20 tips tegen december stress

20 tips tegen december stress

De december maand is vaak een maand vol met stress situaties, vooral voor mensen met chronische hyperventilatie. Hieronder lees je onze 20 tips tegen december stress.

Wat kun je doen tegen stress met de feestdagen?

Maar de december maand hoeft niet zo stressvol te zijn. Je kunt ervoor kiezen om het dit jaar anders te doen! Wat kun je doen tegen stress met de feestdagen? Hieronder lees je onze 20 tips tegen december stress.

 1. Bepaal van tevoren je prioriteiten en hou je daar ook aan. Ga niet op het laatste moment toch nog allerlei extra boodschappen doen en cadeautjes kopen.
 2. Maak keuzes, wat ga je vieren en wat niet? Er zijn veel feesten in december, Sinterklaas, Kerstmis, Oudejaarsavond, Nieuwjaarsdag. Je hoeft niet overal aan mee te doen.
 3. Plan vooruit. Begin op tijd met het maken van boodschappenlijstjes en het kopen van cadeaus, maak die afspraak met de kapper twee weken van tevoren en ga nu vast shoppen voor je kerstoutfit.
 4. Ga voor kwaliteit in plaats van kwantiteit. Kies voor minder, maar leukere activiteiten. Koop liever één mooi cadeau dan 10 onzin dingen. Neem niet alle uitnodigingen voor feestjes aan en nodig niet teveel mensen uit.
 5. Heb je een klein budget? Maak dan je cadeautjes zelf. De waarde van het cadeau zit in het gebaar, niet in hoeveel het heeft gekost.
 6. Delegeer. Vertrouw je partner, kinderen of vrienden om een deel van de taken op zich te nemen.
 7. Wellicht komt het beter uit om de feestelijkheden op een andere dag te plannen. Wie bepaalt dat je kerstdiner per se op 25 december moet zijn?
 8. Organiseer je een groot kerstdiner met familie of vrienden? Laat anderen dan ook een gerecht meenemen of bereid het diner samen met je gasten. En wil je helemaal geen stress? Je kerstdiner thuis laten bezorgen is ook altijd nog een optie.
 9. Tijdens de feestdagen eet en drink je altijd meer dan normaal. Probeer daarom ook gezonde dingen op tafel te zetten.
 10. Laat je perfectionisme los. Je hoeft niet het beste feestje van het jaar te geven, of het kerstdiner waar iedereen het nog jaren over heeft. Het is belangrijker dat het gezellig is en je er zelf ook van kunt genieten.
 11. Neem even pauze, juist als je het druk hebt. Gebruik wat je hebt geleerd om om te gaan met stress (bewegen, massage, meditatie) om je balans weer te hervinden.
 12. Vind je al die verplichte sociale contacten en grote groepen overweldigend? Plan dan wat tijd alleen, even een stukje wandelen bijvoorbeeld.
 13. Doe iets actiefs na een overvloedige maaltijd. Is hardlopen te ambitieus, ga dan een eindje wandelen.
 14. Je hóeft niet per se thuis te zijn met de feestdagen. Vier de feestdagen ergens anders. Kijk of je op visite kunt bij familie, ga een paar dagen naar een hotel of vakantiepark met je gezin of ga op vakantie. Zo vermijd je de drukte en de stress.
 15. Ben je alleen deze feestdagen? Een eenzame kerst is voor niemand leuk. Zoek naar activiteiten in de buurt of meld je aan om vrijwilligers werk te doen.
 16. Praat over je gevoelens, het zal je verbazen hoeveel mensen in je omgeving in deze periode worstelen met dezelfde problemen.
 17. Je weet zo langzamerhand wel welke dingen tijdens de feestdagen je ongelukkig maken (teveel eten, teveel alcohol, verplicht de hele dag met je (schoon)familie, gespreksonderwerpen waar je geen zin in hebt, dat feestje waar je altijd met tegenzin naartoe gaat). Probeer eens iets nieuws!
 18. Betekenisvolle verbinding met anderen zorgt dat je je beter voelt, dus zeg ‘nee’ tegen de verplichte nummers en spreek in plaats daarvan af met mensen die oprecht in je geïnteresseerd zijn.
 19. Hou op met jezelf te vergelijken met anderen. Iedereen lijkt blij en gelukkig met de feestdagen, maar je weet niet wat er achter die façade schuilgaat.
 20. Als de feestdagen moeilijk voor je zijn, hou dan tenslotte in gedachten dat het maar een korte periode van het jaar is.

Dus voor iedereen met chronische-hyperventilatie en/of stress: Hopelijk helpen bovenstaande tips om deze maand wat prettiger te ervaren!