunnen overgeven aan stressontladingen
28 November 2016 21:20
Hoi Wenn

Het maakt je nu al gestrest dat je partner weg gaat voor het werk, laat het op je afkomen doe ik ook als er een moeilijke week tegemoet komt je was ook naar je ouders een tijd terug als je het helemaal niet trekt is het niet mogelijk om er dan weer naartoe te gaan?

Het is inderdaad lastig dat m'n partner het niet meer trekt aan de ene kant snap ik het aan de andere kant niet natuurlijk.

Hoe ziet jullie dagindeling eruit eigenlijk?? Koken jullie elke dag en doen jullie veel of juist rustig aan de dag beginnen en ook vaak thuis of niet??

Ik verplicht mijzelf om elke dag eruit te gaan en zo veel mogelijk toch te doen zodat het niet minder word allemaal...

groetjesss
Re: Niet kunnen overgeven aan stressontladingen
30 November 2016 03:42
Hoi hoi,

Ik ben nog steeds bezig met mijn lijstje. Het is echt veel langer dan ik dacht.. Wel confronterend. Ik probeer vooral gebeurtenissen of situaties op te schrijven waarin ik eigenlijk boos wilde zijn of had moeten zijn, maar het heb ingeslikt en verdrongen. Maar ook dat is een enorme lijst... Kom steeds weer op nieuwe dingen. Het geeft in ieder geval wel inzicht. Zijn jullie ook al begonnen? Al patronen ontdekt?

Vervelend dat je partner het niet meer zo ziet zitten zeg.. Dat levert vast ook extra stress op. Ik zeg ook steeds minder over mijn klachten. Ik wil ook zo graag weer gewoon mijn gezellig oude ik zijn en niet deze depri zeur.

Mijn dag is eigenlijk veel te vol. Ik sleep mezelf door de weeks 4 dagen naar het werk en probeer 1 dag thuis te werken. Mijn baas confronteerde me vandaag dat ik niet genoeg gedaan had vorige week. Ze weet niet hoe ik me voel.. Heb gezegd dat ik heimwee had (ik woon in de VS), wat ook waar is, maar niet de hele lading dekt uiteraard. Het is lastig om alles vol te houden, maar ik probeer alles gewoon te blijven doen. Ik ben bang voor de verhalen die ik heb gelezen van mensen met chronische hyperventilatie die hun huis of bed niet meer uitkwamen. Ik heb best moeite met de rij van de winkel, dan wordt ik altijd heel opgefokt. En de bioscoop geniet ik ook niet meer van. Maar ik probeer het wel te blijven doen. Zo lastig: is het nou goed om te blijven doen of ga je dan juist een grens over? Wat denken jullie?

Liefs,
Marr
Re: Niet kunnen overgeven aan stressontladingen
30 November 2016 10:00
Ik denk dat als je er nu eventjes geen zin in hebt, je beter rust zoekt in wandelen - rondkijken - natuur - gesprek met iemand dan je te verplichten iets te doen wat je eigenlijk (op dit moment) niet graag doet.

Anderzijds mag je ook niet alles uit de weg gaan, maar probeer een onderscheid te maken tussen ik WIL en ik MOET...

Wat ik nooit uit de weg ga, dat is wanneer ik VOORAF al begin denken dat er iets niet gaat lukken ofzo, want dan geef je toe aan angst-fobie en dit breidt anders steeds uit.

grtn
Anonieme bezoeker
Re: Niet kunnen overgeven aan stressontladingen
30 November 2016 10:32
Hoi Marr

Ik heb best veel gemeen met je wat een vervelende baas dan probeer je nog zo veel!!

Ik voel me ook raar in de rij van de kassa s bioscoop en nog paar dingen raar is het. Ik ben dan ook bang voor dat mensen de huis niet meer uitgaan en doe daarom ook zo veel dingen nog terwijl ik liefst op de bank wil liggen. Marr gebruik je ook medicatie ??

Ik ben nog niet helemaal begonnen aan m'n lijstje het word wel een lange eigenlijk..

Meer weten over het HyperVen programma?