HyperVen is zwaar en vergt discipline

HyperVen is zwaar en vergt discipline, maar laat ik kort beschrijven wat ik, met vallen en opstaan, tot nu toe gedaan heb om weer de oude te worden: 

De HyperFree is een prettig 
alternatief voor het plastic zakje
De HyperFree is een prettig
alternatief voor het plastic zakje
  • Ik heb ademhalingsoefeningen geleerd. Het werkt ontspannend op de momenten dat dat nodig is, maar de hyperventilatie verdwijnt daar mee bij mij. Althans niet structureel, want het is chronische hyperventilatie 
  • Hyperventilatie aanvallen probeerde ik te keren met een HyperFree. Dat is een prettig alternatief voor het plastic zakje. De HyperFree is te koop bij de apotheek. Dat werkte goed. Het gaf mij het gevoel dat ik de aanvallen kon controleren. En dat gaf me weer een klein beetje zekerheid terug.
  • Als de aanvallen ook gepaard gingen met aanhoudende angst en paniek, nam ik een door mijn huisarts voorgeschreven oxazepam. Dat werkte ook goed. Het voorkwam in ieder geval dat de negatieve spiraal van hyperventilatie ook door angst en paniek in stand werd gehouden. Die angst en paniek zijn slopend en stonden bij mij een structureel herstel in de weg. 

HyperVen is zwaar en vergt discipline

In een poging om definitief van de chronische hyperventilatie af te komen, ben ik begonnen met HyperVen, nu bijna drie maanden geleden. HyperVen is zwaar en vergt discipline. Maar de laatste maand ben ik vrij van aanvallen. Ook de angst en paniek doven uit en de fysieke verschijnselen van hyperventilatie, inclusief het afschuwelijke gevoel onder een glazen stolp te leven, worden minder. Ik heb het gevoel dat ik weer terug in model begin te veren. Natuurlijk heeft iedereen zijn eigen methodes, maar misschien kun je hier wat mee. 

Groet, Arnold.