Hart onder de riem!

Hallo lieve mensen en mede hyperventilanten. Voor alle HyperVenners, even een hart onder de riem. Ik ben 2,5 jaar geleden begonnen met de HyperVen therapie nadat ik al jaren met chronische hyperventilatie klachten rond liep. Het heeft mij ook echt jaren gekost om er ten eerste achter te komen wat ik had en heb ook onwijs veel dingen geprobeerd zoals: diverse ademhalingsoefeningen, ontspanningsoefeningen, fysiotherapie en liep ook regelmatig de deur plat bij dokter en ziekenhuis. Mijn symptomen en klachten waren voornamelijk:

 • Benauwdheid 
 • Druk op de borst 
 • Zenuwachtig gevoel 
 • Gapen en zuchten/oprispingen 
 • Het gevoel flauw te vallen zomaar uit het niets (duurde nooit langer dan 10-15 seconde maar wel doodeng) 
 • Licht in mijn hoofd 
 • Vermoeidheid 
 • Slecht slapen 
 • Stemmingswisselingen 
 • Diarree 
 • Echt dagen depressief van licht tot zware depressieve gevoelens 
 • Gevoel écht gek te worden 
 • Grieperig gevoel 

Ik dacht dat ik het aan mijn hart had

Ik dacht dat ik het aan mijn hart had
Ik dacht dat ik het aan mijn hart had

Dit waren wel echt mijn ergste klachten. Vooral dat gevoel dat je uit het niets denkt flauw te vallen. Heel raar en eng gevoel uit het niets. Dat maakte mij echt gek! Dacht dat ik het aan mijn hart had etc. Ik werd er praktisch hypochonder door en je wordt ONWIJS onzeker over je eigen lijf. 
Dit alles veroorzaakt uiteraard stress. En stress is de hoofdveroorzaker van chronische hyperventilatie. Kortom je belandt in een vicieuze cirkel. 

Angst exposure-therapie

Ik heb toen besloten om een angst exposure-therapie te volgen en dit raad ik iedereen aan die met angst kampt. Je leert weer vertrouwen te krijgen in je lichaam. Je gaat ook hyperventilatie een soort van uitlokken (wat ik natuurlijk doodeng vond) maar je zult merken dat er eigenlijk helemaal niks gebeurd. Het vertrouwen was natuurlijk niet in één keer terug, dit heeft zeker 8-12 weken geduurd. 

Het is zo fijn om herkenning en erkenning te krijgen 

Omdat mijn ademhaling al dusdanig verkeerd zat door de lange periode van chronische hyperventilatie met hoofdingrediënt stress, heb ik besloten mij toen aan te melden voor dit programma. Enigszins sceptisch natuurlijk. Rob heeft mij hierin heel erg veel gesteund en het is zo fijn om herkenning en erkenning van iemand te krijgen die eindelijk snapt wat je bedoelt en waar je het over hebt en die jouw klachten ook heeft ervaren. Dat is al winst! 

Je moet leren te voelen en het laten gebeuren

Al snel legde Rob mij uit dat dat gevoel van het flauw vallen een stressontlading is en dat dat eigenlijk alleen maar heel goed is en dat je dat moet leren te voelen en laten gebeuren en juist niet door de angst (bijv. opspringen wat ik deed en rondjes lopen) het tegen te werken. Ook dit was in het begin heel erg wennen. Je lijf is nu eenmaal geprogrammeerd om te schrikken. Maar gaande weg samen met de therapie en veel wandelen…ging het beter en beter….klachten verdwenen na 3 weken…kwamen weer even terug…verdwenen weer wat langer en kwamen soms weer even in alle hevigheid terug…..mijn lijf was aan het wennen aan de nieuwe manier van ademhalen en wilde soms nog even tegen stribbelen en natuurlijk alle stress die ik in de jaren had opgebouwd moest eruit en dat voelde ik goed!

Het gevoel van flauwvallen had ik later helemaal niet meer

Maar na maanden ging het steeds veel langere periodes goed. 
Ik had niet eens top scores…bleef volgens mij ergens rond de 85 hangen maar hey, ik was van de meest vervelende klachten af. Had ik eerst praktisch dagelijks dat gevoel van flauwvallen, had ik die op een gegeven moment nog maar 1x per maand en later helemaal niet meer en als ik er nu nog wel eens 1 krijg ben ik niet meer bang. Laat ik het gebeuren en weet ik dat ik gewoon weer even tellen op de plaats moet nemen. 

Het zuchten en gapen was over

Ook ging het sporten veel beter, ik was niet meer moe en sliep als een roos. Het zuchten en gapen was over! Nu heb ik de afgelopen jaren weer behoorlijk wat stress gehad en komen soms de klachten weer iets terug maar ik weet dat ik A: Altijd de HyperVen therapie achter de hand heb maar B: En deze is nog veel belangrijker….ik ben niet meer bang dus ik start niet meer die vicieuze cirkel op die de klachten alleen maar verergert. 
Dit gun ik jullie alles ook zo! 

Heb vertrouwen in jezelf en in je lijf

Hart onder de riem: heb vertrouwen in jezelf
Hart onder de riem: heb vertrouwen in jezelf

Ik lees wel eens met jullie mee en ik herken dan mezelf van 2,5 jaar geleden. Vastgenageld aan de angst, onzekerheid en de druk van ‘nu wil ik er vanaf’. Echt mensen…neem van mij af…HyperVen is THE WAY! Maar alleen in combinatie met een juiste mindset. Ben je écht nog heel erg bang. Vraag via de huisarts een angsttherapie aan via maatschappelijk werk. 
Probeer rustig te blijven. Heb vertrouwen in jezelf en in je lijf. Het is eigenlijk een heel mooi mechanisme die zegt ‘we gaan het iets rustiger aan moeten doen’. 

Probeer de stress factor uit te bannen

Ga wandelen of iets van sport wat jij leuk vind. Een goede conditie is ook zooo belangrijk voor ons mensen met chronische hyperventilatie.  Maar lopen ontlaad ook stress. Ik wandel, doe aan hardlopen en af en toe ga ik mee naar een sessie yoga en ik mediteer ook. Moest ik ook heel erg aan wennen maar ook dat is een goede stressontlader. Zoek ook uit WAT je stress geeft en probeer deze stress factor te bannen. 

HyperVen werkt, ik ben het bewijs

Maar wat ik jullie vooral wil meegeven….je bent niet alleen! Het is echt
chronische hyperventilatie! Wees niet bang! Angst is dé trigger en Angst zit écht tussen de oren, hoe makkelijk dit ook klinkt. And last but not least…..HyperVen werkt! Ik ben het bewijs!! 

Succes en hou vol en geef niet op en nog een laatste tip….ga niet Googlen op je klachten en symptomen! Niet doen! 

Warme groet voor iedereen! 
Marena