Hond helpt om minder stress te ervaren

Hond helpt kind om minder stress te ervaren

Het aaien en knuffelen van een hond helpt kinderen tussen de zeven en twaalf jaar oud om minder stress te ervaren. En om zich minder onrustig te voelen in stressvolle situaties, zoals een spreekbeurt.

Onderzoek

Men ging de hoeveelheid stress bij een kind meten. Hiervoor moesten de kinderen tijdens het onderzoek in het openbaar een spreekbeurt geven en een rekenopdracht volbrengen. Deze taken simuleren situaties uit het dagelijks leven. Ze staan erom bekend dat ze het stresshormoon cortisol laten stijgen. Ook nam men voorafgaand en na de taken een speekselmonster af. In dat monster kon men de hoeveelheid cortisol meten. De kinderen werden willekeurig ingedeeld in drie groepen. Zo mochten kinderen de taken verrichten met hun hond aan hun zijde, met hun ouders in de buurt of alleen.

“Uit het onderzoek blijkt dat kinderen zich veel minder onrustig of gestrest voelen wanneer ze hun hond in de buurt hebben. Deze resultaten verschilden sterk van de kinderen die hun ouders bij zich hadden of alleen de taken moesten volbrengen”, aldus Kertes.

Interactie

Uit deze test bleek dat het cortisolgehalte per kind verschilde afhankelijk van de mate van interactie met hun hond. “Kinderen die hun hond riepen om naar hen toe te komen en daarna het dier gingen knuffelen, hadden lagere cortisolgehalten in hun speeksel. Wanneer de hond rondliep of uit zichzelf naar het kind toekwam, was de verlaging van het stressgehalte aanzienlijk minder.”
Volgens Kertens denken veel mensen dat honden goed zijn voor kinderen. Wetenschappers konden voorheen echter niet vaststellen of dit ook daadwerkelijk aan de orde is. En hoe het werkte dat dan? “Hoe we als kind om leren gaan met stress, heeft ook consequenties voor hoe we als volwassene omgaan met stressvolle situaties.”

Chronische hyperventilatie

Dit zou dus ook voor volwassenen met stress en/of chronische hyperventilatie kunnen helpen. Maar daar is nog geen onderzoek naar gedaan.